با اینکه بیش از یک دهه از تولد دنیای کریپتو میگذرد اما به جرأت میتوان گفت که ارزهای دیجیتال هنوز در آغاز راه هستند و فناوریهای مورد استفاده در رمزارزها مثل شبکه بلاک چـین، فناوریهای جدیدی محسوب میشوند.
امروزه، ارزهای دیجیتال به دلیل ماهیت غیرمتمرکـز، امنیت بالا و ناشناس بودن، محبوبیت بسیار زیادی کسب کردهاند و به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، رمزارزها، در آیندهای نزدیک، ماهیت پول را به طور کامل دگرگون میکنند.
دنیای ارزهای دیجیتال را میتوان دنیایی جدید، عجیب و گسترده دانست که حامل مفاهیم بسیار تازهای است. بسیاری از این مفاهیم را نمیتوان با واژگان و اصطلاحات زبانی کنونی، به خوبی توصیف کرد. بنابراین، مجموعهای از واژگان و اصطلاحات جدید برای برقرار ارتباط مؤثر در دنیای کریپتو خلق شدهاند.
در صورتی که به تازگی وارد دنیای ارزهای دیجیتال شده باشید، بسیاری از این واژگان و اصطلاحت برای شما جدید و ناآشنا هستند و شاید در ابتدا، کمی احساس سردرگمی و غربت داشته باشید. بنابراین، تصمیم گرفتیم تا ۶۰ مورد از اصطلاحات ارز دیجیتال به زبان ساده را در قالب این مقاله و دایره المعارف ارز دیجیتال برای شما توضیح دهیم. با داموندمگ همراه باشید.
رمزنگاری (Cryptology)
منظور از رمزنگاری (Cryptography یا Cryptology)، نوشتن اطلاعات به صورت رمزی است. از آنجایی که ارزهای دیجیتال، اطلاعاتی رمزنگاری شده هستند، به آنها رمزارز (Cryptocurrency) گفته میشود. از رمزنگاری برای حفظ امنیت و محرمانگی اطلاعات استفاده میشود و به همین دلیل، دنیای ارزهای دیجیتال، امنیت بسیار بالایی دارد.
ارزهای فیات (Fiat currencies)
ارز فیات (Fiat currencies) که ارزهای بدون پشتوانه یا ارزهای راج نیز نامیده میشوند، پولهای دولتی هستند که هیچ گونه پشتوانه فیزیکی ندارند. پولهای رایج کشورها مثل دلار، یورو، پوند، پزو، یوان، روپیه، دینار، ریال و … مثالهایی از ارزهای فیات هستند.
بلاک چین (Blockchain)
بلاک چین (Blockchain) که یکی از مهم ترین اصطلاحات ارز دیجیتال است، فناوری مورد استفاده در بیت کوین و تقریبا تمامی ارزهای دیجیتال است. در واقع، بلاک چین، زنجیرهای از بلاکها است و هر بلاک شامل مجموعهای از تراکنشهای تأیید شده است. اطلاعات در شبکه بلاک چین قابل پاک شدن یا قابل تغییر نیستند و با هر تراکنشی که در بلاک چین هر ارز دیجیتال رخ میدهد، اندازه بلاک چین بزرگتر میشود.بلاک
هر بلاک در شبکه بلاک چین از مجموعهای از تراکنشها ساخته شده است. تراکنشها و معاملات در یک شبکه بلاکچین در واقع گروهی از دادههای متوالی هستند که با یکدیگر در جعبههای که کنار هم به صورت خطی قرار گرفتهاند، بستهبندی میشوند. هر جعبه شامل مجموعهای از دادهها و اطلاعات مربوط به معامله (تراکنش) است. این اطلاعات و دادههای مربوط به معامله پس از نهاییشدن هر جعبه، پردازش میشوند. به هرکدام از این جعبهها در ساختار بلاکچین، یک block گفته میشود.
غیر متمرکز (Decentralized)
منظور از عبارت غیر متمرکز (Decentralized) در دنیای ارزهای دیجیتال این است که شبکههای ارزهای دیجیتال، دارای مرکز مشخص و واحد نیستند و رمزارزها تحت کنترل نهادهای مرکزی مثل بانکها یا دولتها قرار ندارند بلکه کاربران شبکه به صورت همتا به همتا در تراکنشها شرکت میکنند و با هر کدام از آنها میتوانند به یک اندازه در کنترل شبکه نقش داشته باشند.متمرکز
عبارت متمرکز (Centralized) متضاد عبارت غیر متمرکز و به معنی وجود نهادی مرکزی مثل بانک یا دولت برای کنترل چیزی است. متمرکز بودن در شبکههای مالی قدرت زیادی در اختیار نهاد مرکزی قرار میدهد و امنیت شبکه را زیر سوال میبرد.
هارد فورک (Hard Fork)
منظور از هارد فورک (Hard Fork)، به روز رسانی گسترده شبکه بلاک چین است که بلاکهای تأیید نشده قبلی را تأیید یا معکوس میکند. هارد فورک سبب ایجاد یک رمزارز جدید میشود. یکی از مهمترین هارد فورکها، هارد فورک بیت کوین کش (Bitcoin Cash) از بلاک چین بیت کوین است.
سافت فورک (Soft Fork)
به تغییرات برگشتپذیر در پروتکل بلاک چین، سافت فورک (Soft Fork) گفته میشود. شدت سافت فورکها بسیار کمتر از هارد فورکها است و این فورک ها سبب ایجاد رمزارز جدیدی نمیشوند.
اثبات کار (Proof of Work)
یکی از رایجترین الگوریتمهای مورد استفاده در شبکههای بلاک چین ارزهای دیجیتال، الگوریتم اثبات کار (Proof of Work) یا PoW است. در این الگوریتم، ماینرها، بلاکها را استخراج میکنند تا تراکنشها تأیید شوند.
اثبات سهام (Proof of Stake)
دیگر الگوریتم رایج در شبکههای بلاک چین رمزارزها، اثبات سهام (Proof of Stake) یا PoS است. در این الگوریتم، کاربران مقداری از رمزارزهای خود را گرو میگذارند تا تراکنشها را تأیید کنند. بعضی از کارشناسان بر این باورند که این الگوریتم، نسبت به الگوریتم اثبات کار، بسیار کارآمدتر و بهتر است.
اثبات سهام محول شده (Delegated Proof of Stake)
الگوریتم اثبات سهام محول شده (Delegated Proof of Stake) یا DPoS نوعی الگوریتم اثبات سهام است که از سوپـرنودها (Supernodes) یا مستـرنودها (Masternodes) برای تأیید تراکنشها استفاده میکند.
قراردادهای هوشمند (Smart contracts)
قراردادهای هوشمند (Smart contracts)، قراردادهایی دیجیتالی هستند که در بلاک چین، بین دو طرف مختلف، منقعد میشوند. قراردادهای هوشمند تنها در صورتی اجرایی میشوند که دو طرف قرارداد، تعهدات خودشان را اجرا کنند.
اپلیکیشن های غیرمتمرکز (DApps)
اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (DApp) از اصطلاحات ارز دیجیتال است که خلاصه شده عبارت decentralized applications است. این اپلیکیشنها، متمرکز نیستند و توسط گروه خاصی کنترل نمیشوند بلکه با فناوری بلاک چین کار میکنند و کل کاربران، در حفظ و نگهداری آنها نقش دارند.
استخراج ارز دیجیتال یا ماینینگ (Mining)
به فرآیند تأیید بلاکها در شبکه بلاک چین در ازای دریافت پاداش به صورت رمزارز، ماینینگ (Mining) یا استخراج ارز دیجیتال گفته میشود. در واقع، ماینینگ که یکی از مهم ترین اصطلاحات ارز دیجیتال است، قطعه اصلی پازل الگوریتم اثبات کار است. به گرههایی در شبکه بلاک چین که ماینینگ انجام میدهند، ماینر (Miner) گفته میشود. در واقع، ماینرها گرههایی در شبکه بلاک چین بیت کوین هستند که با تأیید تراکنشها از طریق حل کردن مسائل پیچیده، شبکه را حفظ میکنند. برای ماینینگ باید سختافزارهای قدرتمندی داشته باشید و برق زیادی مصرف کنید.
کیف پول ارز دیجیتال (Wallet)
کیف پول ارز دیجیتال یا والت (Wallet) یکی از رایجترین اصطلاحات در دنیای ارزهای دیجیتال است. کیف پول را میتوان فضایی دیجیتالی دانست که کاربران میتوانند رمزارزهای خود را در آن نگهداری کنند. هر کیف پول دارای کلید عمومـی و کلید خصوصـی است که در ادامه در رابطه با آنها نیز صحبت میکنیم. کیف پولهای سختافزاری و کاغذی نیز وجود دارند که در واقع، فقط کلیدهای خصوصی و عمومی شما را نگه میدارند.
آدرس (Address)
آدرس (Address) مجموعهای از حروف الفبایی و اعداد است که نقش نام کاربری را در شبکههای ارزهای دیجیتال دارد. از آدرس برای ارسال ارز دیجیتال استفاده میشود. در واقع، کسی که میخواهد برای شخص دیگری رمزارز ارسال کند، باید آدرس شما را داشته باشد.
کلید عمومی (Public key)
همانطور که پیش از این گفتیم، هر کیف پول دارای یک کلید عمومی (Public key) است. دیگران میتوانند با استفاده از کلید عمومی، ارز دیجیتال به کیف پول شما منتقل کنند. شما میتوانید کلید عمومی خود را بدون هیچ نگرانی با دیگران به اشتراک بگذارید.
کلید خصوصی (Private key)
کلید خصوصی (Private key) همانند گذرواژه کیف پول دیجیتالی شما است. شما هرگز نباید کلید خصوصی خود را با دیگران به اشتراک بگذارید. با استفاده از کلید خصوصی میتوانید به کیف پول خود دسترسی داشته باشید و رمزارزهای خود را برای دیگران ارسال کنید.
ذخیره سازی سرد (Cold storage)
منظور از ذخیرهسازی سرد (Cold storage)، نگهداری آفلاین کلید خصوصی کیف پول دیجیتالی است. کیف پولهای سختافزاری و کیف پولهای کاغذی، دو روش رایج ذخیرهسازی سرد هستند. از ذخیرهسازی سرد برای محافظت در مقابل حملات سایبری و سرقت کلید خصوصی توسط هکرها استفاده میشود. البته این روش نیز مشکلات خودش را دارد.
کیف پول کاغذی (Paper wallet)
منظور از کیف پول کاغذی (Paper wallet)، کیف پولی فیزیکی به صورت کد QR است که روی کاغذ یا هر جسم سخت دیگری چاپ شده باشد. هر یک از کلیدهای عمومی و خصوصی به صورت یک کد QR جداگانه روی کیف پول کاغذی چاپ میشوند. همانطور که گفتیم، استفاده از کیف پول کاغذی، نوعی روش ذخیرهسازی سرد محسوب میشود.
کیف پول سخت افزاری (Hardware wallet)
کیف پول سخت افزاری (Hardware wallet) نوعی حافظه دیجیتالی مثل فلش مموری است که کلیدهای خصوصی و عمومی درون آن ذخیره میشوند. استفاده از کیف پول سختافزاری نیز نوعی ذخیرهسازی سرد محسوب میشود. این روش را میتوان یکی از مطمئنترین روشهای نگهداری رمزارز درون والت دانست.
دفتر کل توزیع شده (Disributed ledger)
دفتر کل توزیع شده (Disributed ledger) فضایی دیجیتالی است که تمامی تراکنشهای شبکه بلاک چین در آن ثبت میشوند و همه میتوانند این تراکنشها را ببینند. دفتر کل توزیع شده، امنیت شبکه بلاک چین را بالاتر میبرد زیرا امکان رهگیری تراکنشها را فرآهم میآورد.
تغییرناپذیر (Immutable)
معمولا از کلمه تغییرناپذیر (Immutable) برای توصیف دفتر کل توزیع شده استفاده میشود. وقتی میگوییم که دفتر کل توزیع شده، تغییرناپذیر است، یعنی نمیتوان اطلاعات درون آن را تغییر داد. زمانی که تراکنشها یا اطلاعاتی درون دفتر کل توزیع شده ثبت میشوند، حذف یا تغییر آنها غیر ممکن است.
قابل تعویض (Fungible)
صفت قابل تعویض (Fungible) به چیزی نسبت داده میشود که بتوان آن را با چیز دیگری، جایگزین کرد. در دنیای کریپتو، وقتی رمزارزی قابل تعویض باشد، میتوان آن را با ارزهای دیجیتال یا ارزهای فیات، تعویض کرد.
آلت کوین (Altcoin)
عبارت آلت کوین (Altcoin) نیز که یکی از مهم ترین اصطلاحات ارز دیجیتال است، از عبارت Alternative coin به معنی کوین جایگزین گرفته شده و منظور از آن، تمامی رمزارزهای موجود، به غیر از بیت کوین است.
وایت پیپر (White paper)
هر وایت پیپر (White paper) سندی است که ویژگیهای پروژه یک ارز دیجیتال و اهداف آن پروژه را مشخص میکند. اولین وایت پیپر دنیای کریپتو توسط ساتوشی ناکاموتو، خالق بیت کوین منتشر شد. هر رمز ارزی که ساخته میشود، یک وایت پیپر منتشر میکند.
عرضه اولیه کوین (ICO)
ICO به معنی عرضه اولیه کوین (Initial Coin Offering) است. هر پروژه رمز ارز که آغاز به کار میکند، کوینهای خود را در ازای رمزارزهای دیگر مثل بیت کوین، به فروش میرساند. این کار معمولا برای تأمین مالی پروژه استفاده میشود.
عرضه اولیه صرافی (IEO)
IEO خلاصه شده عبارت Initial Exchange Offering به معنی عرضه اولیه صرافی است. در IEO، صرافیها برای تأمین بودجه خود، کوین مخصوص خود را به فروش میرسانند.
توکن (Token
توکن (Token)، سرمایه دیجیتالی هر رمزارز است که میتوان از آن در تراکنشها استفاده کرد. نام دیگر توکن، کوین است. در واقع میتوان توکن را به عنوان واحد رمزارز در نظر گرفت.
ساتوشی (Satoshi)
کوچکترین واحد بیت کوین ساتوشی (Satoshi). هر ساتوشی برابر با ۰.۰۰۰۰۰۰۰۱ بیت کوین است. نام ساتوشی از نام مستعار خالق بیت کوین، یعنی ساتوشی ناکاموتو گرفته شده است.
صرافی ارز دیجیتال (Cryptocurrency Exchange)
صرافی ارز دیجیتال (Cryptocurrency Exchange) پلتفرمی است که مردم میتوانند در آن به خرید و فروش ارزهای دیجیتال بپردازند.
هش (Hash)
عمل رمزگشایی اطلاعات هش (Hash) نامیده میشود. در دنیای ارزهای دیجیتال، ماینرها باید هشها را رمزگشایی کنند تا بتوانند بلاکها را استخراج کنند.
هر چه توان هش کردن شما بیشتر باشد، میتوانید بلاکهای بیشتری استخراج کنید و رمزارز بیشتری پاداش بگیرید.
تراکنش ها بر ثانیه (Transactions per second)
عبارت «تراکنشها بر ثانیه» (Transactions per second) که معمولا به صورت tps بیان میشود، نشاندهنده تعداد تراکنشهای انجام شده در شبکه ارز دیجیتال بر هر ثانیه است.
ارزش بازار (Market capitalization)
عبارت ارزش بازار (Market capitalization) یک عبارت رایج در بازار ارزهای دیجیتال است و میزان ارزش مجموع هر رمزارز را نشان میدهد.
دو بار خرج کردن (Double-spends)
منظور از دو بار خرج کردن (Double-spends) امکان خرج کردن دوباره یک رمزارز است. در اغلب موارد، چنین کاری ممکن نیست مگر اینکه کسی «حمله ۵۱درصد» انجام دهد.
حمله ۵۱ درصد (51% Attack)
حمله ۵۱ درصد (51% attack) یک حمله فرضی است که در آن، یک ماینر ۵۱ درصد از توان هش کردن کل شبکه را در اختیار میگیرد و میتواند دو بار خرج کردن و دیگر اقدامات خرابکارانه را در شبکه بلاک چین رمزارزها انجام دهد.
حمله DDoS
کلمه DDoS، خلاصه شده عبارت distributed denial of service یا محرومیت از سرویس توزیع شده است. چنین حملاتی با هدف اشغال ترافیک وبسایت و ایجاد اختلال در عملکرد آن وبسایت انجام میشوند. صرافیهای ارزهای دیجیتال در معرض خطر چنین حملاتی قرار دارند. برای مثال با آپلود کردن یک فایل بسیار حجیم در یک وبسایت میتوان چنین حملهای انجام داد.
الگوریتم اجماع (Consensus)
در دنیای ارزهای دیجیتال، منظور از الگوریتم اجماع (Consensus)، به توافق رسیدن کاربران در بلاک چین است. برای مثال، تراکنشها با الگوریتم اجماع تأیید میشوند.
استیل کوین (Stablecoin)
منظور از استیل کوین (Stablecoin) نوعی رمز ارز است که ارزش آن، کاملا به ارزش چیز دیگری بستگی داشته باشد. برای مثال، رمزارز تتر، در صرافیهای ارزهای دیجیتال، معادل دلار است؛ یعنی هر تتر، یک دلار ارزش دارد.
پرایویسی کوین (Privacy coin)
پرایویسی کوین (Privacy coin) نوعی رمزارز است که تراکنشها در آن به صورت کاملا خصوصی و محرمانه انجام میشوند. از مهمترین پرایویسی کوینها میتوان به مونرو و دش (Dash) اشاره کرد.
توکن کاربردی (Utility Token)
اصطلاح ارز دیجیتال توکن کاربردی (Utility Token) نوعی رمزارز است که میتوان از آن برای مقاصد دیگری به غیر از تراکنشها استفاده کرد. برای مثال میتوانید از بایننس کوین در صرافی بایننس برای تخفیف گرفتن در هنگام خرید دیگر کوینها استفاده کنید.
پاداش بلاک (Block reward)
به میزان پاداش استخراج هر بلاک توسط ماینرها، پاداش بلاک (Block reward) گفته میشود. در واقع، به مقدار رمزارزی که در ازای استخراج هر بلاک به یک ماینر تعلق میگیرد، پاداش بلاک میگویند. هدف از اختصاص پاداش بلاک، ترغیب کاربران به ماینینگ و مشارکت در حفظ شبکه بلاک چین است.
پامپ و دامپ (Pump and Dump)
پامپ و دامپ (Pump and Dump) نوعی کلاهبرداری است که در آن، افرادی مثل کسانی که مقادیر زیادی از یک رمزارز را دارند، دیگران را تشویق به خرید رمزارزهای خودشان میکنند تا قیمت را به طور ساختگی بالا ببرند.
وقتی قیمت یه اوج مد نظر آنها برسد، تمامی رمزارزهای خود را میفروشند و قیمت سقوط میکند یا اصطلاحا دامپ میشود.
بگ هولدر (Bagholder)
بگ هولدر (Bagholder) به کسی گفته میشود که رمزارزی را میخرد و حتی با وجود کاهش شدید ارزش آن رمزارز، آن را نمیفروشد تا وقتی که قیمت آن رمزارز به صفر میرسد.
دگ (DAG)
کلمه دگ DAG خلاصه شده عبارت Directed Acyclic Graph به معنی «گراف جهتدار غیر مدور»، الگوریتمی است که بعضی از رمزارزها مثل IOTA از آن به جای فناوری بلاک چین استفاده میکنند.
تحمل خطای بیزانس (Byzantine Fault Tolerance)
اگر بخواهیم خیلی خلاصه توضیح دهیم، میتوانیم بگوییم که منظور از تحمل خطای بیزانس (Byzantine Fault Tolerance)، ادامه به کار شبکه بلاک چین، حتی در صورت از شبکه خارج شدن یا مورد حمله قرار گرفتن بعض از گرهها یا همان نودها است.
نود (Node)
منظور از گره یا نود (Node) در شبکه بلاک چین، کامپیوتری است که در حفظ شبکه و تأیید تراکنشها نقش دارد و به غیرمتمرکز بودن شبکه کمک میکند.
سوپرنود (Supernode)
معمولا، سوپرنودها یا ابرگرهها (Supernodes) در شبکههای بلاک چین DDoS کار میکنند و وظیفه آنها، تأیید تراکنشها است. به سوپرنودها، مسترنود (Masternode) هم گفته میشود.
ولیدیتور (Validator)
تأیید کننده یا ولیدیتور (Validator) به کسی گفته میشود که تراکنشها را تأیید میکند. در واقع، ماینرها، تأیید کننده هستند.
سالیدیتی (Solidity)
سالیدیتی (Solidity) زبان برنامهنویسی مورد استفاده برای کدنویسی قراردادهای هوشمند اتریوم است. این زبان برنامهنویسی، شباهت زیادی به زبان جاوا اسکریپت دارد و توسط ترون (Tron) نیز استفاده میشود.
گس فی (Gas fee)
منظور از کارمزد گس (Gas fee) کارمزد تأیید تراکنش است. این عبارت، معمولا فقط در مورد اتریوم کاربرد دارد.
حاکمیت زنجیرهای (On-chain governance)
منظور از حاکمیت زنجیرهای (On-chain governance)، نحوه اعمال تغییرات در شبکه بلاک چین است. معمولا، برای اعمال هر تغییر در شبکههای بلاک چین باید بین نودهای شبکه بلاک چین، اجماع وجود داشته باشد.
دائو (DAO)
واژه DAO خلاصه شده عبارت «سازمان ناشناس غیر متمرکز» (Decentralized Autonomous Organization) است. معمولا، سازمانهای DAO از برنامهنویسها و سرمایهدارانی تشکیل میشوند که در رابطه با نحوه توسعه بلاک چین تصمیمگیری میکنند.
رکت (Rekt)
کلمه رکت (Rekt) که اصطلاح عامیانه wrecked به معنی «ویرانشده» است در دنیای کریپتو برای بیان ضرر زیاد در معامله به کار میرود.
ماه (Moon)
منظور از ماه (Moon) در دنیای ارزهای دیجیتال، صعود پیوسته و سریع ارزش یک رمز ارز است. وقتی گفته میشود که یک ارز دیجیتال «به ماه میرود» (going to the moon)، یعنی ارزش آن با سرعت در حال افزایش است.
هودل (HODL)
کلمه هودل (HODL)، اشتباه املایی کلمه هولد (Hold) به معنی نگهداری است که در دنیای ارزهای دیجیتال، رواج پیدا کرده و اصطلاحا به معنی نگهداری با تمام وجود است.
وال (Whale)
منظور از وال (Whale) در دنیای ارزهای دیجیتال، شخصیتی حقیقی یا حقوقی است که میتواند معاملاتی با حجم بسیار بالا انجام دهد و اثر زیادی روی بازار و روند قیمتی رمزارز بگذارد.
Goxxed
وقتی کسی رمزارز خودش را در صرافی قرار میدهد و آن صرافی هک میشود یا تمام آن رمزارز از دست میرود، اصطلاحا به او، Goxxed گفته میشود.
همتا (Peer-to-Peer)
منظور از تراکنشهای همتا به همتا (Peer-to-Peer) در دنیای ارزهای دیجیتال، تراکنش بین دو کاربر با سطح دسترسی یکسان یا همان گرهها است. در واقع، همتا به همتا بودن ارتباطات و تراکنشها در شبکههای بلاک چین، ویژگی اصلی این شبکهها است که سبب غیر متمرکز شدن آنها شده است.
شت کوین (Shitcoin)
امروزه صدها هزار نوع ارز و توکن دیجیتال مختلف وارد بازار شدهاند. با رشد و توسعه بیت کوین و محبوبیت روزافزون آن، پروژههای جدیدی در بازار کریپتو ظهور کردند. برخی از آنها مانند اتریوم پروژههای نوآورانهای بودند و با هدف توسعه و بهبود شرایط فعلی ایجاد شدند، برخی دیگر هیچ ارزش جدیدی به شبکه فعلی اضافه نکردند و اهداف و مقاصد روشنی نداشتند.
برخی مردم معتقد هستند که هر ارز دیجیتالی بهجز بیت کوین، شت کوین (Shitcoin) محسوب میشود. برخی دیگر، فرصت دادن به پروژههای تازه کار را برای پیشرفت و تعادل بازار ضروری میدانند. اینکه کدام ارزها ارزشمند و کدامیک آیندهای ندارند تا حد زیادی به نظر شخصی هر سرمایهگذار بستگی دارد.
رپد توکن (Wrapped Token)
بلاک چینهایی مانند بیتکوین و اتریوم، پایگاههای اطلاعاتی توزیعشده جداگانهای دارند. از آنجایی که بلاک چینها جدا هستند، نمیتوانند به راحتی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. رپد توکن (Wrapped Token) راهی برای استفاده از ارزهای رمزنگاری شده مانند بیتکوین یا دوجکوین در بلاکچینهایی غیر از بلاک چینی هستند که در ابتدا روی آن ساخته شدهاند.
رپد توکن راه حلی برای مشکل قابلیت همکاری بلاک چینها است. اجازه میدهند ارزش یک دارایی بومی از یک بلاک چین به بلاک چین دیگر منتقل شود. به خاطر داشته باشید هر رپد توکن دارای ارزشی مشابه ارزش توکن اصلی خود است با این تفاوت که به راحتی قابل انتقال میباشد.
فومو (FOMO)
فومو (FOMO) مخفف (Fear of Missing out) به معنای ترس از دست دادن است. این مفهوم برای اولین بار در سال ۲۰۰۰ توسط دکتر دان هرمان در یک مقاله دانشگاهی مطرح شد. فومو به احساس اضطرابی اشاره دارد که زمانی به شما دست میدهد که دیگران در حال کسب یک تجربه مثبت یا منحصر به فرد هستند، در حالی که شما آن فرصت را از دست دادهاید.
لیست شدن ارز دیجیتال در صرافی
لیست شدن ارز دیجیتال در صرافی به این معناست که شما میتوانید آن را در صرافی مورد نظر معامله کنید. لیست شدن در صرافیهای مطرح بازار ارزهای دیجیتال یک اتفاق مهم برای پروژههای مبتنی بر رمزنگاری و کریپتوکارنسی است.
عرضه اولیه استخر استیک (ISPO)
عرضه اولیه استخر استیک (ISPO) روش منحصر به فردی از گردآوری سرمایه اولیه برای پروژههای ارز دیجیتال است که از قابلیت استیکینگ بر بستر بلاک چین کاردانو استفاده میکند. در این روش، سرمایهگذاران به جای مبادله مستقیم توکنهای ADA (توکن بومی کاردانو) با توکنهای پروژه، پاداشهای استیکینگ خود در کاردانو را با توکنهای پروژهای که میخواهند روی آن سرمایهگذاری کنند، معاوضه میکنند.
ارزش کل قفل شده (Total Value Locked)
ارزش کل قفل شده (TVL) نشان دهنده ارزش تمام داراییهای موجود در یک پروتکل دیفای (DeFi) است. این شاخص به یک معیار کلیدی برای ارزیابی پروژههای DeFi تبدیل شده، زیرا دادههای کاربردی و مفیدی نسبت به کارایی و اعتبار یک پروتکل دیفای ارائه میدهد.
شاخص MVRV
شاخص MVRV شاخصی بسیار مفیدی است که سرمایهگذاران با استفاده از آن میتوانند اطلاعات مهمی درباره ارزش اصلی ارزهای دیجیتال به دست بیاورند. با این حال، در اکثر مواقع از این شاخص برای بیت کوین استفاده میشود. MVRV مخفف عبارت «Market Value To Realized Value» و به معنی «ارزش بازار یک ارز دیجیتال در مقایسه با ارزش تحققیافته آن» است. سرمایهگذاران با استفاده از شاخص مذکور نشان میدهند که ارز دیجیتال موردنظرشان در حال حاضر بیشتر از ارزش واقعیش ارزشگذاری شده است یا کمتر از آن.
امضای دیجیتال (Digital Signature)
امضای دیجیتال (Digital Signature) یک روش رمزنگاری شده است که برای اعتبارسنجی و تشخیص درستی دادههای دیجیتالی مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع میتوانیم آن را نسخه دیجیتالی شده امضا معمولی در نظربگیریم که نسبت به آن از پیچیدگی و امنیت بسیار بالاتری برخوردار است.
استیبل کوین الگوریتمی (Algorithmic Stablecoin)
استیبل کوین الگوریتمی نوعی استیبل کوین هستند که برابری خود را از طریق یک پروتکل یا سیستم اقتصادی غیرمتمرکز و خودکفا حفظ میکنند. پرکاربردترین روش برای حفظ این ارزش، دستکاری عرضه است.
لایت پیپر (Litepaper)
لایت پیپر نسخهای خلاصه شده و بسیار شفاف از وایت پیپر است. این سند با هدف جذب کاربران و سرمایهگذاران در نگاه اول، نوشته میشود.
تسهیل کمی (QE)
تسهیل کمی زمانی اتفاق میافتد، که بانکهای مرکزی حجم زیادی از داراییها را خریداری میکنند. در حالی که هر کشور (یا بانک مرکزی) رویکرد متفاوتی به این مفهوم دارد، اما به طور کلی به «تزریق سرمایه به اقتصاد» خلاصه میشود. دو هدف از این کار وجود دارد، کاهش نرخ بهره و افزایش قیمتها.
دامیننس تتر (Tether Dominance)
Tether Dominace به میزان تسلط تتر در بازار اشاره دارد، این معیار مهم ارزش بازار تتر را در مقایسه با کل بازار کریپتوکارنسی را نشان میدهد. یکی از معیارهایی که معاملهگران بازار ارزهای دیجیتال در هنگام خرید و فروش کریپتو به آن توجه ویژهای دارند، دامیننس تتر است. سایت معتبر و قابلاعتماد CoinMarketCap ارائهدهنده معیار دامیننس تتر بوده و معاملهگران بازار میتوانند با مراجعه به این سایت، به Tether Dominance دسترسی پیدا کنند.
شاخص جریان پول یا اندیکاتور MFI
شاخص جریان پول یا MFI ابزاری در تحلیل تکنیکال است که از آن برای نشاندادن جریان ورودی و خروجی پول به یک ارز دیجیتال در طول یک زمان مشخص استفاده میشود.
این شاخص قیمت و حجم ارزهای دیجیتال را تجزیهوتحلیل میکند و نشان میدهد که چه زمانی ممکن است در منطقه اشباع خرید، اشباع فروش یا واگرایی قرار بگیرد. درک شاخص جریان پول بسیار آسان است. این نوسانگر بهشکل یک پنجره جداگانه در پایین یا بالای نمودار ظاهر میشود و میتوان از آن برای تمام داراییهای مالی دیگر استفاده کرد.
استخر استیک (Staking Pool)
استخر استیک شامل دارایی گروهی از افراد هستند که توکنهای خود را جمع میکنند و آنها را در یک آدرس خاص قفل میکنند. دارایی آنها روی هم سهم بیشتری از بلاکچین را شامل میشود، در نتیجه شانس انتخاب برای تایید یک تراکنش و دریافت پاداش بلاک افزایش پیدا میکند. استخر استیک یک درصد بازده سالانه (APY) دریافت میکند و اعضای آن این سود را بین خودشان تقسیم میکنند.
توکنهای قفل شده با توسعه و امنیت بلاکچین مرتبط هستند. در مقابل، از طریق اپراتور استخر استیک درصدی از پاداش را بر اساس تعداد توکنهای قفل شده در هر بار تأیید بلوک جدید به شرکتکنندگان ارائه میکند. استخرهای استیک ابزاری عالی برای سرمایهگذارانی هستند که میخواهند در فعالیتهای یک پروژه ارز دیجیتال شرکت کنند، اما سرمایه فراوانی ندارند.
سرویس نام اتریوم (Ethereum Name Service)
پروتکل ENS یک سرویس نام و جستجو است که بر روی بلاکچین اتریوم ساخته شده است که به کاربران رمزارز اجازه میدهد آدرسهای قابل خواندن توسط ماشین را به آدرسهای قابل خواندن توسط انسان ترجمه کنند. سرویس نام اتریوم به آن به عنوان یک تولید کننده نام مستعار برای آدرسهای عمومی اتریوم با هدف دسترسی بیشتر ارزهای دیجیتال مورد استفاده قرار میگیرد.
استیکینگ خودکار (AUTO STAKING)
تا چند سال پیش بسیاری از فعالان بازار ارزهای دیجیتال با استفاده از دستگاه و تجهیزات مخصوص اقدام به استخراج (mining) ارزهای دیجیتال میکردند. ماینینگ فرایندی برای اضافه شدن ارزهای جدید به شبکه است. ماینرها یا کسانی که ارزها و بلاکهای جدید را در شبکه استخراج میکنند، تراکنشهای جدید را تایید و به ازای مشارکت خود پاداش دریافت میکنند.
ماینینگ محبوبیت زیادی در بین این افراد داشت اما اکنون با بررسی زمان و میزان منابع و سود حاصل از این کار، بسیاری از سرمایهگذاران به دنبال روش دیگر سوددهی در بازار ارزهای دیجیتال هستند که روش استیکینگ خودکار به آنها پیشنهاد میشود. این روش نیز برای تایید تراکنشهای جدید و به عنوان جایگزینی برای ماینینگ معرفی شد.
اما برخیاز سرمایهگذاران نمیدانند استیکینگ خودکار چیست و چگونه میتوانند ارز دیجیتالی را استیک کنند. استیکینگ شباهت بسیار زیادی به سپردهگذاریهای بانکی دارد. در نظام بانکداری سنتی به پول سپردهگذاری شده شما سودی اختصاص داده میشود. در استیکنیگ نیز به ازای قفل شدن دارایی در شبکه سودی به شما تعلق میگیرد. البته شما همواره با مشارکت بیشتر در شبکه و تایید تراکنشها میتوانید پاداش بیشتری نیز دریافت کنید.
طرح معاملاتی (Trading Plan)
منظور از برنامه یا طرح معاملاتی، روشی سیستماتیک برای شناسایی و معامله کردن داراییها است. برای ایجاد چنین برنامهای، پارامترهای مختلفی مثل زمان، ریسک و اهداف معاملهگر یا تریدر در نظر گرفته میشوند. در واقع، میتوان این برنامه را نوعی طرح و نقشه برای سازماندهی تکنیکها و استراتژیهای معاملاتی در قالب یک چهارچوب منطقی دانست. این چهارچوب واحد به شما در ترید کردن موفق و متمرکز باقی ماندن روی نقاط قوت معاملاتی شما کمک میکند.
لیکوئید استیکینگ (Liquid Staking)
منظور از لیکوئید استیکینگ که گاهی اوقات از آن تحت عنوان استیکینگ نرم (Soft staking) نیز یاد میشود، تفویض کردن رمزارزها به یک سرویس دیفای است که که کار استیکینگ را برای شما انجام میدهد و در عین حال، امکان دسترسی کاربر به داراییهای سپردهگذاری شده وجود دارد.
حمله ریپلای (Replay Attack)
حمله Replay را میتوان برای دسترسی به اطلاعات ذخیره شده در یک شبکه محافظت شده با ارسال تراکنش به ظاهر معتبر استفاده کرد. همچنین میتوان از آنها برای فریب دادن مؤسسات مالی در انجام تراکنشهای تکراری استفاده کرد و به مهاجمان اجازه میدهد مستقیماً از حساب قربانیان خود پول خارج کنند.
در برخی موارد، هکرها بخشهایی از پیامهای رمزگذاری شده مختلف را ترکیب میکنند و متن رمزی حاصل را به شبکه منتقل میکنند که به عنوان حمله برش و جایگذاری (cut-and-paste) شناخته میشود. واکنش شبکه به این نوع حمله اغلب اطلاعات ارزشمندی را در اختیار هکر قرار میدهد که میتواند برای بهره برداری بیشتر از سیستم استفاده شود.
حمله سیبیل (Sybil Attack)
حمله sybil نوعی حمله سایبری مخرب است که شبکههای همتا به همتا P2P و دارای مکانیسم اجماع اثبات سهام Proof-of-Stake را بیشتر هدف قرار میدهد. این حمله شامل یک سیستم مرکزی که میتواند چندین نود اعتبارسنج را به طور همزمان جعل و اجرا کند تا درنهایت قدرت نفوذ به شبکه را داشته باشد.
این نوع حملهها مدتها قبل از شبکههای بلاکچین وجود داشته است. تقریباً میتوان از آن در هر نوع شبکه P2P استفاده کرد، بنابراین یک تهدید کاملا جدی برای بسیاری از برنامهها است. این حملات قبلا در شبکههای کامپیوتری با نامهای دیگری از جمله «pseudospoofing» و «sock puppets» انجام شده است.
تاچ در ارز دیجیتال (Touch)
تاچ در ارز دیجیتال اصطلاحا به رسیدن نمودار قیمتی به بهترین قیمت های موجود برای یک سهام و برگشتن از آن قیمت ها گفته می شود.
شدو در ارز دیجیتال (Shadow)
در کندل استیک یا نمودار شمعی هر شمع قیمتی دارای ۲ شدو (Shadow) یا سایه بالایی و پایینی است (البته اگر قیمتهای بیشترین و کمترین با قیمتهای باز و بسته شدن یکی نباشند!). این سایهها که شدو نیز نامیده میشوند، فاصله قیمتهای باز و بسته شدن با بیشترین و کمترین قیمت ثبت شده در طول دوره تشکیل کندل را نشان میدهند.
متاورس (Metaverse)
درست ترین و ساده ترین مفهوم متاورس چیست؟ متاورس یک جهان پایدار، آنلاین و سه بعدی است که از چندین فضای مجازی تشکیل شده است. افرادی که در فضای Metaverse حضور دارند، قادر به کار، بازی و معاشرت با یکدیگر هستند. گرچه جهان ساخته شده با استفاده از فناوری متاورس هنوز به طور کامل وجود ندارد، اما برخی از پلتفرمها مانند بازیهای ویدئویی، حاوی برخی از عناصر متاورس هستند.
متاورس مفهومی جدید از یک فضای سه بعدی و آنلاین است که امکان برقراری ارتباط بین افراد مختلف را در تمام جنبههای مختلف زندگی فراهم میکند. متاورس خود از چندین پلتفرمهای مختلف تشکیل شده است، درست مانند اینترنت که شامل چندین وبسایت است و این سایتها از طریق مرورگر قابل دسترسی هستند.
خرید زمین در متاورس (Buy Land in Metaverse)
برخی از افراد بخاطر تحقیقاتی که درباره آینده متاورس انجام دادهاند، به دنبال خرید زمین در متاورس و کسب درآمد از این طریق هستند. برخی دیگر از خریداران هم فعالان حوزه متاورس و واقعیت مجازی هستند که برای انجام پروژههایشان به این نوع زمینها نیاز دارند. مثلا گیمرها برای بازی در اکسی اینفینیتی به زمین نیاز دارند و به همین دلیل به دنبال خرید زمین مجازی در متاورس هستند.
البته گروه بزرگی از طرفداران زمینهای مجازی در متاورس افرادی هستند که بخاطر FOMO (اخبار داغ بازار ارزهای دیجیتال و بلاکچین) تصمیم به خرید این زمینها گرفتهاند. قیمت زمینهای مجازی نسبت به زمین در دنیای واقعی بسیار کمتر است، اما ممکن است در آینده به اندازه زمینهای واقعی ارزشمند باشد. به همین دلیل افرادی که در دنیای واقعی توانایی خرید زمین یا خانه ندارند، به سراغ متاورس رفتهاند. بسیاری از متقاضیان زمینهای مجازی تنها به این خاطر که نمیخواهند تجربه از دست دادن فرصت خرید بیت کوین را دوباره تکرار کنند و دارایی که در آینده ارزشمند میشود را از دست بدهند، برای خرید زمین اقدام کردهاند.
Play to Earn
بازی های Play to Earn به بازیکنان به خاطر پیشرفتشان در بازی ارز دیجیتال یا توکن های غیر مثلی پاداش میدهد. در سالهای اخیر این بازی های مبتنی بر بلاک چین معروف به P2E توجه زیادی به خود جلب کردهاند و باعث ایجاد یک جریان درآمدی در بازیها و NFT ها شدهاند. این پلتفرمهای بازی که به آنها بازی های متاورسی هم گفته میشود به این شکل طراحی شدهاند که هر پلتفرم به شیوه خاصی و با پرداخت توکن بازیکنان را تشویق به بازی و توسعه و ساخت محیط بازی میکنند.
Move to Earn
Move-to-Earn مفهومی است که با هدف ایجاد انگیزه در مردم برای ورزش و تحرک، توسعه یافته است. الگوی درامدزایی Move-to-Earn که عموما از آن با عنوان M2E یاد میشود، شامل پروژههای متعدد و متنوع GameFi است که در آنها، با اثبات تحرک به وسیله سنسورهای حرکتی، میتوان کسب درامد کرد. اکثر این پروژهها، با هدف افزایش فعالیت فیزیکی و ایجاد لایف استایل سالمتر در جوامع، توسعه یافتهاند.
مینت کردن (Minting)
فرآیند تبدیل NFT به بخشی از بلاک چین اتریوم، مینت کردن (minting) نام دارد. این کار زمانی انجام میشود که یک دفتر کل غیرقابل تغییر و بدون دستکاری از NFTهای شما استقبال کرده و آنها را ذخیره میکند. یک فرآیند معمول از کاربران میخواهد که مراحلی را طی کنند. سپس، آنها درصدی از سود را به عنوان کمیسیون از فروش NFTهای شما دریافت میکنند.
استخر استخراج (Mining Pool)
با توجه به محدودیتهای استخراج انفرادی، بخش ماینینگ روشی برای ترکیب قدرت هش ماینرهای فردی برای افزایش احتمال یافتن بلاکهای جدید ابداع کرده است. این راه حل همان چیزی است که ما به آن استخر استخراج میگوییم. آن را به عنوان یک شبکه هماهنگ از ماینرهای منفرد در نظر بگیرید که توافق کردهاند قدرت محاسباتی خود را برای تولید سطوح خروجی مشابه با فارمهای بزرگ یا حتی فراتر از آنها جمع کنند.
پاداش ایجاد شده توسط این استخرها بین شرکتکنندگان آنها تقسیم میشود و در نتیجه درآمد کمتری برای هر ماینر به همراه دارد. با این حال، اگر در نظر بگیریم که ماینرهای انفرادی چقدر بعید است که حتی یک بلاک را استخراج کنند، دریافت سود کمتر اما باثباتتر به نظر نمیرسد معاملهای را به هم بزند. منظم بودن پرداختها، استخراج استخر را پایدارتر و جذابتر میکند.
ریگ ماینینگ (Mining Rig)
استخراج ارزهای دیجیتال به دلایل زیادی روز به روز بیشتر میشود و به هیچ عنوان نمیتوانیم با کامپیوترهای معمولی، رمزارزهای مهمی مثل بیت کوین را استخراج کنیم. به همین دلیل، نیازمند سختافزارهایی با قابلیتهای پردازشی بالا هستیم. ریگ ماینینگ (Mining Rig) دستگاهی است که میتواند کمک بزرگی برای استخراجکنندگان باشد. این ریگها اگرچه گرانقیمت هستند، اما به این دلیل که شانس استخراج را بالا میبرند، میتوانند با عملکرد خوب خود هزینههای اولیه را جبران کنند.
هاوینگ بیت کوین (Bitcoin Halving)
هاوینگ بیت کوین (Bitcoin Halving) یکی دیگر از اصطلاحات ارز دیجیتال، فرایندی است که از طریق آن، جایزه تأیید هر بلاک نصف میشود و در نتیجه، میزان پاداشی که ماینرها برای دسترسی به هر بلاک دریافت میکنند، کاهش مییابد. فرایند هاوینگ توسط ساتوشی ناکاموتو در سال ۲۰۰۹ و بعد از ایجاد بلاک جنسیس (اولین بلاک از بلاک چین بیت کوین)، وضع شد تا سرعت انتشار بیت کوین را در شبکه، تعدیل کند.
جمعبندی
همانطور که دیدید، دنیای ارزهای دیجیتال، پر از اصطلاحات جدید و ناشناختهای است که الزما، تسلط به زبان انگلیسی نمیتواند در درک آنها به شما کمک کند. با اینکه بعضی از این اطلاحات در بازارهای مالی دیگر نیز کاربرد دارند و اگر فقط به زبان انگلیسی تسلط داشته باشید، معنی آنها را درک میکنید، اما بعضی دیگر، اصطلاحات کاملا جدیدی هستند که فقط در دنیای ارزهای دیجیتال معنی دارند.
بنابراین، اگر دوست ندارید به عنوان یک تازه وارد در آشفته بازار ارزهای دیجیتال، خیلی سردرگم باشید، پیش از اینکه بیگدار به آب بزنید، حتما این اصطلاحات و فرهنگ لغت ارز دیجیتال را به خاطر بسپارید.
اصطلاحات ارز دیجیتال pdf
دانلود اصطلاحات ارز دیجیتال pdf