تفاوت های اتریوم و بیت کوین را میتوانیم از جنبههای مختلف بررسی کنیم. این دو محبوبترین ارزهای موجود در بازار هستند که در بحث ارزش بازار نیز از سایر رمزارها بسیار بالاتر قرار دارند. مسلماً هر چیز جدید، تفاوت هایی نسبت به نمونههای قبلی خود دارد. برای مثال، اتریوم دیگر تنها یک سیستم مالی نیست و امکانات بسیاری اعم از مبادله داراییها و ساخت برنامههای غیرمتمرکز را به کاربران خود میدهد. در مقابل بیت کوین هنوز یک بستر مالی است که امنیت تراکنشها را فراهم میکند. این تنها یکی از چندین فرق اتریوم و بیت کوین است.
در این مقاله از صرافی ارز دیجیتال داموند قصد داریم با شرح جزئیات، تفاوت های اتریوم و بیت کوین را بررسی کنیم. تا انتهای مقاله همراه ما باشید، تا ببینیم که تفاوت اتریوم و بیت کوین چیست و در نحوه عملکرد، میزان کارمزد و الگوریتمهای مورد استفاده آنها چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند.
بیت کوین چیست؟
برای آنکه بتوانیم دو چیز را با هم مقایسه کنیم، لازم است که ابتدا هریک را بشناسیم. در بیان تفاوت های اتریوم و بیت کوین نیز به همین شیوه عمل میکنیم.
بیت کوین اولین ارز دیجیتال جهان است، که در سال 2009 معرفی شد و توانست تحولی بزرگ در حوزه مالی و تکنولوژی ایجاد کند. در ظاهر فردی ژاپنی به نام ساتوشی ناکاموتو این ارز را ایجاد کرده است، اما هویت واقعی وی هیچوقت مشخص نشده است.
یکی از ویژگیهای که باعث محبوبیت بیت کوین (BTC) شد، پایین بودن سطح کارمزدها در انجام هر تراکنش بود. در سیستمهای مالی سنتی که وابسته به بانکها و نهادهای مالی هستند، انجام هر تراکنش مقدار زیادی کارمزد به همراه دارد، که در مورد بیت کوین چنین نیست.
از طرفی مردم به این دلیل که بیت کوین شبکهای غیرقابل کنترل به نام بلاک چین (Blockchain) را معرفی کرد، بیشتر به آن علاقهمند شدند. احتمالاً اسم «بلاک چین» را زیاد شنیدهاید. بلاک چین یک بستر از دادههایی است که تراکنشهای ما را در خود جای میدهد. ویژگی این شبکه، غیرقابل کنترل بودن آن از طرف دولتها و سازمانها است. برای درک درست بلاک چین این مقاله را بخوانید: بلاک چین چیست؟
استخراج بیت کوین
بررسی تفاوت های اتریوم و بیت کوین، مستلزم داشتن شناخت کافی از روند استخراج است. در ابتدای کار، تنها راه به دست آوردن بیت کوین استخراج آن بود. بیت کوین و تمام ارزهای دیجتالی مبتنی بر سازوکار اجماع اثبات کار، در یک فضای دیجیتال هستند و تنها با تلاش کامپیوترها برای حل یک معما به دست میآیند.
معادن طلا را در نظر بگیرید. تمام طلای کره زمین در معادن نهفته است، تا زمانی که معدنچیها با استفاده از ابزار مناسب در آنها فعالیت کنند، میتوانند طلا استخراج کنند. به محضی که طلای معادن تمام شود، دیگر نیازی به تلاش مجدد نیست و باید با همان طلاهایی که حالا به اشکال مختلف مثل سکه، جواهر، شمش و غیره درآمده است، خرید و فروش و سرمایهگذاری را انجام داد.
بیشتر ارزها تعداد کوین ثابتی دارند. در مورد بیت کوین این تعداد معادل 21 میلیون واحد است. همانطور که وقتی مقدار کمتری طلا در معادن باقی مانده باشد، یافتن رگه جدید سختتر و مستلزم تلاش بیشتر است، بیت کوین نیز چنین است. هرچه تعداد کمتری باقی بماند، معمای سختتری برای استخراج آن طرح خواهد شد. به این ترتیب بیت کوین میتواند در بازه زمانی تعریف شده باقی بماند و استخراج آن تا سال 2140 به طول بیانجامد.
اتریوم چیست؟
اتریوم بلاک چینی است که تراکنشهای ارز دیجیتالی به نام اتر (ETH)، روی آن انجام میشوند. اتریوم همچون بیت کوین غیرمتمرکز است و توسط هیچ سازمانی اداره نمیشود. کاربران میتوانند در این بستر اپلیکیشن ایجاد کنند، آن را انتشار دهند و کسب درآمد کنند. پس از بیت کوین، ارز دیجیتال شبکه اتریوم یعنی اتر (ETH) بیشترین ارزش بازار را در میان سایر رمزارزها دارد و در رده دوم برترین ارزهای دیجیتال بازار قرار گرفته است.
برای درک درست سازوکار اتریوم این مقاله را بخوانید: اتریوم چیست؟
هدف از راهاندازی اتریوم، کمک به توسعهدهندگان نرمافزار بود تا بتوانند برنامههای خود را با استفاده از قراردادهای هوشمند (Smart contract) راهاندازی کنند. قرارداد هوشمند، مانند هر قرارداد دیگری که بین دو یا چند نفر بسته میشود، شرایط، بندها و ضوابطی دارد که بدون دخالت شخص ثالث و به طور خودکار بر بستر بلاک چین اجرا میشود. به این ترتیب کلاهبرداری و دخالت افراد دیگر به حداقل میرسد.
اتریوم خود را به عنوان «برنامهپذیرترین بلاک چین جهان» معرفی میکند و با این کار خود را از بیت کوین متمایز کرده است. البته اتریوم نیز مانند بیت کوین به روش استخراج به دست میآید. در هر دو مورد ما به عنوان کاربران بلاک چین، سیستم پردازشی قوی خود را وارد شبکه بلاکچینی میکنیم و با نام نود شناخته میشویم.
تفاوت های اتریوم و بیت کوین
حال که با بیت کوین و اتریوم آشنا شدیم، زمان آن رسیده است که در مورد تفاوت های آنها صحبت کنیم. در تعاریفی که ارائه دادیم، به برخی از این تفاوت ها اشاره کردیم. برای مثال دیدیم که یکی از تفاوت های اتریوم و بیت کوین در اهداف آنها است. در ادامه با جزئیات به بررسی این تفاوت ها خواهیم پرداخت.
1. اهداف
هدف بیت کوین از راهاندازی بلاک چین و رمزارزی که تحول جهانی ایجاد کرد، این بود که جایگزینی برای ارزهای فیات یا همان پول معمولی مانند ریال، دلار، یورو و غیره باشد. با این کار، واسطهها را حذف کرد و این امکان را به مردم داد تا بدون نیاز به دخیل کردن بانک در مورد مالی خود و پرداخت کارمزدهای زیاد، سرمایه خود را مدیریت کنند.
اتریوم نیز این بستر را ایجاد کرده است، اما تفاوت های اتریوم و بیت کوین اینجا مشخص میشود که، میتوانیم با استناد به پروتکل قرارداد هوشمند، تقریباً هر نوع دارایی اعم از املاک، سهام، پول و غیره را در نهایت امنیت مبادله کنیم. این ویژگی اصلیترین فرق اتریوم و بیت کوین در مورد هدف آنها است.
2. نحوه استخراج
پیشتر مختصر توضیحی در رابطه با استخراج بیت کوین دادیم، که در مورد ارزهای دیجیتالی مبتنی بر سازوکار اثبات کار صدق میکند. در این قسمت کمی مفصلتر در این باره صحبت میکنیم، تا بتوانیم مقایسه کاملی از بیت کوین و اتریوم برسیم.
تفاوت های بیت کوین و اتریوم در روشهای استخراج
الگوریتمهای اجماع متفاوتی در شبکههای بلاک چینی مختلف به کار گرفته شدهاند که الگوریتم اجماع اثبات کار و اثبات سهام دوتا از معروفترین آنها هستند.
اثبات کار (PoW)
ارز بیت کوین از الگوریتم « اثبات کار» استفاده میکند. برای استخراج بیت کوین با این روش، شما به کامپیوتری با پردازنده و کارت گرافیک استخراج بسیار قوی نیاز دارید، چرا که باید معمای مطرح شده برای هر بلاک را حل کنید. این معما، یافتن یک رشته از صفر و یک است، که شما بخشی از آن را دارید و برای یافتن بخش دیگر باید تعداد زیادی مقایسه انجام دهید.
تصور کنید به شما معادلهای دادهاند که از این قرار است: 3 بعلاوه چه عددی میشود 100؟
برای پاسخ به این سؤال، روش ساده ریاضی انجام یک تفریق است، اما بیایید تصور کنیم که شرط حل آن آزمون و خطا و قرار دادن اعداد مختلف است. به این ترتیب ما باید از 0 تا 97 را در این معادله جایگذاری کنیم تا به جواب برسیم. به نظر شما در حل این سؤال اگر یک مسابقه باشد، چه کسی موفق خواهد شد؟ طبیعی است کسی که در انجام محاسبه سریعتر است.
استخراج بیت کوین روندی مشابه مثال بالا میطلبد. ما بخشی از یک رشته صفر و یک بسیار طولانی و حاصلی که باید به آن برسیم را داریم. کامپیوتری ما باید قادر باشد رشتههای بلند زیادی را در زمان کوتاه امتحان کند تا به جای خالی برسد. بنابراین هر کسی که سیستم سختافزاری قویتری داشته باشد، زودتر به نتیجه میرسد و میتواند بیت کوین استخراج کند. پس از هربار حل معما، معمای جدیدی طرح خواهد شد.
اثبات سهام(PoS)
گواه اثبات سهام به شیوهای متفاوت از اثبات کار عمل میکند. در این روش، هر چقدر کوینهای بیشتری داشته باشیم، شانس بیشتری برای استخراج کوین جدید داریم. در این روش نیز به سیستم سختافزاری نیاز داریم، اما به دلیل تفاوت در نحوه کار نیاز به پردازندههای بسیار قوی و گران قیمت نخواهیم داشت.
در الگوریتم اجماع اثبات سهام، زمانی که یک بلاک در بلاک چین آماده ارائه شد، سیستم نودی را به عنوان اعتبارسنج انتخاب میکند. سپس آن نود باید بررسی کند که آیا اطلاعات بلاک صحیح هستند یا خیر. چنانچه اطلاعات صحیح و معتبر باشند، بلاک تأیید شده و به زنجیره اضافه میشود. در این زمان اگر سیستم تشخیص دهد که مشکلی وجود ندارد، به عنوان جایزه مقداری ارز دیجیتال به نود اعتبارسنج تعلق خواهد گرفت. چنانچه مشخص شود بلاک اشکالی دارد یا معتبر نیست، نودی که آن را تأیید کرده است، باید جریمه بپردازد.
اتریوم فعلاً همانند بیت کوین از الگوریتم اثبات کار استفاده میکند. با این حال قرار است با گذار به اتریوم 2.0، شبکه به الگوریتم اثبات سهام مهاجرت کند. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله اتریوم 2.0 چیست را مطالعه کنید.
3. تفاوت اتریوم و بیت کوین در کارمزد
پرداخت کارمزد بیشتر در تراکنشهای بیت کوین، کاملاً اختیاری است. اگر بخواهید توجه بیشتری به تراکنش خود جلب کنید، میتوانید کارمزد بیشتری بپردازید. البته چه کارمزد بیشتری بپردازید چه نه، تراکنش سیر معمول خود را دنبال خواهد کرد.
در مقابل، برای هر تراکنشی که در اتریوم انجام میدهید، باید مقداری اتر به عنوان کارمزد بپردازید، تا در این بلاک چین به موفقیت برسید. اتری که میپردازید به واحدی به نام گس تبدیل خواهد شد. گس عملیات را به سمتی هدایت میکند، که به تراکنش شما اجازه اضافه شدن به بلاک چین را بدهد. کارمزد گس توسط عوامل متعددی از جمله قیمت اتریوم، پیچیدگی تراکنش و تعداد افرادی که در زمان تراکنش شما در شبکه فعالیت میکنند، تعیین میشود.
4. زمان استخراج
یکی دیگر از تفاوت های اتریوم و بیت کوین، مدت زمانی است که هر یک برای استخراج نیاز دارند. دیدیم که استخراج بیت کوین تا چه حد زمانبر است. حال فاکتور سختی و پیچیدگی معما را نیز به آن اضافه کنید. به این ترتیب زمان زیادی برای استخراج بیت کوین نیاز است. زمان لازم برای استخراج یک بیت کوین و ساخت بلاک جدید در بلاک چین، 10 دقیقه برآورد شده است.
در سمت دیگر داستان، زمان برآورد شده برای استخراج اتریوم و ساخت بلاک جدید، بین 10 تا 15 ثانیه برآورد شده است.
5. الگوریتم هش
در معرفی ارزهای دیجیتال، دائماً بر موضوع امنیت و استفاده از الگوریتمهای رمزنگاری تأکید داریم. اما این امنیت چگونه برقرار میشود؟ الگوریتم هش، این وظیفه را برعهده دارد. در ابتدا باید بدانیم که عملکرد الگوریتم هش، به این گونه است که اطلاعات را در قالب رشتههای صفر و یک بسیار طولانی دریافت میکند و آنها را به رشتهای با طول ثابت تبدیل میکند.
یکی دیگر از تفاوت های اتریوم و بیت کوین همین است. بیت کوین از الگوریتم هشی با نام SHA-256، اما اتریوم از الگوریتمی با نام Ethash استفاده میکند.
6. تعداد کوین و حجم بازار
تا به حال حدود 19 میلیون بیت کوین و 118 میلیون اتریوم استخراج شده است. ارزش بازار بیت کوین اکنون 930 میلیارد دلار و ارزش بازار اتریوم حدود 500 میلیارد دلار است. با وجود اینکه تعداد واحدهای بیشتری اتریوم استخراج شده است، بیت کوین هنوز هم ارزش بازار بیشتری دارد و این به دلیل بهای بیشتر هر واحد بیت کوین نسبت به اتریوم است.
تفاوت های بیت کوین و اتریوم به همین جا ختم نمیشود. تعداد تراکنشهای این دو شبکه بلاک چینی نیز متفاوت هستند. بر اساس آمار، روزانه 219 هزار تراکنش بیت کوین انجام میشود، اما این تعداد برای اتریوم برابر با 659 هزار است.
7. تفاوت های بیت کوین و اتریوم در آدرس کیف پول
همانطور که ما ارزهای فیات خود را در بانک میگذاریم و با استفاده از شماره حساب به آنها دسترسی داریم، در مورد ارزهای دیجیتالی نیز کیف پولهایی وجود دارند که با استفاده از آدرس آنها دسترسی ما به وجوهمان امکانپذیر میشود. آدرس کیف پول یکی دیگر از تفاوت های اتریوم و بیت کوین است. آدرس کیف پولهای بیت کوین با عبارات 1، 3 یا bc1، اما در اتریوم آدرسها با عبارت 0x آغاز میشوند.
مقایسه اتریوم و بیت کوین در یک نگاه
حال که با جزئیات تفاوت های اتریوم و بیت کوین را بررسی کردیم، خوب است نمایی کلی از این تفاوت ها داشته باشیم، تا بتوانیم در یک نگاه مقایسهای کلی انجام دهیم.
ویژگی | بیت کوین | اتریوم |
سازندگان | ناشناس با نام مستعار ساتوشی ناکاماتو | گروهی با اعضای: گاوین وود جفری ویکل چارلز هاسکینسون |
تاریخ راهاندازی | ژانویه 2009 | جولای 2015 |
اهداف | جایگزینی برای سیستم مالی سنتی و ارزهای ارزهای فیات | ایجاد قراردادهای هوشمند و بستری برای مبادله انواع دارایی |
الگوریتم اجماع | اثبات کار | اثبات کار در حال جابجایی به اثبات سهام |
زمان ساخت بلاک | 10 دقیقه | 15 ثانیه |
تعداد واحدها | 21 میلیون | نامحدود |
تعداد تراکنشها در هر ثانیه | 7 تراکنش در ثانیه | 30 تراکنش در ثانیه |
الگوریتم هش | SHA-256 | Ethash |
سخن پایانی
انتخاب یکی از این رمزارزها، تنها به نیاز ما بستگی دارد. همانطور که دیدیم این دو اهداف متفاوتی را دنبال میکنند، بنابراین مشخص است که هر کدام چه کاربردی دارند. انتخاب تماماً با شما است و دلیل وجود ندارد که یکی را برتر از دیگری بدانیم.
دیدیم که تفاوت های اتریوم و بیت کوین، از چندین جنبه نحوه استخراج، میزان کارمزد، تعداد تراکنشها، تعداد کوینها، ارزش بازار و اهداف قابل بررسی هستند. به طور کلی در مقایسههای عددی، اتریوم جایگاه بالاتری دارد، اما وقتی بحث ارزش به میان میآید، با بیت کوین قابل مقایسه نیست.
با توجه به اینکه بیت کوین اولین ارز دیجیتال جهان است، تأثیرگذاری آن در تکنولوژی و سیستمهای مالی قابل چشم پوشی نیست و با وجودی که اتریوم و ارزهای جدید دیگر امکانات بسیار جالب و نوینی ارائه میدهد، هنوز هم بیت کوین در صدر توجه است.
آیا شما تا به حال در بازار ارزهای دیجیتالی فعالیت کردهاید؟ به نظر شما تفاوت های اتریوم و بیت کوین کدام یک را بر دیگری ارجح کرده است؟
یک پاسخ
ممنون از مقاله خوبتون.