نئو یا اتریوم؟ کدام سرمایهگذاری بهتری است؟ این دو ارز چه تفاوتهایی دارند؟ کدام سریعتر رشد خواهد کرد؟ هردوی این پلتفرمها، جز غولهای بازار ارزهای دیجیتال هستند بنابراین مقایسه نئو و اتریوم و انتخاب یکی از آنها کار سادهای نیست چراکه رقابت سرسختانهای دارند.
بااینکه اتریوم بعد از بیتکوین دومین رمزارز محبوب است نئو نیز بهسرعت رشد کرده و میتواند به جایگاه اتریوم برسد. این رقابت آنقدر شدید است که نئو را اتریوم چینی مینامند.
نئو و اتریوم هر دو قابلیت پشتیبانی از قراردادهای هوشمند را دارند اما نئو از زبانهای برنامهنویسی رایجتری برای این کار استفاده میکند. بااینحال این مسئله چالشهای امنیتی خاص خود را به همراه دارد. به همین خاطر، برنامههای غیرمتمرکز (dApp) بیشتری در شبکه اتریوم وجود دارد و کاربران زیادی را به خود جذب کردهاند.
ازنظر سرعت تراکنش نیز سرعت نئو از اتریوم بالاتر است اما هر دو هنوز سرعت مطلوبی ندارند. تراکنشهای نئو در اکثر مواقع رایگان یا با هزینه کمی انجام میشوند بااینحال هزینه انجام تراکنش در اتریوم بالاست. از دیگر اختلافات آنها میتوان به قیمت اشاره کرد. قیمت اتریوم نیز نسبت به نئو بالاتر است و با توجه به محبوبیتی که دارد، رشد بیشتری برای آن پیشبینی میشود.
در ادامه مقاله به مقایسه نئو و اتریوم و جزییات هر پروژه میپردازیم. با ما در داموند همراه باشید.
مقایسه نئو و اتریوم: تفاوت های کلیدی
بااینکه نئو و اتریوم هر دو بازار مشابهی دارند اما از بسیاری جهات متفاوتاند. در ادامه اصلیترین فاکتورهای تفاوت آنها را بررسی میکنیم:
پذیرش توسط کاربران
ازآنجاییکه نئو از چندین زبان برنامهنویسی نظیر C++، C#، Go و جاوا پشتیبانی میکند بهسرعت بین توسعهدهندگان محبوب شد. بهاینترتیب هر کس که به یکی از این زبانها مسلط باشد میتواند روی نئو پروژه بسازد.
از سوی دیگر اتریوم، فقط امکان برنامهنویسی با زبان سالیدیتی را دارد که زبانی نسبتاً جدید و منحصر به این شبکه است. پس افراد کمی با آن آشنایی دارند. بنابراین برای ایجاد قرارداد هوشمند و ساخت dAppها نیاز به یادگیری این زبان است.
سرعت تراکنش
نئو در هر ثانیه حدود 10000 تراکنش را انجام میدهد درحالیکه این رقم در بلاکچین اتریوم حدود 15 تراکنش در ثانیه است؛ بنابراین، از حیث سرعت تراکنش نئو نسبت به اتریوم پیشتاز است.
سوخت بلاکچین
در بلاکچین نئو دو کوین متمایز NEO و GAS وجود دارد. حتما با مفهوم گس در شبکه اتریوم نیز آشنا هستید.
در شبکه نئو، از توکن GAS برای پرداخت کارمزد استفاده میشود و افرادی که در کیف پولشان توکن NEO هولد میکنند، با توکن GAS پاداش داده میشود. پس دو توکن NEO و GAS کاملا متفاوت هستند.
در سمت دیگر، گس اتریوم، واحد کوچکتری از توکن بومی این شبکه یعنی اتر است که آن هم برای پرداخت کارمزد تراکنشها استفاده میشود.
قابلیت تقسیمپذیری
اتر میتواند به واحد کوچکتری که همان گس است تقسیم شود اما نئو اینطور نیست. به همین خاطر، نمیتوانید 10.5 نئو را انتقال دهید. نئو تنها در واحدهای کامل وجود دارد. البته توکن GAS تقسیمپذیر است.
حالا که تفاوتهای کلیدی نئو و اتریوم را با هم بررسی کردیم، زمان آن فرا رسیده تا هر پروژه را به تفکیک زیر ذرهبین ببریم.
بررسی پروژه اتریوم (ETH)
اتریوم یک بلاکچین عمومی، متنباز و غیرمتمرکز و نیز یک پلتفرم محاسباتی است که از قراردادهای هوشمند استفاده میکند. این پلتفرم در سال 2013 توسط ویتالیک بوترین که یک برنامهنویس کانادایی-روسی است بهعنوان پلتفرمی که میتواند از بلاکچینها برای ذخیره برنامههای کامپیوتری و اجرای یک شبکه داخلی از نودهای توزیعشده استفاده کند، پیشنهاد شد. پیشنهاد اتریوم در حقیقت گامی برای توسعه بیتکوین بود و ویتالیک در پی آن بود تا با ساخت اتریوم، مشکلات بیت کوین را برطرف کند.
اتریوم پس از بیت کوین در رتبه دوم بازار ارز دیجیتال قرار دارد و بسیار محبوب است. ویتالیک بوترین، چارلز هاسکینسون، آنتونی دیوریو و میهای آلیسی در وهله اول توسعه این ارز را آغاز کردند و در ادامه، بنیاد اتریوم این کار را ادامه داد.
اتریوم چطور کار میکند؟
توضیح دقیق نحوه کار شبکه اتریوم در این مقاله نمیگنجد و برای مقایسه این پروژه با نئو، نیازی نیست آن را به طور کامل بدانیم. با این حال، سعی میکنیم به طور خلاصه و مفید نحوه کار این شبکه را توضیح دهیم.
اتریوم نیز مانند اکثر ارزهای دیجیتال دیگر، در یک شبکه بلاکچینی فعالیت میکند. این شبکه، متشکل از هزاران کامپیوتر در سراسر جهان است که یک دفتر دیجیتال را به روز نگه میدارند. به عبارت دیگر، اطلاعات تراکنشها در این دفتر دیجیتال نوشته شده و مشابه با شبکه بیت کوین هر کامپیوتر یا نود آن را مشاهده میکند. علاوه بر این، این نودها با یکدیگر در ارتباط هستند و هر تراکنشی که به شبکه اتریوم ارسال شود را بررسی میکنند تا از معتبر بودن آن اطمینان حاصل شود.
فعالیتها در این شبکه با کمک ماشین مجازی اتریوم (EVM) صورت میگیرد و بدین شکل، اسکریپتها را در شبکهای از نودهای توزیع شده اجرا میکند و همین باعث میشود تا امکان راهاندازی و اجرای قراردادهای هوشمند به وجود بیاید.
شبکه اتریوم نیز همانند بیت کوین از اجماع اثبات کار و ماینینگ استفاده میکند. با این حال، توسعه دهندگان این شبکه تصمیم دارند تا در سال جاری، الگوریتم اجماع شبکه را به اثبات سهام تغییر دهند و به نوعی ماینرها را از شبکه حذف و اعتبارسنجها را جایگزین کنند.
مزایا و معایب اتریوم
مزایای اتریوم
بدون بررسی اطمینان و میزان پذیرش بالای اتریوم نمیتوانید به مقایسه نئو و اتریوم بپردازید. قدرت اتریوم ناشی از چند ویژگی است که برخی از آنها عبارتند از:
- رهبری لایق و قابلمشاهده
بنیانگذار اتریوم، ویتالیک بوترین بدون شک یکی از رهبران بلا منازع بازار ارز دیجیتال است و هرجا که صحبت از چشمانداز بلاکچین میشود، نام وی به چشم میخورد. در حقیقت، مشارکت فعال و مداوم بوترین باعث شهرت و اعتبار زیاد شبکه اتریوم شده است.
- عملکرد قدرتمند اتریوم
اتریوم با پشتیبانی از طیف وسیعی از خدمات از برنامههای غیرمتمرکز و DAO ها گرفته تا توکنهای غیرقابل تعویض، در دنیای رمزارز موقعیت منحصر به فردی را برای خودش ایجاد کرده است. علاوه بر این، قابلیت توکنیزه کردن داراییها و همچنین وجود قراردادهای هوشمند به برتری این شبکه کمک شایانی کرده است.
- حمایت افراد مشهور
اتریوم محبوب سرمایهگذاران حوزه رمزارز است و این مهم بر کسی پوشیده نیست. علاوه بر سرمایهگذاران عادی، افراد شناخته شدهای چون مایک نووگراتز، مدیرعامل شرکت گلکسی دیجیتال معتقدند اتریوم در نهایت جایگاه بیت کوین را از آن خود خواهد کرد و پتانسیل بالایی برای آن میبینند.
معایب اتریوم
- اعتماد بیشازحد به شهرت بوترین
شکی نیست که بوترین شهرت زیادی در دنیای ارزهای دیجیتال دارد. کوچکترین خبر منفی درباره او مثلاً خبر مرگ وی میتواند بر موقعیت اتریوم در بازار اثر بگذارد.
- تأخیر در انتقال به اجماع اثبات سهام
اتریوم مدتی برای تغییر پروتکل اجماع خود به اثبات سهام (PoS) تردید داشت و جامعه خود را منتظر گذاشت. این تأخیر بهنوعی بر شهرت شبکه تأثیر داشته است.
- رقابت شدید
رقبای جدیدی که در حال ورود به بازار هستند که ضعفهای اتریوم درس گرفتهاند. یکی از این رقبا نئو است که خود را پروژه بهتری نسبت به اتریوم میداند.
بررسی پروژه نئو
نئو، با عنوان «قاتل اتریوم» لقب گرفته و آن را اتریوم چینی مینامند. مردمی وطنپرستتر از چینیها پیدا نخواهید کرد، آنها از محصولات و خدمات خارجی استفاده نمیکنند. چینیها نسخه چینی آمازون، واتساپ، فیسبوک و با نئو، نسخه مختص خودشان از اتریوم را دارند که به شکل گستردهای از آن استفاده میکنند.
نئو توسط داهونگفی بنیانگذاری شد که تجربهای طولانی در حوزه بلاکچین دارد. او در سال 2014 پروژه AntShares را بهمنظور ایجاد پلتفرم برای ساخت اپلیکیشنهای توزیعشده ایجاد کرد. شاید به دلیل همین پیشینه قوی است که آنها توانستند محصول کارآمدی ایجاد کنند.
در ابتدای امر، ارز دیجیتال نئو با عنوان Antshares شناخت میشد که یک شبکه بلاکچین متنباز غیرمتمرکز است. بااینحال این بلاکچین توکن دیگری به اسم GAS دارد اما نئو، کوین شناختهشدهتری است که میتواند در موارد مختلفی به کار رود. نئو خودش را «شبکهای غیرمتمرکز برای اقتصاد هوشمند» مینامد و انتظار میرود در ایجاد اقتصاد هوشمند دیجیتال نقش داشته باشد.
نئو چطور کار می کند؟
یکی از دلایلی که نئو بهعنوان قاتل اتریوم شناخته میشود این است که این ارز در مقایسه با اتریوم، از قراردادهای هوشمند هوشمندتری بهره میبرد. برخلاف قراردادهای هوشمند اتریوم که افراد برای ایجاد آن نیاز به دانش تخصصی دارند، برنامهنویسی قراردادهای هوشمند نئو با زبانهای برنامهنویسی موجود، باعث شده که آنها، فراتر از چارچوبها عمل کنند.
نئو از اجماع اثبات سهام (PoS) استفاده میکند؛ مکانیسمی که مدت طولانی است قرار است در شبکه اتریوم ادغام شود. به همین خاطر، تراکنشهای شبکه بلاکچینی نئو سریعتر و ارزانتر هستند.
مزایا و معایب نئو
مزایای نئو
- مکانیسمی با انرژی بهینه
نئو از پروتکل اجماع پویایی استفاده میکند که الگوریتم تحمل خطای بیزانس دلیگیت یا تفویض شده (dBFT) نامیده میشود و نسخه بهبودیافته الگوریتم اثبات کار اتریوم است. این الگوریتم، نسبت به مکانیسمهای اجماع قدیمی بازده انرژی بالاتری دارد و یکی از مزایای نئو محسوب میشود.
- سرعت
بلاکچین نئو خیلی سریع است و میتواند حداقل 10.000 تراکنش را در هر ثانیه پردازش کند.
- حمایت دولت و سرمایهداران
بااینکه به نظر میرسد دولت چین از ارزهای دیجیتال بیزار است اما از پروژه نئو پشتیبانی کرده است. این حمایت دولتی، قانونی بودن این شبکه را تضمین میکند.
معایب نئو
- در غرب، محبوب نیست
ازآنجاییکه نئو ریشه چینی دارد، ارتباط گرفتن با آن برای کاربران انگلیسیزبان سخت است و ممکن است بسیاری به چین اعتماد نداشته باشند.
- وجود رقبای بزرگ
نئو در حال رقابت با اتریوم است بنابراین اصلیترین رقیب نئو همین اتریوم محسوب میشود. اتریوم پایگاه کاربری بزرگ و محبوبیت زیادی دارد. بنابراین نئو با رقیبی مثل اتریوم مواجه است که کاربرانی وفادار و مشهور دارد. ازآنجاییکه رقبای دیگر نیز در حال ظهور هستند، نئو باید برای بقای خودش مبارزه کند.
اتریوم یا نئو: کدام بهتر است؟
کارشناسان بر این باورند که نبرد نئو با اتریوم یک نبرد سخت است چون آنها تشابهات زیادی باهم دارند که در این مقاله نیز به آنها اشاره شد.
اتریوم دومین ارز دیجیتال بازار است و قیمت آن نیز فراز و نشیبهای بسیاری را سپری کرده و پس از ثبت اوج 4800 دلاری، اکنون با قیمت 3200 دلار معامله میشود.
نئو نیز درحالحاضر قیمتی حدود 22.7 دلار دارد و گرچه قیمت آن در یک سال گذشته با افت زیادی مواجه بوده اما اگر به نمودار قیمتی آن از زمان معرفی نگاهی بیندازیم، بدون در نظر گرفتن جهشهای قیمتی موقت، میبینیم قیمت آن با شیب ملایمی در حال افزایش است.
درحالحاضر اتریوم از نئو ارزشمندتر است اما معلوم نیست این رویه در آینده نیز ادامه بیابد. در تئوری، نئو از برخی جهات برتری دارد. مثلاً ساخت قراردادهای هوشمند در آن سادهتر است و از زبانهای محبوب و رایجتری پشتیبانی میکند. بعلاوه سرعت پردازش تراکنشها در آن بیشتر و کارمزد آن کمتر است. نئو میتواند پشتیبانی شرکتهای چینی بزرگ نظیر علیبابا و ردپلاس را به دست آورد. این پروژه همچنین موفق شد حفرههایی در قراردادهای اتریوم که آنها را در برابر هک شدن آسیبپذیر میکرد را اصلاح کند.
علاوه بر این، در نئو، قابلیت کسب درآمد غیرفعال از طریق سپردهگذاری نئو وجود دارد. اما اتریوم درحالحاضر چنین امکانی ندارد. بااینحال مهمترین برتری اتریوم بر نئو محبوبیت و گستردگی استفاده از آن است.
بااینکه نئو و اتریوم هر دو پروژههای بزرگی هستند اما آینده اتریوم روشنتر به نظر میرسد. درعینحال بااینکه در چین محدودیتهایی بر ارزهای دیجیتال و نئو وجود دارد که میتواند مانع رشد این شبکه شود اما نئو پتانسیل رسیدن به اتریوم را دارد. اما درباره انتخاب نهایی، شما باید تصمیم بگیرید.
جمع بندی
مقایسه نئو و اتریوم کار دشواری است. اتریوم، رمزارز دیرپای بازار ارز دیجیتال است که به دلیل قابلیت ارائه قراردادهای هوشمند و پیادهسازی برنامههای غیرمتمرکز، محبوبیت زیادی دارد. بااینحال رقبای زیادی پا به عرصه گذاشتهاند که نئو یکی از آنهاست.
نئو قابلیتهایی مشابه با اتریوم دارد. جالب است بدانید کارمزد تراکنشهای نئو غالباً رایگان یا خیلی کم است، این در حالی است که اتریوم با داشتن کارمزدهای بالاتر، سرعت پردازش خیلی کمتری دارد.
برخلاف اتریوم که همه قراردادهای هوشمند آن با زبان سالیدیتی نوشته میشوند نئو قابلیت استفاده از زبانهای برنامهنویسی مختلف را دارد. با همه این احوال، نئو یک توکن آسیاییست که کار با آن برای شهروندان اروپایی دشوار است و همین باعث شده تا اتریوم محبوبتر باشد.