علت بالا و پایین رفتن ارز دیجیتال یک مجموعه از دلایلی است که بازارهای مالی و سرمایهگذاری همیشه با آن دست و پنجه نرم میکنند. برای آنکه بتوانیم از این عوامل استفاده کنیم و بهترین تصمیم را بگیریم، لازم است در مورد آنها اطلاعات کافی داشته باشیم.
برای مثال باید از خود بپرسیم که دلیل من برای خرید یک ارز دیجیتال چیست؟ آیا مشخص است به چه دلیل راهاندازی شده است؟ آیا میتواند تراکنشها را در کمترین زمان ممکن به ثبت برساند؟ و سؤالات دیگری که پاسخ به آنها به معنی داشتن یک تحلیل جامع و درست و گرفتن تصمیم نهایی است.
در این مقاله از داموندمگ، میخواهیم در مورد اینکه چرا نوسان بازار ارزهای دیجیتال زیاد است و چه عواملی مسبب این نوسان هستند صحبت کنیم.
چرا باید در مورد نوسان قیمت ارزهای دیجیتالی اطلاعات داشته باشیم؟
فعالیت در بازار ارزهای دیجیتالی بیشتر از آنکه به عنوان یک نظام مالی جدید باشد، حکم سرمایهگذاری را دارد. همه ما با خرید و فروش ارزهای دیجیتال یا مبادله آنها با یکدیگر سعی داریم سودآوری کنیم و سرمایه خود را افزایش دهیم. همانطور که حتماً تا به حال به آن برخوردهاید در بحث سرمایهگذاری چه روی ارزهای دیجیتال، چه سهام یا بازار ارز خارجی (فارکس)، دو نوع تحلیل وجود دارد، یکی فاندمنتال یا بنیادین و دیگری تکنیکال یا فنی. در این دو روش از اطلاعات مختلف برای بررسی وضعیت ارز دیجیتال و شکل نوسان آن استفاده میشود تا نهایتاً بتوانیم تصمیم درستی برای زمان خرید و فروش و انتخاب رمزارز بگیریم.
عواملی که موجب نوسان قیمتها میشوند، فاکتورهای مهمی در تحلیل فاندمنتال و تکنیکال هستند، بنابراین باید آنها را به خوبی بشناسیم و از هریک به نفع خود استفاده کنیم.
دلایل جهش قیمت ارزهای دیجیتال چیست؟
موضوع اصلی بحث امروز، علت بالا و پایین رفتن ارز دیجیتال است. این نوسان به دلایل مختلفی رخ میدهد که در این قسمت هریک را بررسی خواهیم کرد.
1. نوسان ارزش بیت کوین
در مفاهیم مربوط به ارز دیجیتال، اصطلاحی با عنوان «سلطه بیت کوین» وجود دارد. سلطه یا دامیننس بیت کوین، به این معنی است که بیت کوین محور اصلی بازار ارزهای دیجیتال است و نوسان آن بر سایر ارزها تأثیر میگذارد. میزان سلطه یا همان تأثیری که بیت کوین بر بازار دارد، بر اساس فرمول خاصی محاسبه میشود که میتوانید آن را مفصلاً در مقاله «سلطه بیت کوین (Bitcoin Dominance) به چه معناست؟» بیابید. آنچه در حال حاضر اهمیت دارد، این است که درک کنید ارزش بیت کوین مانند قیمت نفت است. بالا و پایین شدن آن سایر ارزها را دچار نوسان میکند.
2. عرضه و تقاضای بازار
امکان ندارد در مورد خرید و فروش صحبت شود و فاکتور عرضه و تقاضا به عنوان یک عامل مؤثر بر قیمتها بررسی نشود. حتی پیش از آنکه بازارهای سرمایه در جهان آغاز به کار کنند، این عامل توسط عموم مردم به عنوان یک روش پیشبینی قیمتها استفاده میشد. برای مثال در هر فصل لباس مناسب فصل که تقاضای زیادی برای آن وجود دارد، گرانتر است، حال کافی است فصل به پایان برسد و تعداد زیادی از لباسها بدون مشتری باقی بمانند، در این صورت عرضه بیشتر از تقاضا است و قیمتها کم میشوند.
در مورد ارزهای دیجیتالی نیز همین موضوع برقرار است، در زمانهای مختلف ممکن است مقدار ارز موجود در بازار بیشتر از تقاضا برای آن باشد، در این صورت برای جذب خریدار، قیمتها کم میشود. به این ترتیب اگر تقاضا مدام بیشتر شود، اما ارز به تعداد ثابت باقی بماند، قیمت افزایش پیدا میکند.
3. امنیت ارز منتخب
امنیتی شبکه ارز دیجیتالی که انتخاب کردهایم در قیمت آن تأثیر دارد. هدف ارزهای دیجیتالی برقراری امنیت مالی برای کاربران است. به طور کلی مفهوم ارزهای دیجیتال که با بیت کوین آغاز شد، برای حذف واسطهها و امن نگه داشتن دارایی افراد بود، حال اگر ارز منتخب ما بتواند امنیت خوبی فراهم کند، به این معنی که تا به حال دچار حملات سایبری نشده باشد، بالا رفتن ارز دیجیتال رخ خواهد داد، در غیر این صورت نوسان رو به پایین خواهد بود.
4. کاربرد ارز دیجیتال و هدف آن
زمانی که عدهای تصمیم به طراحی یک ارز دیجیتال جدید میگیرند و آن را از ایده تا عمل دنبال میکنند، باید چکیده کار خود را که شامل توضیحات کامل در مورد کاربرد ارز دیجیتال و هدف از راهاندازی آن است در کنار سایر اطلاعات مربوط به تیم در سندی به نام «وایت پیپر» منتشر کند. با مطالعه این سند میتوانیم از اهداف ارز دیجیتال مطلع شویم و مشخص کنیم که آیا جایی برای پیشرفت و افزایش قیمت دارد، یا آنکه سرمایهگذاری روی آن جز شکست نتیجهای ندارد. این اطلاعات در بخش تحلیل فاندمنتال یا بنیادین جای دارند و علت بالا و پایین رفتن ارز دیجیتال هستند.
5. شبکه های اجتماعی
امروزه همه چیز در دست شبکههای مجازی و افرادی است که به دلیل فعالیت و فالوئر زیاد حرفشان برش دارد، کسانی که معمولاً با اصطلاح سلبریتی شناخته میشوند. زمانی که شبکههای اجتماعی علت بالا و پایین رفتن ارز دیجیتال باشند، باید بسیار آگاهانهتر رفتار کنیم، چرا که معمولاً چنین تأثیری منجر به ضرر میشود. افراد سودجوی زیادی وجود دارند که از نام افراد مشهور استفاده میکنند و با ساخت اکانتهای جعلی هیجانی بیدلیل در بازار ایجاد میکنند.
6. سرعت تراکنش ها
یکی از فاکتورهای مهم برای انتخاب رمزارز که میتواند علت بالا و پایین شدن ارز دیجیتال نیز باشد، سرعت تراکنشها در شبکه بلاک چین آن ارز است. برخی از شبکهها با دریافت مقداری کارمزد این سرعت را افزایش میدهند و برخی نیز به طور کلی سریع هستند، بنابراین رمزارزی که سرعت خوبی داشته باشد و برای ارائه آن سرعت کارمزد معقولی دریافت کند، میتواند ارزش بیشتری داشته باشد.
7. پشتیبانی صرافی ها و کیف پول ها
آخرین علت بالا و پایین رفتن ارز دیجیتال که در این مقاله بررسی میکنیم، پشتیبانی صرافیها و کیف پولها است. چنانچه ارزی که انتخاب کردهایم توسط صرافیهای مختلف قابل معامله باشد، یعنی امکانات معاملاتی مختلف برای آن فراهم باشد، احتمال اینکه ارزش بیشتری هم داشته باشد زیاد است. برعکس اگر کیف پولها و صرافیهای معتبر از آن پشتیبانی نکنند، احتمالاً قیمت کمتری نیز خواهد داشت.
8. هیجان بازار
دلایل مختلفی هیجان بازار را تحت تأثیر قرار میدهد، که علاوه بر شبکههای اجتماعی که پیشتر به آن اشاره کردیم، رفتار افراد اخلالگر و سودجو نیز در آن دخیل هستند. چنین هیجاناتی حتی اگر هم منجر به سودآوری شوند، کوتاه مدت و بدون پشتوانه است، بنابراین ماندگاری ندارد. بهترین کار مقابله با این مورد این است که تنها با منطق و با استناد بر آمار و ارقام سرمایهگذاری کنیم.
چرا ارزهای دیجیتال دچار نوسان لحظه ای می شوند؟
دلایلی که تا به حال از آنها صحبت کردیم، دلایل جهش قیمت ارز دیجیتال در بلند مدت هستند که این جهش میتوان رو به بالا یا پایین باشد. برخی دلایل نیز وجود دارند که قیمتها را به طور لحظهای دچار نوسان میکنند. برخی از این دلایل عبارتند از:
نهنگ ها
رفتار نهنگها در بازار ارز دیجیتال یکی از دلایل اصلی جهش لحظهای است. اگر اصطلاح نهنگ را تا به حال نشنیدهاید، باید بگوییم که نهنگها سرمایهگذارانی هستند که مقدار زیادی دارایی دیجیتال از انواع رمزارزها دارند و حرکات، رفتار و فعالیت آنها میتواند جنبشی در بازار ایجاد کند. این افراد طوری رفتار میکنند که سایرین از جدیدترین حرکت آنها باخبر شده و در همان جهت شروع به خرید و فروش میکنند.
اخبار
اخبار سیاسی، اقتصادی و اجتماعی همیشه یکی از دلایل نوسان قیمت داراییهای مهم در بازار بورس، فارکس و ارز دیجیتال است. برای مثال روابط کشورها روی قیمت نفت تأثیرگذار است، این مورد برای ارزهای دیجیتال نیز وجود دارد و میتواند اثرات بسیار بزرگی داشته باشد.
دلایل منفی شدن سیر قیمت ارزهای دیجیتالی چیست؟
با توجه به آنچه تا به اینجا گفتیم، میتوان نتیجه گرفت منفی شدن سیر قیمت ارزهای دیجیتال از موارد زیر نشئت میگیرد:
- امتناع نهنگها از سرمایهگذاری روی یک ارز خاص
- انتشار اخبار منفی در مورد یک ارز دیجیتال
- منفی شدن سلطه بیت کوین
- نبود تقاضای کافی با وجود عرضه ثابت
- کلاهبرداریهایی که در این بازار صورت میگیرد
در نتیجه چنانچه هر یک از دلایلی که پیشتر به آن شاره کردیم، در جهت منفی رخ دهند، بازار را نی ز به همراه خود به پایین میکشانند. اما باید بدانید که نمودار قیمت بر حسب زمان ارزهای دیجیتال، بسیار پر فراز و نشیب است و نمیتوان با چند فاکتور ساده در مورد آن نظر قطعی داد. بهترین کار این است که عوامل مختلف را در کنار هم در نظر بگیریم.
سخن پایانی
حالا که مشخص شد علت بالا و پایین رفتن ارز دیجیتال میتواند گسترهای دلایل از اخبار گرفته تا دلایل تکنیکی باشد، برای انتخاب ارز و شروع سرمایهگذاری، لازم است بتوانیم این دلایل را با نمودارها و آمار و ارقام این بازار مطابقت دهیم. تنها در این صورت است که میتوانیم در زمان درست خرید و فروش کرده و کمترین ضرر ممکن را داشته باشیم. رصد بازار و آشنا شدن با انواع فراز و فرودها بهترین راه کسب اطلاعات است.
شما تازهکار هستید یا خبره؟ اگر خبره هستید، به نظر شما چه دلایل دیگری برای جهش قیمت ارزهای دیجیتال وجود دارد؟