داموندمگ

هج کردن (Hedging) در ارز دیجیتال چیست؟

DAMOND
هج کردن hedging چیست؟

همه ما می‌دانیم سرمایه گذاری و معامله در بازار رمز ارزها یک تجارت پرخطر است. معمولا بعد از رشدهای متوالی در بازار کریپتو رکود اتفاق می‌افتد و نمی‌توان از آن جلوگیری کرد. شما به عنوان یک معامله‌گر باید به دنبال راه‌هایی برای محافطت از سرمایه خود در برابر ریسک‌هایی که در بازار وجود دارد باشید. مفهوم Hedging یا هج کردن به راه‌هایی برای پوشش ریسک‌های سرمایه گذاری اشاره دارد. پوشش ریسک یا هج کردن شامل استراتژی‌هایی است که به سرمایه گذار برای محافظت از سرمایه در برابر کاهش قیمت‌ها کمک می‌کند.
اگر شما هم تمایل دارید بدانید استراتژی Hedging چیست، ریسک‌های ارز دیجیتال کدامند، چطور می‌توان از استراتژی‌های پوشش ریسک برای محافظت از سرمایه ارز دیجیتال استفاده کرد؟ این مقاله از داموندمگ می‌تواند برای شما مفید باشد. در این مقاله قصد داریم 4 استراتژی برتر پوشش ریسک در بازار سرمایه ارز دیجیتال را به شما معرفی کنیم.

هج کردن یا hedging چیست؟

واژه Hedge در فارسی به معنای پوشش است. بنابراین Hedging در بازار کریپتو به معنای پوشش ریسک سرمایه گذاری است. به گفتهInvestopedia، هج روشی از سرمایه گذاری است که برای کاهش ریسک تغییرات نامطلوب قیمت در یک دارایی انجام می‌شود. استراتژی‌های Hedging به معامله گران کمک می‌کند تا با استفاده از معامله‌های short و دیگر ابزارهای معاملاتی خطر ضررهای شدید در ریزش‌های بازار را به حداقل برسانند.

Hedging مدت‌هاست که به عنوان یک استراتژی بازار مالی به‌عنوان شکلی از تکنیک مدیریت ریسک توسط معامله‌گران ارزهای دیجیتال مورد استفاده قرار می‌گیرد.

هج کردن

این استراتژی به معامله گران کمک می‌کند تا در شرایط نامطلوب بازار، ارزش سرمایه گذاری خود را (بدون بازده قابل توجه) حفظ کنند. باید توجه داشته باشید که استفاده از استراتژی‌های هج کردن ممکن است باعث کاهش سود یا محدود کردن سود بالقوه شما شود.

با این حال این استراتژی برای معامله گران کریپتو مخصوصا آن دسته از افرادی که ریسک گریز هستند گزینه‌ی بهتری نسبت به زمانی است که به دلیل نوسان‌های شدید تمام دارایی خود را در بازار ارز دیجیتال از دست می‌دهند.

چرا به Hedging نیاز داریم؟

بازار ارز دیجیتال مانند هر بازار مالی دیگری دارای خطراتی مانند خطرات نوسان، ریسک‌های معاملاتی و ریسک‌های اهرمی است. ریسک‌های ارز دیجیتال معمولا از ماهیت نوسان قیمتی این ارزها ناشی می‌شود.

شما قبل از شروع معامله در بازار کریپتو باید خطرهای آن را بشناسید. به دلیل وجود خطراتی که در ادامه معرفی می‌کنیم شما برای معامله در بازار کریپتو به Hedging نیاز دارید.

1- نوسان‌های شدید در ارز دیجیتال

علت نیاز به هجینگ

از آنجایی که کریپتوکارنسی ها بسیار پر نوسان هستند، تغییرات ناگهانی و شدید قیمت اغلب باعث می‌شود احساسات در بازار تغییر کند. با تغییر احساسات معامله گران در بازار معمولا شاهد تغییرات شدیدتری در قیمت هستیم.

اگر شما هم در بازار کریپتو فعال هستید احتمالا می‌دانید که ارزش ارزهای دیجیتال با سرعت زیادی ممکن است صدها یا حتی هزاران دلار در یک بازه زمانی کوتاه تغییر کند. به عنوان مثال دوج کوین در ژانویه 2021 در مدت زمان 24 ساعت بیش از 800 درصد افزایش قیمت داشت و قیمت آن در روز بعد بیش از 500 درصد کاهش یافت.

2- عدم وجود نظارت در بازار کریپتو

علت نیاز به hedging

به دلیل غیرمتمرکز بودن تکنولوژی مورد استفاده در رمز ارزها، هیچ نهاد مرکزی مانند دولت‌ها و بانک‌های مرکزی نمی‌توانند قانونی برای این بازار تنظیم کنند. به دلیل اینکه بازار رمز ارزها هنوز به بلوغ نرسیده است و در ابتدای کار است و همچنین نبودن نظارت باعث می‌شود که قیمت‌ها صرفا به خاطر عرضه و تقاضا نوسان‌های شدیدی را تجربه کنند.

هرچند بسیاری از دولت‌ها در حال تلاش برای نظم دادن به بازار کریپتو هستند اما به دلیل ماهیت غیرمتمرکز بودن هنوز مسائلی در این باره وجود دارد. حتی دولت‌ها در طبقه بندی ارزهای دیجیتال به عنوان کالا یا ارز مجازی هم دچار تردید هستند. نبود مقررات حمایت از فروشندگان و خریداران آن‌ها را محدود می‌کند، بنابراین سرمایه گذاران در هنگام تصمیم‌گیری برای سرمایه‌گذاری به پیشرفت‌ها، افراد و تجربیات شخصی اعتماد می‌کنند.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  ده نکته برای مارجین تریدینگ پر سود

3- ریسک‌های معاملاتی

ریسک های معاملاتی دلیلی برای نیاز به hedging

معامله در بازار کریپتو علاوه بر ریسک‌های قیمتی، ریسک‌های فنی مربوط به معاملات را نیز به دنبال دارد. این ریسک‌های فنی ناشی از سرعت و میزان نقدینگی موجود در صرافی‌های مورد استفاده هستند. اگر زمانی که معامله گر تقاضایی برای خرید یا فروش در قیمت مشخصی دارد، صرافی مورد نظر نقدینگی مناسب یا سرعت کافی نداشته باشد ممکن است باعث ایجاد ضررهای جبران ناپذیری در سرمایه افراد شود.

4- ریسک‌های اهرمی

همان‌طور که احتمالا می‌دانید در بازار ارز دیجیتال هم مانند بازار فارکس شما می‌توانید از معامله‌های اهرمی استفاده کنید. معامله‌های اهرمی همان‌طور که ممکن است باعث سودهای زیادی برای معامله گران ایجاد کنند، در طرف دیگر هم می‌توانند ضررهای سنگینی را به آن‌ها تحمیل کنند. معامله گران باید در استفاده از اهرم‌ها مخصوصا در شرایط نامساعد بازار بسیار محتاط باشند.

قانون‌های طلایی هج کردن

استراتژی های طلایی هجینگ

در بازار کریپتو و هر بازار مالی دیگر زمانی که وضعیت بازار آن‌قدر خطرناک به نظر می‌رسد که ترس از دست دادن بخش زیادی از دارایی خود را دارید، بستن کامل معامله یا کاهش اندازه معامله انتخاب مطمئن‌تری است. بنابراین اگر می‌خواهید از دارایی کریپتویی خود مراقبت کنید و ریسک زیادی را به دارایی خود تحمیل نکنید، هج کردن می‌تواند یک راهکار خوب برای شما باشد. در ادامه به معرفی چند اصول می‌پردازیم که قبل از اعمال استراتژی Hedging می‌تواند برای شما مفید باشد:

موضع مخالف: این یک قانون بسیار ساده در معامله در بازار کریپتو است. این مفهوم به این معناست که شما زمانی که می‌دانید بازار ممکن است رشد داشته باشد، شروع به خرید کنید و اگر پیش‌بینی می‌کنید که قیمت ممکن است کاهش داشته باشد، دارایی خودتان را بفروشید.

ارزیابی نقدینگی: شما به عنوان یک معامله گر و سرمایه گذار بایستی نقدینگی دارایی کریپتویی که قصد خرید آن را دارید کاملا بررسی کنید، چرا که نقدینگی باعث یکپارچگی در بازار، افزایش سرعت معامله و افزایش جریان عرضه و تقاضا در بازار می‌شود. نقدینگی به معامله گران اجازه می‌دهد تا دارایی‌های خود را به سرعت به پول نقد با ارزش ثابت (stanble coin) تبدیل کنند.

متنوع سازی: تنوع دادن به پرتفو یکی از بهترین تکنیک‌های مدیریت دارایی کریپتویی برای معامله گران و سرمایه گذاران در این بازار است. شما می‌توانید موقعیت‌های متعددی را در بیت کوین (BTC)، اتریوم (ETH)، Chainlink (LINK)  و بسیاری از توکن های دیگر بسته به شناخت و قدرت ریسک خودتان، باز کنید تا یک سبد سهام ایجاد کنید.

انواع استراتژی‌های هج کردن

استراتژی‌های هجینگ مختلفی برای کریپتو وجود دارد که شما می‌توانید از انواع مختلف این استراتژی ها استفاده کنید. در ادامه به بررسی چهار روش محبوب هج کردن می‌پردازیم.

1- پوزیشن فروش یا Short selling

استراتژی شورت یکی از استراتژی های hedging

پوزیشن فروش به این معناست که وقتی معامله گر پیش‌بینی می‌کند که قیمت ارز مورد نظر قرار است کاهش پیدا کند، به جای خرید کردن معامله Short باز می‌کند. در معامله short شما یک ارز را در قیمت بالا به روش استقراضی می فروشید و وقتی قیمت کاهش پیدا کرد می‌خرید. به این ترتیب پس از بسته شدن معامله و در صورتی که حدس شما برای کاهش ارزش معامله درست باشد، میزان ارز استقراضی را پس می‌دهید و سود حاصل از آن را برداشت می‌کنید.

این روش از معاملات که به معامله‌های مشتقه هم معروف است می‌تواند یک روش حفاظت از دارایی در مقابل ریسک‌های موجود باشد. البته Short selling به دلیل اینکه می‌توان در آن از اهرم هم استفاده کرد دارای پیچیدگی هایی است که برای استفاده از آن باید مهارت کافی را کسب کنید و از ریسک‌های آن آگاه باشید. شما به دو روش می‌توانید از short selling به عنوان یک استراتژی هج کردن استفاده کنید:

معاملات مارجین: در این نوع معامله شما در واقع از صرافی وام می‌گیرید تا معامله انجام دهید. صرافی‌هایی که معاملات مارجین را می‌توان در آن‌ها انجام داد معمولا اهرم نیز ارائه می‌کنند که می‌تواند سود یا زیان احتمالی را افزایش دهد.

Traditional short selling: شیوه سنتی معاملات short به این شکل است که معامله گر از یک پلتفرم معاملاتی یا از کارگزار یا شخص ثالث وام می‌گیرد و سپس رمز ارز را در قیمت بالا می‌فروشد و در قیمت‌های پایین خرید می‌کند و از این اختلاف قیمت سود کسب می‌کند.

معایب short selling:

پیش از اینکه به سمت معامله‌های Short بروید لازم است بدانید امکان ضرر و زیان در این نوع معامله بسیار زیاد است. برای پیشگیری از ضررهای احتمالی در این نوع معامله خوب است که همیشه برای پوزیشن فروش خود حد ضرر مشخص کنید.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  دیفای چیست؟ DiFi در ارزهای دیجیتال به زبان ساده

2- استفاده از معاملات آتی یا Future

استراتژی فیوچرز یکی از استراتژی های hedging

اصطلاح آتی به توافقی برای فروش یا خرید یک دارایی در یک تاریخ مشخص در آینده با قیمت معین گفته می‌شود. معاملات آتی باعث افزایش جریان نقدینگی در بازار کریپتو می‌شود. قراردادهای آتی بخشی از ابزارهای معاملاتی به نام مشتقات هستند که شامل معاملات اختیار معامله، آپشن و سواپ می‌شود.

به دلیل نوسانات ارزهای دیجیتال، اکثر معامله گران زمانی که قیمت‌ها پایین است خرید می‌کنند و زمانی که قیمت‌ها بالا می‌رود دارایی خود را می‌فروشند. با این حال، این روش خرید و فروش می‌تواند باعث شود سرمایه گذاران سود بالقوه را از دست بدهند.

معاملات آتی ارزهای دیجیتال به شما این امکان را می‌دهد که موقعیت خود را باز بگذارید، بنابراین سود حاصل از سرمایه گذاری در رمز ارز خود را به حداکثر می‌رسانید. امروزه CME  چندین قرارداد آتی بیت کوین را با تاریخ انقضای متفاوت ارائه می‌دهد، به عنوان مثال در تقویم آتی بیت کوین تمام قراردادها در تاریخ انقضا به دلار آمریکا تسویه می‌شود.

قراردادهای آتی، سرمایه گذاری‌های شما را هج می‌کنند یا سود شما را در بازار پر نوسانی مانند ارز دیجیتال قفل می‌کنند. این شیوه از معاملات برای سرمایه گذارانی که می‌خواهند در زمان معقولی از بازار کریپتو از دارایی‌های خود محافظت کنند یک انتخاب مناسب است.

مزایای قراردادهای آتی عبارت‌اند از:

  • کاهش ریسک سقوط قیمت‌ها با گرفتن پوزیشن short future و بهره مندی از افزایش قیمت‌ها با گرفتن موقعیت long
  • معاملات آتی به شما این امکان را می‌دهد که جهت حرکت بازار را پیش‌بینی کنید و در همان جهت پوزیشن باز کنید
  • معاملات آتی به شما کمک می‌کند تا از نوسان‌های شدید قیمتی در امان باشید

باید به خاطر داشته باشید که معاملات Futures در کنار مزایایی که برای شما به ارمغان می‌آورد می‌توانند خطراتی هم ناشی از ریسک‌های اهرمی برای معاملات شما داشته باشد. با وجود ریسک‌های موجود در این نوع معامله همچنان روش Futures یکی از روش‌های محبوب در بین معامله گران است.

3- قراردادهای دائمی یا Perpetual swap

 یکی از استراتژی های هج کردن

قراردادهای دائمی نوعی از معامله‌های مشتقات هستند که به شما امکان می‌دهند ارزش یک دارایی پایه را بدون تعیین تاریخ انقضا برای موقعیتی که مدنظرتان است بخرید یا بفروشید (هر زمان که بخواهید می‌توانید انتخاب کنید که چه زمانی موقعیت را بگیرید یا از آن خارج شوید). همچنین سوآپ های دائمی قدرت خرید بیشتری را نسبت به معاملات اسپات به شما ارائه می‌دهند. بنابراین، این نوع معاملات شما را در موقعیت بهتری برای استفاده از نوسانات قیمت قرار می‌دهند.

سوآپ های دائمی تحت یک مکانیسم نرخ تامین مالی عمل می‌کنند که در آن شما برای ادامه حفظ موقعیت خود، کارمزد یا تخفیف می‌پردازید. قبل از استفاده از سوآپ دائمی به عنوان یک استراتژی پوشش ریسک، باید مکانیسم نرخ تامین مالی وثیقه و بازده احتمالی خود را تعیین کنید. همچنین باید اهرمی را که در صرافی انتخاب می‌کنید بدانید، چرا که در این نوع معاملات شما می‌توانید تا 100 برابر دارایی خود از اهرم استفاده کنید.

این استراتژی به سرعت در بازار ارزهای دیجیتال محبوب شده است، چرا که به معامله گران این قدرت را می‌دهد تا در موقعیت‌های بدون تاریخ انقضا معاملات اهرمی داشته باشند. تفاوت اصلی این نوع معامله در این است که یک سوآپ دائمی نزدیک به قیمت شاخص دارایی پایه معامله می‌شود. سوآپ دائمی نرخ‌های تامین مالی را نیز اعمال می‌کند. این امر معامله گران را تشویق می‌کند تا زمانی که قیمت شاخص صعودی است، سوآپ های دائمی را خریداری کنند. نرخ‌های تامین مالی معمولا برای تضمین ثبات قیمت‌ها طراحی می‌شوند.

قراردادهای دائمی به عنوان یک استراتژی هج کردن مزایای زیر را دارند:

  • در این نوع مبادلات نقدینگی بیشتری ارائه می‌شود بنابراین مشارکت معامله گران آسان‌تر و در نتیجه بیشتر می‌شود.
  • برای کسب درآمدهای کوتاه مدت مناسب هستند.
  • با استفاده از این نوع معاملات و اعمال اهرم معامله گران می‌توانند با سرمایه کم، سود بیشتری را کسب کنند.

دو نکته مهم درباره معاملات دائمی این است که اولا باید مراقب هزینه‌ای که به صرافی‌ها پرداخت می‌کنید باشید، چون معمولا غیرقابل پیش‌بینی هستند. همچنین در نظر داشته باشید که با اعمال اهرم در صورت درست بودن پیش‌بینی شما سود بیشتر کسب می‌کنید اما به همان نسبت در نقطه مقابل اگر اشتباه کرده باشید احتمال ضرر نیز بیشتر می‌شود.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  نکات ورود به ارز دیجیتال در سال 2022 که باید بدانیم

4- معاملات آپشن

معاملات آپشن نوع دیگری از معاملات مشتق در بازار رمز ارزها هستند. این نوع از معاملات به سرمایه گذاران این حق را می‌دهند که بدون داشتن تعهدی خرید یا فروش یک دارایی پایه را به قیمت خاص یا قبل از یک تاریخ معین انجام دهند.

معاملات آپشن هم راهی برای مراقبت از دارایی دیجیتال شماست که به محدود کردن ضررهای شما در بازار نزولی کمک می‌کند.

مزایای hedging با استفاده از معاملات آپشن:

  • جنبه منفی محدود و جنبه مثبت نامحدود
  • قابلیت پیش‌بینی بیشتر

معایب معاملات آپشن:

نقطه ضعف اصلی استفاده از معاملات آپشن تاریخ انقضا است. گزینه‌های بلندمدت ممکن است گران باشند، در حالی که یک معامله آپشن کوتاه‌مدت ممکن است منجر به متوقف شدن معاملات قبل کسب سود شود.

مزایای استفاده از استراتژی‌های هجینگ

مزایای هج کردن

  • کاهش ریسک سرمایه گذاری معامله گران با استفاده از ابزارهای مشتقات مانند معاملات آپشن و آتی و …
  • امکان کسب سود واقع بینانه
  • کاهش تاثیر نوسانات شدید قیمتی بر پرتفو معامله گران
  • استفاده آسان
  • امکان استفاده از این شیوه برای بسیاری از رمز ارزها

معایب استفاده از استراتژی‌های هجینگ

  • محدود شدن میزان سود بالقوه با استفاده از شیوه‌های hedging
  • نیاز به رصد دائمی بازار توسط معامله گر
  • مناسب نبودن برای معاملات کوتاه مدت
  • نیاز به پرداخت هزینه که در برخی مواقع این هزینه به صرفه نیست

آیا هج کردن بدون ریسک است؟

استفاده از هج کردن با استفاده از استراتژی‌هایی که بیان شد بدون ریسک نیست. با اینکه شما می‌توانید از این روش ها برای محافظت از دارایی‌هایتان در برابر نوسان‌های بازار استفاده کنید، باید بدانید که هج کردن ریسک‌هایی را هم برای شما به همراه دارد. Hedging موفقیت سرمایه گذاری و در نتیجه کسب سود شما را تضمین نمی‌کند.

بنابراین شما باید بسیار آگاهانه نسبت به انتخاب استراتژی هج کردن خود اقدام کنید و این نکته را مد نظر داشته باشید که مزایایی که استراتژی مورد نظر برای پوزیشن معاملاتی شما به همراه دارد از معایب آن بیشتر باشد. ممکن است در برخی از مواقع این استراتژی ها به جای کاهش ریسک معاملات شما، برعکس عمل کند و معامله شما با ضرر بسته شود.

این اتفاق مخصوصا زمانی می افتد که بازار در یک حالت رنج قرار دارد، چرا که شما به خاطر استفاده از شیوه‌های هجینگ مجبور به پرداخت هزینه هستید و ممکن است بازار مدت زمان زیادی در یک بازه بماند و معامله شما بسته نمی‌شود.

جمع بندی

در این مقاله از داموندمگ به بررسی مفهوم Hedging، 4 استراتژی اصلی برای پوشش ریسک معاملات، مزایا و معایب و ریسک‌های هج کردن پرداختیم. شما به عنوان معامله گر همواره باید به دنبال شیوه‌هایی برای افزایش سود و کاهش ضررها و همین‌طور پوشش ریسک خود باشید.

هج کردن دقیقا به معنی پوشش ریسک‌های سرمایه گذاری با استفاده از ابزارهایی است که توسط صرافی‌ها در اختیار معامله گر قرار می‌گیرد. نکاتی که باید در رابطه با هج کردن به آن‌ها توجه کنید این است که هج کردن زمانی برای شما مفید خواهد بود که پیش‌بینی های درستی از شرایط بازار انجام دهید.

اگر پیش‌بینی شما اشتباه باشد ممکن است برخی از شیوه‌های هج کردن علاوه بر هزینه‌هایی که برای شما ایجاد می‌کند باعث ایجاد ضررهای زیادی در معاملات شما شوند.

سوال های متداول

1- هج کردن Hedging چیست؟

هجینگ به معنای پوشش ریسک سرمایه گذاری است و شامل اقداماتی مانند معاملات آتی و آپشن و موارد دیگری است که باعث می‌شود معامله گران از دارایی‌های خود در بازار مراقبت کنند.

2- آیا Hedging باعث افزایش بازدهی سرمایه گذاری می‌شود؟

استفاده از هجینگ کاملا بستگی به نحوه استفاده شما دارد. هجینگ ابزارها و امکانات خوبی را در اختیار شما قرار می‌دهد اما هم‌زمان ریسک‌هایی نیز به همراه دارد که شما برای استفاده از آن‌ها باید با آگاهی دست به اقدام بزنید.

3- هج کردن چه معایبی دارد؟

اولین عیب استفاده از Hedging محدود شدن سود بالقوه شما از معاملات اصلی و در جهت صعود بازار است. عیب دوم آن زمانی است که شما باید در قبال استفاده از ابزارهای هجینگ، مبلغی را به صرافی‌ها پرداخت کنید که اگر بازار در حالت رنج قرار داشته باشد استفاده از این ابزارها هزینه زیادی برای شما به همراه دارد.

دسته بندی مطالب
مطالب مرتبط
مطالب مرجع

ارز دیجیتال چیست؟

بلاک چین چیست؟

متاورس چیست؟

NFT چیست؟

دیفای (DeFi) چیست؟

صرافی غیرمتمرکز چیست؟

کیف پول چیست؟

تحلیل تکنیکال چیست؟

ایردراپ چیست؟

استیکینگ ارز دیجیتال چیست؟

بیت کوین چیست؟

اتریوم چیست؟

تتر چیست؟

خرید و فروش ارز های دیجیتال
ما را دنبال کنید
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.