در این مقاله میخواهیم به مقایسه فانتوم و آوالانچ بپردازیم و تفاوتهای بین این دو بلاک چین قرارداد هوشمند را بررسی کنیم. پیش از شروع این مقایسه، بنیاد هر دو بلاک چین فانتوم و آوالانچ را برای شما توضیح میدهیم و سپس، عملکرد هر پلتفرم را در سطوح فنی مختلف بررسی و ویژگیهای منحصر به فرد هر پروژه را معرفی میکنیم.
سه گانه بلاک چین چیست؟
پیش از مقایسه فانتوم و آوالانچ، بد نیست که در رابطه با یکی از مهمترین مشکلات بلاک چینهای اولیه مثل بیت کوین و اتریوم، یعنی مشکل «سهگانه بلاک چین» (Blockchain Trilemma) صحبت کنیم.
درست است که بیت کوین و اتریوم راه را برای صنعت بلاک چین و ارزهای دیجیتال هموار کردهاند اما این بلاک چینهای اولیه، با مشکل بزرگی به نام مشکل سه گانه بلاک چین رو به رو هستند و هر چه تعداد مشارکتکنندگان در این بلاک چینها بیشتر میشود، توانایی این پلتفرمها برای برطرف کردن نیازهای مشتریان، کمتر و کمتر میشود.
منظور از سهگانه بلاک چین، مشکل گسترش بلاک چین بدون نیاز به فدا کردن یکی از دو ویژگی امنیت یا غیر متمرکز بودن بلاک چین است.
البته، پروژههای جدیدی معرفی شدهاند که با الگوریتمهای خلاقانه خود، توانستهاند این مشکل را تا حد زیادی برطرف کنند. فانتوم و آوالانچ نیز راهکار خاص خودشان را برای مقابله با مشکل سهگانه بلاک چین داشتهاند و در این کار، بسیار موفق بودهاند.
این دو بلاک چین میتوانند بدون قربانی کردن امنیت یا غیر متمرکز بودن، حجم بالایی از تراکنشها را در زمان بسیار کوتاهی پردازش کنند.
در ادامه، هر کدام از این دو پروژه را به صورت جداگانه برای شما توضیح میدهیم و سپس به سراغ مقایسه فانتوم و آوالانچ میرویم. با داموندمگ همراه باشید.
فانتوم چیست؟ هر آنچه که باید در رابطه با این بلاک چین بدانید
فانتوم (Fantom) نوعی بلاک چین با قابلیت پشتیبانی از قراردادهای هوشمند با توکن بومی FTM است. تراکنشها در این بلاک چین که مین نت آن در دسامبر ۲۰۱۹ راهاندازی شده است، با سرعت بسیار زیاد و کارمزد بسیار کم انجام میشوند.
این بلاک چین بر اساس فناوری گراف جهتدار غیر مدور (Directed Acrylic Graph یا DAG) کار میکند. استفاده از فناوری DAG به فانتوم این امکان را میدهد تا تراکنشها را ظرف مدت ۱ الی ۲ ثانیه تکمیل کند.
پلتفرم متن-باز فانتوم که اپرا (OPERA) نام دارد، با ماشین مجازی اتریوم (Ethereum Virtual Machine) یا EVM سازگاری دارد. بنابراین، توسعهدهندگانی که از اتریوم برای توسعه قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیر متمرکز (Decentralized Applications یا dAppها) استفاده میکنند، به راحتی میتوانند پروژههای خودشان را به فانتوم منتقل کنند.
ارز دیجیتال بومی فانتوم، FTM نام دارد که از آن برای پرداخت کارمزد تراکنشها و استیک کردن (Stacking) استفاده میشود. در سال ۲۰۲۱، با افزایش قیمت هر توکن FTM به ۳ دلار، ارزش بازار این پروژه به بیش از ۹ میلیارد دلار رسید و از این نظر، در جایگاه بست و هفتم ردهبندی ارزهای دیجیتال قرار گرفت. ذخیره کل توکنهای FTM برابر است با ۳.۱ میلیارد توکن.
فانتوم چطور کار می کند؟
در الگوریتم DAG، تراکنشها، چیزی به اسم بلاک نمیسازند، بلکه دادههای تراکنشهایی که به صورت همزمان انجام میشوند، به صورت مستقیم به هم دیگر مرتبط میشوند و بدون نیاز به تأیید بسیاری از گرهها (Nodes یا کامپیوترهای تأییدکننده) در شبکه، تأیید میشوند.
در بلاک چینهای مبتنی بر DAG، تأیید هر تراکنش، ظرف مدت زمانی حدود ۱ الی ۲ ثانیه و بدون نیاز به صبر کردن برای ایجاد بلاکها و متصلشدن آنها به هم دیگر انجام میشود. بنابراین، سرعت انجام تراکنشها در بلاک چینهای مبتنی بر این الگوریتم، خیلی بیشتر از بلاک چینهای سنتی مثل بیت کوین و اتریوم است.
البته، تشکیل نشدن بلاکها به این معنی نیست که بلاک چینهای مبتنی با DAG، تفاوتهایی اساسی با بلاک چینهای سنتی دارند. در واقع، فانتوم و بیت کوین از نظر اصول بلاک چین، خیلی به هم دیگر شبیه هستند و در فانتوم نیز همانند بیت کوین، روند اضافه شدن تراکنشها به بلاک چین، کاملا یک طرفه است و امکان تغییر یا حذف تراکنشها وجود ندارد.
فانتوم، گذشته از الگوریتم DAG، الگوریتم اجماع مخصوص خوش را نیز دارد که لاکسیس (Lachesis) نامیده میشود. در زیر، این الگوریتم را به طور خلاصه برای شما توضیح میدهیم.
لاکسیس چیست؟
لاکسیس نوعی الگوریتم اجماع برای بلاک چینهای مبتنی بر DAG است که میتوان آن را نوعی سازوکار اثبات سهام (Proof-of-Stack یا PoS) اصلاح شده دانست. فانتوم این الگوریتم را به صورت اختصاصی برای شبکه خودش طراحی کرده است.
این شبکه از لاکسیس به عنوان یک روش تأیید برای تأمین امنیت، غیر متمرکز بودن و سرعت بالای تراکنشها با پایین نگه داشتن قیمت آنها، استفاده میکند.
در الگوریتم اجماع لاکسیس، هر تأییدکننده، DAG خودش را دارد. بنابراین، تأییدکنندهها باید فقط ساختار DAG خودشان را دنبال کنند. در نتیجه، هر تأییدکننده میتواند به صورت مستقل از تأییدکنندههای دیگر، به اجماع برسد.
همه تأییدکنندهها میتوانند بدون انطباق دادن دادهها با همدیگر، تراکنشها را تأیید کنند زیرا الگوریتم لاکسیس تضمین میکند که مجموعه متفاوتی از تراکنشها در اختیار هر تأییدکننده قرار بگیرد. این نوع روش تأیید تراکنش، «اثبات سهام بدون رهبر» (Leaderless PoS) نیز نامیده میشود.
کاربردهای توکن FTM
استیکینگ توکن FTM
فرایند استیکینگ یا سپردهگذاری FTM در مقایسه با پلتفرمهای دیگر، منحصر به فرد محسوب میشود. سه روش برای استیکینگ توکنهای FTM وجود دارد که به شرح زیر هستند:
- Flexible Stacking
- Locked Stacking
- Liquid Stacking
در رایجترین روش استیکینگ فانتوم که از نوع Flexible محسوب میشود، میتوانید توکنهای FTM را بدون قفل شدن آنها، سپردهگذاری کنید و هر وقت که میخواهید، آنها را از حساب کاربری خود بردارید. نرخ بهره در این نوع سپردهگذاری، ۴٪ است.
در روش دوم، میتوانید توکنهای فانتوم را برای مدت زمان مشخصی (مثلا، یک هفته یا یک سال) قفل کنید. هر چه مدت زمان قفل کردن توکنهای FTM بیشتر باشد، نرخ بهره بیشتری به شما تعلق میگیرد. حداکثر نرخ بهره در این روش، ۱۲٪ است.
در روش سوم یا Liquid Stacking، داراییهای FTM شما قفل میشوند ولی هر وقت که بخواهید، میتوانید با تبدیل آنها به sFTM آنها را آزاد کنید. شما میتوانید از توکنهای sFTM در تمامی اپلیکیشنهای غیر متمرکز حاضر بر بستر بلاک چین فانتوم، استفاده کنید.
استفاده از توکن های FTM در اکوسیستم دیفای فانتوم
اکوسیستم دیفای بلاک چین فانتوم، یکی از سریعترین سرعتهای رشد را در میان تمامی اکوسیستمهای دیفای دارد. سازگاری فانتوم با EVM، به توسعهدهندگان کمک میکند تا پروژههای خودشان را به راحتی از اتریوم به فانتوم منتقل کنند. شما می توانید توکنهای FTM را در اپلیکیشنهای غیر متمرکزی که بر بستر بلاک چین فانتوم کار میکنند، خرج کنید.
سرمایه گذاری روی FTM
در سال ۲۰۲۱، توکن FTM از نظر رشد قیمت، یکی از بهترین عملکردها را در بازار کریپتو داشت و ارزش آن، چیزی حدود ۱۰ هزار درصد رشد کرد. راهاندازی اپلیکیشنهای مختلف دیفای بر بستر فانتوم و مقیاسپذیری بالای این بلاک چین، عواملی هستند که میتوانند منجر به رشد قمیتی بیشتر این توکن شوند. بنابراین، خرید و هولد کردن توکنهای FTM میتواند سرمایهگذاری هوشمندانهای باشد.
آوالانچ چیست؟ هر آنچه که باید در رابطه با این بلاک چین بدانید
آوالانچ (Avalanche) یک بلاک چین متن-باز است که علاوه بر مقیاسپذیر بودن، از ویژگی تعاملپذیری (Interoperability) نیز برخوردار است. این بلاک چین همانند فانتوم، بستری برای اپلیکیشنهای غیر متمرکز و قراردادهای هوشمند فراهم آورده است.
آوالانچ تراکنشها را با سرعت بالاتر و مصرف انرژی بسیار کمتر در مقایسه با اتریوم و پولکادات (Polkadot) انجام میدهد و در عین حال، کارمزد بسیار کمتری برای انجام تراکنشها، دریافت میکند.
هر کسی میتواند بلاک چین مخصوص خودش را بر بستر آوالانچ توسعه دهد و اپلیکیشنها غیر متمرکز را بر این بستر بسازد. این کار، در آوالانچ بسیار بهتر و سریعتر از اتریوم انجام میشود.
وایت پیپر این بلاک چین در سال ۲۰۱۸ منتشر شد و مین نت آن در دسامبر ۲۰۲۰ شروع به کار کرد. آوالانچ، اولین بلاک چین ارز دیجیتال بود که تراکنشها را ظرف مدت یک ثانیه انجام میداد. در واقع، در مقایسه فانتوم با آوالانچ باید به سرعت بالاتر تراکنشها در آوالانچ اشاره کنیم اما اختلاف سرعت، خیلی زیاد نیست و فانتوم هم تراکنشها را در مدت ۱-۲ ثانیه انجام میدهد.
توکن بومی این بلاک چین، AVAX نام دارد و از آن برای کاربردهای مختلفی استفاده میشود. از مهمترین این کاربردها میتوان به پرداخت کارمزد تراکنشها، پاداش دادن به تأییدکنندهها، حاکمیت پلتفرم و پرداختهای همتا به همتا بر بستر این شبکه اشاره میشود.
آوالانچ چطور کار می کند؟
این بلاک چین به سه زنجیره جداگانه تقسیم میشود که به شرح زیر هستند:
- ایکس-چین (X-Chain): برای مدیریت داراییها استفاده میشود و از الگوریتم اجماع آوالانچ استفاده میکند.
- سی–چین (C-Chain): برای ایجاد قراردادهای هوشمند استفاده میشود و از الگوریتم آدمبرفی (Snowman) استفاده میکند.
- پی-چین (P-Chain): برای هماهنگ کردن تأییدکنندهها استفاده میشود و این زنجیره نیز از الگوریتم اجماع آدمبرفی استفاده میکند.
پروتکل آوالانچ
پروتکل اجماع آوالانچ، تأیید تراکنشها توسط تأییدکنندهها را به صورت تصادفی بررسی میکند و تمامی گرهها به موازات همدیگر کار میکنند. این بررسیهای تصادفی، تضمینکننده درست بودن تراکنشها هستند. پروتکل آدم برفی تقریبا به همین شکل کار میکند ولی دارای بلاکهایی با معماری خطی است.
پروتکل آدم برفی
آوالانچ از ترکیب دو الگوریتم اجماع معروف اثبات سهام و اثبات کار (Proof-of-Work یا PoW) در سی-چین و پی-چین استفاده میکند و نام این ترکیب را پروتکل آدمبرفی (Snowman Protocol) گذاشته است.
پروتکل آدمبرفی، با به کارگیری زیرمجموعه کوچکی از تأییدکنندههای انتخاب شده به وسیله تأییدکننده نهایی که به صورت تصادفی از دیگر لیستهای تأییدکنندهها انتخاب میشوند، هر تراکنش را تأیید میکند. سپس، هر زیرمجموعه پاسخ میدهد که آیا آن تراکنش، مورد تأیید است یا خیر. هر کدام از تأییدکنندهها، نظر فردی خودش را دارد و میتواند تراکنش را رد یا تأیید کند.
اگر گروه بزرگی از تأییدکنندهها تراکنشی را تأیید کنند، آن تراکنش از سیستم عبور میکند و تأییدکننده اولیه، آن را میپذیرد. رد شدن تراکنشها نیز به همین صورت انجام میشود. با اینکه این فرایند، زمانبر و پیچیده به نظر میرسد، اما تأیید هر تراکنش، ظرف کسری از ثانیه انجام میشود.
در صورتی که اختلاف نظری در مورد یک تراکنش وجود داشته باشد، گروه تأییدکنندههای صادق (Honest Validators) وارد میشود تا تأیید یا رد تراکنش را بررسی کند و سرنوشت تراکنش به نظر این گروه بستگی دارد.
دقت داشته باشید که اگر فقط یکی از تأییدکنندههای صادق، تراکنش را تأیید کند، تأییدکنندههای دیگر نیز نظر او را تأیید میکنند و تراکنش، تأیید میشود.
کاربردهای توکن AVAX
ایجاد توکن ها و سابنت ها با AVAX
دو کاربرد اصلی بلاک چین آوالانچ، ساخت توکنهای سفارشی و ساخت شبکههای بلاک چین است. در واقع، توسعهدهندگان میتوانند از این پلتفرم برای ساخت NFTها، پروتکلهای دیفای و … استفاده کنند.
کارمزد ساخت توکنهای سفارشی با استفاده از ایکس-چین، توسعه قراردادهای هوشمند بر بستر سی-چین و ساخت شبکههای بلاک چین، باید به صورت AVAX پرداخت شود. همچنین، از این توکن برای پرداخت حق اشتراک در سابنتهای آوالانچ استفاده میشود.
پرداخت کارمزد تراکنش ها
از آنجایی که AVAX توکن بومی پلتفرم آوالانچ است، برای پرداخت کارمزد تراکنشها بر بستر این بلاک چین باید از AVAX استفاده کنید. همچنین، AVAX ارز رایج تمامی سابنتها (Subnets) در این بلاک چین نیز محسوب میشود. استفاده از AVAX بین سابنتها بسیار مهم است زیرا به تعاملپذیری بین این سابنتها کمک میکند.
استیکینگ AVAX
تمامی سابنتها و خود بلاک چین اصلی آوالانچ، نیازمند تأییدکنندههایی هستند که توکنهای AVAX را به عنوان وثیقه، سپردهگذاری کنند. البته، برای سپردهگذاری توکنهای AVAX نیازی نیست که حتما نقش تأییدکننده را بر عهده بگیرید.
اگر میخواهید بدون قبول کردن مسئولیت تأییدکننده، توکنهای AVAX را سپردهگذاری کنید و پاداش بگیرید، میتوانید توکنهای خود را به یک تأییدکننده حاضر در شبکه تفویض کنید تا او آنها را سپردهگذاری کند و درصدی از پاداشهای استیکینگ به شما برسد.
مقایسه فانتوم و آوالانچ
مقایسه AVAX و FTM
در زمان نوشتن این مقاله، آوالانچ با ارزش بازار بیش از ۲۰ میلیارد و ۶۷۳ میلیون دلار، در رتبه دهم و فانتوم با ارزش بازار کمتر از ۳ میلیارد دلار، در جایگاه چهل و دوم بازار ارزهای دیجیتال قرار دارند. قیمت هر توکن AVAX در حال حاضر، بیش از ۷۷ دلار و قیمت هر توکن FTM، چیزی حدود ۳.۱ دلار است.
این دو توکن، با وجود تفاوتهایی که در ارزش آنها وجود دارد، کاراییهای مشابهی دارند. هم FTM و هم AVAX برای استیکینگ و تأمین امنیت شبکههای خودشان استفاده میشوند. گذشته از این، با توجه به اینکه هر دو بلاک چین آوالانچ و فانتوم میزبان اپلیکیشنهای غیر متمرکز هستند، از هر دوی این توکنها برای انجام پرداختها در اپلیکیشنهای غیر متمرکز استفاده میشود.
دیگر شباهت کاربردی توکنهای FTM و AVAX در استفاده از آنها برای مقاصد حاکمیتی است و هر دو توکن، به غیر متمرکز بودن بلاک چینهای خودشان کمک میکنند.
مقایسه بلاک چین های فانتوم و آوالانچ
با اینکه هر دو پلتفرم فانتوم و آوالانچ، بلاک چینهایی سازگار با EVM هستند که میتوان قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیر متمرکز را بر بستر آنها توسعه داد، تفاوتهای مهمی نیز با هم دیگر دارند.
یکی از تفاوتهایی که با مقایسه فانتوم و آوالانچ جلب نظر میکند، تعداد بسیار بالاتر تأییدکنندهها در آوالانچ است و بنابراین، میتوان گفت که این بلاک چین، حداقل در تئوری، نسبت به فانتوم، بیشتر غیر متمرکز است.
هم فانتوم و هم آوالانچ با والتهای محبوب مثل متامسک (MetaMask) و لجر (Ledger) سازگار هستند و هر دوی آنها، درجات مختلفی از سازگاری با اتریوم را دارند. هم آوالانچ و هم فانتوم، با سالیدیتی (Solidity) و EVM، سازگارند. بنابراین، توسعهدهندگان میتوانند به راحتی، قراردادهای هوشمند را بر بستر این دو بلاک چین، توسعه دهند.
دیگر شباهت بین دو بلاک چین آوالانچ و فانتوم، رهبری آنها توسط متخصصان صنعت بلاک چین است. با این حال، آوالانچ تیم بزرگتری در مقایسه با فانتوم دارد و در بسیاری از موضوعات، نسبت به فانتوم، با تجربهتر به نظر میرسد.
جنبه دیگری که باید در مقایسه فانتوم و آوالانچ به آن بپردازیم، روشهای مورد استفاده آنها برای حل مشکل مقیاسپذیری است. این دو بلاک چین در این زمینه به خوبی کار کردهاند. هم فانتوم و هم آوالانچ میتوانند حدود ۴۵۰۰ تراکنش را بر هر ثانیه، پردازش کنند. با این حال، همانطور که پیش این گفتیم، زمان لازم برای نهایی شدن هر تراکنش در آوالانچ، زیر یک ثانیه و در فانتوم، بین ۱ الی ۲ ثانیه است.
فانتوم برای مقیاسپذیری بیشتر، راهکار خلاقانهای به کار گرفته است و به هر اپلیکیشن اجازه میدهد تا بلاک چین خاص خودش با توکنومیک مختص به خودش را داشته باشد.
مقایسه فانتوم و آوالانچ از نظر الگوریتم اجماع، حاکمیت و تأیید تراکنش
فانتوم از نوعی سازوکار اجماع DAG به نام لاکسیس استفاده میکند. لاکسیس، بسیار سریعتر، امنتر و حتی مقیاسپذیرتر از سازوکار اجماع PoW است. از آنجایی که سازوکار اجماع فانتوم نوعی سازوکار تحمل خطای بیزانسی نامتقارن (asynchronous Byzantine Fault Tolerant) محسوب میشود، برای تأیید هر تراکنش فقط به دو-سوم گرههای خودش نیاز دارد. در مقابل آوالانچ از یک سازوکار اجماع PoS بر پایه DAG استفاده میکند که آن نیز بسیار مقیاسپذیر، غیر متمرکز و امن است.
از دیگر شباهتهایی که میتوانیم در مقایسه فانتوم و آوالانچ به آن اشاره کنیم، حاکمیت درون-زنجیرهای (On-Chain Governance) است. هولدرهای توکنهای FTM میتوانند در تصمیمات حاکمیتی فانتوم و هولدرهای توکنهای AVAX میتوانند در تصمیمات حاکمیتی آوالانچ مشارکت کنند.
برای اینکه بتوانید نقش تأییدکننده را در فانتوم بر عهده بگیرید، باید حداقل ۵۰ هزار توکن FTM را به عنوان وثیقه قرار دهید که با در نظر گرفتن قیمت ۳.۱ دلار به ازای هر توکن، چیزی حدود ۱۵۵ هزار دلار ارزش دارد. در مقابل، برای ایفای نقش گره در آوالانچ، باید ۲۰۰۰ توکن AVAX را در حساب کاربری خود قفل کنید که در زمان نوشتن این مقاله، چیزی حدود ۱۵۴ هزار دلار ارزش دارد.
گذشته از این، تأییدکنندههای فانتوم باید تجهیزات سختافزاری خاصی داشته باشند اما با یک کامپیوتر معمولی نیز میتوان کار تأیید تراکنشها در آوالانچ را انجام داد و هزینه راهاندازی یک گره آوالانچ، بسیار پایینتر از یک گره فانتوم است.
مقایسه استیکینگ در دو بلاک چین فانتوم و آوالانچ
آخرین جنبه مقایسه فانتوم و آوالانچ که به آن میپردازیم، استیکینگ است. هم فانتوم و هم آوالانچ، در ازای استیکینگ توکنهای بومی خود به مشارکتکنندگان، پاداش میدهند که میتواند درآمدی منفعل برای آنها باشد.
در حالی که فانتوم روشهای استیکینگ مختلف و منعطفی دارد، آوالانچ فقط یک روش استیکینگ از پیش تعیین شده و غیر قابل بازگشت به کاربرانش ارائه میدهد که نرخ بهره آن در بیشترین حالت، به ۱۱ درصد برای گرهها میرسد.
پاداش استیکینگ در فانتوم به روش استیکینگ و مدت زمان قفل کردن توکنهای FTM در این شبکه بستگی دارد و نرخ بهره، از ۴ درصد تا ۱۳ درصد متغیر است. گذشته از این هولدرهای FTM میتوانند ارزش توکنهای قفل شده خودشان را با مینت کردن توکنهای sFTM به نسبت یک در مقابل یک، آزاد کنند. از این توکنها میتوان برای پرداخت کارمزد خدمات در اپلیکیشنهای غیر متمرکز موجود بر بستر فانتوم استفاده کرد.
سوالات پر تکرار در رابطه با مقایسه فانتوم و آوالانچ
۱- از بین فانتوم و آوالانچ، کدام بلاک چین برای کسب درآمد از استیکینگ، بهتر است؟
در مقایسه فانتوم و آوالانچ از نظر استیکینگ، میتوان فانتوم را به دلیل روشهای متنوعتر و نرخ بهره بیشتر برای استیکینگ، بهتر از آوالانچ دانست.
۲- از بین فانتوم و آوالانچ، کدام بلاک چین برای درآمدزایی از تأیید تراکنش، بهتر است؟
در مقایسه فانتوم و والانچ از نظر درآمدزایی از تأیید تراکنش، پلتفرم آوالانچ به دلیل نیاز کمتر به سرمایه برای وثیقهگذاری و نیز به دلیل نیازهای سختافزاری کمتر، بسیار بهتر از فانتوم است.
۳- از بین فانتوم و آوالانچ، کدام بلاک چین پتانسیل بیشتری برای رشد دارد و برای سرمایه گذاری، بهتر است؟
در مقایسه فانتوم و آوالانچ از نظر پتانسیل رشد قیمت توکن، میتوان گفت که آوالانچ رشد خودش را تا حد زیادی تکمیل کرده است اما فانتوم هنوز جای زیادی برای رشد دارد و گزینه بهتری برای سرمایهگذاری است. با این حال، نمیتوان خیلی با قطعیت در این باره صحبت کرد.
جمع بندی
به طور کلی، میتوان گفت که دو پلتفرم آوالانچ و فانتوم از نظر مقیاسپذیری و محبوبیت، رقابت نزدیکی دارند. گذشته از این، هر دو بلاک چین آوالانچ و فانتوم، از نوعی سازوکار اجماع مبتنی بر DAG استفاده میکنند. با این حال، آوالانچ از نظر ارزش بازار و البته، درصد توکنهای قفل شده (TVL) خیلی جلوتر از فانتوم است.
به نظر میرسد که توکن FTM به نوعی از بازار عقب مانده است و هنوز جای زیادی برای رشد دارد و شاید و فقط شاید، سرمایهگذاری روی این ارز دیجیتال، بهتر از سرمایهگذاری روی AVAX باشد.
در این مقایسه فانتوم و آوالانچ دیدید که هر دو بلاک چین، با وجود تفاوتهایی که دارند، راه حلهایی به صرفه برای توسعه dAppها و قراردادهای هوشمند فراهم آوردهاند و مشکل مقیاسپذیری و مشکل سهگانه بلاک چین را تا حد زیادی حل کردهاند.