داموندمگ

امنیت بیت کوین؛ آیا شبکه بیت کوین هک می‌شود؟

DAMOND
امنیت بیت کوین

امنیت، یکی از پارامترهای بسیار مهم در امور مالی و سرمایه‌گذاری است. پول و سرمایه برای بسیاری از افراد با کار و سختی بسیار زیادی به دست می‌آید و هیچکس تمایل ندارد تا آن را به راحتی از دست بدهد. بلاکچین بیت کوین همزمان یک سیستم پول الکترونیک و هم مکانی برای سرمایه‌گذاری است، بنابراین اطمینان از امنیت بیت کوین برای بسیاری از دارندگان این ارز اهمیت ویژه‌ای دارد.

در این مقاله قصد داریم به صورت کامل درباره امنیت شبـکه بیت کوین صحبت کنیم. در ابتدای این مطلب امنیت سایبری بلاکچین بیت کوین را بررسی می‌کنیم و مسائلی همچون احتمال هک شبـکه بیت کوین و انواع حملات به شبـکه بیت کوین را زیر ذره‌بین خواهیم برد. همچنین در رابطه با امکان‌پذیر بودن یا نبودن سرقت بیت کوین با حملات سایبری توضیح خواهیم داد.

در قسمت دوم به مساله امکان‌پذیر بودن یا نبودن جعل بیت کوین می‌پردازیم و موضوع دوبار خرج کردن بیت کوین یا دابل اسپندینگ را بررسی خواهیم کرد. در نهایت با اتمام این بخش تمام مسائل مربوط به امنیت سرمایه‌گذاری در بیت کوین بررسی خواهد شد و چنانچه قصد سرمایه‌گذاری در بیت کوین را داشته باشید، می‌توانید با آگاهی بیشتری نسبت به این کار اقدام نمایید.

امنیت بیت کوین چگونه ممکن است؟

امنیت بیت کوین چگونه است

همانطور که در مقاله بیت کوین چیست؟ توضیح دادیم، بیت کوین یک شبکه غیرمتمرکز است که هیچ فرد یا سازمان مرکزی بر آن نظارت و کنترل ندارد. با این توصیف بسیاری از افراد نگران امنیت شبکه بیت کوین می‌شوند و با خود فکر می‌کنند که آیا بیت کوین در مقابل هک و جعل مقاوم است یا خیر؟ برای شروع اجازه دهید انواع حملات سایبری به بلاکچین بیت کوین را معرفی کنیم و امنیت شبکه بیت کوین در مورد هر کدام از حمله‌ها را بررسی کنیم.

انواع حملات به شبکه بیت کوین

هکرها برای حمله به شبکه‌های اینترنتی و زیرساخت های آن‌ها از چندین نوع حمله سایبری استفاده می‌کنند. حمله‌های سایبری رایج برای شبکه‌های مرکزدار طراحی شده‌اند. در یک شبکه متمرکز، همه اطلاعات کاربران و پردازش‌های شبکه توسط یک سرور مرکزی بسیار عظیم انجام می‌شود. بنابراین در این سیستم‌ها یک نقطه ضعف مرکزی وجود دارد که هکرها آن را هدف حمله‌های خود قرار می‌دهند. چنانچه هکرها بتوانند با روشی در این هسته مرکزی نفوذ کنند، می‌توانند کنترل سیستم را در اختیار بگیرند و از آن سو استفاده کنند.

اما بر خلاف تصور عموم مردم، بلاکچین‌ها و سیستم‌های غیرمتمرکز  بخصوص بیت کوین در مقابل روش‌های رایج هک، بسیار مقاوم‌تر از سیستم های مرکزدار هستند، چرا که این شبکه‌ها نقطه ضعف مرکزی ندارند و هکرها نمی‌توانند با حمله به یک سرور مرکزی کنترل سیستم را به دست بگیرند. با این حال حملات دیگری مخصوص بلاکچین‌ها و شبکه های غیرمتمرکز وجود دارند که در این بخش قصد داریم به معرفی انواع آن در شبکه بیت کوین بپردازیم.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  بلاک چیست؟ آشنایی با آجرهای سازنده بلاکچین

حمله 51 درصدی و به خطر افتادن امنیت بیت کوین

حمله 51 درصدی، یکی از مهم‌ترین حملاتی است که می‌تواند بر روی شبکه‌های غیرمتمرکز انجام شود. همانطور که در مقاله الگوریتم اجماع چیست؟ توضیح دادیم، تمام کاربران یک بلاکچین می‌توانند در شبکه مشارکت کرده و نسبت به اعتبارسنجی تراکنش‌ها اقدام کنند. به هر یک از کاربران مشارکت کننده در شبکه نود (Node) گفته می‌شود.

این نودها بسیار پراکنده هستند و از طریق الگوریتم‌های اجماع برای اعتبارسنجی تراکنش‌ها انتخاب می‌شوند. نودها به تنهایی قابلیت خرابکاری بر روی شبکه را ندارند و اگر نودی بخواهد تغییرات دروغین را به شبکه تحمیل کند، باید 51 درصد از قدرت پردازشی یا پولی شبکه را در اختیار داشته باشد تا تواند امنیت شبکه را به خطر بیندازد.

شبکه بیت کوین بر طبق الگوریتم اثبات کار طراحی شده است. نودها برای آنکه بتوانند تراکنش‌های شبکه را اعتبارسنجی کنند باید معادلات پیچیده ریاضی را به وسیله دستگاه‌های پردازشی قدرتمندی به نام ماینر حل کنند. به این عمل استخراج می‌گویند که برای خواندن مطالب بیشتر می‌توانید مقاله استخراج بیت کوین چیست؟ را مطالعه کنید.

نودهای بسیار زیادی از سراسر جهان در شبکه بیت کوین فعالیت می‌کنند و به استخراج می‌پردازند، در نتیجه مجموع قدرت پردازشی شبکه بیت کوین بسیار بالاست. ماینرهای شبکه بیت کوین برق زیادی برای استخراج مصرف می‎کنند و مصرف برق شبکه بیت کوین در حد مجموع مصرف چندین کشور اروپایی یا حتی برابر مصرف برق کشوری چون آرژانتین است.

حمله ۵۱ درصدی

حال به حمله 51 درصدی بپردازیم. در صورتی که شخص یا گروهی بخواهد شبکه را تغییر دهد و در آن فعالیت‌های مخربانه‌ای انجام دهد، باید بیش از 50 درصد (حداقل 51 درصد) از توان پردازشی شبکه را به خود اختصاص دهد که برای تحقق این مهم باید پول و سرمایه بسیار زیادی در این راه خرج کنند. بنابراین هیچکس انگیزه‌ای برای انجام حمله 51 درصدی و تهدید امنیت بیت کوین بر روی شبکه را نخواهد داشت.

حمله منع سرویس یا DDoS

حمله منع سرویس یکی از حملات رایج سایبری است. در این حمله هکرها با فرستادن تعداد بسیار زیادی درخواست به سمت شبکه، باعث کاهش سرعت شبکه و در نهایت از دسترس خارج شدن آن می‌شوند. برای انجام حمله منع سرویس بر روی شبکه بیت کوین باید تعداد زیادی تراکنش با مبالغ بسیار اندک بر روی شبکه ایجاد کرد تا شبکه پر از تراکنش‌های انجام نشده شود. هدف این است که شبکه به قدری پر شود، که بلاکچین بیت کوین قفل شده و انتقال پول در شبکه در مدت زمان بسیار طولانی انجام شود.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  بهترين كتاب های ارز ديجيتال کدامند؟ + معرفی 6 کتاب برتر

اما حمله منع سرویس بر روی شبکه بیت کوین به سرمایه بسیار زیادی نیاز دارد، چرا که کاربران برای انجام هر تراکنش بر روی شبکه بیت کوین باید کارمزد پرداخت کنند و هنگامی که ترافیک شبکه بالاتر می‌رود بر میزان کارمزدها نیز افزوده می‌شود.

حمله منع سرویس یا DDoS

چنانچه اشخاصی بخواهند بر روی بلاکچین بیت کوین حمله DDoS انجام دهند، باید هزینه بسیار زیادی را صرف پرداخت کارمزدهای شبکه کنند و هر چه حمله خود را گسترش دهند، نیاز به پرداخت هزینه بیشتری برای تراکنش‌های خود خواهند داشت. به همین جهت هیچ‌کس انگیزه‌ای برای انجام حمله منع سرویس به شبکه بیت کوین را نخواهد داشت.

حمله کامپیوترهای کوانتومی

توضیح کامل کامپیوترهای کوانتومی بسیار مفصل است و در این مقاله نمی‌گنجد، اما اگر بخواهیم به صورت ساده و خلاصه توضیح دهیم، کامپیوترهای کوانتومی از الگوی بسیار متفاوت و قدرتمندتری برای پردازش استفاده می‌کنند و می‌توانند الگوهای رمزنگاری و معماهای کامپیوتری رایج را به سادگی حل کنند. همین مساله می‌تواند کابوسی برای شبکه بیت کوین باشد، چرا که شبکه بیت کوین برای پردازنده‌های فعلی طراحی شده است و در برابر کامپیوترهای مدرن کوانتومی مقاوم نیست.

البته در حال حاضر این موضوع چندان جای نگرانی ندارد، چرا که کامپیوترهای کوانتومی فعلا در مرحله تحقیقاتی و آزمایشی هستند و تولید انبوهی از این کامپیوترها صورت نگرفته است. علاوه بر این، کامپیوترهای کوانتومی بسیار گران هستند و فقط در اختیار افراد بسیار کمی قرار دارند. با این توضیحات می‌توان نتیجه گرفت که این کامپیوترها فعلا خطری برای شبکه بیت کوین ندارند؛ با این حال کسی از آینده خبر ندارد.

بررسی امکان جعل بیت کوین؛ آیا بیت کوین جعل می‌شود؟

یکی از مواردی که همواره در اعتبار یک پول اهمیت دارد، غیرقابل جعل بودن آن است. چنانچه پولی به راحتی جعل شود، به سرعت اعتماد مردم را از دست خواهد داد و با از دست دادن اعتماد، ارزش آن نیز از بین خواهد رفت. از آنجا که بیت کوین یک بلاک چین است، امکان دستکاری باقی‌مانده حساب‌ها در این شبکه تقریبا غیرممکن است چرا که یکی از ویژگی‌های اصلی بلاکچین غیرقابل تغییر بودن اطلاعات ثبت شده بر روی آن است. برای خواندن مطالب بیشتر در مورد بلاکچین، می‌توانید مقاله بلاکچین چیست؟ را بخوانید.

یکی دیگر از دلایل ارزشمندی و امنیت بیت کوین، همین غیرقابل جعل بودن آن است. هیچ فردی نمی‌تواند موجودی حساب خود را دستکاری کند و یا با تقلب بیت کوین های جدیدی خلق کند. فقط تعداد مشخصی بیت کوین قابل ایجاد است. تنها راه ایجاد بیت کوین جدید، استخراج از شبکه است. بنابراین چیزی به اسم بیت کوین تقلبی وجود نخواهد داشت.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  توکن حاکمیتی چیست؟ Governance Token در دیفای

امنیت بیت کوین

دابل اسپندینگ

یکی از نگرانی‌هایی که در مورد شبکه‌های غیرمتمرکز و رمزارزها وجود دارد، مساله دابل اسپندینگ یا دوبار خرج کردن یک کوین است. همانطور که می‌دانید تراکنش‌ها در شبکه بیت کوین یا سایر بلاکچین‌ها با تاخیر انجام می‌شود. اگر من از فرد A چیزی بخرم، مدتی طول می‌کشد تا تراکنش من تایید شود و بیت کوین ها از حساب من کم شده و به حساب فرد A اضافه شود.

حالا تصور کنید در مدت زمانی که منتظر تایید تراکنش هستم، همان مقدار بیت کوین را به فرد B بفرستم. بیت کوین‌هایی که قرار است به فرد A بفرستم هنوز از حساب من کم نشده و من تراکنش دیگری ایجاد کرده‌ام و همان بیت کوین‌ها را به فرد B هم ارسال کرده‌ام. به این موضوع دوبار خرج کردن یک کوین یا دابل اسپندینگ (Double Spending) می‌گویند.

ابتکار شبکه بیت کوین نیز در حل مساله دابل اسپندینگ بود. تراکنش‌های بیت کوین دارای یک برچسب زمانی یا تایم استمپ هستند. بنابراین اگر یک کوین را دوبار خرج کنید، سیستم با استفاده از برچسب‌های زمانی متوجه می‌شود که کدام تراکنش را اول فرستاده‌اید. چنانچه میزان تراکنش‌های ارسالی از موجودی حساب شما بیشتر شود، تراکنش‌هایی که دیرتر ارسال کرده‌اید، باطل خواهند شد. بنابراین بلاکچین بیت کوین با مشکل دابل اسپندینگ مواجه نخواهد بود.

سخن پایانی

امنیت یکی از پارامترهای مهم در شبکه های پولی و سرمایه‌گذاری است. بیت کوین در مدت عمر خود با اینکه شبکه‌ای سریع نبوده است، اما ثابت کرده که شبکه‌ای امن و پایدار است. تا به حال هیچ گزارشی از هک بلاکچین بیت کوین و یا دستکاری در این شبکه گزارش نشده است. تمام سرقت‌های رمزارزها مربوط به هک صرافی‌ها و یا کیف پول‌های خارج از بلاکچین است که همه آن‌ها سیستم‌هایی متمرکز بوده‌اند و اطلاعات را بر روی یک سرور مرکزی ذخیره‌سازی می‌کرده‌اند.

بی دلیل نیست که بیت کوین ارزشمند است و در قیمت‌های بسیار بالا خرید و فروش می‌شود. این شبکه ثابت کرده است که در برابر انواع خطرات و حملات سایبری مقاوم است و در مدت عمر خود توانسته است به خوبی از سرمایه کاربران حفاظت کند. بیت کوین به واسطه فناوری بلاکچین غیرقابل جعل و دستکاری نیز هست و همین مساله باز هم به ارزش آن می‌افزاید.

تاکنون سرمایه‌گذاری بر روی بلاک چین بیت کوین امن بوده است و پیش بینی می‌شود این امنیت بیت کوین در آینده هم ادامه داشته باشد. البته همه این‌ها به شرطی است که از کیف پول‌ها مبتنی بر بلاکچین بیت کوین استفاده کنید و به خوبی مراقب کلیدهای خصوصی خود باشد. برای مطالعه مطالب بیشتر در مورد کیف پول های ارز دیجیتال، می‌توانید مقاله کیف پول ارز دیجیتال چیست؟ را مطالعه کنید.

دسته بندی مطالب
مطالب مرتبط
مطالب مرجع

ارز دیجیتال چیست؟

بلاک چین چیست؟

متاورس چیست؟

NFT چیست؟

دیفای (DeFi) چیست؟

صرافی غیرمتمرکز چیست؟

کیف پول چیست؟

تحلیل تکنیکال چیست؟

ایردراپ چیست؟

استیکینگ ارز دیجیتال چیست؟

بیت کوین چیست؟

اتریوم چیست؟

تتر چیست؟

خرید و فروش ارز های دیجیتال
ما را دنبال کنید
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.