داموندمگ

مقایسه اتریوم و کاردانو: آیا کاردانو قاتل اتریوم است؟

DAMOND
is cardano an ETH Killer

ارزهای دیجیتالی در ابتدای ظهورشان به اندازه امروز پیچیده و متنوع نبودند. از زمانی که مردم تصمیم گرفتند سرمایه خود را در این راه صرف کنند، پیچیدگی‌های بسیاری به این خانواده بزرگ اضافه شده است. یکی از دغدغده‌های اصلی سرمایه‌گذاران، انتخاب بهترین ارز دیجیتال برای تخصیص سرمایه است. اتریوم دومین ارز دیجیتال ارزشمند جهان، دیگر مانند سابق نیاز کاربران خود را برطرف نمی‌کند. با اینکه هنوز هم جایگاه خود را دارد، مسائلی در حوزه عملکرد و توسعه زیرساخت‌های آن وجود دارد، که امروز ما را بر آن داشته است مقایسه‌ای بین اتریوم و کاردانو یکی دیگر از بلاکچین‌های جدید انجام دهیم.
اگر شما هم از آن دسته از افرادید که هنوز میان سرمایه‌گذاری در اتریوم , یا کاردانو شک دارید و یا تمایل دارید تا تفاوت میان این دو شبکه را متوجه شوید، تا انتهای این مقاله از صرافی داموند با ما همراه باشید.

تاریخچه مختصر کاردانو و اتریوم

چارلز هاسکینسون بنیان‌گذار کاردانو، یکی از هم‌بنیان‌گذاران اتریوم در کنار ویتالیک بوترین و گوین وود بنیان‌گذار پولکادات است. ظاهراً اختلاف نظر ویتالیک و هاسکینسون بر سر اینکه اتریوم سازمانی غیرانتفاعی باشد یا یک شرکت، باعث اخراج هاسکینسون از تیم اتریوم در سال 2014 شد.

اتریوم

هاسکینسون سپس تصمیم گرفت راه خود را ادامه دهد و یک شرکت ارز دیجیتال جدید به نام Input Output Hong Kong  ایجاد کرد که توسعه بلاکچین کاردانو در آن آغاز شد. در آن زمان هاسکینسون با شرکت‌های دیگری مانند Emurgo همکاری کرد تا پروژه‌ای به ارزش 100 میلیارد دلار در حوزه رمزنگاری و ارز دیجیتال بسازد.

برای درک درست سازوکار اتریوم این مقاله را بخوانید: اتریوم چیست؟

کاردانو در برابر اتریوم

در حال حاضر ارز دیجیتال کاردانو یعنی ADA از نظر ارزش بازار در جایگاه چهارم قرار داد و اتریوم همچنان رتبه دوم پس از بیت کوین را برای خود حفظ کرده است. ارزش بازار اتریوم چیزی در حدود 509.58 میلیارد دلار، در حدود 7 برابر ارزش بازار ADA است. جهت آشنایی بیشتر با این پروژه مقاله کاردانو چیست؟ را مطالعه کنید.

کاردانو

آیا با وجود این فاصله ارزشی زیاد، کاردانو می‌تواند آنطور که طرفدارانش تصور می‌کنند، اتریوم را کنار بزند؟ بیایید جنبه‌های مختلف هر دو پروتکل را با هم مقایسه کنیم تا بتوانیم به این سوال پاسخ دهیم:

استراتژی توسعه

به نظر می‌رسد مدل توسعه اتریوم، ویژگی‌های باز بودن و مبتنی بر همکاری را از جامعه توسعه‌دهندگان منبع باز و رویکرد سریع حرکت کردن را از فرهنگ استارت‌آپی با هم ادغام کرده است. این رویکرد چند مزیت و چند تله دارد. اتریوم تنها با دو سال سابقه بیشتر از کاردانو به لطف قابلیت‌های Initial Coin Offering (عرضه اولیه کوین) خود توانست به سرعت عملکرد قرارداد هوشمند خود را گسترش دهد و یک بخش جدید و پررونق در صنعت بیت‌کوین ایجاد کند.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  بهترين كتاب های ارز ديجيتال کدامند؟ + معرفی 6 کتاب برتر

با این حال سیستم اتریوم با چندین باگ دست و پنجه نرم می‌کند. برخی از این باگ‌ها منجر شدند بسیاری از سرمایه‌گذاران ضرر ببینند. برای مثال باگ DAO در سال 2016 باعث دزدیده شدن 60 میلیون دلار اتریوم شد. اتریوم هنوز هم شاهد چنین مشکلاتی است. جدیدترین مشکل در ماه آگوست گذشته اتفاق کند، که در طی آن به طور ناگهانی دو زنجیره جدا ایجاد شد.

مدل توسعه کاردانو رویکرد «اولین بار درست انجامش بده» را دنبال می‌کند، که بر تحقیقات آکادمیک، بازبینی جفتی و تأیید رسمی تکیه دارد.

  • تحقیقات آکادمیک: رویکردی سیستماتیک برای ساخت بلاکچین و پیدا کردن راه حل‌ها
  • بازبینی جفتی: متخصصان تمام کدها را قبل از استقرار بررسی می‌کنند.
  • تأیید رسمی: تمام نرم افزارها از نظر قواعد ریاضی تأیید می‌شوند و جایی برای حدس و گمان باقی نمی‌ماند و از صحت رفتار نرم افزار نیز اطمینان حاصل می‌شود.

کاردانو بر سه اصل مقیاس‌پذیری، قابلیت همکاری و پایداری تمرکز دارد، تا dAppهای حیاتی در دنیای واقعی را اجرا کند. این رویکرد لاک‌پشتی به خوبی با کاردانو کار کرده است و نتیجه آن را می‌توانیم از جامعه بزرگ و پایگاه کاربرانی که در شش سال اخیر جمع کرده است ببینیم. البته این روش سختگیرانه سرعت را کم کرده است؛ به عنوان مثال، در حالی که بسیاری از شبکه‌های بلاکچینی امروزه قراردادهای هوشمند مخصوص به خود را دارند، راه‌اندازی قراردادهای هوشمند کاردانو، شش سال زمان برد!

بسیاری از صاحب نظران شبکه لایه یک کاردانو را «بیش از حد ارزش‌گذاری شده» می‌دانند، چرا که می‌بینند نسبت به شبکه‌های بلاکچینی با ارزش بازار کوچکتر مثل پولکادات و سولانا، پروژه‌های کمتری را میزبانی می‌کند. علاوه‌بر این اتکای کاردانو بر رویکرد بررسی جفتی بسیار مورد تمسخر قرار می‌گیرد.

مکانیسم اجماع

اتریوم تا به امروز از مدل مکانیسم اجماع اثبات کار استفاده کرده است، که به موجب آن تراکنش‌ها برای اضافه شدن بلاکچین باید استخراج شوند. سازوکار اجماع اثبات کار (POW) به دلیل مصرف بالای انرژی و تأثیرات سوء زیست محیطی، مورد انتقاد قرار گرفته که آن را به یک سیستم عامل ناکارآمد برای اجرای dAppها تبدیل کرده است.

از سوی دیگر، ADA قبلاً یک مدل اجماع اثبات سهام (PoS) را پیاده‌سازی کرده است، که ماینرها را با سهامداران جایگزین می‌کند و اعتبارسنجی تراکنش‌ها را با صرف انرژی کمتر انجام می‌دهد. PoS در نهایت جایگزین بهتری برای بلاکچین‌های مبتنی بر قرارداد هوشمند است، که باعث می شود کاردانو در این جنبه از اتریوم جلوتر باشد. با این حال، اتریوم در حال حاضر در حال انتقال به اتریوم 2.0 مبتنی بر سازوکار اثبات سهام است و پیش‌بینی می‌شود که انتقال آن در سال 2022 تکمیل شود. تا آن زمان، سیستم PoS  کاردانو در بالای PoW  اتریوم باقی می‌ماند.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  آربیتراژ (Arbitrage) چیست؟ چگونه آربیتراژ کنیم؟

قرارداد هوشمند

کاردانو از مدل حسابداری eUTXO یعنی «خروجی صرف نشده گسترده تراکنش» استفاده می‌کند، که به روز شده مدل UTXO بیت کوین به علاوه قابلیت‌های قرارداد هوشمند است. این مدل قابلیت پشتیبانی از چند دارایی را دارد و مشابه پول نقد عمل می‌کند. از سوی دیگر اتریوم از مدل حساب/موجودی استفاده می‌کند که کوین‌ها را مانند یک بانک در حساب کاربر نگه می‌دارد. ظاهراً مدل eUTXO  کاردانو، قراردادهای هوشمند را ساده می‌کند و این امکان را برای سازندگان فراهم می‌کند تا با تلاش کمتری نسبت به اتریوم، برنامه‌های کاربردی ایجاد کنند.

با این حال، عملکرد قرارداد هوشمند کاردانو اخیراً فعال شده است، به این معنی که مدت زمانی که وارد ورطه آزمایش شده است، حتی نزدیک به اتریوم هم نیست. در حقیقت، در راه اندازی نسخه آزمایشی Minswap صرافی کاردانو، مشکلاتی وجود داشته است. علاوه بر این، تا اکتبر 2021 هیچ صرافی غیرمتمرکزی (DEX) وجود ندارد که روی شبکه اصلی کاردانو اجرا شود، اما ممکن است در چند هفته یا ماه آینده این شرایط تغییر کند.

smart contract

اگرچه کاستی‌هایی وجود دارد، اما حداقل می‌دانیم که اتریوم کار می‌کند و آنچه وعده داده را برای کاربران فراهم می‌نماید. تا زمانی که شاهد اجرای مقدار قابل توجهی از dAppها در کاردانو نباشیم، مشخص است که اتریوم از نظر قابلیت‌های قرارداد هوشمند برنده خواهد بود.

مقیاس پذیری

اتریوم زمان زیادی است که در تلاش برای رفع مشکلات مقیاس‌پذیری است، اما اتریوم 2.0، حاصل چندین سال ارتقاء است. در حال حاضر اتریوم همچنان با الگوریتم اجماع اثبات کار اجرا می‌شود، که دلیلی بر هزینه‌های کارمزد و زمان پردازش بالای این شبکه است. در حالی که تیم توسعه اتریوم به دنبال راهی برای پشتیبانی از کاربران بیشتر در شبکه هستند، حل محدودیت‌های اندازه بلاک دشوارتر می‌شود، چرا که افزایش آن‌ها غیرمتمرکز بودن را تهدید می‌کند. از طرفی بلاک‌های بزرگتر، نیاز دارند گره‌ها فضای ذخیره سازی بزرگ‌تری داشته باشند، که همین موضوع مانعی برای ورود ماینرهای کوچک‌تر است.

از سوی دیگر ADA به دلیل فریمورک چند لایه‌ای که از یک لایه تسویه جداگانه و لایه محاسباتی برای تراکنش‌ها تشکیل شده، هنوز با چنین مشکلاتی مواجه نشده است. لایه تسویه کاردانو (CSL) تراکنش‌ها را همانطور که در شبکه رخ می‌دهد تسویه می‌کند در حالی که لایه محاسباتی کاردانو (CCL) با پشتیبانی از ویژگی‌های قرارداد هوشمند به عنوان مغز شبکه عمل می‌کند.

در حال حاضر هنوز مشخص نیست کدام پروتکل از نظر مقیاس‌پذیری پیروز است، زیرا قراردادهای هوشمند کاردانو هنوز به خوبی محک زده نشده‌اند. تنها از نظر توان عملیاتی، 257 تراکنش در ثانیه کاردانو مطمئناً بر 15 تراکنش در ثانیه  اتریوم برتری دارد، اما هر دو پروتکل در درجه اول به عنوان پلتفرم‌های dApp رقابت می‌کنند، نه پلتفرم های پرداخت.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  کارمزد تراکنش های بیت کوین

هر دو پروژه قصد دارند، راه حلی برای مقیاس‌پذیری بیابند. توسعه دهندگان اتریوم پیش‌بینی می‌کند اتریوم 2.0، پس از ادغام با راهکارهای لایه 2 به 100 هزار تراکنش در ثانیه برسد. کاردانو همچنین یک راه حل لایه 2 به نام «Hydra» را اجرا خواهد کرد و به طور بالقوه می‌تواند به 1 میلیون تراکنش در ثانیه برسد. در حال حاضر، باید منتظر بمانیم و ببینیم کدام پروتکل اول ارائه می‌شود.

آیا کاردانو واقعاً اتریوم را زمین خواهد زد؟

کاردانو در برابر اتریوم

نه. در حقیقت هنوز نمی‌توانیم کاردانو را رقیبی جدی برای اتریوم در نظر بگیریم، چرا که اتریوم کاملاً سرحال است و هنوز هم شبکه لایه یک غالب در بحث ارز دیجیتال است. کاردانو از رقبایی مانند سولانا که در ماه‌های اخیر پذیرش سریعی را ثبت کرده، عقب افتاده است. علاوه بر این مطمئناً کاردانو بخش قابل توجهی از سهم بازار اتریوم را به خود اختصاص داده است. صرف نظر از این، هر دو پلتفرم فضایی برای رشد در این روند صعودی دارند.

تعیین اینکه آیا کاردانو می‌تواند در ارزش بازار از اتریوم پیشی بگیرد یا نه دشوار است، چه رسد به اینکه آن را زمین بزند. در حالی که به نظر می‌رسد رویکرد معماری و توسعه ADA اساساً صحیح است، اما هنوز از نظر عملکرد قرارداد هوشمند، باید موارد زیادی را اثبات کند. یکی دیگر از عواملی که باید به آن توجه داشت، این است که ارتقاء کاردانو مدت زیادی طول می‌کشد، زیرا هر یک از ویژگی‌ها قبل از عرضه به طور کامل پردازش و بررسی می‌شوند.

با این وجود اتریوم هم در تنگنا است. بسیاری به دلیل شبکه کند و گران اتریوم ترجیح می‌دهند به سراغ ارزهایی مانند کاردانو و بسیاری دیگر بروند که به سرعت در حال رشد و گرفتن بازار هستند. اگرچه اتریوم همچنان پادشاه dAppها است، عنوان آن دیگر بلامنازع نیست.

سخن پایانی

انتخاب دشوار است. در مقایسه‌ای که بین اتریوم و کاردانو انجام دادیم، اطلاعات زیادی بررسی شد، با این وجود هنوز نمی‌توانیم با قطعیت یکی را از دیگری برتر بدانیم. بنابراین توصیه می‌کنیم در انتخاب ارز دیجیتال و ورود به بازار این دارایی‌ها بیشتر تأمل کنید و تصمیم بگیرید منابع شما تا چه حد دستتان را در انتخاب باز گذاشته‌اند. اگر هم در این بازار فعال هستید، نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید. به نظر شما آیا کاردانو در نهایت اتریوم را کنار خواهد زد؟

دسته بندی مطالب
مطالب مرتبط
مطالب مرجع

ارز دیجیتال چیست؟

بلاک چین چیست؟

متاورس چیست؟

NFT چیست؟

دیفای (DeFi) چیست؟

صرافی غیرمتمرکز چیست؟

کیف پول چیست؟

تحلیل تکنیکال چیست؟

ایردراپ چیست؟

استیکینگ ارز دیجیتال چیست؟

بیت کوین چیست؟

اتریوم چیست؟

تتر چیست؟

خرید و فروش ارز های دیجیتال
ما را دنبال کنید
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.