کاربردهای متاورس در دنیای مجازی چیست؟ چگونه میتوان در دنیای مجازی املاک و زمین داشت، اصلاً چنین چیزی چه کاربردی دارد؟ اینها سؤالاتی هستند که در چند ماه اخیر ذهن بسیاری از ما را به خود درگیر کردهاند. زمانی که مارک زاکربرگ بنیانگذار فیس بوک نام تجاری شرکت خود را به «متا» تغییر داد، سؤالات در مورد این تکنولوژی جدید بیشتر و بیشتر شد.
آنچه که در مورد متـاورس میدانیم، این است که دیگر نیازی نیست نگران از دست دادن جلسه کاری، گالری نقاشی، کنسرت یا دورهمیهای خانوادگی باشیم، کافی است در فضایی سهبعدی به نام متـاورس وارد شویم و در آن بدون آنکه از نظر فیزیکی کنار هم باشیم، با هم وقت بگذرانیم. برای این کار ابزاری مانند عینک واقعیت مجازی یا هدست واقعیت افزوده هم نیاز است. درواقع همانطور که از گوشی برای گشت زدن در شبکههای اجتماعی استفاده میکنیم، برای رفتن به متـاورس نیز باید ابزار لازم را داشته باشیم.
البته استفاده از متـاورس به همینجا ختم نمیشود، برای آنکه اطلاعات بیشتری در مورد کاربردهای متـاورس به دست آورید، تا انتهای این مقاله از داموند با ما همراه باشید.
تعریف متاورس
اگر بخواهیم از نظر لغوی ببینیم متاورس چیست، باید بگوییم که این کلمه از دو بخش متا و ورس تشکیل شده است. متا به معنی فرا و ورس به معنی جهان است. بنابراین ما با یک فراجهان روبرو هستیم، اما این به چه معنا است؟
اینترنت روز به روز بیشتر و بیشتر پیشرفت میکند و ما با مفاهیم جدیدتری روبهرو هستیم. این بعد از تکنولوژی که به ایجاد ارتباط بین افراد دور از هم متمرکز است، هر روز ایدههای جدیدی به خود میبیند، که متاورس یکی از آنها است. در متاورس افراد میتوانند بدون آنکه از نظر فیزیکی کنار هم باشند، با هم در یک محیط حضور پیدا کنند.
در حال حاضر ما میتوانیم در شبکههای اجتماعی با میلیونها نفر در ارتباط باشیم و عملاً همزمان در فضایی از اینترنت حضور داشته باشیم، اما بودن در متاورس فقط نگاه کردن به صفحه مانیتور یا گوشی نیست، بلکه این تلفیقی از Ar، Vr و اینترنت است که تجربهای جدید ایجاد میکند. زمانی که ما وارد متاورس شویم، دوستان خود را در کنار خود احساس خواهیم کرد و گویی همگی در یک مکان هستیم، این در حالی است که از نظر فیزیکی کیلومترها فاصله داریم.
کاربردهای متاورس
واقعیت افزوده و واقعیت مجازی دو شکل نسبتاً جدید استفاده از تکنولوژی هستند، که به دلیل کاربرد در سرگرمی مورد توجه قرار گرفتند، اما پس از مدتی از معرفی در رشتههایی مانند پزشکی نیز استفاده شدند. اگر در شهربازی به غرفههای بازیهای کامپیوتری رفته باشید، حتماً دیدهاید که برخی بازیها با عینکهای مخصوص انجام میشوند.
ما با پوشیدن عینکهای مخصوص واقعیت مجازی یا VR، به کلی از دنیای پیرامون خود به محیط دیگری میرویم و دیگر فضایی که از نظر فیزیکی در آن قرار داریم را نمیبینیم. عملکرد واقعیت افزوده کمی متفاوت است. همانطور که از نام آن پیدا است، چیزی به واقعیتی که در آن هستیم اضافه میکند. بنابراین زمانی که لنز یا عینک مخصوص آن را بپوشیم، هنوز در دنیای خود هستیم و تنها المانهایی اضافه بر محیط واقعی میبینیم.
احتمالاً این موضوع که کاربردهای متاورس و واقعیت افزوده و واقعیت مجازی چیست، تا حدودی روشن شده باشد. گفتیم که متاورس فضایی مجازی است. چگونگی ورود به این فضا، نیاز به ابزارهایی دارد، که همان عینکها و لنزهای واقعیت افزوده و واقعیت مجازی هستند. تا به حال ابزار ارتباطی ما با دنیای مجازی کامپیوترها و گوشیها بودند، اما برای رفتن به متاورس باید کمی بیشتر هزینه کنیم.
نمونههایی از کاربردهای متاورس
در این قسمت میخواهیم برخی شرکتهایی که از متاورس استفاده میکنند یا قصد گسترش آن را دارند، معرفی کنیم.
متا
غول فناوری که قبلاً فیسبوک نام داشت سرمایهگذاری قابل توجهی در واقعیت مجازی انجام داده است، که از آن جمله میتوان به خرید Oculus در سال 2014 اشاره کرد. متا دنیایی مجازی را تصور میکند که در آن آواتارهای دیجیتال از طریق کار، مسافرت یا سرگرمی با استفاده از هدستهای VR به هم متصل میشوند. زاکربرگ در مورد متاورس خوش بین است و باور دارد که این تکنولوژی میتواند جایگزین چیزی که امروز به عنوان اینترنت میشناسیم باشد. ویدیویی از مارک زاکربرگ نیز منتشر شده است، که در آن متاورس و قابلیتهای آن را معرفی کرده است.
مایکروسافت
این غول نرم افزاری در حال حاضر از هولوگرام استفاده میکند و در حال توسعه برنامههای واقعیت ترکیبی و توسعه یافته(XR) با پلتفرم Microsoft Mesh خود است که دنیای واقعی را با واقعیت افزوده و واقعیت مجازی ترکیب میکند. مایکروسافت، فضاهای متصل مجازی سهبعدی قابل کاوش برای خردهفروشیها و دفترهای کار را در دست اقدام دارد. ارتش ایالات متحده در حال حاضر با مایکروسافت در حال کار بر روی هدست واقعیت افزوده هولولنز 2 برای آموزش سربازان، تمرین و مبارزه است.
روبلوکس
این پلتفرم که در سال 2004 تأسیس شد، تعداد زیادی بازی تولید کرده است، که کاربران میتوانند در آنها خانه بسازند، کار کنند و سناریوهایی را اجرا کنند. Roblox با شرکت کفشهای اسکیتبردی Vans همکاری کرد تا Vans World یک پارک اسکیتبردی مجازی را ایجاد کند و یک باغ محدود Gucci را افتتاح کردند، جایی که میتوانید لباس و لوازم جانبی مجازی برای خود بخرید.
درک مفهوم متاورس
سالهای اولیه شروع به کار اینترنت را تصور کنید، در آن زمان اگر به افراد نسل قدیم میگفتیم که دیگر نیازی نیست برای یک تماس تلفنی یا ارسال نامه زمان صرف کنید و کافی است با چند کلیک پیام خود را برای دوستی در شهر دیگر بفرستید و در لحظه جواب خود را دریافت کنید، حتی او را تصویری ببینید، درک این موضوع برای آنها دشوار بود.
امروزه اگرچه در دنیایی زندگی میکنیم که به پیشرفت عادت کرده است، هنوز هم نقاط ابهام زیادی برای ما وجود دارد که «متاورس چیست» یا «چرا باید از متاورس استفاده کنیم». بنابراین انتظار میرود مانند اینترنت و هر تکنولوژی جدید دیگری پس از مدتی به آن اعتماد کنیم و دیگر به بخشی از زندگی ما تبدیل شود.
کریپتو متاورس چیست؟
کریپتو متاورس (crypto metaverse) مفهومی است که از ترکیب بلاکچین ارزهای دیجیتالی و متاورس ایجاد شده است. متاورسی که بلاکچین را در فناوری زیربنایی خود و داراییهای دیجیتال مانند توکنهای متاورس را در اقتصاد خود گنجانده است. نمونههایی از متاورسها و پروتکلهای کریپتو که عناصر متاورس را در خود جای دادهاند عبارت از دسنترالند (Decentraland) ، Cryptovoxels، Alien Worlds، Axie Infinity و سندباکس هستند.
جالب است بدانید، در کریپتو متاورس، مانند دنیای واقعی داراییهایی مانند زمین، قابل قیمتگذاری و خرید و فروش هستند. این اقلام همگی مجازی هستند و میتوان آنها را در صرافیهای غیرمتمرکز، با بیت کوین و اتریوم مبادله کرد.
دنیای واقعی به طور فزایندهای به سمت فراجهان حرکت میکند. شرکتهای مختلفی دفاتر مرکزی مجازی را در متاورسهای کریپتو ایجاد کردهاند و به طور منظم رویدادها و جشنوارههای مجازی را با حضور هزاران نفر برگزار میکنند.
به عنوان مثال، در سال 2021، خانه حراج معروف Sotheby’s یک کپی دیجیتالی از دفتر مرکزی خود در لندن را در بازی دسنترالند افتتاح کرد. این فضا دارای یک گالری هنری مجازی چند اتاقی است که کاربران متاورس میتوانند از آن استفاده کنند. به همین ترتیب، دسنترالند به طور منظم میزبان رویدادهای موسیقی زنده، کنفرانسها و جلسات است.
ویژگیهای کلیدی کریپتو متاورس چیست؟
طراحان کریپتو متاورس، با استفاده از چند ویژگی کلیدی، فراجهان خود را از نمونههای دیگر متمایز کردهاند:
غیرمتمرکز بودن
در حالی که دنیای مجازی اولیه تحت مالکیت و کنترل شرکتها بود، متاورسهای کریپتو معمولاً غیرمتمرکز هستند و برخی یا همه اجزای آنها براساس فناوری بلاکچین ساخته شدهاند.
حاکمیت کاربر
در کریپتو متاورسها مانند متاورس دسنترالند، ایجاد تغییر وابسته به رأیگیری و نظر اکثریت کاربران است. بنابراین انتظار میرود که جامعهای با مدیریت و اقتصاد دموکراتیک ایجاد کنند.
منشأ قابل اثبات
اقلام درون کریپتو متاورسها به شکل توکنهای رمزنگاری مانند توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) هستند. از آنجایی که هر NFT منحصربهفرد است، برای کمک به اثبات منشأ محتوای تولید شده، توکنها و آیتمهای متاورس را میتوان توسط کاربر کدگذاری کرد.
ارزش اقتصادی دنیای واقعی
از آنجایی که متاورسهای کریپتو از توکنهای رمزنگاری و زیرساختهای بلاکچین استفاده میکنند، اقتصاد آنها مستقیماً به اقتصاد ارزهای دیجیتال متصل است. این به دارندگان توکنهای متاورس، آواتارها و املاک دیجیتال اجازه میدهد تا آنها را در بازارهای DEX و NFT معامله کنند. با این کار این افراد بودجهای واقعی برای سرمایهگذاریهای خود در جهان به دست میآورند.
سخن پایانی
این که متاورس چیست و چه کاربردهای دارد، اولین بار در سال 1992، در یک رمان علمی تخیلی از Neal Stephenson مطرح شد. تعریف او از متاورس دقیقاً آن چیزی است که امروز میبینیم. فضایی سهبعدی و مجازی که افراد با استفاده از آواتارهای خود در آن حضور پیدا میکنند. امروز هم متاورس به همین ترتیب عمل میکند. برای مثال ما برای شرکت در یک کنسرت راه دور، وارد متاورس آن میشویم و آواتار خود را که میتواند به هر شکلی با هر لباسی باشد انتخاب میکنیم، حتی میتوانیم شبیهسازی دقیقی از خود داشته باشیم. حال کافی است با هر فردی که میخواهیم ارتباط برقرار کنیم.
در حال حاضر مفهوم متاورس برای ما ترسناک است. حتی روشهایی وجود خواهد داشت که برای همیشه در متاورس بمانیم و از نظر فیزیکی تنها با اتصال چند دستگاه به حیات خود ادامه دهیم و این برای بسیاری نگران کننده است. آنچه مسلم است، متاورس همین حالا هم آینده را دگرگون کرده است و تأثیرات آن اجتناب ناپذیر خواهد بود.