علاقه به توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) و کلکسیونهای کریپتو پس از فروش یک کلاژ تصویر دیجیتالی با عنوان «Everydays: The First 5000 Days» در کریستیز، خانه حراج معروف، به میزان 69.3 میلیون دلار به میزان قابل توجهی به اوج خود رسید. NFT توسط Mike Winkelmann، هنرمند دیجیتال معروف به Beeple ساخته شد و رکورد جدیدی را برای یک اثر هنری دیجیتالی به ثبت رساند. این توکن غیرمثلی به سومین اثر هنری گرانقیمت یک هنرمند زنده تبدیل شد که در یک حراجی به فروش رفته است.
محبوبیت متعاقب NFTها، گروهی از سازندگان و هنرمندان را جذب کرد تا از این فناوری مبتنی بر بلاک چین به عنوان وسیلهای برای کسب درآمد از استعدادهای خود استفاده کنند. بازار NFT به سرعت گسترش یافت و اکنون روزانه هزاران فایل دیجیتال دست به دست شدند. خرید، فروش و انتقال NFT هم مانند هر دارایی دیجیتال دیگری، معمولاً با هزینه تراکنش همراه است؛ یعنی خریداران هنگام خرید یک توکن، علاوه بر هزینه اصلی، باید کارمزد گس آن را نیز بپردازند.
اگر مایل به معامله NFT هستید، باید بدانید کارمزد گس NFT چیست و چرا پرداخت آنها ضروری است. این مقاله از داموندمگ به شما کمک میکند تا بفهمید گس NFT چگونه کار میکند، چرا پرداخت کارمزد لازم است و چگونه آنها را محاسبه کنید.
- 1) کارمزد گس چیست؟
- 2) گس فی برای یک هنرمند به چه معناست؟
- 3) چگونه از گس برای مینت NFT استفاده می شود؟
- 4) چرا مینت کردن یک NFT به کارمزد نیاز دارد؟
- 5) هزینه مینت یک NFT چقدر است؟
- 6) اتریوم
- 7) سولانا
- 8) آیا کارمزد گس بر قیمت NFT تأثیر می گذارد؟
- 9) نحوه مدیریت کارمزد گس NFT
- 10) تعیین حد مجاز گس
- 11) سخن پایانی
- 12) سؤالات متداول
کارمزد گس چیست؟
کارمزد گس هزینهای است که کاربران برای انجام تراکنش در بلاک چین اتریوم میپردازند. گس برای جبران انرژی محاسباتی و منابعی که برای اعتبارسنجی تراکنشها و گنجاندن آنها در بلاک چین صرف میشود، استفاده میشود. به عبارت دیگر، کارمزد گس بازتابی از میزان توان محاسباتی مورد نیاز برای ثبت تراکنش در شبکه بلاک چین اتریوم است.
این کارمزدها برحسب gwei بیان میشوند، که کسری جزئی از اتر (ETH)، توکن اصلی شبکه اتریوم است. یک واحد gwei معادل یک میلیاردم اتر است، یعنی 1 نانو اتر یا 0.000000001 ETH.
مقدار گس بسته به پیچیدگی تراکنش و ترافیک شبکه در نوسان است. به طور طبیعی، تراکنشی که به قدرت محاسباتی بیشتری نیاز دارد، مستلزم کارمزدهای بالاتری است. همچنین، انجام تراکنشها در دورههای اوج با ترافیک زیاد در شبکه اتریوم، هزینههای سنگینتری نیاز دارند.
کارمزد گس را میتوان با خدمات کامیون حمل بار مقایسه کرد، که در آن کالاها معاملات هستند. هر چه کالاهای حمل شده از نقطه A به B سنگینتر باشد، سوخت یا بنزین بیشتری مصرف میشود. در عین حال، در صورت شلوغی جاده، کامیونها نیز برای رسیدن به مقصد، سوخت بیشتری مصرف میکنند. خدمات کامیون همچنین جابجایی کالاهای مشتریانی را که مایل به پرداخت بیشتر از قیمت پایه هستند در اولویت قرار خواهد داد.
گس فی برای یک هنرمند به چه معناست؟
هنرمندان و سازندگان میدانند که پرداختن به NFTها در شبکه اتریوم به دلیل هزینههای گس میتواند گران باشد. اما آنها میدانند که گس NFT بهایی است که برای ایجاد، فروش و خرید NFT باید پرداخت شود. البته این تأثیر بسزایی بر سازندگان و هنرمندان NFT دارد. بنابراین، هزینه گس برای هنرمندان چه معنایی دارد؟
برخلاف تصور رایج، NFTها همیشه با ارزش و قیمت شش رقمی به فروش نمیرسند. بیشتر آنها با قیمت متوسط، به قیمت چند صد دلار میفروشند و بسیاری از آنها ممکن است اصلاً فروخته نشوند. با توجه به اینکه برای ایجاد و فروش NFT خود باید هزینه گس بپردازید، ممکن است به جای کسب سود، پول از دست بدهید. بدتر از آن، پیشبینی اینکه چه مقدار گس باید پرداخت شود آسان نیست، زیرا قیمت مدام در حال تغییر است.
قیمت بالای گس به این معنی است که ساخت و فروش سودآور آثار هنرمندان با چالش روبرو خواهد بود. برخی از هنرمندان برای مقرون بهصرفهتر کردن NFTهای مرتبط با آثار هنری خود، در هنگام افزایش قیمت گس، ممکن است سعی کنند قیمت کلی اثر هنری را کاهش دهند تا کارمزد را جبران کنند. با این حال، این نیز یک چالش جدید است، زیرا خریداران ممکن است در مورد ارزش هنر مردد شوند، زیرا آنها باید تصمیم بگیرند که آیا ارزش دارد درصد بیشتری از کل هزینه را برای کارمزد خرج کنند یا خیر.
کارمزد گس NFT با ارزش مطلق دارایی دیجیتال ارتباطی ندارد و در برخی موارد ممکن است از قیمت داراییهای عرضه شده برای فروش بیشتر باشد. این امر به ویژه برای هنرمندان جدید که هنوز اسم و رسمی ندارند دشوار است. اساساً، برای هنرمندی که شهرت کافی نداشته باشد، فروش آثار هنری که هزینه زیادی برای دیده شدن آنها پرداخته سخت خواهد بود.
چگونه از گس برای مینت NFT استفاده می شود؟
مینت یک NFT فرآیند تبدیل فایلهای دیجیتال به داراییهای دیجیتال ذخیره شده در بلاک چین است. مانند هر تراکنش دیگری در بلاک چین اتریوم، مینت NFT نیاز به محاسباتی از سوی ماینرها دارد. کارمزدهای گس به عنوان راهی برای جبران کمک ماینرها برای به ثبت رساندن تراکنش شما در بلاک چین و در این مورد، مینت NFT است.
برای هنرمند، مینت NFT نسبتاً آسان است، کمی شبیه بارگذاری یک ویدیو در YouTube. هنگامی که فایل را آپلود کردید، باید کارمزد گس NFT را که از کیف پول دیجیتال خود بپردازید. وقتی هزینه را پرداخت کردید، فرآیند مینت شروع میشود.
از آنجایی که گس مستقیماً به ارزش NFT مربوط نمیشود، فروشندگان و خریداران هنر دیجیتال ممکن است در یک تراکنش ضرر کنند. به عبارت دیگر، کارمزدها میتواند بیشتر از چیزی باشد که برای NFT دریافت میکنید یا میپردازید.
چرا مینت کردن یک NFT به کارمزد نیاز دارد؟
مینتینگ عمل ساخت NFT در بلاک چین است. از آنجایی که بلاک چینها شبکههای غیرمتمرکز هستند و متعلق به یک مقام مرکزی نیستند، آنها توسط ماینرهایی که NFTها را مینت میکنند نگهداری میشوند. ماینرها از قدرت محاسباتی خود استفاده میکنند و درازای آن انتظار پرداختی برای جبران زمان و منابع خود دارند.
کارمزدهای گس با تشویق استخراجکنندگانی که تراکنشهای کاربر را به بلاک چین تأیید و اضافه میکنند، به کارکرد بلاک چین کمک میکند. از آنجایی که ماینرها برای کار دستمزد دریافت میکنند، تلاش خواهند کرد تا گس بیشتری به دست آورند و درنتیجه امنیت شبکه را افزایش دهند. انگیزه بیشتر به این معنی است که ماینرها تمایل بیشتری به صرف منابع اعتبارسنجی تراکنشها برای ایمنسازی بلاک چین دارند. این همچنین سرعت تراکنش را بهینه میکند، زیرا منابع محاسباتی بیشتری به عملیات استخراج اختصاص داده میشود.
هزینه مینت یک NFT چقدر است؟
هزینههای مینت NFT در دستههای زیر قرار میگیرد:
- کارمزد گس NFT: برای تراکنش و ذخیره NFT شما در بلاک چین
- کارمزد حساب: توسط بازار NFT که شما انتخاب کردهاید تا از آن استفاده کنید دریافت میشود
- کارمزد فهرست هزینههایی برای لیست شدن در فهرست فروش
- قیمتها از یک بلاک چین به بلاک چین دیگر متفاوت است. حتی تفاوت قیمتی بین تراکنشهای یک بلاک چین وجود دارد. این کارمزدها به عوامل مختلفی از جمله میزان داده استفاده شده، سرعت تراکنش و زمان روز بستگی دارد.
هزینه مینت یک NFT بسیار متغیر است. هنگامی که به فیات تبدیل میشود، هزینه میتواند از 1 دلار تا 500 دلار یا بیشتر متغیر باشد. سازندگان میتوانند از بین چندین بازار NFT انتخاب کنند که هر پلتفرم هزینههای متفاوتی را دریافت میکند.
اتریوم
اتریوم در سالهای اخیر گرانتر شده و قربانی محبوبیت خودش شده است. این شبکه ظرفیت محدودی دارد و هر چه تعداد افرادی که از این پلتفرم استفاده میکنند بیشتر باشد، شلوغتر میشود. از آنجایی که کارمزد گس به عرضه و تقاضا بستگی دارد، هزینهها افزایش یافته است.
در حال حاضر، گس اتریوم از یک کارمزد پایه و یک انعام تشکیل شده است. هزینه پایه میسوزد و انعام به ماینر پرداخت میشود.
کل کارمزد تراکنش = واحدهای گاز (محدود) × (کارمزد پایه + انعام)
با محدودیت گاز 21000، کارمزد پایه 100 gwei و انعام 20 gwei، کل هزینه 2520000 gwei یا 0.00252 ETH است. این معادل حدود 7.49 دلار خواهد بود.
مینتینگ NFT در اتریوم میتواند گران باشد. کارمزد گس NFT به دلیل تقاضا در شبکه و قیمت فعلی اتریوم در نوسان است. کارمزد در دورههای تقاضای بالا به اوج خود میرسد، زیرا کاربران برای افزودن تراکنشهای خود به بلاکها رقابت میکنند. جدا از کارمزد گس، برخی از بازارهای NFT نیز هزینه اندکی را برای کارمزدهای فهرست و معامله دریافت میکنند که درصدی از هزینه NFT معامله شده است.
برنامه ساخت NFT مانند Rarible و OpenSea به هنرمندان این امکان را میدهند که لیزی مینتینگ (lazy minting) انجام دهند، که به شما امکان میدهد تا زمانی که کسی آن را بخرد، افزودن و ساخت NFT خود را به بلاک چین به تعویق بیندازید. این روش موانع ورود سازندگان به بازار را کاهش میدهد، که برای هنرمندان تازهوارد در این زمینه مفید است، زیرا آنها هنوز نمیدانند که آثارشان چقدر به فروش میرسد.
هنرمند میتواند با استفاده از لیزی مینتینگ، پرداخت را به زمان فروش موکول کند. کارمزد گس در همان معامله با فروش کسر میشود و خریدار معمولاً به جای فروشنده یا پدیدآورنده، هزینه را پرداخت میکند. در غیر این صورت، میتوانید مینتینگ معمولی را انتخاب کنید، به این معنی که هر بار که کسی بخواهد توکن شما را بخرد، کارمزد گاز را پرداخت میکنید. چنین گزینهای در بلاک چین سولانا وجود ندارد، اما کارمزدهای گس آن بسیار کمتر از اتریوم است.
سولانا
اگرچه اتریوم محبوبترین بلاک چین است، اما تنها موردی نیست که NFTها را مینت و ذخیره میکند. شبکههای دیگری نیز وجود دارد، از جمله پالیگان و سولانا. سولانا محبوبیت زیادی پیدا کرده است و حتی میتواند اتریوم را به عنوان شبکه بلاک چین پیشرو کنار بزند. سولانا در حال حاضر دومین بلاک چین بزرگ از نظر حجم تراکنش پس از اتریوم است. برخلاف اتریوم، کارمزدها در سولانا معمولاً به دلیل ازدحام شبکه افزایش نمییابد. کارمزدهای سولانا نیز به طور قابل توجهی کمتر از کارمزدهای اتریوم است.
سازندگان هنگام مینت NFT در سولانا سه تراکنش بلاک چین انجام میدهند. دو تراکنش تأیید و دیگری برای فهرست کردن NFT وجود دارد. هر تراکنش در سولانا حدود 0.00045 سول هزینه دارد که در ابتدای مارس 2022 حدود 0.04 دلار بود.
آیا کارمزد گس بر قیمت NFT تأثیر می گذارد؟
کارمزد گس NFT مستقل از قیمت خود آن است. قیمتگذاری برای یک NFT به عرضه و تقاضا بستگی دارد و بستگی به آنچه خریدار مایل به پرداخت برای دارایی هستند. به همین دلیل است که یک هنرمند ممکن است هنگام مینت NFT ضرر کند. اگر کارمزد بالا باشد و آثار هنری دیجیتال به خوبی به فروش نرسد، خالق اثر ضرر خواهد کرد.
برای فروش NFTها هزینههایی وجود دارد که میتواند شامل کارمزد تراکنش و کارمزد گس NFT باشد. فروشندگان جدید اغلب از هزینهها آگاه نیستند، بنابراین گاهی اوقات در نهایت ضرر میکنند. انتقال NFTها باید ارزانتر از مینت کردن آنها باشد. هزینهها بسته به بازار متفاوت است، بنابراین مهم است که قبل از انجام معامله بررسی کنید. در حال حاضر، OpenSea بزرگترین تولید کننده کارمزد گاز است.
نحوه مدیریت کارمزد گس NFT
کارمزد گس در طول روز تغییر میکند. حقالزحمه واقعی گس براساس عرضه و تقاضا تعیین میشود و توسط ماینرها تعیین میشود. کارمزد گازی که پرداخت میکنید به پیچیدگی تراکنش، قیمت ارزهای دیجیتال مرتبط و میزان ترافیک شبکه بستگی دارد.
حداقل کارمزد تراکنش 21000 GWEI است. از آنجایی که یک GWEI یک میلیاردم اتریوم است، حداقل چیزی که میتوانید انتظار پرداخت را داشته باشید 0.0021 ETH است. آن را در قیمت فعلی ETH ضرب کنید تا حداقل هزینه تراکنش را بدست آورید.
قراردادهای هوشمند و NFTها بسیار بیشتر از حداقل 21000 GWEI هزینه خواهند داشت. این به دلیل پیچیدگی آنها و مقدار توان محاسباتی مورد نیاز برای انجام تراکنش است. تراکنشهای NFT زمانی که مایل به پرداخت گس بیشتر هستید، بسیار سریعتر هستند. با این حال، زمانی که شبکه مشغول است، کارمزد گس NFT نیز افزایش مییابد زیرا کاربران تلاش میکنند تا تراکنشهای خود را تسریع کنند.
کاربرانی که میتوانند منتظر بمانند، اغلب در آخر هفته یا در زمانهای معاملاتی آرامتر در طول روز معامله میکنند تا در کارمزد صرفهجویی کنند. برخی از پلتفرمها به شما اجازه میدهند تا حد کارمزد گس را تعیین کنید و زمانی که کارمزدها به اندازه کافی کم باشد، تراکنش را انجام میدهند.
تعیین حد مجاز گس
محدودیت گس سقفی است که شما روی مقدار اتریومی که تراکنش میتواند مصرف کند تعیین میکنید. چالشی که با تعیین این حد وجود دارد، این است که ممکن است تراکنش رد شود. اگر تراکنش شما به زمان حساس نباشد، تعیین یک حد پایین میتواند در هزینه شما صرفهجویی کند.
اگر سقف گس را روی مقداری بالاتر از میزان مورد نیاز تنظیم کنید، برای وجوه اضافی بازپرداخت دریافت خواهید کرد. از طرف دیگر، اگر حد را خیلی پایین تنظیم کنید، در صورت شکست تراکنش، ممکن است پول خود را از دست بدهید. همچنین ممکن است نیاز باشد مدت زیادی صبر کنید تا یک ماینر مایل به انجام تراکنش پیدا شود.
سخن پایانی
اخیراً NFTها محبوبیت زیادی پیدا کردهاند، که باعث شده هنرمندان دیجیتال بال و پر بگیرند و فرصتی برای شناساندن خود به دنیا داشته باشند. ضمن اینکه بلاک چین بازارها و امکانات زیادی را در اختیار این افراد قرار میدهد تا تجارت خود را گسترش دهند. در این بین بحث کارمزد گس NFT وجود دارد. افراد میتوانند با تعیین حدود برای گس، آن را مدیریت کنند. به مرور کار با بلاک چینها و شبکههای مختلف افراد فعال در این زمینه روشهای مختلف مختص خود را برای مدیریت کارمزد خواهند یافت.
سؤالات متداول
کارمزد گس NFT چیست؟
کارمزد گس NFT، هزینهای است که باید برای مینت و انتقال توکنهای غیرقابل تعویض پرداخت شود، تا در نهایت به شبکه افزوده شوند.
آیا امکان پرداخت نکردن گس وجود دارد؟
چنانچه در شبکه اتریوم فعالیت میکنید، با استفاده از فرآیند لیزی مینتینگ (Lazy minting) میتوانید افزودن توکن به شبکه را تا زمان فروش آن به تعویق بیندازید. در نهایت این خریدار است که باید کارمزد را بپردازد و سازنده نیازی به هزینه اضافی ندارد.
آیا روشی برای کاهش کارمزد گس NFT وجود دارد؟
شبکههای مختلف این امکان را دارند که کاربران برای مینت NFT یا ثبت تراکنش خود محدوده گس انتخاب کنند. البته در نظر داشته باشید که اگر این محدوده بیش از حد پایین باشد، تراکنش شما در هیچ اولویتی قرار نمیگیرد، یعنی انجام نخواهد شد.