استیبل کوینهایی مثل تتر USDT یا BUSD پناهگاه امن بازار ارزهای دیجیتال و از استیبل کوین های معروف هستند. داراییهای دیجیتال انواع مختلفی دارند و شناخت آنها برای تریدرها و سرمایهگذاران بازار حیاتی است. ارزهای دیجیتال پشتوانهدار که با نام استیبل کوین (Stable Coin) هم شناخته میشوند، توکنهایی هستند که ارزش آنها به دارایی ارزشمند دیگری مثل واحدهای مالی فیات، فلزات گرانبها یا نفت وابسته است.
در این مقاله توضیح میدهیم ارزهای پشتوانهدار چه کاربردهایی دارند و درباره استیبل کوین های معروف در بازار ارزهای دیجیتال صحبت خواهیم کرد.
کاربرد استیبل کوین ها در بازار ارزهای دیجیتال چیست؟
در نگاه اول به نظر میرسد استیبل کوینها همان دلار و ارزهای فیات هستند که در بلاکچین توسعه داده شدهاند. این دسته از داراییهای دیجیتال ویژگیهای مشترک بسیاری با ارزهای فیات و ویژگیهای مشترکی هم با ارزهای دیجیتال دارند، بنابراین میتوان گفت واسطی بین این دو دسته از داراییها هستند و در هر دو بازار کاربرد دارند. در ادامه سه کاربرد مهم ارزهای دیجیتال پشتوانهدار در بازار ارزهای دیجیتال را نام میبریم.
تبدیل ارزهای دیجیتال و فیات به یکدیگر
کاربران بازار ارزهای دیجیتال از Stable Coinها به عنوان پل رابط بین داراییهای دیجیتال و ارزهای فیات استفاده میکنند و این دومین کاربرد آنهاست. به عنوان مثال تصور کنید قصد دارید توکنی را خریداری کنید که در لیست معاملاتی صرافیهای ایرانی عرضه نشده است. برای این کار باید اول دلار بخرید و سپس آن را به ارز دیجیتال دیگری مثل تتر یا بیت کوین تبدیل کنید و در نهایت توکن مورد نظرتان را بخرید. استیبل کوین ها تراکنش تبدیل ریال به دلار را حذف میکنند، یعنی میتوانید ریال ایران را به تتر تبدیل کنید و سپس در صرافیهای خارجی تتر را به توکن مورد نظرتان تبدیل کنید.
پیشگیری از افت ارزش سرمایه
استیبل کوینها ارزهای دیجیتالی با قیمت ثابت و بدون نوسان هستند. پس اولین کاربرد آنها همینجا مشخص میشود. زمانی که بازار یک ارز دیجیتال نوسان پیدا میکند و روند قیمت آن نزولی میشود، تریدرها داراییهایشان را به استیبل کوین تبدیل میکنند. قیمت استیبل کوین در طول نوسانها قیمت ثابت دارد و کاهش یا افزایش پیدا نمیکند، بنابراین تریدرها با استفاده از آنها میتوانند از افت ارزش سرمایهشان پیشگیری کنند و بعد از پایان روند نزولی دوباره استیبل کوینهای خریداری شده را به توکنهای دیگر تبدیل کنند.
سرمایهگذاری
برخی از کاربران که به دنبال خرید ارزهای دیجیتال با کمترین میزان ریسک هستند، روی استیبل کوینها سرمایهگذاری میکنند. قیمت استیبل کوینها به دارایی پشتوانهشان وابسته است، بنابراین اگر قیمت دارایی رشد کند، ارزش استیبل کوین هم بیشتر میشود. به عنوان مثال دلار آمریکا برای کاربران ایرانی سرمایهگذاری محسوب میشود، زیرا ارزش آن نسبت به ریال ایران افزایش پیدا میکند. ایرانیها با خرید دلار یا استیبل کوینهایی که پشتوانهشان دلار است، هم ارزش سرمایهشان را حفظ میکنند و هم سود به دست میآورند. البته سود حاصل از سرمایهگذاری روی استیبل کوینها با ارزهای دیجیتال دیگر قابل مقایسه نیست.
تتر USDT پرکاربردترین استیبل کوین در بازار
یکی از استیبل کوین های معروف بازار تتر است که بخش اعظمی از بازار این دسته از داراییهای دیجیتال را به خود اختصاص داده و حتی بخش اعظم معاملات بیت کوین هم از طریق جفت ارز BTC/USDT انجام میشود. ارزش هر تتر معادل یک دلار آمریکاست و در ازای هر توکنی که در بازار گردش دارد، یک دلار به صندوق ذخیره ارز فیات در صرافی بیتفینیکس وارد میشود. بنابراین این اطمینان وجود دارد که قیمت تتر کمتر یا بیشتر از یک دلار نمیشود و حتی اگر نوسانهای جزئی پیدا کند، باز هم در زمان کوتاهی به قیمت یک دلاری خود برمیگردد. جهت خرید تتر می توانید از صرافی داموند اقدام کنید.
تتر USDT اولین استیبل کوینی بود که وارد بازار ارزهای دیجیتال شد. براک پیرس (Brock Pierce)، کریگ سلرز (Craig Sellars) و ریو کالینز (Reeve Collins) بنیانگذاران این پروژه هستند. آنها این توکن را برای مقابله با نوسانهای شدید بازار ارزهای دیجیتال و ایجاد قابلیت معامله ارزهای دیجیتال با ارزهای فیات ایجاد کردند. تتر برای اولین بار در سال ۲۰۱۴ عرضه شد.
قیمت تتر باید همیشه روی قیمت یک دلار باقی بماند. در صورتی که قیمت این ارز دیجیتال در یک صرافی کمتر یا بیشتر از یک دلار شود، آربیتراژورهای تتر شروع به کار میکنند و قیمت را به تعادل برمیگردانند.
BUSD رقیب تتر در بازار استیبل کوین ها
دلار بایننس BUSD هم مانند تتر یک استیبل کوین وابسته به قیمت دلار است که صرافی بایننس آن را توسعه داده. روش کار BUSDF هم مانند تتر است، یعنی در ازای هر توکنی که خریداری میشود، یک دلار به خزانه بانکی شرکت پاکسوس واریز خواهد شد. البته روش صدور توکنهای USDT و BUSD تاحدودی با یکدیگر متفاوت است. جالب است بدانید که شرکت پاکسوس که با بایننس برای توسعه استیبل کوین BUSD همکاری کرد، یک استیبل کوین اختصاصی به نام PAX هم دارد؛ البته این دو ارز دیجیتال از هم مجزا هستند و تنها وجوه تشابهشان این است که پشتوانه آنها دلار آمریکاست و توسط شرکت پاکسوس توسعه داده شدهاند.
صرافی بایننس روشهای بسیار خوبی برای رقابت با تتر پیدا کرد و توانست جای خود را در کنار این رقیب خود در بازار باز کند. اولین برگ برنده BUSD این بود که یکی از بزرگترین و پرتراکنشترین صرافیهای ارز دیجیتال جهان از آن حمایت میکرد. این صرافی دلار بایننس را با ۴۸ ا رز دیجیتال پرکاربرد در بازار جفت کرد و آنها را در لیست معاملاتی خود قرار داد. دلار بایننس همچنین با ارزهای فیات پرکاربرد سراسر جهان مانند دلار آمریکا، یورو، دلار کانادا، ین ژاپن، پوند بریتانیا، روبل روسیه، دانگ ویتنام و یوان چین جفت شد. بنابراین بسیاری از کاربران بازار ارزهای دیجیتال در سراسر جهان توانستند با استفاده از دلار بایننس با کمترین تعداد تراکنش ارز دیجیتال مورد نظرشان را بخرند.
سایر استیبل کوین های معروف بازار
در حال حاضر استیبل کوینهای متنوعی در بازار ارزهای دیجیتال وجود دارد که پشتوانه بسیاری از آنها دلار آمریکاست. در ادامه به برخی از معروف ترین ارزهای دیجیتالی که در بازار به پشتوانه دلار آمریکا فعالیت میکنند، اشاره میکنیم:
- توکن دای با نماد DAI
- توکن TrueUSD با نماد TUSD
- USD Coin با نماد USDC
- توکن دلار ترا با نماد UST
دلار آمریکا تنها پشتوانه استیبل کوینها در بازار ارزهای دیجیتال نیست؛ به عنوان مثال XAUT استیبل کوین دیگر تتر با پشتوانه طلاست، DGX هم استیبل کوین دیگری است که به پشتوانه طلا توسعه داده شده است. علاوه بر آن، ارزهای دیجیتال دیگری هم وجود دارند که از ارزهای فیات مانند یورو اروپا، ین ژاپن و واحدی مالی کشورهای دیگر به عنوان پشتوانه استفاده میکنند.
کلام آخر
در این مقاله درباره کاربرد استیبل کوینها صحبت کردیم. این دسته از داراییهای دیجیتال معمولا برای سرمایهگذاری به کار نمیروند، چون سود بالایی برای تریدرها ندارند. البته افرادی که به دنبال ریسک نزدیک به صفر در بازار ارزهای دیجیتال هستند، روی آنها سرمایهگذاری هم میکنند. هدف اصلی توسعه این دسته از داراییهای دیجیتال در مقابله با نوسانات بازار و فراهم کردن امکان مبادله ارزهای دیجیتال با داراییهای مختلف است. ارزهای دیجیتال پشتوانهدار در اقیانوس پر تلاطم ارزهای دیجیتال مثل یک جزیره هستند. تریدرها در روزهای طوفانی اقیانوس به این جزیره پناه میبرند و مانع از بین رفتن داراییهایشان در ضررهای متوالی میشوند.
تشخیص زمان تبدیل داراییهای دیجیتال به استیبل کوین یا برعکس یکی از مهارتهای تریدرهای حرفهای در بازار ارزهای دیجیتال است. کارشناسان داموندمگ علاوه بر معرفی ارزهای دیجیتال مختلف از جمله استیبل کوینها، اطلاعات مورد نیاز برای فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال را هم در اختیار شما قرار میدهند. اگر با دانش کافی در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت کنید و روشهای تحلیل و پیشبینی قیمت را بدانید و از استیبل کوینها هم به عنوان ابزاری برای پیشگیری از ضرر استفاده کنید، میتوانید سود خوبی از بازار به دست آورید و به یک تریدر موفق تبدیل خواهید شد.