آوالانچ چیست؟ این پروژه را به جرأت میتوانیم یکی از جذابترین و برترین پروژهها در حوزه بلاکچین و ارزهای دیجیتال بدانیم. شروع ایدهپردازی برای این پروژه به سال 2018 بازمیگردد. جایی که قرار شد یک پلتفرم اجرای قراردادهای هوشمند با مقیاسپذیری بالا ایجاد شود.
21 سپتامبر سال 2020 میلادی، روزی بود که تمامی ایدهها و تلاشها بالاخره به صورت جدی به ثمر نشست و Avalanche متولد شد. شبکهای که میخواهد نقطه اتصال و اشتراک تمامی بلاکچینها باشد. ارز دیجیتال مخصوص این شبکه نیز با وایت پیپر ارائه شده برای آن، اهداف بلندپروازانهای دارد.
بنابراین ارز آوالانچ میتواند یکی از پروژههای با پتانسیل بالا برای حضور در بازار بینالمللی ارزهای دیجیتال باشد. در این مقاله قصد داریم سیر تا پیاز این بلاکچین و ارز اختصاصی آن را بررسی کنیم. پس با ما تا پایان مطلب همراه باشید و اطلاعات کمنظیر این مقاله درباره ارز یادشده و شبکه آن را از دست ندهید.
آوالانچ چیست؟
قبل از شروع توضیح هرچیزی، بهتر است ابتدا به چیستی و کلیت پروژه بپردازیم. در یک تعریف کلی، پروژه آوالانچ را میتوانیم یک بلاکچین منبع باز (open-source) بدانیم که نقطه اتصالی برای نیازهای کاربران و توسعهدهندگان برنامهها در بستر بلاکچین است.
نکته جالب در این پروژه، اختیارات و انعطافی است که توسعهدهنده دارد. در شبکه فوق، توسعهدهنده میتواند با تعریف ساختار و قوانین مربوط به شخص خود، بلاکچینهای جدید ایجاد کند! همچنین داراییهایی دیجیتال جدید بر بستر بلاکچینهای جدید نیز میتوانند با قرارگیری در چارچوب قانونی تعریفشده کدگذاری و ایجاد شوند. اینجا دقیقا جایی است که در آن قراردادهای هوشمند مقیاسپذیر و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز رنگ واقعیت به خود میگیرند.
Ava Labs به عنوان توسعهدهنده پروژه ارز آوالانچ ادعا میکند که این اولین بلاکچینی است که توانایی مدیریت قراردادهای هوشمند را دارد. از طرفی مالکان پروژه همچنین ادعا کردهاند که شبکه فوق میتواند تراکنشها را در کمتر از 1 ثانیه انجام دهد! در عصر حاضر و با توجه به اهمیت سرعت انجام تراکنشها در بلاکچین، این یک ادعای بسیار بزرگ و جنجالی است!
بلاکچین خاص و متفاوت؛ وجه تمایز آوالانچ چیست؟
بسیاری از علاقهمندان دنیای بلاکچین و ارز دیجیتال تصور میکنند آوالانچ نیز مانند سایر بلاکچینهای منبع بازی است که اجازه پیادهسازی و اجرای قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز را به هر کسی میدهد. یعنی چیزی بسیار شبیه به اتریوم یا شبکههای مشابه آن. در این بخش قصد داریم تا به این دسته از علاقهمندان بفهمانیم که آوالانچ یک بلاکچین کاملا خاص و نوین است. حال سؤال اینجاست که تفاوت و تمایز این شبکه با سایرین در کجاست؟
Avalanche در نقش یک بلاکچین مادر به هر شخص اجازه میدهد تا بلاکچین شخصی و خصوصی خود را بسازد. دقت کنید که بلاکچین شخصی با قوانین شخصی مد نظر است و این ویژگی ماژولار و قابلتنظیمبودن شبکه فوق را نشان میدهد. از طرفی از نظر امنیت و مقیاسپذیری نیز این شبکه شرایط فوقالعاده مناسبی را برای ایجاد و اجرای قراردادهای هوشمند فراهم میکند.
چهار ویژگی زیر در واقع نقطه تمایز این شبکه با سایر بلاکچینهای منبع باز با ویژگیهای مشابه است:
- مدولاربودن: ویژگی یادشده این امکان را برای کاربران آوالانچ فراهم میکند تا با استفاده از بلاکهای سازنده پلتفرم، یک بلاکچین استاندارد به صورت شخصی یا خصوصی بسازند. نکته دیگر این است که بلاکچینهای جدید نیز میتوانند به سایر بلاکچینها متصل و مرتبط شوند. در چنین ساختاری میتوان با کمترین میزان محدودیت در بلاکچین، امکان برطرفشدن نیازهای خاص کاربران را فراهم کرد.
- سفارشی و شخصیسازی: توسعهدهنده در بلاکچین آوالانچ، تسلط کامل و بی حرف و حدیثی روی نحوه ایجاد و اجرای قراردادهای هوشمند دارد. یعنی مثلا کنترل مشاهدهکنندگان یک برنامه غیرمتمرکز، کنترلکنندگان آن، ماشین مجازی یا حتی زبان برنامهنویسی مورد استفاده در یک قرارداد هوشمند همگی با توسعهدهنده است.
همچنین او میتواند با ایجاد داراییهای هوشمند، امکان استفاده از برنامههای غیرمتمرکز مالی را فراهم کند. این نوع از داراییهای دیجیتال کمی پیچیده هستند و قوانین سفارشی و شخصی خود را دارند. - مقیاسپذیر و ایمن: آوالانچ از الگوریتم اثبات اجماع سهام (PoS) به منظور ایجاد لایه محافظتی برای بلاکچین در برابر سیبل (Sybil) استفاده میکند. الگوریتم فوق به دهها هزار ولیدیتور (اعتبارسنج) اجازه ورود میدهد. با این کار تضمین میکند که بلاکچین در برابر حملات خارجی همچنان قدرتمند و قابلاعتماد است.
- عملکرد قدرتمند: Avalanche خانواده جدیدی از پروتکلها را به نام خانواده برفی (Snow family) ایجاد کرده است که تمامی زنجیرههای ساختهشده در آوالانچ را قادر میسازد تا در هر ثانیه، هزاران تراکنش را انجام دهند. همچنین این پروتکلها این توانایی را به زنجیرهها میدهند تا تراکنشهای خود را به جای چند ساعت در چند ثانیه تأیید و نهایی کنند.
پروتکلهای خانواده برفی مورد استفاده در آوالانچ در واقع هم استحکام و غیرمتمرکزبودن بالای پروتکل اجماعی Nakamoto را دارند و هم تأخیر کم، توان بالا و سبکی پروتکلهای کلاسیک را دارند. این پروتکلها نسبت به سایرین به شدت سریع هستند و توان پشتیبانی از هزاران تراکنش را در یک ثانیه دارند. قدرتی که در بلاکچینهای فعلی با پروتکلهای متفاوتشان امروزه دیده نمیشود. از طرفی این پروتکلها مانع مصرف انرژی زیاد نیز میشوند. یعنی زمانی که کاری برای انجام وجود ندارد، در حالت low-energy و آمادهبهکار قرار میگیرند.
از طرفی خانواده برفی برخلاف بسیاری از پروتکلهای اجماعی، مستعد بردارهای حمله (حملاتی برای access یا دسترسی شبکه) نیست. این امر با تعداد زیاد اعتبارسنجها و مقاومت بالا در برابر حملات محقق شده است که در پروتکلهای اثبات کار (PoW) به این راحتی قابلدستیابی نیست.
3 بلاکچین مشهور پیشفرض مختص آوالانچ و نقش آنها در شبکه
در شبکه فوق 3 بلاکچین به صورت پیشفرض ایجاد شدهاند که هرکدام نقش خاصی دارند. این سه مورد توسط Default Subnet کاملا تأیید شدهاند:
- X-Chain یک زنجیره پرداخت مبتنی بر DAG برای ایجاد و خرید و فروش داراییهای هوشمند دیجیتالی است. (یعنی نمایشی از چیزی در دنیای واقعی با مجموعهای از قوانین ناظر بر رفتار آن). یکی از داراییهایی که در این شبکه معامله میشود، توکن AVAX یا همان ارز اختصاصی شبکه آوالانچ است.
وقتی کسی تراکنشی را به یک بلاکچین در شبکه آوالانچ صادر میکند، یک تعرفه در واحد توکن AVAX پرداخت میشود. X-Chain در واقع یک نمونه از ماشین مجازی آوالانچ (AVM) است. - P-Chain متادیتا یا فراداده را در شبکه آوالانچ مدیریت میکند. API این زنجیره به نودها اجازه میدهد تا زیرشبکهها را ایجاد کنند، اعتبارسنجها را به زیرشبکهها اضافه کنند و بلاکچینهای جدید ایجاد کنند.
- C-Chain نیز نمونهای از ماشین مجازی اتریوم است که توسط پروتکل اجماعی آوالانچ ارائه شده است. در C-Chain میتوان در بستر خود بلاکچین قراردادهای هوشمند ایجاد و اجرا کرد. در واقع هرکاری که در اتریوم قابلانجام است را میتوان در آوالانچ با استفاده از API C-Chain انجام داد.
این سه مورد، مشهورترین بلاکچینهای پیشفرض روی شبکه آوالانچ هستند که کاربرد هریک را نیز بیان کردیم. علاوهبر این موارد، Avalanche میتواند چندین بلاکچین دیگر و ماشینهای مجازی سفارشیسازیشده مخصوص را پشتیبانی کند. همانطور که گفتیم این ویژگی انعطافی بسیار بالا در شبکه ایجاد کرده است که با استفاده از آن هر توسعهدهنده میتواند بلاکچینها و برنامههای خود را تحت قوانین سفارشی و مخصوص خود ایجاد و اجرا کند. پس از بررسی موارد فوق درباره شبکه بیایید کمی به ارز بومی آن نیز بپردازیم. ارز بومی آوالانچ چیست؟
ارز آواکس چیست؟
ارز اختصاصی یا همان توکن بومی بلاکچین آوالانچ، آواکس نام دارد که با نماد AVAX شناخته میشود. این ابزار واحدی برای تمامی پرداختهای درون شبکه آوالانچ است. پرداخت هزینه تراکنشها، هزینه ایجاد داراییهای جدید، هزینههای ایمنسازی شبکه، پاداش به اعتبارسنجها و اداره پروتکل نیز به وسیله همین توکن انجام میشود.
عرضه توکن آوالانچ نیز مانند بیت کوین محدود است و در تعداد خاصی انجام میشود. در مجموع 720 میلیون توکن، محدودیتی است که برای این ارز تعریف شده است. 360 میلیون توکن یعنی معادل 50 درصد توکنها همان ابتدای معرفی و شروع به کار شبکه عرضه شد. مابقی توکنها یعنی 360 میلیون توکن دیگر نیز مطابق دستورالعمل درجشده در وایت پیپر بلاکچین آوالانچ عرضه میشود.
در سال اول، پاداش ولیدیتورها برای استیکینگ رمز ارز آوالانچ روی نرخ عرضه توکنهای جدید بین 7 تا 12 درصد تنظیم شده است. نکته جالب اینجاست که با وجود غیرقابل تغییربودن تعداد کل توکنهای آواکس، اما میتوان با کم یا زیادکردن نرخ عرضه توکنهای جدید، با شرایط قیمتی، صعود و نزولها هماهنگ شد. این امر در اختیار مالکان شبکه است و بستگی به سیاستهای آنها دارد.
عرضه اولیه و استیکینگ ارز دیجیتال آوالانچ
عرضه اولیه این توکن در ژوئیه 2020، بیش از 42 میلیون دلار سرمایه جذب این پروژه کرد. در این عرضه تعداد 21 میلیون توکن AVAX هرکدام به نرخ 0.5 دلار به فروش رسید. اواخر ماه نوامبر همین سال، ارز آوالانچ با رشد مناسبی که پیدا کرده بود به رقم 11.46 دلار به ازای هر کوین رسید. ارز فوق این رقم را تنها یک روز پس از راهاندازی شبکه اصلی آوالانچ لمس کرد. حال یک سؤال اینجا مطرح میشود که حد پایینی قبلی آوالانچ چیست و آیا قیمت از این حد پایینتر آمده است؟
واقعیت این است که قیمت کنونی این ارز فاصله زیادی با حد پایینی 3 دلاری خود در 4 نوامبر 2020 ندارد. با این وجود حتی همین رقم نیز برای سرمایهگذاران و خریداران این توکن در عرضه اولیه، یک سود قابلقبول و خوب است. البته پیشبینیهای خوشبینانهای در درازمدت درباره آینده آواکس وجود دارد.
از استیکینگ این ارز دیجیتال نیز میتوان سود مناسبی به دست آورد. مثلا اعتبارسنجها توکنهای خود را برای ایفای نقش به عنوان ولیدیتور استیک میکنند. این افراد میتوانند 11 درصد سود بازدهی درصدی سالیانه (APY) دریافت کنند. نکته قابل توجه این است که برای کسب سود از استیکینگ در نقش یک اعتبارسنج باید حداقل 2000 توکن آوالانچ داشته باشید تا بتوانید با فرآیند استیکینگ از آنها کسب درآمد کنید.
کیف پول مناسب اولنچ؛ 5 مورد برتر
در این قسمت قصد داریم تا براساس بررسیهای انجامشده با توجه به نوع و ویژگیهای ارز دیجیتال آوالانچ، 5 مورد از بهترین کیف پولها برای انجام تراکنشهای آواکس به شما معرفی کنیم:
- کیف پول سختافزاری لجر نانو ایکس (Ledger Nano X) + کیف پول تحت وب آوالانچ:
بدون شک لجر نانو ایکس یکی از برترین و ایمنترین کیفپولهای سختافزاری در دنیا است. حال انعطاف و قابلیت ویژه لجر نانو ایکس در ترکیب و ادغام با کیف پول رسمی avalanche(نسخه تحت وب) از این دو یک کیف پول قدرتمند و ایمن ساخته است.
Ledger Nano X با نرمافزار Ledger Live کار میکند و نسخه مخصوص آن برای تمام دستگاهها با سیستمهای عامل Windows ،Linux ،Mac ،Android و iOS طراحی شده است.
- کیف پول رسمی آوالانچ:
Avalanche Wallet همان کیف پول اختصاصی بلاکچین یادشده است. با استفاده از این کیف پول به راحتی میتوانید تنها با اتصال به اینترنت، تمام عملیات ممکن با ارز فوق را انجام دهید.
- کیف پول متاماسک (MetaMask):
این کیف پول در دو نوع افزونه مرورگر و اپلیکیشن موبایل عرضه میشود. بنابراین تمامی دستگاههای اندروید وiOS میتوانند از این کیف استفاده کنند.
- کیف پول Coin98:
در دو نسخه وب و موبایلی عرضه میشود. به دلیل برخی نقایص، در حال حاضر استفاده از نسخه موبایلی مطمئنتر است.
- کیف پول کوینومی (Coinomi):
نسخه موبایلی از این کیف پول، یکی از گزینههای جذاب و کاربردی برای نگهداری ارز آوالانچ است. البته در همگامسازی سه بلاکچین پیشفرض و ارزهای آنها در این کیف پول مشکلاتی وجود دارد. انتظار میرود با گذشت زمان، این مشکلات نیز برطرف شوند تا کوینومی با تمامی انواع توکنهای آواکس هماهنگ شود.
تحلیل ارز آوالانچ؛ صعودهای انفجاری در روزهای اخیر!
در حال حاضر و در زمان نگارش این مقاله، ارز آواکس بیش از 121 دلار قیمت دارد. اگر رشد قیمت را دوساله در نظر بگیریم، متوجه یک صعود هیجانانگیز و فوقالعاده میشویم. در ماه مارس تا مه سال جاری، قیمت ارز دیجیتال آوالانچ بین 20 تا 40 دلار در نوسان بوده است. البته حد فاصل 10 تا 13 مارس، رقم از این محدوده نیز فراتر رفته است.
از اواسط مه سال 2021 تا اواخر ژوئیه نیز قیمت شکل کاهشی داشته است. اما روزهای آخر ماه ژوئیه طی نوسانات شدید بازار، قیمت این ارز به شدت افزایش یافت. این افزایش، آغازی بر شروع رشد شدید قیمت آواکس شد. بهطوری که سقف قیمت 60، 100 و در روزهای اخیر حتی 130 دلار را به راحتی رد کرده است.
آینده ارز آوالانچ چیست؛ جذاب اما ترسناک
عرضه ثابت و محدود توکن و دستورالعمل ضرب کوینهای جدید در وایت پیپر پروژه ارز آواکس، یکی از عوامل مهم و اصلی حفظ و افزایش قیمت این ارز است. همچنین به منظور حفظ قیمت و البته افزایش ارزش، گاهی ممکن است مالکان پروژه، تعدادی از توکنها را خریداری کنند و سپس بسوزانند. با این کار که اصطلاحا توکن سوزی گفته میشود، ارزش رمزارز حفظ میشود یا از سقوط آن تا حدودی جلوگیری میشود.
همچنین با توجه به انقلابی که آوالانچ در تراکنشها، بلاکچینسازی و اهدافی بزرگی همچون اینترنت مالی ایجاد کرده است، میتوان این ارز را از نامهایی دانست که در سالهای آتی بیشتر از آنها خواهیم شنید. با این وجود اما بسیاری از نوسانات قیمتی اعتباری از نظر تحلیلی ندارند. زیرا این نوسانات توسط مالکان عمده ارزهای دیجیتال مختلف ایجاد میشود.
به همین دلیل است که توصیه میشود حتما قبل از سرمایهگذاری و ورود به جمع سرمایهگذاران اوالانچ، از مشاوران با تجربه در حوزه ارزهای دیجیتالی استفاده کنید. با این کار میتوانید ریسک و ترس در سرمایهگذاری خود را همزمان کم کنید. این مقاله تلاشی همهجانبه از داموند برای پاسخ به سؤال آوالانچ چیست، بود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این ارز، بلاکچین اختصاصی و سرمایهگذاری در آن، باید با کارشناسان خبره حوزه رمزارزها ارتباط بگیرید.