بایننس یکی از بزرگترین نامها در حوزه رمزارزها و معاملات ارزهای دیجیتال است. در این میان بسیاری از کاربران این سؤال در ذهنشان شکل میگیرد که تفاوت بایننس اسمارت چین (BSC) یا زنجیره هوشمند بایننس با بایننس چین (BS) چیست؟ در این مطلب قصد داریم یک بار برای همیشه به این سؤال پاسخ دهیم.
بایننس اسمارت چین چیست؟
بهعبارت ساده، بایننس اسمارت چین بلاک چینی با پشتیبانی از قراردادهای هوشمند است که توسط شرکت بایننس توسعه یافته است. زنجیره هوشمند بایننس یک سیستم بلاک چینی موازی برای زنجیره بایننس یا بایننس چین تلقی میشود. در واقع تلفیق این دو سیستم بلاک چینی به کاربران اجازه میدهد تا هم از تراکنشهای سریع و امن بهرهمند باشند و هم از قابلیتهای ارائهشده توسط فناوری قراردادهای هوشمند استفاده کنند.
یکی از ویژگیهایی که باعث شده Binance Smart Chain به یک بلاک چین موفق تبدیل شود، پشتیبانی از ماشین مجازی اتریوم است. با این قابلیت، توسعهدهندگان میتوانند اپلیکیشنهایی که برای شبکه اتریوم ساختهاند را در اسمارت چین بایننس هم مورد استفاده قرار دهند؛ برای درک بهتر این موضوع بهتر است مثالی بزنیم.
مثلاً کیف پول متامسک (MetaMask) که یکی از مشهورترین و پراستفادهترین کیف پولهای اتریوم است، بهراحتی میتواند در بایننس اسمارت چین هم مورد استفاده قرار گیرد. این موضوع برای اپلیکیشنهای حوزه دیفای هم صادق است و توسعهدهندگان این حوزه که برنامههای خود را برای اتریوم ساختهاند هم میتوانند بهراحتی آن را روی بایننس اسمارت چین هم اجرا کنند.
توکن بایننس کوین (BNB)
در Binance Smart Chain از توکن بایننس کوین (BNB) بهعنوان توکن بومی استفاده میشود. بهگفته بسیاری BSC میتواند به یکی از رقبای اصلی اتریوم تبدیل شود و حتی جای آن را بهعنوان پلتفرم شماره یک قراردادهای هوشمند بگیرد.
صد البته در حال حاضر و به یمن وجود پلتفرمهای قدرتمندی نظیر پنکیک سوآپ (Pancake Swap) و کریم فایننس (Cream Finance)، بایننس اسمارت چین به یکی قدرتمندترین شبکههای مبتنی بر قراردادهای هوشمند تبدیل شده است.
یکی از نقاط قوت اسمارت چین بایننس و یکی از ویژگیهایی که باعث برتری آن نسبت به اتریوم میشود، کارمزدهای پایین آن است. به همین خاطر، در ماههای گذشته بسیاری از کاربران دیفای و معاملهگران توکنهای غیرمثلی (NFT) بهسمت استفاده از این بلاک چین روی آوردهاند.
در بایننس اسمارت چین، هر ۳ ثانیه یک بلاک تازه ایجاد میشود؛ این یعنی تراکنشهای شما در مدت زمان بسیار کمی تأیید خواهند شد. این سرعت در مقایسه با بلاک چین بایننس (بایننس چین) کندتر است ولی بسیار سریعتر از روند تأیید بلاکها در بلاک چین اتریوم است. شایان ذکر است که BSC از پروتکل اثبات صلاحیت سهامگذاری (PoSA) استفاده میکند.
الگوریتم اثبات صلاحیت سهامگذاری (PoSA) چیست؟
همان طور که گفتیم بایننس اسمارت چین از اثبات صلاحیت سهامگذاری استفاده میکند. این پروتکل اجماع تلفیقی از اثبات سهام نمایندگیشده (Delegated PoS) و اثبات صلاحیت سهامگذاری است. چنین پروتکلی در مقابل حملات ۵۱ درصد و حملات بیزانسی مقاوم است.
در Binance Smart Chain، وظیفه تأیید تراکنش در بلاک چین بر عهده اعتبارسنجها (Validators) است. میزان توکنهایی که این افراد در شبکه سهامگذاری (Stake) کردهاند، میزان درآمد آنها را تعیین میکند. هر چه کاربر BNBهای بیشتری سهامگذاری کند، درآمد حاصل از پاداش سهامگذاری او نیز بیشتر خواهد بود.
برای تبدیلشدن به یک اعتبارسنج در بایننس اسمارت چین، باید در رأیگیری شرکت کنید. هر ۲۴ ساعت، سهامگذاران BNB برای انتخاب ۲۱ اعتبارسنج معتبر رأیگیری میکنند. یکی از انتقادهایی که به Binance Smart Chain مطرح میشود هم در همین رابطه است.
منتقدان میگویند از آنجایی که صرافی بایننس خود یکی از بزرگترین دارندگان توکنهای BNB است، در انتخاب سهامگذاران هم نقش بسزایی دارد و همین مسئله با ذات غیرمتمرکز بلاک چین در تضاد است.
پلتفرمهای برتر بایننس اسمارت چین
همانطور که گفتیم، بایننس اسمارت چین در حال حاضر میزبان شمار زیادی از پلتفرمهای برتر بازار ارز دیجیتال است. در این قسمت از مقاله پلتفرمهای برتر این شبکه را بررسی خواهیم کرد.
پنکیک سواپ (Pancake Swap)
پنکیک سواپ بزرگترین صرافی غیرمتمرکزی است که روی اسمارت چین بایننس فعالیت میکند. حجم بالای داراییهای قفلشده روی این پلتفرم باعث شده تا پنکیک سواپ صرافی غیرمتمرکز شماره یک Binance Smart Chain باشد.
این صرافی اکتبر سال ۲۰۲۰ راهاندازی شد و تا به حال درگیر مشکلات امنیتی جدیای نبوده است. این پلتفرم خدماتی نظیر ییلد فارمینگ یا کشت سود و تأمین نقدینگی را برای کاربران فراهم میکند.
از جمله دیگر قابلیتهای پنکیک سواپ میتوان به امکان معامله توکنهای غیرمثلی (NFT) اشاره کرد. پنکیک سواپ را میتوان یک فورک از کدهای سوشی سواپ دانست. تیم توسعهدهنده اصلی این صرافی غیرمتمرکز ناشناس است و چیزی بیش از ۱۶۰۰ ارز و توکن در آن معامله میشود. طبق گفته این پلتفرم، در حال حاضر چیزی در حدود ۱۱ هزار جفت ارز معاملاتی در صرافی وجود دارد.
قابلیت کشت سود باعث شده تا این پنکیک سواپ به یکی از مقصدهای محبوب برای سرمایهگذاران حوزه دیفای تبدیل شود. این صرافی اوایل سال ۲۰۲۱، در مقطعی از یونی سواپ، بزرگترین صرافی غیرمتمرکز دنیا، پیشی گرفت ولی در حال حاضر دومین صرافی در این دستهبندی است. یونی سواپ بزرگترین صرافی غیرمتمرکز دنیاست و در بستر شبکه اتریوم کار میکند.
کارمزد صرافی برای هر معامله ۰.۲۵ درصد است. ۰.۱۷ درصد از این میزان به تأمینکنندگان نقدینگی تعلق میگیرد و ۰.۰۳ درصد آنها نیز در خزانه پنکیک سواپ ذخیره میشود. از سوی دیگر، ۰.۰۵ از این کارمزدها صرف بازخرید و سوزاندن توکن بومی صرافی، کیک (CAKE)، میشود.
وان اینچ (1inch)
وان اینچ هم مانند پنکیک سواپ یک صرافی غیرمتمرکز است. این صرافی در چند پلتفرم از جمله اتریوم و پالیگان هم قابل دسترسی است. از ویژگیهای این صرافی میتوان به بررسی خودکار پروتکلهای نقدینگی و تجمیع آنها اشاره کرد؛ با استفاده از این ویژگی، همیشه بهترین قیمت به کاربران پیشنهاد میشود. یعنی دیگر سرمایهگذاران و معاملهگران نیازی به بررسی تک به تک صرافیها برای پیداکردن بهترین قیمت ندارند.
وان اینچ ماه آگوست ۲۰۲۰ راهاندازی شد و کاربران میتوانند در آن از طریق تأمین نقدینگی و کشت سود، درآمد کسب کنند. نقدینگی وان اینچ از طریق اتصال به پلتفرمهای دیگر روی بایننس اسمارت چین نظیر برگر سواپ (Burger Swap) و سوشی سواپ تأمین میشود.
ونوس (Venus)
ونوس یک پروتکل بازار پول و استیبل کوین ترکیبی است که از الگوریتم خاصی استفاده میکند. این پروتکل به کاربران امکان میدهد که از طریق اعطای وام و تأمین نقدینگی درآمد کسب کنند.
کار با ونوس بسیار آسان است و کاربرانی هم که دانش فنی چندانی ندارند، میتوانند از خدمات آن استفاده کنند.
کاوشگر بلاک Binance Smart Chain
برای بتوانید تراکنشهایی که روی بایننس اسمارت چین انجام میگیرند را رهگیری کنید، باید از کاوشگرهای بلاک یا بلاک اکسپلورر (Block Explorer) استفاده کنید.
مشهورترین کاوشگر بلاک بایننس اسمارت چین (BscScan) است. کار با این کاوشگر بسیار ساده و مشابه کاوشگرهای بلاک بیت کوین و اتریوم است.
تنها کافی است شناسه تراکنش (TxID) خود را در کادر مربوطه قرار داده و اطلاعات تراکنش خود را ببینید. نکته جالب در مورد این کاوشگر آن است که ساخت و توسعه آن توسط همان تیمی انجام گرفته که اتراسکن (EtherScan)، کاوشگر اتریوم، را ساختهاند.
جمعبندی
Binance Smart Chain یک پلتفرم مبتنی بر قراردادهای هوشمند با کارمزدهای پایین و سرعت تراکنشهای بالاست که با هدف جذب پروژههای حوزه دیفای و توکنهای غیرمثلی ایجاد شده است. آخرین آمارها نشان میدهد که تا ابتدای ماه فوریه سال جاری، ۵۰ هزار آدرس یکتا در این پلتفرم مشغول فعالیت بودهاند. تا ابتدای ۲۰۲۱ هم چیزی در حدود ۱۵ میلیارد دلار حجم تراکنش در این بلاک چین ثبت شده است.
همان طور که گفتیم، BSC یکی از رقبای اصلی اتریوم در بحث قراردادهای هوشمند محسوب میشود. با توجه به پشتیبانی اسمارت چین بایننس از اپلیکیشنهای بلاک چین اتریوم، دور از انتظار نیست که جایگاه اتریوم توسط این بلاک چین تهدید شود.
در این مقاله سعی کردیم تا به سوال «بایننس اسمارت چین چیست؟» پاسخ دهیم و تفاوتهای آن را با بایننس چین بررسی کردیم. امیدواریم از این اطلاعات نهایت استفاده را برده باشید.