داموندمگ

بیت کوین چیست؟ آشنایی با ارز دیجیتال Bitcoin با نماد BTC

DAMOND
بیت کوین چیست + مزایا و معایب بیت کوین

بسیاری حوزه رمزارزها را با نام بیت کوین (Bitcoin) می‌شناسند و بخش عمده‌ای از کاربران هم با نام بیت کوین به دنیای بزرگ ارزهای دیجیتال وارد می‌شوند. ممکن است شما هم نام بیت کوین را از آشنایانتان شنیده و حالا به دنبال این باشید تا بفهمید بیت کوین چیست و چگونه کار می‌کند و یا می‌خواهید با راز و رموز این ارز آشنا شوید.

افزایش تب‌وتاب‌ها پیرامون قیمت بازار ارزهای دیجیتال، باعث شده تا سیل عظیمی از کاربران برای شناخت ابعاد مختلف بازار به‌دنبال منابع مختلف بگردند. در این بین، تعداد زیادی از افراد کارشان را با شناخت بیت کوین شروع می‌کنند. بیت کوین از جنبه‌های مختلفی ارزشمند است و همین مسئله ارائه تعریف درست و جامعی از آن را دشوار کرده است. برخی آن را تنها یک رمزارز می‌دانند، برخی آن را به‌عنوان یک راهکار پرداخت می‌شناسند و بسیاری هم آن را یک اکوسیستم کامل از خدمات و ویژگی‌هایی می‌بینند که می‌تواند مشکلات جوامع مختلف را حل کند.

داستان بیت کوین در حقیقت از سال 2008 آغاز شد؛ زمانی که فرد ناشناسی به نام ساتوشی ناکاموتو در مقاله‌ای از ساخت پول الکترونیک جدیدی به نام بیت کوین خبر داد و انقلاب ارزهای دیجیتال را رقم زد.

اگر شما هم جزو آن دسته از افرادید که می‌خواهید بدانید بیت کوین چیست، بیت کوین چگونه کار می کند و چگونه می‌توان از بیت کوین سود کسب کرد، توصیه می‌کنیم این مقاله از داموندمگ را اصلا از دست ندهید. در این مقاله ابتدا چیستی بیت کوین را بررسی می‌کنیم و پس از آن، به تاریخچه این ارز دیجیتال می‌پردازیم. در ادامه اصطلاحات و مفاهیم مهمی که برای درک نحوه کار بیت کوین نیاز است بدانید را با هم بررسی و در آخر، چندتا از بهترین کیف پول های بیت کوین را به شما معرفی می‌کنیم. توصیه می‌کنیم تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.

بیت کوین چیست؟ تعریفی به زبان ساده

بیت کوین چیست

پیش از هرچیزی ابتدا بگذارید به زبان ساده بگوییم بیت کوین (Bitcoin) چیست و سپس، جزئیات آن را زیر ذره‌بین ببریم:

بیت کوین نوعی پول الکترونیکی است که هیچ حکومت یا دولتی آن را کنترل نمی‌کند و به شکلی کاملا غیرمتمرکز منتقل می‌شود. به زبان ساده تر، بیت کوین نوعی پول بر بستر اینترنت است که به وسیله آن می‌توانید به هرنقطه‌ای از جهان پول بفرستید و یا از آن برای خرید کالاها و خدمات مختلف استفاده کنید.

خالق ناشناس بیت کوین، این رمزارز را یک پول دیجیتالِ غیرمتمرکز برای معاملات و نقل‌وانتقالاتِ مالی همتا به همتا (Peer2Peer) توصیف می‌کند. این یعنی، یک کاربر بدون واسطه و شخص ثالث، می‌تواند به صورت مستقیم با یک کاربر دیگر تعامل مالی داشته باشد. این تعامل مالی می‌تواند با هدف سرمایه‌گذاری یا خرید کالا و بهره‌مندی از خدمات انجام شود.

Bitcoin بر بستر بلاکچین کار می‌کند و غیرمتمرکز است. بلاکچین به زبان ساده، سیستمی برای ثبت و ذخیره اطلاعات به صورت غیرمتمرکز است که بر خلاف سایر سیستم‌های ذخیره‌سازی، داده‌ها بین تمامی اعضا به اشتراک گذاشته شده و با استفاده از فناوری‌های مختلف، امکان دستکاری، حذف و یا تغییر این اطلاعات از بین می‌رود. غیرمتمرکز بودن یعنی هیچ نهاد یا شخص مشخصی کنترل شبکه آن را بر عهده ندارد. همین ویژگی باعث می‌شود که در حالت عادی کسی نتواند تغییراتی گسترده در آن ایجاد کند. برای درک بهتر این موضوع بگذارید مثالی برایتان بزنیم.

بیت کوین را مثل بانکی در نظر بگیرید که کنترل تمام بخش‌های آن، از احراز هویت تا نقل و انتقالات پول، در اختیار خودتان است. اگر در یک بانک بخواهید از حساب خود به حساب فرد دیگری پول منتقل کنید، نیاز به ثبت درخواست دارید تا کارمند بانک این کار را برای شما بکند. برای انتقال پول در شبکه بیت کوین هم باید درخواستی ثبت کنید. این درخواست توسط ماینر (استخراج کننده) که مانند کارمند بانک است، پردازش و اجرا می‌شود؛ با این تفاوت که در این میان نیازی به احراز هویت یا ارائه مجوز خاصی نیست. ماینر با پردازش تراکنش شما و مخابره آن در شبکه بیت کوین، پاداش دریافت می‌کند.

بیت کوین نخستین ارز دیجیتال بازار است. البته پیش از  Bitcoinپروژه‌های دیگری هم وجود داشتند اما هیچ‌کدام از فناوری بلاکچین استفاده نکردند و در نهایت با شکست رو به رو شدند. پس از ساخت بیت کوین، انقلابی در حوزه مالی اتفاق افتاد و همین باعث شد تا پروژه‌های دیگر با الهام گرفتن از بیت کوین ساخته شوند و بازار کنونی رمزارزها پدید آید.

اما اگر بخواهیم تعریفی دقیق برای مفهوم بیت کوین ارائه کنیم، می‌توان گفت بیت کوین، یک ارز رمزنگاری شده همتا به همتا (Peer to Peer) است که به صورت غیرمتمرکز فعالیت می‌کند و تمامی اطلاعات مربوط به تراکنش‌ها در شبکه‌ای به نام بلاکچین ذخیره می‌شود. بیت کوین را نمی‌توان سانسور کرد و امکان هک آن وجود ندارد.

دلیل ساخت بیت کوین چیست؟ بیت کوین چه هدفی دارد؟

پیش از بررسی بیشتر بیت کوین و تکنولوژی مورد استفاده در پروتکل آن، بهتر است هدف و دلیل ساخت بیت کوین را با هم بررسی کنیم. برای درک هدف ساخت بیت کوین، بهتر است ابتدا به دلیل به وجود آمدن پول و سیر تکاملی آن بپردازیم. ابتدا به اینفوگرافیک زیر نگاهی بیندازید تا مسیر کلی تکامل پول را درک کنید:

تاریخچه پول
سیر تکاملی پول از ابتدای تاریخ تاکنون

از زمانی که انسان تعاملات اجتماعی خود را آغاز کرد، متوجه شد برای تامین نیازهای اساسی خود بایستی خدمات یا کالاهای مختلفی را با دیگران مبادله کند. این فرایند مبادله کالا با کالا یا پایاپای نام گرفت.

اما با پیچیده‌تر شدن نیازها، فقدان ابزاری واحد برای سنجش ارزش کالا و یا خدمات پررنگ‌تر شد و همین باعث شد تا انسان، به فکر ساخت ابزاری برای انتقال ارزش برود.

بشر در این روند متوجه شد نمی‌تواند از هر کالایی به عنوان ابزار انتقال ارزش استفاده کند و باید کالایی را به عنوان واسطه برگزیند که بتوان آن را به راحتی جابجا کرد و به راحتی هم فاسد نشود. همین باعث شد تا در وهله اول، به سراغ صدف‌های دریایی برود.

با گذشت زمان و پیشرفت فرهنگ و دانش بشری، انسان به این فکر افتاد تا از سکه‌های فلزی به عنوان پول استفاده کند. این سکه‌ها عمدتا از فلزات گرانبها مانند طلا و نقره ساخته می‌شدند. اگرچه استفاده از سکه‌های فلزی بسیاری از مشکلات بشر را برطرف کرد، اما حمل آنها بسیار مشکل بود. همین مسئله باعث شد تا پای اعتبارنامه‌ها به زندگی انسان باز شود.

حکومت‌ها برای برطرف کردن مشکلات ناشی از حمل و نقل سکه‌ها، خزانه‌هایی ایجاد کردند و در این خزانه‌ها، افراد با ارائه سکه‌های خود، اعتبارنامه دریافت می‌کردند. این مدل را شاید بتوان نخستین مورد استفاده از پول کاغذی در تاریخ نامید. به مرور اعتبارنامه جای خود را به اسکناس‌های کاغذی که امروز در دست ماست داد.

با پیشرفت بشر به سمت اعتبارنامه‌ها، کنترل و وظیفه انتشار پول به دست حکومت‌ها و دولت‌ها افتاد. این روند بسیاری از مشکلات را برطرف کرد. مردم به واسطه اعتمادی که به دولت‌ها داشتند، از پول منتشرشده برای انتقال ارزش استفاده می‌کردند و دولت‌ها و حکومت‌ها نیز با روش‌های خاص، امکان جعل پول را کاهش می‌دادند. با این حال، این روش یک مشکل اساسی داشت و آن تمرکز بیش از حد قدرت انتشار پول در اختیار یک گروه یا ارگان خاص بود. دولت‌ها بی وقفه پول چاپ می‌کنند و در نتیجه آن، به تورم و کاهش قدرت خرید مردم دامن می‌زنند. همین مسئله باعث شد تا فرد ناشناسی به اسم ساتوشی ناکاموتو به فکر ساخت بیت کوین بیفتد. این که ساتوشی ناکاموتو کیست و ارتباط آن با بیت کوین چیست را در ادامه توضیح می‌دهیم.

ساتوشی ناکاموتو بیت کوین را برای بازگرداندن کنترل واقعی پول به دست خود افراد اختراع کرد. وی معتقد بود سیستم مالی دولت‌ها و حکومت‌ها، پر از فساد است و تا زمانی که قدرت کنترل پول در اختیار آنها باشد، اصلاح نخواهد شد.

علاوه بر این، پیش از بیت کوین پول‌های دیجیتالی متعددی وجود داشت که همه آنها با مشکل بزرگی به نام «دوبار خرج کردن» مواجه بودند؛ مشکلی که در اسکناس‌های کاغذی، سکه‌ها و سایر پول‌های فیزیکی وجود داشت.

اما مشکل دوبار خرج کردن چه بود؟ تصور کنید یک موبایل خریده‌اید و پول آن را به فروشنده پرداخت کرده‌اید. آیا می‌توانید این پول را در جای دیگر خرج کنید؟ مسلما خیر چراکه آن را به فروشنده موبایل داده‌اید و دیگر آن پول در اختیار شما نیست. اما این مسئله پیش از بیت کوین در دنیای دیجیتال و اینترنت امکان‌پذیر بود. این یعنی کاربران مخرب می‌توانستند با دستکاری در پول‌های دیجیتال، آنها را چند بار خرج کنند. با این حال، این مشکل، با ایده ساتوشی ناکاموتو برطرف شد.

بیت کوین، بیت کویین، ملکه بیت ها یا بیت کورن!!! کدامیک درست است؟

یکی از مشکلاتی که ما فارسی زبان‌ها با کلمات انگلیسی داریم، تلفظ آنهاست. دلیل این مسئله هم به نحوه آموزش زبان در مدارس برمی‌گردد.

در زبان انگلیسی، کلمه  Bitcoin به صورت بیت کوین (با فونتیک ˈbɪtkɔɪn) تلفظ می‌شود و بدیهی است در سایر زبان‌ها نیز به همین صورت تلفظ شود.

البته بماند که در صدا و سیما، یکی از کارشناسان کلمه Bitcoin را ملکه بیت‌ها (bitQueen) ترجمه کرده بود! در زبان انگلیسی به ملکه،  Queen گفته می‌شود و این کارشناس احتمالا آن را با  Coinدر کلمه Bitcoin اشتباه گرفته است.

پس تلفظ درست و اصولی کلمه Bitcoin، بیت کوین بوده و هرگونه ترجمه یا تلفظ دیگر، اعم از بیت کویین، ملکه بیت ها، بیت کورن و … اشتباه است.

چه کسی Bitcoin را ساخته است؟ خالق بیت کوین کیست؟

خالق بیت کوین کیست

در تاریخ 31 اکتبر سال 2008 یا 10 آبان سال 1387، مقاله‌ای با عنوان « Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System» به معنی بیت کوین: یک سیستم پول اکترونیکی همتا به همتا منتشر شد. در قسمت نویسنده این مقاله، نام Satoshi Nakamoto نوشته شده است.

ساتوشی ناکاموتو، خالق بیت کوین است و همان فردی است که باعث شده امروز، من برای شما این مقاله را بنویسم و شما با سوال «بیت کوین چیست» در سرتان، در حال مطالعه این مقاله باشید.

البته ناکاموتو هیچ‌گاه هویت خودش را افشا نکرد و اصلا مشخص نیست این نام، به یک شخص برمی‌گردد یا یک گروه خاص را شامل می‌شود.

بسیاری از کارشناسان ادعا می‌کنند که ناکاموتو با دیدن بحران مالی آن سال به فکر ساختن رمزارزی برای مبارزه با تورم افتاده بود.

اما ساتوشی ناکاموتو کیست؟ چرا این فرد هویت خود را مخفی کرده است؟

ساتوشی ناکاموتو کیست؟

ساتوشی ناکاموتو کیست؟
ساتوشی ناکاموتو کیست؟

ساتوشی ناکاموتو، نام مستعاری است که فرد یا افرادی که بیت کوین را ساخته‌اند، برای خود انتخاب کرده‌اند. با گذشت بیش از 12 سال از ساخت بیت کوین، هنوز هویت ساتوشی ناکاموتو مخفی است و یکی از مبهم‌ترین افسانه‌های دنیای اینترنت است.

همانطور که گفتیم، نام ساتوشی ناکاموتو، اولین بار در سال 2008 مطرح شد و 2 سال بعد، اواخر سال 2010 برای همیشه از دنیای اینترنت جامعه رمزارزها خداحافظی کرد. از آن پس دیگر کسی خبری از او نشنید.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  ساندی سواپ چیست؟ صرافی SundaeSwap با توکن SUNDAE

تئوری‌های زیادی در مورد هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو مطرح شده است. برخی او را یک داستان خیالی می‌دانند که توسط دولت‌ها ساخته شده است. افراد زیادی هم خود را ساتوشی ناکاموتو معرفی می‌کنند ولی هنوز هیچ یک نتوانسته‌اند این ادعا را ثابت کنند.

شبکه بیت کوین در تاریخ 9 ژانویه سال 2009 یا همان 20 دی ماه 1387، آغاز به کار کرد. در این روز، اولین نسخه نرم‌افزار بیت کوین منتشر شد و ساتوشی ناکاموتو، بلاک جنسیس (genesis block) یا همان نخستین بلاک شبکه بلاکچینی بیت کوین را استخراج کرد. در این بلاک تنها یک تراکنش انجام شد و ساتوشی بابت این کار، 50 واحد بیت کوین پاداش گرفت.

جالب است بدانید ساتوشی پس از استخراج اولین بلاک در شبکه بلاکچینی بیت کوین، پیام زیر را در این بلاک نوشت:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks

این تیتر خبری بود که روزنامه تایمز، 6 روز پیش از آغاز به کار شبکه بلاکچینی بیت کوین منتشر کرده بود و به تصمیم آلیستر دالین، صدر اعظم خزانه‌داری این کشور برای تزریق دوباره پول برای رفع بحران مالی سال 2008 اختصاص داشت. ساتوشی معتقد بود تصمیم‌گیری‌های این چنینی مقامات، سیستم اقتصادی دنیا را به چالش می‌کشد و بسیار ناکارآمد است. همین باعث شد تا با انتشار این پیام در نخستین بلاک بیت کوین، به نوعی اعتراض خود را نشان دهد.

در نهایت ساتوشی ناکاموتو، در تاریخ 12 دسامبر سال 2010 (21 آذر 1389) آخرین پیام خود را در انجمن اینترنتی بیت کوین تاک (Bitcointalk) منتشر کرد و پس از آن برای همیشه از جامعه بیت کوین خداحافظی کرد.

آخرین پست ساتوشی ناکاموتو، به More Work to Do مشهور است و در آن، برخی پیشنهادهای خود برای ارتقای شبکه بلاکچینی بیت کوین را مطرح کرده است. در نهایت، ساتوشی برای همیشه از بیت کوین و جامعه آن خداحافظی کرد و به یکی از توسعه‌دهندگان این ارز در ایمیلی گفت که قصد دارد روی کارهای دیگری متمرکز شود.

چرا ساتوشی ناکاموتو هویت خود را مخفی کرد؟

نظریه‌های مختلفی در رابطه با دلیل مخفی نگه داشته شدن هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو مطرح است. یکی از این دلایل، در خطر بودن جان ساتوشی ناکاموتو به دلیل ساخت بیت کوین است. همانطور که گفتیم، بیت کوین انقلابی در حوزه مالی بود و با هدف کنار زدن موسسات مالی بزرگ و بانک‌ها ساخته شد. به تبع این هدف از همان اول دشمنان زیادی می‌توانسته داشته باشد و همین جان ساتوشی ناکاموتو را در خطر قرار می‌داده است.

دلیل بعدی آرمان بیت کوین برای تمرکززدایی است. ساتوشی بیت کوین را طوری ساخت تا غیرمتمرکز باشد و بدون اتکا به شخص خاصی، به فعالیت خود ادامه دهد. خالق بیت کوین در یکی از ایمیل‌های خود گفته است تمرکززدایی شبکه بیت کوین تنها در صورتی تحقق می‌یابد که هویت وی، مخفی بماند.

بررسی کاندیداهای احتمالی

همانطور که گفتیم، تئوری‌های زیادی در مورد هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو مطرح شده و بسیاری حتی مدعی هستند آنها ساتوشی ناکاموتوی واقعی هستند و بیت کوین را ساخته‌اند. علاوه بر این، شواهدی نیز وجود دارد که نشان می‌دهد برخی افراد خاص ممکن است ساتوشی ناکاموتو بوده باشند.

در حالی که هویت ساتوشی ناکاموتو در این 12-13 سال اخیر نامشخص بوده، تحقیقات و نتیجه‌گیری‌ها در رابطه با وی همچنان ادامه داشته است.

تسلط بی عیب و نقص ناکاموتو بر زبان انگلیسی (متون نوشته شده در وایت پیپیر بیت کوین، ایمیل‌ها، مقالات، پست‌ها و …) باعث شده تا بسیاری به هویت احتمالی ژاپنی وی (به واسطه اسم ساتوشی ناکاموتو) شک و تردید داشته باشند. علاوه بر این، وی گاها در بعضی از متون، از اصطلاحات بریتانیایی یا بریتیش استفاده کرده است و همین باعث شده تا تئوری مبنی بر بریتانیایی بودن وی مطرح باشد.

اما بیایید تا کاندیداهای احتمالی که می‌توانند ساتوشی ناکاموتو باشند را با هم بررسی کنیم:

نیک سابو (Nick Szabo)

نیک سابو یکی از کاندیداهای احتمالی است. وی پیش از بیت کوین، در سال 1998 پروژه‌ای به نام بیت گلد (BitGold) راه‌اندازی کرده بود که به دلیل مشکل دوبار خرج کردن، شکست خود.

علاوه بر این، اسکای گری (Skye Grey)، یکی از محققان اینترنت با بررسی سبک نوشته‌های سابو مدعی شده است نوشتار وی به نوشته‌های ساتوشی شباهت بسیار زیادی دارد. البته سابو این مسئله را تاکنون بارها رد کرده است.

دوریان پرینتیس ساتوشی ناکاموتو (Dorian Prentice Satoshi Nakamoto)

یکی دیگر از افرادی که ممکن است ساتوشی ناکاموتو، خالق بیت کوین باشد، فردی ژاپنی ساکن آمریکا به نام دوریان پرنتیس ساتوشی ناکاموتو است. این تئوری برای اولین بار در یک هفته‌نامه در سال 2014 مطرح شد. علاوه بر این، نویسندگان این هفته‌نامه مدعی شدند این فرد در گفتگویی در رابطه با بیت کوین گفته است دیگر با این موضوع کاری ندارد و در دست افراد دیگری هستند.

البته کمی بعد دوریان پرنتیس گفته‌های خودش را انکار کرد و گفت سوال خبرنگار را اشتباه متوجه شده است.

هال فینی (Hal Finney)

هال فینی، توسعه‌دهنده نرم‌افزار یکی از افراد در ارتباط با ساتوشی ناکاموتو بوده است و بارها ایرادهای کد بیت کوین را به ناکاموتو اطلاع داده است. علاوه بر این، وی اولین کسی بوده که از طریق تراکنش، بیت کوین دریافت کرده است. فینی در مصاحبه‌ای گفت ساتوشی ناکاموتو برای آزمایش تراکنش‌ها، 10 واحد بیت کوین برای وی ارسال کرده است.

برخی از محققان معتدند ساتوشی ناکاموتو، تنها کاوری برای مخفی کردن هویت واقعی فینی بوده و این توسعه‌دهنده، بیت کوین را ساخته است. البته فینی این فرضیه را رد کرد.

در 28 آگوست سال 2014 نیز فینی به دلیل بیماری فوت کرد و عمرشو داد به شما!

کریگ رایت (Craig Wright)

کریگ رایت بدون شک مدعی‌ترین فرد در رابطه با ساخت بیت کوین است و بارها اعلام کرده ساتوشی ناکاموتو واقعی است. این مهندس کامپیوتر استرالیایی مدعی است برای حرف‌هاش مدرک دارد. البته تاکنون این مدارک را ارائه نکرده و بسیاری از اعضای جامعه رمزارزها وی را کلاهبردار می‌دانند.

بیت کوین چگونه کار می کند؟

بیت کوین چگونه کار می کند؟
بیت کوین چگونه کار می کند؟

تا به اینجای کار در رابطه با اینکه بیت کوین چیست و چه هدفی دارد صحبت و برخی از افرادی که ممکن است ساتوشی ناکاموتو واقعی باشند را معرفی کردیم. در این قسمت می‌خواهیم کمی دقیق‌تر بیت کوین و پروتکل آن را زیر ذره‌بین ببریم و توضیح دهیم که بیت کوین چگونه کار می‌کند.

همانطور که گفتیم، داده‌های بیت کوین یا همان اطلاعات مربوط به تراکنش‌ها در بلاک چین نگه‌داری می‌شود. برای فهم نحوه کار بیت کوین باید حتما از نحوه کار بلاک چین و تعریف الگوریتم اجماع اطلاع داشته باشید. پس بگذارید ابتدا به سوال بلاک چین چیست پاسخ دهیم و پس از آن ریز به ریز بیت کوین را بررسی کنیم.

بلاک چین چیست؟

بلاکچین، شیوه‌ای از ذخیره‌سازی اطلاعات است. به زبان ساده، بلاک چین مشابه با دفاتر حسابداری است که در آن اطلاعات مربوط به تراکنش‌ها نوشته شده و به صورت غیرقابل تغییر، بین تمامی نودها (مشارکت‌کنندگان در شبکه) توزیع می‌شود.

بلاکچین فناوری بنیادین ارزهای دیجیتال است. بدون شک بدون تکنولوژی بلاکچین، ارزهای دیجیتال نمی‌توانستند چنین حجمی از تمرکززدایی را ارائه کنند.

شبکه‌های بلاکچینی از مجموعه‌ای از بلاک‌ها تشکیل شده‌اند که به صورت زنجیره به هم پیوسته‌اند. این شبکه‌ها از الگوریتم‌های رمزنگاری مختلفی استفاده می‌کنند و امنیت بالایی را ارائه می‌دهند. علاوه بر این، پیوستگی بلاک‌ها و ارتباط آنها به هم باعث می‌شود تا اطلاعات ثبت‌شده غیرقابل هک، غیرقابل تغییر و غیرقابل جایگزین باشند.

اگر به بلاک چین و نحوه کار آن علاقه‌مندید و تمایل دارید ریز تا این تکنولوژی را مو به مو بررسی کنید، توصیه می‌کنیم مقاله « بهترین تعریف برای بلاک چین چیست؟ سیر تا پیاز بلاکچین اینجاست» از سری مقالات آموزشی داموندمگ را مطالعه کنید.

بلاک چین با بیت کوین چه فرقی دارد؟

تفاوت بلاکچین و بیت کوین

یکی از سوالات مهمی که کاربران در ابتدایی آشنایی با بیت کوین و فضای ارز دیجیتال از خود می‌پرسند، تفاوت میان بیت کوین با بلاک چین است.

بلاکچین مانند اینترنت است. شبکه‌ای از اطلاعات که بسیاری از وب سایت‌های مختلف در آن وجود دارند. بیت کوین مشابه با یکی از این وب سایت‌هاست و مهمترین، بزرگترین و اولین آنها محسوب می‌شود.

الگوریتم اجماع چیست؟

اگر مافیا بازی کرده باشید بدون شک با اصطلاح «اجماع» آشنایی دارید. اجماع کردن به معنای هم نظر شدن افراد برای انجام یک کار است. در بازی مافیا روی شخص خاصی اجماع می‌کنیم تا آن را از بازی بیرون بیندازیم. همین روند در شبکه‌های بلاکچینی نیز وجود دارد، البته نه برای بیرون کردن افراد، بلکه برای تایید تراکنش‌ها.

الگوریتم اجماع، روشی برای رسیدن به توافق مشترک در شبکه‌های بلاکچینی و جلوگیری از هرج و مرج است. نودها یا همان مشارکت‌کنندگان در شبکه، باید بر صحت تراکنش‌ها اجماع کنند و در نهایت، یک تراکنش انجام می‌شود.

الگوریتم‌های اجماع انواع مختلفی دارند. از جمله آنها می‌توان به اثبات کار، اثبات سهام، اثبات سهام نیابتی و … اشاره کرد. اما پروتکل اجماع بیت کوین چیست؟ بیت کوین از چه الگوریتم اجماعی استفاده می‌کند؟

بیت کوین ارز دیجیتال مبتنی بر بلاکچین است و از الگوریتم اجماع اثبات کار (Proof of Work) استفاده می‌کند و با این الگوریتم، صحت و اعتبار تراکنش‌ها را می‌سنجد و تعیین می‌کند که آیا تراکنش مذکور معتبر است یا نه. در قبال این کار، شبکه به مشارکت‌کنندگان پاداش می‌دهد.

در بلاک‌چین بیت کوین، هر چند دقیقه یکبار (در حال حاضر حدود ۱۰ دقیقه یکبار)، بلاک تازه‌ای تولید می‌شود و این بلاک‌ها، حاوی اطلاعاتی از تراکنش‌های مختلف هستند. تا زمانی که ۲۱ میلیون واحد بیت کوین تولید و وارد چرخه شود، تولید هر بلاک به تعداد بیت کوین های موجود اضافه می‌کند. این بیت کوین های اضافه‌شده در قالب پاداش به ماینری تعلق می‌گیرد که بلاک را ساخته است.

در پروتکل اثبات کار، کاربران قدرت پردازش خود را در اختیار شبکه قرار می‌دهند. شبکه با استفاده از این قدرت پردازش معادلات پیچیده‌ای را حل می‌کند تا مطمئن شود تراکنش ها و موجودی حساب‌ها معتبر است. پیش‌تر بخش عمده‌ای از قدرت پردازش شبکه Bitcoin از طریق پردازنده‌های مرکزی (CPU) و پردازنده‌های گرافیکی (GPU) تأمین می‌شد ولی رفته‌رفته شرکت‌های مختلف نظیر بیت مین (Bitmain) و میکروبی‌تی (MicroBT) با ارائه دستگاه‌های مخصوص استخراج با نام اسیک (ASIC)، جای پردازنده‌های مرکزی را گرفتند.

تراکنش های بیت کوین چگونه انجام می‌شود؟

شاید این سؤال برای شما پیش بیاید که با توجه به مباحثی که بالاتر مطرح کردیم، پس تراکنش ها را چه کسی پردازش می‌کند؟ چه کسی مسئول انتقال پول‌های کاربران شبکه بیت کوین است؟

وقتی شما یک تراکنش را از آدرس خودتان به آدرس مقصد ارسال می‌کنید، این تراکنش ابتدا به استخر تراکنش ها (MemPool) وارد می‌شود. ممپول جایی است که تمام تراکنش های تأییدنشده Bitcoin در انتظار تأیید می‌مانند.

پس از ورود تراکنش شما به ممپول، ماینرها و نودها، تراکنش شما را داخل بلاک خود می‌گذارند. ممکن است چند ماینر تراکنش شما را در بلاک خودشان قرار دهند. ماینری که سریع‌تر از دیگران بتواند معادله بلاک را حل کند و بلاک را به زنجیره بیت کوین اضافه کند، پاداش بلاک و کارمزدی که شما برای تراکنش پرداخت کردید را دریافت می‌کند.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  پولکابریج چیست؟ ارز دیجیتال PolkaBridge با توکن PBR

گاهی اوقات تراکنش شما دیر تأیید می‌شود؛ این مورد زمانی اتفاق می‌افتد که شما کارمزد تراکنش خود را به‌صورت دستی کاهش داده‌اید. در این صورت، ماینر به‌دلیل کم‌بودن کارمزد پرداختی شما، علاقه‌ای به قراردادن تراکنش در بلاک خودش ندارد. شما باید آن قدر منتظر بمانید که ماینری پیدا شود و تراکنش شما را داخل بلاک بگذارد.

همان طور که می‌دانید، بیت کوین شبکه‌ای مبتنی بر اثبات انجام کار است. یعنی ماینر باید با انجام کاری که پردازش است، ثابت کند که کاری انجام داده است. رسیدن به جواب معادله پیچیده بلاک، روشی است که ماینر با استفاده از آن به شبکه می‌گوید کاری انجام داده است.

ولی شاید بپرسید ماینر با چه انگیزه‌ای قدرت پردازش خود را در شبکه به کار می‌گیرد تا جواب یک بلاک را به دست بیاورد؟ همان طور که گفتیم، ماینر با پیداکردن جواب معادله بلاک، پاداش بلاک را که به‌صورت Bitcoin است دریافت می‌کند. در حال حاضر پیداکردن جواب بلاک، پاداشی معادل ۶.۲۵ بیت کوین به همراه دارد.

استخراج بیت کوین چیست؟

استخراج بیت کوین چیست

همانطور که گفتیم، پروتکل بیت کوین از الگوریتم اجماعی به نام اثبات کار استفاده می‌کند. در این نوع اجماع، نودها با استفاده از دستگاه‌های استخراج، قدرت پردازشی خود را به شبکه اختصاص می‌دهند و با یکدیگر، در فرآیند تایید تراکنش‌ها و تولید بلاک رقابت و به این شکل امنیت شبکه را تامین می‌کنند. شبکه نیز به پاس این کار آنها، به ماینرها بیت کوین پاداش می‌دهد.

به زبان ساده، فرایند تکمیل کردن ظرفیت یک بلاک جدید و اضافه کردن آن به بلاکچین، استخراج نام دارد. استخراج بیت کوین باعث ساخته شدن کوین‌های جدید و اضافه شدن آنها به کوین‌های در گردش می‌شود.

اما چرا به این کار استخراج گفته می‌شود؟ اگر کسی تاکنون اصطلاح استخراج بیت کوین را نشنیده باشد ممکن است با شنیدن آن به یاد کار در معدن و بیل و کلنگ بیفتد که کار بسیار سختی است. دلیل اینکه به فرایند تولید بیت کوین‌های جدید استخراج گفته می‌شود، این است که این فرایند، پیچیده و دشوار است و به سادگی نمی‌توان آن را انجام داد و به کامپیوترهای بسیار قوی با توان پردازشی بالا نیاز دارد. به همین خاطر، آن را به استخراج تشبیه می‌کنند.

در صورتی که می‌خواهید اطلاعات بیشتری در رابطه با استخراج بیت کوین و چگونگی انجام آن به دست بیاورید، توصیه می‌کنیم مقاله « استخراج بیت کوین یا خرید آن؟ راهنمای جامع استخراج بیت کوین» را مطالعه کنید.

چگونه می توان بیت کوین استخراج کرد؟

به طور کلی دو روش گروهی و انفرادی برای ماینینگ یا استخراج بیت کوین وجود دارد. استخراج انفرادی (Solo Mining) همانطور که از اسم آن مشخص است، به حالتی گفته می‌شود که شما دستگاه استخراج (ماینر) خریداری می‌کنید و با راه‌اندازی یک نود در شبکه، به بلاکچین بیت کوین متصل شده و استخراج انجام می‌دهید. با توجه به هش ریت کنونی شبکه بیت کوین، این کار صرفه اقتصادی بسیار کمی دارد و عموما انجام نمی‌شود.

برای استخراج به صرفه‌تر، می‌توان از استخراج گروهی (Pooled Mining) استفاده کرد. در این روش شما به یک استخر استخراج می‌پیوندید و با به اشتراک گذاشتن قدرت پردازشی دستگاه خود، احتمال موفقیت و کسب سود را افزایش می‌دهید. البته در این روش تمام پاداش به شما تعلق نمی‌گیرد و به تناسب میان کاربران توزیع می‌شود. در صورتی که تمایل دارید اطلاعات بیشتری در رابطه با استخرهای استخراج و استخراج گروهی کسب کنید، توصیه می‌کنیم مقاله «استخر استخراج چیست؛ ماینینگ جمعی چه فایده ای دارد؟» را مطالعه کنید. همچنین اگر به دنبال پیوستن به استخر استخراجی مناسب برای ایرانیان هستید، مقاله «بهترین استخرهای استخراج بیت کوین برای ایرانی ها» را بخوانید.

علاوه بر این، شما می‌توانید با خرید تعداد زیادی دستگاه استخراج، مزرعه استخراج راه‌اندازی کنید. البته راه‌اندازی یک مزرعه استخراج نیازمند منابع زیادی است و بسیاری از مردم با سرمایه‌های معمولی نمی‌توانند انجام دهند. علاوه بر این، این کار نیازمند اخذ مجوز از مراجع ذی ربط مانند وزارت صمت است. با این حال، اگر تمایل به راه اندازی و ساخت مزرعه استخراج دارید می‌توانید مقاله «مزرعه استخراج بیت کوین: چطور بیت کوین استخراج کنیم؟» را مطالعه کنید.

ویژگی‌های خارق العاده ارز دیجیتال بیت کوین چیست؟

ویژگی های بیت کوین
ویژگی های بیت کوین در یک نگاه

شاید اگر چند سال پیش به‌دنبال ویژگی‌های Bitcoin می‌گشتید، باید به سراغ مجرمان اینترنتی می‌رفتید. در آن سال‌ها بیشتر سایت‌های دارک‌وب از جمله راه ابریشم (Silk road) از این رمزارز برای انجام معاملات غیرقانونی خود استفاده می‌کردند ولی حالا بیت کوین دیگر یک ارز مخصوص مجرمان نیست. حالا دیگر بسیاری از جنبه‌های مختلف این ارزدیجیتال آگاه شده‌اند و می‌دانند که بیت کوین یک فناوری بسیار کارآمد برای دنیای امروز ماست.

به‌طور کلی، ویژگی‌های بیت کوین را می‌توان در چند بخش خلاصه کرد:

  • غیرمتمرکز
  • عرضه محدود بیت کوین
  • تراکنش های نسبتاً ناشناس
  • تراکنش بدون نیاز اعتماد
  • تراکنش های بدون بازگشت
  • انتقال آسان

حال هر یک از این موارد چه معنایی دارند؟

بیت کوین غیرمتمرکز است

بیشتر سیستم‌هایی که هر روز از آن‌ها استفاده می‌کنیم متمرکز هستند. مثلاً فروشگاه اینترنتی که از آن خرید می‌کنیم یا بانکی که هر روز از آن استفاده می‌کنیم، یک سیستم غیرمتمرکز است. کنترل سیستم‌های غیرمتمرکز در اختیار یک سازمان یا فرد هستند و این سازمان و فرد است که در مورد آینده آن تصمیم می‌گیرد.

قطعاً شما هم با این جمله آشنا هستید که «سیستم قطع است!». در بیت کوین چیزی به اسم سیستم قطع است معنا ندارد و تا زمانی که ماینرها فعالیت داشته باشند، امکان انجام تراکنش در شبکه و تعامل با آن وجود دارد.

در طرف دیگر شبکه‌های غیرمتمرکز را داریم. در Bitcoin هیچ فرد، گروه، سازمان یا نهادی مسئولیت کنترل شبکه را بر عهده ندارند. مثلاً مثل یک بانک، کسی نمی‌تواند کیف پول بیت کوین شما ببندد.

به‌عبارت‌ساده، کنترل بیت کوین به خاطر استفاده از بلاکچین در اختیار تمام کاربران آن است. اگر کسی بخواهد در شبکه بیت کوین تغییر ایجاد کند، باید رضایت اکثریت کاربران شبکه را به دست بیاورد. سیستم غیرمتمرکز بیت کوین باعث شده است تا نیاز به اعتماد هم از بین برود.

عرضه بیت کوین محدود است

بیت کوین دارای عرضه محدود ۲۱ میلیون واحدی است؛ یعنی هیچ وقت بیشتر از ۲۱ میلیون بیت کوین تولید نمی‌شود. در حال حاضر بیش از ۱۹ میلیون بیت کوین در چرخه وجود دارد. ۲ میلیون واحد باقی‌مانده بیت کوین هم در طول سال‌های آینده وارد چرخه می‌شوند. عرضه محدود بیت کوین باعث شده است تا این رمزارز یک دارایی ضدتورمی باشد. وجه تمایز اصلی Bitcoin و پول‌های رایجی مثل دلار این است که در بیت کوین کسی نمی‌تواند هر چقدر که دلش می‌خواهد ارز تولید کند.  

هر چه پول بیشتری چاپ کنیم، در واقع از ارزش پول‌های موجود کم کردیم و حالا هر چه پول‌های بیشتری را از چرخه خارج کنیم، در واقع عرضه را کم کردیم و با فرض ثابت‌ماندن تقاضا، ارزش پول‌های موجود افزایش پیدا می‌کند. در مورد بیت کوین هم همین مسئله صدق می‌کند.

همان طور که قبل‌تر گفتیم، استخراج بیت کوین های تازه توسط ماینرها انجام می‌شوند. در حال حاضر پاداش تولید هر بلاک ۶.۲۵ واحد بیت کوین است؛ یعنی هر ماینر که جواب معادله بلاک را با قدرت پردازش خود پیدا کند، ۶.۲۵ واحد بیت کوین دریافت می‌کند. پاداش بلاک هر چهار سال یک بار طی مکانیزمی به نام هاوینگ (Halving) نصف می‌شود و ارزش بیت کوین بالاتر می رود.  

تراکنش ها نسبتاً ناشناس هستند

در ابتدا باید گفت که بر خلاف باور بسیاری، تراکنش های بیت کوین کاملاً ناشناس نیستند. پیش‌تر گفتیم که بلاک‌چین بیت کوین شفاف است. برای این که بتوانید در یک بانک تراکنشی انجام دهید، باید مدارک شناسایی ارائه کنید و بانک با احراز هویت شما، اجازه انجام تراکنش را می‌دهد؛ حال وقتی تراکنشی انجام دهید بانک می‌تواند ببیند که چه کسی به چه کسی پول ارسال کرده است.

در بیت کوین چنین چیزی وجود ندارد. شما می‌توانید تعداد بی‌شماری کیف پول بسازید و کسی هم از شما اطلاعات هویتی نمی‌خواهد. اما فراموش نکنید که تمام تراکنش های بیت کوین برای تمام کاربران قابل رؤیت هستند.

همان طور که می‌دانید بیشتر کاربران در صرافی‌های رمزارز، معاملات خود را انجام می‌دهند. صرافی‌ها هم از مشتریان خود اطلاعات هویتی دریافت می‌کنند. این موضوع سبب می‌شود که پیگیری جرایم راحت‌تر از جرایمی باشد که با استفاده از پول‌های رایج انجام می‌گیرد؛ چرا که در بلاک‌چین به‌راحتی می‌تواند نقل‌وانتقالات یک حساب خاص را رصد کرد و از آن در مراجع قانونی استفاده کرد.

به‌عبارت‌ساده، تراکنش ها در بیت کوین ناشناس نیستند، اما کسی هم اطلاعات هویتی از شما نمی‌خواهد. در شبکه Bitcoin ، آدرس شما هویت شماست. از آنجایی که برای نقدکردن رمزارزها نیاز به استفاده از یک صرافی رمزارز است و صرافی‌ها مشتریان‌شان را احراز هویت می‌کنند، پس به‌راحتی می‌توان یک آدرس بیت کوین را به هویت فرد در صرافی ارتباط داد.

تراکنش نیازی به اعتماد ندارد

یکی از ویژگی‌های بلاک چین، از بین بردن واسطه و نیاز به اعتمادکردن است. بگذارید با یک مثال این موضوع را بهتر توضیح دهیم. فرض کنید قصد دارید ۱۰۰۰ دلار را به دوست خود منتقل کنید. برای این کار ابتدا به بانک بروید و فرم‌های مربوطه را پر کنید. پس از پرکردن این فرم‌ها، شما باید به بانک اعتماد کنید که پولتان را به دست دوستتان می‌رساند.

در شبکه بیت کوین این نیاز به اعتمادکردن وجود ندارد و تراکنش های بدون‌واسطه و اصطلاحاً همتا به همتا (Peer2Peer)، نیاز به واسطه را از بین برده‌اند. وقتی شما در شبکه Bitcoin تراکنش انجام می‌دهید، نیاز به اعتماد به کسی نیست و شبکه تراکنش شما را پردازش و انجام می‌دهد.  

تراکنش ها بدون بازگشت هستند

بسیاری از افراد این ویژگی را منفی و برخی دیگر مثبت تلقی می‌کنند. وقتی یک تراکنش را در بیت کوین انجام می‌دهید، نمی‌توانید آن را برگردانید! به‌عبارت دیگر، اگر آدرس کیف پول مقصد را اشتباه وارد کنید و تراکنش شما در شبکه قرار گیرد، باید با پول خودتان خداحافظی کنید. در شبکه بیت کوین خبری از یک نهاد مرجع نیست که برای بازگرداندن پولتان بتوانید به آنجا شکایت کنید. این ویژگی آنجا به کار می‌آید که بسیاری از آن برای اعمال غیرقانونی استفاده می‌کنند و این ویژگی می‌تواند روند دستگیری آن‌ها را تسریع کند.

چگونه می توان بیت کوین خرید؟

خرید بیت کوین

تا اینجا سعی کردیم به سوال بیت کوین چیست پاسخ دهیم و زیر و بم ارز دیجیتال بیت کوین را با هم بررسی کنیم. در این قسمت سعی داریم به شما بگوییم بهترین روش برای خرید بیت کوین چیست و چگونه می توان در ایران بیت کوین خرید. برای خرید بیت کوین چند راه پیش روی شماست:

  • بیت کوین را مستقیماً‌ از ماینر بخرید
  • بیت کوین را از طریق صرافی با پرداخت ریال بخرید
  • بیت کوین را با ارزهای دیجیتال دیگر بخرید
  • خرید بیت کوین از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری
مطلب پیشنهادی داموندمگ:  نئو چیست؟ ارز دیجیتال Neo با توکن NEO

در روش اول، شما یک معامله همتا به همتا با ماینر انجام می‌دهید. ماینرها برای پرداخت هزینه‌های جاری خود نظیر هزینه برق و اصطحلاک دستگاه‌های خود مجبور به فروش بیت کوین هستند. شما می‌توانید با پرداخت پول به ماینر، از او Bitcoin دریافت کنید. این روش دردسرهای خودش را دارد ولی یکی از امن‌ترین روش‌های خرید بیت کوین است.

در روش خرید بیت کوین از طریق صرافی، شما می‌توانید با واریز ریال به حساب صرافی، بیت کوین بخرید. این روش مستلزم احراز هویت در صرافی مذکور است. در صورتی که صرافی مناسبی را انتخاب کنید، معامله شما از امنیت کافی برخوردار خواهد بود. پس از خرید از صرافی، می‌توانید بیت کوین هایتان را به کیف خودتان منتقل کنید. صد البته امکان نگهداری در کیف پول صرافی هم وجود دارد. در صورتی که معامله‌گر (تریدر) هستید، نگهداری در صرافی گزینه به‌صرفه‌تری است؛ چراکه نیازی به پرداخت کارمزد شبکه برای انتقال بیت کوین ها نیست.

فرض کنید شما ارز دیجیتال دیگری نظیر تتر یا اتریوم دشاشته باشید. در این صورت می‌توانید در صرافی، این ارزها را با بیت کوین مبادله کنید. این کار دقیقاً ترید یا معامله ارزهای دیجیتال است. در این روش ملزم به پرداخت کارمزد صرافی هستید که مبلغ چندانی نمی‌شود. جهت آشنایی بیشتر با این دو، خواندن مقاله تتر چیست؟ و مقاله اتریوم چیست؟ را در مجله صرافی ارز دیجیتال داموند، به شما پیشنهاد می دهیم.

یکی از روش‌هایی که به‌تازگی برای سرمایه‌گذاران مهیا شده است، خرید Bitcoin از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری یا صندوق‌های بورسی است. این روش مخصوص سرمایه‌گذاران بزرگ است؛ چراکه سهم این صندوق‌ها معمولاً قیمت بالایی دارند.

هاوینگ بیت کوین چیست؟ عامل به‌شدت صعودی برای قیمت بیت کوین

هاوینگ یا هوینگ (Halving) بیت کوین، روندی است که هر چهار سال یک بار در شبکه اتفاق می‌افتد و پس از آن عرضه بیت کوین نصف می‌شود. همان طور که گفتیم، با ساخت هر بلاک در شبکه Bitcoin ، پاداش استخراج به ماینر آن بلاک تعلق می‌گیرد و هر ده دقیقه یک بلاک در شبکه بیت کوین ساخته می‌شود. این میزان هر چهار سال یک بار نصف می‌شود.

ولی شبکه از کجا می‌فهمد که چه زمانی چهار سال به پایان می‌رسد؟

در جواب این سؤال باید گفت که شبکه درکی از زمان ندارد. شبکه Bitcoin از روی تعداد بلاک‌های ساخته‌شده می‌فهمد که چه زمانی باید پاداش استخراج را نصف کند. به‌عبارت دیگر، هاوینگ بیت کوین هر ۲۱۰۰۰۰ بلاک یک بار رخ می‌دهد. از آنجایی که هر بلاک ۱۰ دقیقه یک بار ساخته می‌شود، این مدت‌زمان حدود ۴ سال است.

بسیاری از کارشناسان و تحلیل‌گران، از هاوینگ بیت کوین به‌عنوان یک عامل به‌شدت صعودی برای قیمت بیت کوین یاد می‌کنند. به‌گفته آن‌ها، هاوینگ بیت کوین باعث می‌شود که عرضه Bitcoin کم شود و همین مسئله و با فرض آن که تقاضا ثابت است، قیمت را بیشتر می‌کند. اولین هاوینگ بیت کوین که در سال‌های ابتدایی عمر این ارز دیجیتال انجام شد، پاداش بلاک را از ۵۰ بیت کوین در هر بلاک به ۲۵ بیت کوین کاهش داد.

اینفوگرافیک زیر بیت کوین را طی هاوینگ‌های مختلف بررسی کرده است:

هاوینگ بیت کوین چیست
نمایی از هاوینگ‌های بیت کوین از زمان فعالیت و هاوینگ‌های آتی

طبق تخمین‌ها، هاوینگ تا سال ۲۱۴۰ و زمانی که دیگر بیت کوینی برای استخراج باقی نمانده باشد، ادامه پیدا خواهد کرد. پس از آن ماینرها می‌توانند با تأیید تراکنش های Bitcoin ، درآمد داشته باشند.

آیا می‌توان با پرداخت Bitcoin خرید کرد؟

با گذشت زمان و رکوردشکنی‌های مداوم قیمت بیت کوین، نگاه بسیاری از افراد جهان به بیت کوین و صنعت ارز دیجیتال جلب شد. عوامل مختلفی مانند ثبت رکورد 69000 دلاری بیت کوین و توجه افرادی چون ایلان ماسک باعث شد تا پذیرش بیت کوین بیشتر شود.
جای تعجب ندارد که با این روند، شرکت‌های بزرگ به سمت پذیرش بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال روی آورده باشند.
در حال حاضر بسیاری از شرکت‌های واسطه نظیر بیت پی (BitPay) خدمات پرداخت با بیت کوین را ارائه می‌کنند و شما می‌توانید با استفاده از واسطه‌هایی نظیر بیت‌پی، از سایت‌های مختلف خرید کنید.
شرکت پی‌پل (Paypal) هم سال گذشته اعلام کرد که کاربرانش می‌توانند از طریق این شرکت در بیت کوین سرمایه‌گذاری و پرداخت‌های خود را انجام دهند.
به نظر می‌رسد با ورود شرکت‌های بزرگی نظیر پی‌پل و مسترکارت به حوزه بیت کوین، انجام پرداخت‌ها با این ارز دیجیتال روزبه‌روز بیشتر شود. از سوی دیگر راهکارهایی نظیر شبکه لایتنینگ (Lightning) به انجام تراکنش های سریع Bitcoin کمک کرده است.
در ادامه لیستی از شرکت‌های مختلفی که بیت کوین می‌پذیرند یا حداقل از این ارز در بخشی از کسب و کار خود استفاده می‌کنند را با هم بررسی می‌کنیم:
• مسترکارت
• پی پل
• هتل‌ها و مجموعه‌های تفریحی پاویلیون
• شرکت بیمه آکسا
• مایکروسافت
• استارباکس
• آمازون
• تسلا
• ویزا
• شرکت هواپیمایی ایربالتیک
• کوکاکولا
• شرکت مسافرتی اکسپدیا

مزایا و معایب بیت کوین چیست؟

مزایا و معایب بیت کوین

تا اینجا به مزایای بیت کوین و تأثیر آن بر روش‌های معاملاتی پرداختیم، حال به بررسی سوال معایب بیت کوین چیست؟ می پردازیم.

احتمال مبارزه دولت‌ها با بیت کوین زیاد است

یکی از اهداف بیت کوین مبارزه با تورم و سیستم‌های بانکی سنتی اعلام شده است؛ همین مسئله در عین آن که بلندپروازانه و قابل‌ستایش است، باعث می‌شود که دولت‌ها با رویکردی سخت‌گیرانه با آن برخورد کنند. با این حال در سال‌های گذشته بسیاری از کشورهای نظیر الساوادور با آغوش باز این ارز دیجیتال را پذیرفته‌اند. 

در حال حاضر، چین به طور کلی بیت کوین، صنعت استخراج و به طور کلی صنعت ارز دیجیتال را ممنوع کرده است. آمریکا نیز به دنبال قانون‌گذاری این حوزه است و بارها اعلام کرده که تصمیمی بر ممنوع کردن این صنعت ندارد.

نوسانات قیمت شدیدی دارد

نوسانات شدید قیمت Bitcoin یکی دیگر از نکات منفی این ارز دیجیتال است. نوسانات شدید در عین حال که ویژگی جذابی برای معامله‌گران است، کار کاربران آن و کسب‌وکارهایی که می‌خواهند از این رمزارز در پرداخت‌های خود استفاده کنند، دشوار کرده است.

اغلب کارمزدهای زیاد و متغیری دارد

از جمله دیگر مشکلات بیت کوین می‌توان به کارمزدهای بالا و متغیر آن اشاره کرد. با توجه به شلوغی شبکه، کارمزد تراکنش های بیت کوین تغییر می‌کند. شاید امروز این کارمزدها کم و فردا با بالارفتن فعالیت‌ها زیاد باشد.

شبکه بیت کوین مصرف انرژی بالایی دارد

یکی دیگر از نکات منفی بیت کوین که اخیراً مطرح شده است، مصرف بالای انرژی آن است. بسیاری از منتقدان Bitcoin می‌گویند بیت کوین به محیط‌زیست ضرر می‌رساند. ادعایی که شاید تا حد زیادی افراطی باشد؛ چراکه انرژی مصرف‌شده توسط ماینرهای بیت کوین به مراتب کمتر از انرژی مصرف‌شده توسط بانک‌ها و نهادی مالی سنتی است.

احتمال وقوع حملات ۵۱ درصدی وجود دارد

بیت کوین یک شبکه مبتنی بر اثبات کار است. تمام شبکه‌های مبتنی بر اثبات کار در برابر حملات ۵۱ درصدی (51% Attack) آسیب‌پذیر هستند. حملات ۵۱ درصدی زمانی اتفاق می‌افتند که یک شخص، گروه یا نهاد، بیشتر از ۵۱ درصد توان پردازشی شبکه یا ماینرها را در اختیار داشته باشد. در این صورت این فرد یا گروه می‌تواند تراکنش را برگرداند. در این صورت اعتبار شبکه زیر سؤال می‌رود. البته نباید فراموش کرد که اجرای یک حمله ۵۱ درصد در حال حاضر روی شبکه بیت کوین غیرممکن است.

سؤالات متداول در رابطه با بیت کوین

در قسمت پایانی این مقاله تصمیم داریم تا سوالات متداولی که در رابطه با بیت کوین مطرح می‌شود را با هم بررسی کنیم.

چه کسی قیمت بیت کوین را تعیین می‌کند؟

هیچکس! قیمت بیت کوین بر اساس عرضه و تقاضا در بازارهای مختلف تعیین می‌شود. هر چه تقاضا بیشتر باشد، قیمت هم بالاتر می‌رود و با کاهش تقاضا یا افزایش عرضه، قیمت بیت کوین هم کاهش خواهد یافت. 

چه کسی بیت کوین را کنترل می‌کند؟

هیچکس! کنترل بیت کوین در اختیار جامعه این ارز دیجیتال است. همانطور که گفتیم، بیت کوین از فناوری بلاکچین استفاده می‌کند و به صورت کاملا غیرمتمرکز توسط تمامی کاربران کنترل می‌شود.

آیا بیت کوین هک می‌شود؟

روی کاغذ بله. یک مهاجم می‌تواند با در اختیار گرفتن ۵۱ درصد قدرت پردازش شبکه، تراکنش ها را برگرداند؛ ولی در عمل این کار غیرممکن است و امنیت بیت کوین بیسیار بالاست.

دامیننس بیت کوین چیست؟

دامیننس بیت کوین (Bitcoin Dominance) به معنای نسبت ارزش بازار این ارز به ارزش بازار کل بازار رمزارزهاست. از این معیار می‌توان برای ارزیابی احساسات کاربران و به طور کلی، وضعیت بازار ارزهای دیجیتال استفاده کرد. دامیننس بیت کوین با فرمول زیر محاسبه می‌شود:

دامیننس بیت کوین = (ارزش بازار BTC / مارکت کپ کل بازار ارزهای دیجیتال) × ۱۰۰

 

آیا بیت کوین در ایران قانونی است؟

در بسیاری از کشورها بیت کوین قانونی است. در ایران قانونی‌بودن بیت کوین منوط به شرایط خاصی است. در حقیقت در ایران، بیت کوین هم قانونی است و هم قانونی نیست. چیزی که می‌توان با اطمینان گفت این است که بیت کوین و معاملات سایر ارزهای دیجیتال در ایران غیرقانونی نیست و جرمی برای آن تعیین نشده است. در حقیقت، قانون شما را از داشتن بیت کوین منبع نمی‌کند.

البته در سال‌های اخیر مخصوصا سال 1401 دولت در تلاش است تا چارچوب قانونی برای ارزهای دیجیتال تعیین و این بازار را ساماندهی کند.

توصیه می‌کنیم در صورتی که تمایل دارید در رابطه با قانونی بودن ارزهای دیجیتال و بیت کوین در ایران اطلاعات کسب کنید، مقاله «ارز دیجیتال در ایران: آیا بیت کوین در ایران قانونی است؟» را مطالعه کنید.

آیا بیت کوین از نظر شرعی حرام است؟

بسته به نظر مراجع تقلید مختلف جواب این سؤال متفاوت است؛ ولی اکثریت آنها بیت کوین را حرام نمی‌دانند.

از کجا می‌توان بیت کوین رایگان دریافت کرد؟

در گذشته که بیت کوین چندان محبوب نبود و تنها چند سنت قیمت داشت، سایت‌های مختلفی وجود داشتند که به کاربران بیت کوین رایگان اهدا می‌کردند. با این حال، با گذشت زمان و افزایش بهای بیت کوین، این سایت‌ها رفته رفته غیرفعال شدند به طوری که دیگر اثری از آنها نیست.

در حال حاضر سایتی را پیدا نمی‌کنید که به صورت رایگان به شما بیت کوین بدهد. مراقب سایت‌های کلاهبرداری باشید.

سخن پایانی

بیت کوین، آغاز انقلابی جدید در جهان بود و رنسانسی را در صنعت مالی و فین‌تک ایجاد کرد. شبکه بیت کوین در سال 2009 آغاز به کار کرد و از آن زمان بدون نقص به کار خود ادامه داده است. بیت کوین صرفا یک ارز دیجیتال نیست، بلکه سیستمی مالی است که قصد دارد با تورم، سیاست‌های اشتباه قانون‌گذاران و نابرابری مالی مبارزه کند.

ممکن است خیلی‌ها صرفا با شنیدن نام بیت کوین و سودهای خوب آن تصمیم بگیرند بدون تحقیق در این ارز سرمایه‌گذاری کنند. این افراد غالبا پس از سقوط قیمت‌ها، دچار هیجانات شده و دارایی خود را با ضرر به فروش می‌رسانند. توصیه می‌کنیم پیش از هرگونه سرمایه‌گذاری در بیت کوین یا سایر ارزهای دیجیتال، در رابطه با این حوزه تحقیق کنید. زمانی که بتوانید به سوالات بلاکچین چیست و بیت کوین چیست به خوبی پاسخ دهید، می‌توانید برای سرمایه‌گذاری در بازار رمزارزها اقدام کنید.

دسته بندی مطالب
مطالب مرتبط
مطالب مرجع

ارز دیجیتال چیست؟

بلاک چین چیست؟

متاورس چیست؟

NFT چیست؟

دیفای (DeFi) چیست؟

صرافی غیرمتمرکز چیست؟

کیف پول چیست؟

تحلیل تکنیکال چیست؟

ایردراپ چیست؟

استیکینگ ارز دیجیتال چیست؟

بیت کوین چیست؟

اتریوم چیست؟

تتر چیست؟

خرید و فروش ارز های دیجیتال
ما را دنبال کنید
نظرات کاربران

21 پاسخ

  1. سلام ممنون از مقاله خوبتون
    آینده بیت کوین رو چطور پیش بینی میکنید. امسال امید هست ک قبمتش مجدد برگرده ب قیمت قبلی؟

  2. سلام یه سایت بود رفتم توش کیف پول هم درست کردم الان دارم ازش ساتوشی میگیرم. رایگان بیت کوین میده. میشه بهش اعتماد کرد؟ نمیدونم چجوری برداشت کنم. لطفا جواب بدهید

    1. سلام دوست عزیز. این سایت‌ها دیگه وجود ندارن و اگر هم توی سایت بهتون دارن ساتوشی میدن صرفا یه عدده که باهاش بازی می‌کنن و تغییرش میدن. این یعنی بهتون بیت کوین واقعی تعلق نگرفته. در حقیقت با توجه به قیمت کنونی بیت کوین دیگه چیزی به اسم بیت کوین رایگان وجود نداره. توصیه می‌کنیم از این سایت‌ها دوری کنین و به هیچ وجه کیف پولتون رو به این سایت‌ها متصل نکنید

  3. یکی از بهترین مقالات فارسی در رابطه با بیت کوین بود. ممنون از تیم داموند

  4. آیا اینکه با مصرف انرژی بیشتر در بازار ارزهای دیجیتال درامد بیشتری هم کسب میکنیم درسته؟

    1. سلام دوست عزیز؛ نه لزوماً.
      اگه قصد دارید خرید و فروش ارز دیجیتال انجام بدید فعالیت شما به مصرف انرژی بیشتر ربطی نداره. با این حال، اگه قصد دارید استخراج ارز دیجیتال انجام بدید، هرچی توان پردازشی دستگاه‌های استخراجتون بالاتر باشه، احتمال کسب سودتون بالاتر میره.

    1. سلام دوست عزیز؛ متوجه سوالتون نشدم. اگر منظورتون اینه با خرید و فروش بیت کوین جزو کدوم دسته نودها یا توسعه دهندگان محسوب میشیم، باید بگم لزوما هیچکدوم. شما صرفا میتونین یه سرمایه‌گذار ساده باشید و خرید و فروش رو انجام بدید.

  5. سلام میشه به زبان ساده توضیح بدید که بیت کوین دقیقا چیه شکلش چجوریه و از چه الگوریتمی پیروی میکنه؟ من هرچی میخونم درموردش واسم قابل درک نیست؟

    1. سلام دوست عزیز؛
      بذارید به زبان ساده واستون توضیح بدم:
      بیت کوین یک شبکه غیرمتمرکزه مثل اینترنت که افراد مختلف از سراسر دنیا بهش متصلن. این شبکه به جای اینکه دیتا سنترهای متمرکز داشته باشه و داده‌های اون روی یک سرور در یک جای مشخص قرار داشته باشه، بین تمامی افراد مشارکت‌کننده در شبکه توزیع‌شده و به همین خاطر، غیرمتمرکزه
      حالا این شبکه یک ارز دیجیتال به همین اسم، یعنی بیت کوین داره که برای معاملات و انتقال ارزش ازش استفاده میشه.
      گفتیم شبکه بیت کوین بین همه مشارکت‌کننده‌ها توزیع شده، این یعنی کسی راس کار نیست و بیت کوین رو هدایت نمی‌کنه. به جای این کار، یک الگوریتم اجماعی در این شبکه تعبیه شده به اسم اجماع اثبات کار.
      حالا کار الگوریتم اجماع چیه؟ اینه که سر تراکنش‌ها و تغییرات شبکه افراد مشارکت‌کننده به توافق برسن! این یعنی اتفاقات در شبکه بیت کوین با اجماع اکثریت صورت میگیره.
      حالا این اجماع با استفاده از دستگاه‌های ماینر و فرآیند استخراج انجام میشه.

  6. آیا این ریسک نیست که شما برا فروش بیت کوین آدرس کیف پول رو بدید دست خریدار و اون پول رو انتقال نده به حساب شما؟

    1. سلام دوست عزیز؛ سوالتون رو درست متوجه نشدم. اگر منظور اینه که آدرس کیف پول رو به دیگری بدید ریسکی داره یا نه باید بگیم نه. مثل شماره کارت بانکیتون میمونه و کسی با دونستن شماره کارت نمیتونه به پول شما دسترسی پیدا کنه. اما اگر سوال اینه شما آدرس رو به شخصی بدید و اون طرف بیت کوین رو نزنه باید بگم که کامل بستگی به خود طرف مقابل داره.

    1. سلام دوست عزیز؛ سیگنال‌دهی جزو سیاست‌های مجموعه داموند نیست. با این حال، سعی کردیم در مقالات آموزشیمون راه درست رو بهتون نشون بدیم. حتما مقالاتمون رو مطالعه کنید.

  7. هزینه کل دستگاها برای شروع بیت کوین چقده آیا با موبایل میشه این کاروانجام داد؟

    1. سلام دوست عزیز؛ همونطور که داخل مقاله گفتیم، امکان استخراج بیت کوین با گوشی وجود نداره و صرفا با این کار، به گوشی‌تون آسیب وارد می‌کنین. اگر کسی وعده استخراج بیت کوین با گوشی موبایل به شما داده اون رو اصلا قبول نکنید. هزینه دستگاه‌ها هم متغیره و با یک سرچ ساده در گوگل میتونین قیمت روز رو متوجه بشید.

  8. سلام درسته که برنامه هایی اومده که رو گوشی نصب میشه و با اونا بیت کویین استخراج میکنن ؟

    1. سلام دوست عزیز. خیر به هیچ عنوان درست نیست. استخراج بیت کوین به هیچ عنوان با گوشی موبایل امکان پذیر نیست و با نصب این برنامه‌ها تنها فضای گوشیتون رو اشغال می‌کنین. در ضمن ممکنه این برنامه ها بدافزارهای مختلفی داشته باشن و به گوشی شما آسیب وارد کنند. اکیدا توصیه می‌کنیم از نصب برنامه هایی اعم از استخراج بیت کوین با گوشی یا ثبت نام در سایت هایی از این قبیل خودداری کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.