دلار بایننس یا BUSD یک استیبل کوین با قیمت وابسته به دلار است که صرافی معروف بایننس آن را صادر میکند. این صرافی یکی از بزرگترین صرافیهای ارز دیجیتال در دنیا است. به همین دلیل، BUSD نیز به شدت مورد توجه قرار گرفته است. اما BUSD چیست و چه کاربردی دارد؟
همانطور که گفتیم، دلار بایننس، نوعی استیبل کوین است. استیبل کوینها نوعی رمزارز هستند که برای حفظ ارزش ثابت با گذر زمان طراحی شدهاند. معمولا، ارزش هر استیبل کوین، وابسته به یک ارز فیات یا ارز رایج مثل دلار آمریکا است. در نتیجه، ارزش استیبل کوینها برخلاف رمزارزهای معمولی مثل بیت کوین یا اتریوم، ثابت باقی میماند و نوسانات زیادی ندارد.
هدف اصلی صدور استیبل کوینها، تسهیل معاملات در بازار ارزهای دیجیتال است. در واقع، کاربران به جای اینکه به طور مستقیم، بیت کوین و دیگر رمزارزهای معمولی را با دلار یا دیگر ارزهای رایج بخرند، از ارز رایج خود برای خرید استیبل کوین و از استیبل کوین برای خرید ارزهای دیجیتال استفاده میکنند.
در این مقاله میخواهیم به شما بگوییم که BUSD چیست و چه کاربردهایی دارد اما پیش از آن، باید در رابطه با استیبل کوینها و اهمیت آنها در بازار کریپتو صحبت کنیم. با داموندمگ همراه باشید.
استیبل کوین چیست و چطور کار می کند؟
استیبل کوینها (Stablecoins) ، رمزارزهایی هستند که ارزش آنها نسبت به یک دارایی واقعی، مثل دلار آمریکا، ثابت است و هیچ تغییری نمیکند. اکثر استیبل کوینها مثل تتر (Tether) و USDC، ارزشی نظیر به نظیر با دلار آمریکا دارند؛ یعنی هر یک تتر یا USDC، معادل با یک دلار آمریکا است. در نتیجه، ارزش استیبل کوینها، تا حد بسیار زیادی ثابت است.
مؤسساتی که استیبل کوینها را صادر میکنند، به ازای هر استیبل کوین صادر شده، مقدار مشخصی دارایی، ذخیره میکنند که در واقع، آن دارایی، پشوانه استیبل کوین محسوب میشود. به عبارت دیگر، اگر آن سازمان بخواهد استیبل کوینهای خودش را نقد کند، میتواند ذخیره موجود را به کار بگیرد.
در مقابل استیبل کوینها، ارزهای دیجیتال معمولی مثل بیت کوین یا اتریوم قرار دارند که هیچ پشتوانهای در دنیای واقعی ندارند. ارزش این ارزهای دیجیتال، برخلاف استیبل کوینها، به شدت نوسان میکند. تریدرهای ارزهای دیجیتال از این نوسانات بهره میبرند تا با روشی موسوم به نوسانگیری، کسب سود کنند.
BUSD چیست؟
BUSD، رمزارزی است که همانند بسیاری از رمزارزهای دیگر، با دلار آمریکا پشیبانی می شود. استفاده از BUSD، همانند دیگر استیبل کوینها، به کاربران اجازه میدهد تا بدون نگرانی از نوسانات بازار ارزهای دیجیتال، دلارهای خود را دیجیتالی کنند تا هر وقت که بخواهند، با آنها ارزهای دیجیتال بخرند.
BUSD با این هدف ایجاد شده است که با استفاده از یک شبکه جهانی بدون استهلاک که امکان دسترسی بهتر، انعطافپذیری بیشتر و تراکنشهای سریعتر را برای داراییهای دیجیتالی فرآهم میآورد، اکوسیستم امور مالی غیر متمرکز یا دیفای (DeFi) را بهبود ببخشد.
توکنهای دلار بایننس به صورت توکنهای ERC-20 در بلاک چین اتـریوم صادر میشوند. این توکنها ارزشی نظیر به نظیر و یک به یک با دلار آمریکا دارند و به ازای هر BUSD صادر شده توسط شرکت پاکسوس (Paxos) که شریک تجاری بایننس در این پروژه است، یک دلار آمریکا به حساب این شرکت در بانکهای آمریکایی واریز میشود.
BUSD، یکی از سه استیبل کوین موجود در بازار ارزهای دیجیتال است که تحت قوانین ایالات متحده آمریکا فعالیت میکند. دو استیبل کوین دیگر که در این لیست کوتاه قرار میگیرند، GUSD یا دلار جمینی (Gemini) و PAX هستند که دومی نیز توسط مؤسسه پاکسوس، صادر میشود.
توکن ERC-20 چیست؟
در بالا گفتیم که BUSD چیست و البته اشاره کردیم که توکنهای دلار بایننس، توکنهای ERC-20 هستند. بنابراین، بد نیست که پیش از توضیح بیشتر در رابطه با BUSD و کاربردهای آن، برای شما توضیح دهیم که توکن ERC-20 دقیقا چیست؟
در صورتی که با بلاک چین اتریوم آشنا باشید، نام توکنهای ERC-20 به گوش شما خورده است. اکوسیستم بلاک چین اتریوم، بر اساس توکنهایی کار میکند که کاربران در این بلاک چین، خرید و فروش میکنند. یکی از انواع این توکنها، توکنهای ERC-20 هستند که محبوبیت بسیار بالایی دارند.
ERC-20، نه تنها نوعی توکن، بلکه نمایندهای از مجموعه استانداردهایی برای توکنهای دیجیتالی است. در اغلب موارد، از ERC-20 در قراردادهای هوشمند استفاده میشود. این توکنها، از قوانین شبکه بلاک چین اتریوم، پیروی میکنند.
اگر بخواهیم خیلی ساده توضیح دهیم، توکنهای ERC-20، همانند توکنهای دیگر ارزهای دیجیتال مثل بیت کوین، اتر و … هستند. ERC-20، استانداردی است که به انواعی از توکنها تعلق میگیرد. در واقع، هر پلتفرمی که بر اساس بلاک چین اتریوم باشد، میتواند توکنهای ERC-20 صادر کند. کاربران فقط میتوانند از توکنهای ERC-20 در بلاک چین اتـریوم استفاده کنند.
توکنهای ERC-20، کاملا قابل تعویض هستند و میتوان از آنها برای کارهایی مثل پرداخت استفاده کرد. در قراردادهای هوشمند در پلتفرم اتریوم از ERC-20 استفاده میشود.
در این مقاله نمیخواهیم بیشتر از این به موضوع توکنهای ERC-20 بپردازیم و بنابراین، به موضوع اصلی مقاله یعنی دلار بایننس باز میگردیم.
تاریخچه BUSD
تاریخچه BUSD چیست و این استیبل کوین چرا و با چه هدفی ساخته شده است؟
در تاریخ ۵ سپتامبر ۲۰۱۹، دو شرکت بایننس و پاکسوس، همکاری خود را برای ساخت استیبل کوین دلار بایننس، اعلام کرد. سازمان خدمات مالی ایالت نیویورک (NYDFS) به این دو شرکت مجوز داد تا BUSD را راهاندازی کنند.
خیلی زود و در تاریخ ۱۲ سپتامبر همان سال، BUSD با ارزشی نظیر به نظیر با دلار آمریکا، برای خرید از پاکسوس، در دسترس قرار گرفت.
هشت روز بعد و در تاریخ ۲۰ سپتامبر، در صرافی بایننس، امکان خرید BUSD در ازای BTC، BNB یا XRP وجود داشت. با الزام NYDFS، این استیبل کوین به صورت ماهیانه، توسط شرکت حسابداری Withum، حسابرسی میشود.
دلیل استفاده از BUSD چیست؟
ظرف ۶ ماه از راهاندازی BUSD، صرافی بایننس چندین دلیل قانع کننده برای استفاده از این استیبل کوین در صرافی خودش و نیز، استفاده از آن در خارج از اکوسیستم بایننس، ایجاد کرد.
یکی از کارهایی که بایننس در پلتفرم خودش انجام داد، افزایش جفتهای معاملاتی BUSD به ۴۸ جفت بود. با این کار، سرمایهگذاران و تریدرها، این امکان را داشتند تا توکن دلار بایننس را با بسیاری از رمزارزهای مهم دنیای کریپتو، معامله کنند.
به علاوه، بایننس، پلتفرمی را اضافه کرد که کاربران میتوانستند در آن، با یک کلیک، USDC را با ۸ ارز رایج شامل دلار آمریکا، یورو، پوند بریتانیا، ین ژاپن، روبل روسیه، دلار کانادا، دانگ ویتنام و یوان چین، معامله کنند. در این پلتفرم، امکان خرید دلار بایننس با ارزهای گفته شده و به وسیله کارت اعتباری یا انتقالات بانکی وجود دارد.
فناوری استیبل کوین دلار بایننس
اما فناوری مورد استفاده در BUSD چیست؟ دلار بایننس طوری طراحی شده تا هر توکن آن، ارزشی برابر با یک دلار آمریکا داشته باشد. همچنین، به ازای هر BUSD که صادر میشود، یک دلار آمریکا به حسابهای بانکی شرکت پاکسوس، اضافه میشود.
هر درخواستی برای خرید یا فروش توکنهای این استیبل کوین، با ورود یا خروج پول به حسابهای منتسب به شرکت پاکسوس در بانکهای ایالات متحده آمریکا همراه است. بر اساس این درخواستها، توکنهای دلار بایننس، صادر میشوند یا میسوزد. به صادر شدن این توکنها، مینت کردن یا مینتینگ (Minting) گفته می شود.
برای مثال، درخواست خرید دلار بایننس به ارزش ۱۰۰۰ دلار آمریکا، منجر به مینت شدن ۱۰۰۰ توکن BUSD میشود. از سوی دیگر، بازگرداندن ۱۰۰۰ BUSD به پلتفرم مربوطه، منجر به برداشت ۱۰۰۰ دلار از حسابهای مؤسسه پاکسوس و انتقال آن به حساب شخصی میشود که توکنهای BUSD را باز گردانده است. ۱۰۰۰ توکن بازگردانده شده نیز میسوزند.
پاکسوس میتواند در مواقع بحرانی مثل هکها و دیگر تهدیدات امنیتی، تراکنشها را متوقف، ایجاد یا لغو کند.
با اینکه مؤسسه پاکسوس، ساخت و سوز توکنهای BUSD را بر عهده دارد، قراردادهای هوشمند ERC-20 نیز با توکن های BUSD کار میکنند. این قراردادهای هوشمند، امنیت تراکنشها را بالا میبرند و نیاز به واسطهها را برای انجام تراکنشها از بین برده و این کار را به قابلیتهای مطمئن شبکه بلاک چین اتریوم میسپارند.
فرآیند صدور و بازپرداخت توکن های BUSD
از آنجایی که BUSD یک توکن ERC-20 است، به راحتی میتوان توکنهای آن را معامله کرد زیرا اغلب کیف پولهای دیجیتالی و صرافیهایی که از اتریوم پشتیبانی میکنند، از تراکنشها دلار بایننس و بازبینی آنها نیز پشتیبانی میکنند.
NYDFS، به فعالیتهای BUSD و انطباق آن با قوانین مالی ایالت نیویورک، نظارت دارد. بنابراین، مؤسسه پاکسوس، از قوانین بانک بانکی نیویورک تبعیت میکند. تبعیت از این قوانین، نیازمند این است که پاکسوس، حسابهای بانکی خود را قفل کرده و در هنگام نیاز، ترازهای حسابهای بانکی قفل شده را پاک کند.
تبعیت BUSD از قوانین بانکی نیویورک، با قابلیتی به نام setLawEnforcementRole امکانپذیر است. از این قابلیت برای محدودیتهای کنترلی روی تعداد BUSDهای در گردش، استفاده میشود.
از آنجایی که استفاده از قابلیت setLawEnforcementRole، به وضوح با شرایط غیر متمرکز بودن رمزارز BUSD در تضاد است، پاکسوس تأکید کرده که تنها برای رعایت قانون از این قابلیت استفاده میکند و هدف از این کار، انجام نشدن فعالیتهای قانونی، مثل تأمین مالی تروریسم و پولشویی با BUSD است. همچنین، پاکسوس تأکید کرده که هرگز بدون مجوز نهادهای قانونی، از این قابلیت استفاده نخواهد کرد.
مقایسه BUSD با PAX
حالا که توضیح دادیم BUSD چیست و چگونه کار میکند، بد نیست که آن را با PAX، دیگر استیبل کوین مؤسسه پاکسوس، مقایسه کنیم.
همانطور که گفتیم، پاکسوس با بایننس همکاری کرد تا استیبل کوین دلار بایننس، راهاندازی شود. با این حال، قبل از آن همکاری نیز مؤسسه پاکسوس، استیبل کوین مخصوص خودش، یعنی PAX را داشت. هم BUSD و PAX، دارای نسبت یک به یک با دلار آمریکا هستند و توسط دلار، پشتیبانی میشوند.
بایننس، پاکسوس را برای همکاری انتخاب کرد زیرا این مؤسسه، سابقه ساخت یک استیبل کوین مطمئن را داشت. بنابراین، راهاندازی استیبل کوین دلار بایننس، با همکاری پاکسوس، بسیار راحتتر بود.
حسابهای بانکی PX و BUSD کاملا از هم دیگر جدا هستند و هر کدام از این استیبل کوینها، توکنهای مخصوص به خود را دارند و برای مقاصد متفاوتی، ساخته شدهاند.
کاربرد BUSD چیست؟
تراکنشهای دلار بایننس در بلاک چین اتریوم، همانند دیگر توکنهای ERC-20 انجام میشود. هر کاربری که بخواهد توکنهای BUSD خود را برگرداند، باید توکنها را به آدرسی تحت کنترل مؤسسه پاکسوس بفرستد. با این کار، توکنهای بازپرداخت شده، میسوزند و به ازای همان توکنها، دلار آمریکا از حسابهای بانکی پاکسوس به حساب بانکی کاربر، منتقل میشود.
چگونه می توان از BUSD استفاده کرد؟
اما کاربرد اصلی BUSD چیست و چگونه میتوان از این ارز دیجیتال، استفاده کرد؟
از آنجایی که BUSD در بلاک چین عمومی اتریوم وجود دارد، تریدرها میتوانند از آن به عنوان جایگزینی برای ارزهای فیات استفاده کنند. بنابراین، کاربران و کسب و کارها میتوانند نیازهای بانکی خودشان را با خرید BUSD به پاکسوس، برونسپاری کنند. به علاوه، از آن جایی که BUSD، نوعی توکن نوعی توکن ERC-20 محسوب میشود، میتوان در هر کدام از dAppها و قراردادهای هوشمند اتریوم، از آن استفاده کرد.
مزیت های استفاده از BUSD چیست؟
- تراکنشهای BUSD در صرافی بایننس، بدون کارمزد انجام میشوند.
- بسیاری از خدمات وامدهی در بایننس، که میتوان BUSD را در آنها سپردهگذاری کرد، بهره سالیانه ۱۵ درصدی دارند.
- میتوان از BUSD به عنوان وثیقه برای وام گرفتن در پلتفرم بایننس مارجین تریدینگ (Binance Margin Trading) استفاده کرد.
- میتوان از BUSD به عنوان وثیقه در پلتفرمهای معاملات آتی بایننس استفاده کرد.
- بایننس، ۴۸ جفت معاملاتی برای BUSD معرفی کرده است. به علاوه، شما میتوانید در این صرافی، BUSD را در ازای پرداخت مستقیم دلار آمریکا، دلار کانادا، پوند انگلیس، یوان چین، ین ژاپن، دانگ ویتنام و روبل روسیه بخرید.
- پلتفرم بایننس، قابلیتی را معرفی کرده است که کاربران میتوانند از طریق آن، چندین استیبل کوین را در یک تراکنش و بدون کارمزد، به BUSD تبدیل کنند. با TUSD، USDC و PAX میتوانید از این قابلیت استفاده کنید.
- در پلتفرم بایننس میتواند USDC را به صورت BUSD نگهداری و بدون هیچ کارمزدی آن را به BUSD تبدیل کرد.
سوالات پرتکرار در رابطه با BUSD
۱- BUSD چیست؟
BUSD یا دلار بایننس، استیبل کوین صرافی بایننس است که هر توکن آن، ارزشی به اندازه یک دلار دارد.
۲- آیا می توان از BUSD در دیفای استفاده کرد؟
بله. BUSD یک توکن ERC-20 است و میتوان از آن در قراردادهای هوشمند اکوسیستم دیفای برای بهره گرفتن یا وام گرفتن استفاده کرد.
۳- BUSD چه فرقی با PAX دارد؟
PAX نیز یک استیبل کوین با ارزش نظیر به نظیر با دلار است ولی هیچ ربطی به بایننس ندارد و فقط توسط پاکسوس صادر میشود.
جمع بندی
استیبل کوینها با ارزش ثابتی که دارند، یکی از قطعات اصلی تکمیل کننده پازل دنیای کریپتو هستند. در حال حاضر، محبوبترین استیبل کوین، تتر است که هر توکن آن، ارزشی برابر با یک دلار آمریکا دارد.
سه استیبل کوین BUSD، GUSD و PAX، تنها استیبل کوینهایی هستند که تحت قوانینی خارج از دنیای کریپتو قرار دارند. مؤسسات صادر کننده این استیبل کوینها، از قوانین مالی دولتی تبعیت میکنند و دارای پشتوانه واقعی برای کوینهای خود هستند.
استیبل کوین BUSD یا دلار بایننس، یکی از استیبل کوینهای بسیار معتبر و کاربردی است که با همکاری مؤسسه پاکسوس و صرافی بایننس ایجاد شده است. مؤسسه پاکسوس این استیبل کوین را صادر میکند و بایننس نیز در صرافی خودش امکانات قابل توجهی مثل تراکنشهای بدون کارمزد و جفتهای معاملاتی متعدد برای آن، فراهم آورده است.
هر BUSD، یک دلار آمریکا ارزش دارد و در واقع، به ازای هر BUSD، یک دلار در حسابهای بانکی مؤسسه پاکسوس در بانکهای آمریکایی موجود است. به ازای هر توکن مینت شده توسط کاربران، یک دلار به حسابهای بانکی این مؤسسه واریز میشود و به زمانی که کاربری، توکنهای BUSD خودش را به آدرس این مؤسسه در بلاک چین ارسال میکند، به تعداد آن توکنها، از حسابهای بانکی پاکسوس برداشت و به حساب بانکی کاربر، انتقال داده میشود.
در این مقاله به شما گفتیم که BUSD چیست و کار کردن با آن چه مزیتهایی دارد. همانطور که دیدید، به دلیل امکانات و قابلیتهایی مثل امکان خرید مستقیم این ارز دیجیتال با پولهای رایج هشت کشور آمریکا، کانادا، انگلستان، ژاپن، روسیه، ویتنام و چین که بایننس برای این استیبل کوین فراهم آورده است، دلار بایننس به یکی از محبوبترین استیبل کوینها تبدیل شده است. به علاوه، توکنهای BUSD، توکنهای ERC-20 هستند و میتوان از آنها در قراردادهای هوشمند و dAPPهای بر پایه پلتفرم اتریوم استفاده کرد.