اگر از معامله گران ارزهای دیجیتال باشید، احتمالا گزینه های مارجین Cross و Isolated را در قسمت معاملات صرافیهای ارز دیجیتال مشاهده کردهاید. گزینههای کراس و ایزوله معمولا در کنار بخش معاملات معمولی یا همان معاملات اسپات (Spot) قرار گرفته است و به عنوان روش های مختلفی برای انجام معاملات مارجین ارزهای دیجیتال به شمار میروند.
شاید با دیدن دکمه های Cross و Isolated در صرافی های ارز دیجیتال، برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که مارجین کراس (Cross Margin) و مارجین ایزوله (Isolated Margin) چه چیزهای هستند و در کارکرد چه تفاوتی با یکدیگر دارند.
در این مقاله قصد داریم با زبان ساده توضیح دهیم که مارجین Cross و Isolated چیست و چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند. اگر از علاقهمندان به ترید و معاملات رمزارزها هستید، توصیه میکنیم که تا انتهای این مقاله با داموندمگ همراه باشید.
مارجین تریدینگ یا معاملات مارجین چیست؟
گزینه های معاملاتی Cross و Isolated در صرافی های رمزارزی زیرمجموعه معاملات مارجین هستند و روشهای مختلفی از انجام این نوع معامله به شمار میروند. به همین دلیل قبل از توضیح کراس و ایزوله ، توضیحات خلاصهای از مارجین تریدینگ یا معاملات مارجین ارائه میکنیم تا آگاهی از مفاهیم بعدی برای شما سادهتر شود. چنانچه این مفاهیم را میدانید، شروع به خواندن بخشهای بعدی کنید.
معاملات مارجین کار معاملهگران حرفهای را راحت میکند و به آنها امکان میدهد تا با چندین برابر پول واقعی خود، وارد معامله شوند و سود زیادی کسب کنند. معاملات مارجین به زبان ساده یعنی اینکه یک نوع وام سریع توسط کارگزاریها یا صرافیهای ارز دیجیتال به معاملهگران ارائه میشود و باعث افزایش قدرت خرید آنها خواهد شد.
بنابراین معاملهگران میتوانند با پول بیشتر به سودی بیشتری دست پیدا کنند و بعد از آنکه معامله خود را میبندند، صرافی ارز دیجیتال کارمزد و سود وام خود را برداشت خواهد کرد. البته این را هم توجه کنید، همانطور که سود کردن در معاملات مارجین شیرینتر است، ضرر کردن در این معاملات نیز به همان نسبت تلخ تر است.
توجه کنید که در معاملات مارجین با یک وام سریع از صرافی به معامله میپردازید، پس در صورتی که وارد یک ضرر اندک شوید، زیانی که به سرمایه شما خواهد رسید، چند برابر و بزرگ خواهد بود. انجام اینگونه معاملات به تجربه بالا نیاز دارد، پس در آنها کاملا احتیاط کنید و به ریسک های آن توجه کنید. در ادامه نحوه کارکرد معاملات مارجین را با یک مثال و زبانی ساده توضیح میدهیم.
توضیح ساده نحوه کارکرد معاملات مارجین با یک مثال
اگر با توضیحات ارائه شده، هنوز هم دقیقا متوجه چگونگی معاملات مارجین نشدهاید، در ادامه آن را با یک مثال روشن توضیح خواهیم داد. تصور کنید که شما قصد خرید 1 ارز دیجیتال به ارزش هزار دلار را دارید و قصد دارید هنگامی که قیمت آن دو هزار دلار شد، آن را بفروشید. اگر با معامله اسپات این کار را انجام دهید و به هدف معاملاتی خود برسید، هزار دلار سود خواهید کرد.
اگر بخواهید سود بیشتری در این معامله به دست آورید، میتوانید از معامله مارجین استفاده کنید، در ابتدا این معامله شما اهرم یا Leverage مورد نظر خود را تنظیم میکنید، به طور مثال اگر بخواهید 5 برابر پول خود معامله کنید، از اهرام 5:1 استفاده میکنید. در این صورت صرافی ارز دیجیتال به شما کمک خواهد کرد و به جای خرید 1 ارز دیجیتال، 5 ارز دیجیتال برای شما خریداری میشود.
در صورتی که در این معامله مارجین به هدف معاملاتی خود برسید، به جای هزار دلار سود، 5 هزار دلار سود خواهید کرد و پس از بستن معامله خود، صرافی کارمزد و سود کمک خود را برداشت خواهد کرد. حال اگر همه چیز مطابق پیشبینی شما نشود و معامله شما وارد ضرر شود، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ این موضوع را در بخش بعدی بررسی خواهیم کرد.
لیکویید شدن در معامله ارزهای دیجیتال
نکته مهمی که در معاملات مارجین وجود دارد، احتمال از دست دادن کل دارایی در طی یک معامله است. همانطور که گفتیم در مارجین تریدینگ با یک وام و قدرت بیشتر وارد معامله میشوید، بنابراین همانطور که میتوانید سود چند برابر دارایی خود سود کنید، امکان این وجود دارد که چند برابر دارایی خود نیز ضرر کنید. بازارهای مالی بسیار پر نوسان هستند و همواره برای همه معاملهگران امکان سود و ضرر وجود دارد.
شما در یک معامله مارجین هیچگاه به صرافی یا کارگزاری خود بدهکار نمیشوید، هنگامی که در این نوع معاملات بیش از دارایی خود ضرر کنید، صرافی معامله شما را به صورت خودکار میبندد و موقعیت معاملاتی شما اصطلاحا لیکویید میشود.
در حالت لیکویید شدن یک معامله مارجین، تمام پولی که بر روی یک معامله مارجین قرار دادهاید از دست میرود و با توجه به Cross بودن یا Isolated بودن معامله مارجین ، امکان دارد کل موجودی حساب شما صفر شود و یا آنکه فقط سرمایهای که بر روی آن معامله گذاشته بودید، صفر شود.
در این پاراگراف بالا یک اشاره کوچک و خیلی خلاصه به معاملات مارجین کراس و ایزوله داشتیم و احتمالا ذهن شما با مثال بالا کنجکاو و روشن شده است، پس در بخشهای بعدی به توضیح کامل معاملات مارجین Cross و مارجین Isolated خواهیم پرداخت.
مارجین کراس یا Cross Margin چیست؟
هنگامی که یک معامله مارجین از نوع کراس است، به این معناست که تمام موجودی حساب مارجین شما وارد موقعیت های معاملاتی باز شما خواهد شد. اجازه دهید با یک مثال به صورت سادهتر توضیح دهیم.
فرض کنید که در حساب مارجین صرافی خود، 1000 دلار واریز کردهاید و آماده انجام معاملات مارجین بر روی ارزهای دیجیتال هستید. با 100 دلار از موجودی حساب خود، یک معامله کراس مارجین باز میکنید. پس از مدتی که نوسان قیمت خلاف تصور شما در بازار رخ میدهد و اوضاع به گونهای پیش میرود که ضرر شما بیشتر از 100 دلار است.
اگر در این شرایط، معامله مارجین خود را در حالت Cross باز کرده باشید. معامله 100 دلاری شما لیکویید نمیشود (درباره اینکه لیکویید شدن چیست، در بخش قبلی توضیح دادهایم.)، بلکه سیستم به صورت خودکار شروع به استفاده از بقیه موجودی شما (یعنی 900 دلار باقی مانده ) میکند. بنابراین معامله مارجینی که با 100 دلار باز کرده بودید، بسته نخواهد شد.
اگر بعد از مدتی جهت حرکت قیمت مطابق با پیش بینی شما شود، به سود دست پیدا خواهید کرد، ولی اگر قیمت همچنان خلاف پیش بینی شما حرکت کند، در معامله کراس مارجین خود آنقدر ضرر خواهید کرد که تمام 1000 دلار موجودی حساب شما صفر شود.
در حالت Cross کل موجودی حساب مارجین شما، به کمک موقعیت معاملاتی شما میآید و همه تلاش سیستم بر این است که از لیکویید شدن معامله باز شما جلوگیری کند. بنابراین معامله کراس مارجین مخصوص معاملهگران حرفه ای با موجودی حساب بسیار بالاست که از پیش بینی خود کاملا مطمئن هستند و نمیخواهند نوسانات غیرمنتظره و پارازیت های حرکت قیمت باعث لیکویید شدن و بسته شدن موقعیت معاملاتی آنها شود.
افراد حرفهای معمولا آنقدر در حساب مارجین خود موجودی دارند که معامله کراس مارجین آنها به دلیل صفر شدن موجودی، بسته نمیشود. موجودی این افراد همانند یک طناب بسیار محکم است که هرچقدر قیمت آن را به پایین میکشد، پاره نمیشود و در نهایت هم قیمت با آنها همراهی خواهد کرد و به سمت پیش بینی آنها حرکت خواهد کرد.
مارجین ایزوله (Isolated Margin) چیست؟
همانطور که از اسم آن مشخص است، در این نوع معامله مارجین همه چیز به صورت ایزوله شده یا Isolated انجام میشود. ایزوله بودن به چه معناست؟ یعنی اینکه تغییرات در یک جز از سیستم، بر روی کل سیستم اثر نگذارد. مثلا اجاق یک محیط ایزوله شده است که برای پخت غذا به کار میرود. با اینکه در یک قسمت از آشپزخانه آتش روشن شده است، اما این آتش در یک نقطه ایزوله شده و کل محیط آشپزخانه را به آتش نمیکشد.
حال اجازه دهید با همین تعریف بالا، به سراغ مثال خودمان برویم. باز هم فرض کنید که در حساب مارجین صرافی خود، 1000 دلار واریز کردهاید و آماده انجام معاملات مارجین بر روی ارزهای دیجیتال هستید. با 100 دلار از موجودی حساب خود، یک معامله مارجین ایزوله یا همان Isolated باز میکنید. پس از مدتی که نوسان قیمت خلاف تصور شما در بازار رخ میدهد و اوضاع به گونهای پیش میرود که ضرر شما بیشتر از 100 دلار است.
اگر در این شرایط، معامله مارجین خود را در حالت Isolated باز کرده باشید. آتش ضرر به کل موجودی حساب شما سرایت نخواهد کرد و فقط همان 100 دلاری خواهد سوخت که بر روی معامله خود گذاشته بودید. یعنی باقی موجودی حساب مارجین شما که خارج از معامله بود (یعنی همان 900 دلار) دست نخورده خواهد ماند.
مارجین Cross و Isolated ؛ کدام بهتر است؟
همانطور که گفتیم معاملات cross و Isolated هر دو از انواع معاملات مارجین هستند. بنابراین هر دو ریسک ذاتی معاملات مارجین را دارا هستند. ولی حالت کراس دارای قابلیت بهتری برای مقاومت در برابر ریسک لیکوئید شدن است، حال آنکه در معامله ایزوله، با یک نوسان پیش بینی نشده یا رخ دادن لانگ اسکوییز یا شورت اسکوییز، امکان لیکوئید شدن معامله شما وجود دارد.
گاهی قیمت فقط کمی خلاف جهت پیش بینی شما حرکت میکند و سپس دقیقا مطابق انتظار شما حرکت خواهد کرد. در این حالت اگر معامله مارجین شما به صورت Isolated باشد، ضرر خواهید کرد و معامله شما بسته میشود، ولی اگر معامله مارجین شما Cross باشد، در مقابل لیکوئید شدن و بسته شدن مقاومت خواهد کرد و نه تنها ضرر نمیکنید، بلکه طبق پیش بینی به سود نیز دست پیدا خواهید کرد.
چه زمانی از مارجین Cross استفاده کنیم؟
اگر دارای یک استراتژی بلند مدت، تست شده و حرفهای هستید و از طرف دیگر دارای یک موجودی حساب بالا نیز هستید. بنابراین شیوه معاملاتی کراس مارجین بیشتر مناسب شما خواهد بود. چرا که موقعیت معاملاتی شما مستحکم است و نوسانات ناگهانی و پیش بینی نشده بازار، باعث بسته شدن و لیکویید شدن موقعیت معاملاتی شما نخواهد شد.
اگرچه در معامله مارجین کراس، تمام موجودی حساب شما درگیر میشود، اما ایمنی آن در برابر نوسانات قیمت، بالاتر از مارجین ایزوله است و این موضوع هم به شما کمک میکند که از لیکویید شدن فرار کنید و هم به شما فرصتی می دهد که ضرر را به سود تبدیل کنید.
چه زمانی از مارجین Isolated استفاده کنیم؟
برای افراد غیرحرفهای یا معاملهگرانی که استراتژی کوتاه مدت دارند یا معامله کنندگانی که فقط قصد سود از نوسانات لحظهای بازار را دارند. استفاده از معامله مارجین ایزوله مناسبتر است.
این افراد معمولا با موجودی بسیار زیاد اقدام به معامله نمیکنند، چرا که ریسک انجام معاملات آنها بالاست و منطق معاملهگری حکم میکند که معاملات خود را با نسبت ریسک به ریوارد پایین انجام دهند. بنابراین معاملات این معاملهگران همواره با عدم قطعیت همراه است و باید از روشهایی استفاده کنند که در صورت اشتباه یا نوسان ناگهانی قیمت دچار ضررهای شدید نشوند.
بنابراین گزینه Isolated کاملا مناسب این افراد است. چرا که وقتی یک معامله را از دست میدهند، فقط به اندازه پولی که روی آن معامله گذاشتهاند، ضرر خواهند کرد و کل موجود حساب آنها صفر نخواهد شد. در نتیجه میتوانند اقدام به باز کردن موقعیتهای معاملاتی دیگر کنند و از این طریق ضرر را خود را جبران کنند.
سخن پایانی
معاملات Cross و Isolated دو نوع بسیار رایج از معاملات مارجین هستند که احتمالا همه شما این گزینهها را در بخش معاملاتی صرافی ارزهای دیجیتال دیدهاید. همه صرافیهای بزرگ ارزهای دیجیتال همچون بایننس، کوکوین، کوینس و … دارای گزینه های معاملات مارجین Cross و Isolated هستند و احتمالا برای همه کاربران یک بار این سوال پیش آمده است که کاربرد آنها چیست.
در این مقاله ابتدا به توضیح مختصر و سادهای در مورد معاملات مارجین پرداختیم و بعد از آن به توضیح کامل گزینههای معاملاتی کراس مارجین و مارجین ایزوله شده پرداختیم. در نهایت هم با اشاره به تفاوت های آنها، بیان کردیم که هر کدام از مارجین های کراس و ایزوله شده برای کدام دسته از معاملهگران مناسب است و چگونه میتوان گزینه مناسب برای استراتژی خود را انتخاب کرد.
توجه کنید که معامله در بازار ارزهای دیجیتال به ذات دارای ریسکهای بسیار زیادی است و استفاده از معاملات مارجین باعث افزایش بیشتر این ریسک های معاملاتی خواهد شد. بنابراین قبل از آنکه وارد هر نوع از اینگونه معاملات شوید. حتما مطمئن شوید که به اندازه کافی از تجربه و مهارت کافی برخوردار هستید. چرا که در این نوع معاملات خطر از دست دادن تمام سرمایه وجود دارد.