در صورتی که کمی با حوزه ارزهای دیجیتال آشنایی داشته باشید، بدون شک نام اتریوم را شنیدهاید و حتما برایتان این سوال پیش آمده که دقیقا اتریوم چیست و چرا اینقدر نام آن در صنعت ارز دیجیتال مطرح میشود.
- 1) اتریوم چیست؟ توضیحی به زبان ساده
- 2) تاریخچه اتریوم؛ چه شد که اتریوم ساخته شد؟
- 3) ویتالیک بوترین کیست؟ با سازنده اتریوم آشنا شوید
- 4) ویژگی های شبکه اتریوم و دلیل برتری آن بر بیت کوین
- 5) اتریوم چگونه کار می کند؟
- 6) کاربردهای اتریوم
- 7) تفاوت بیت کوین و اتریوم
- 8) استخراج اتریوم چیست؟ آیا هنوز هم انجام می شود؟
- 9) بهترین کیف پول برای نگهداری از اتریوم چیست؟
- 10) چالش ها و مشکلات پیش آمده برای اتریوم
- 11) سخن پایانی
- 12) پاسخ به سوالات متداول در زمینه اتریوم
اتریوم، دومین پروژه بلاک چینی بزرگ حوزه رمزارزهاست و ارز دیجیتال اتر، دومین ارز دیجیتال بزرگ بازار پس از بیت کوین محسوب میشود.
شبکه اتریوم با نوآوریهای مختلف خود، باعث شد تا واسطهها از میان برداشته شوند و این امکان را برای کاربران فراهم کرد تا بدون نیاز به اعتماد به اشخاص شخص ثالث، بتوانند از انواع خدمات مالی و غیرمالی استفاده کنند. سرویسهایی که بر بستر شبکه اتریوم فعالیت میکنند، هیچگاه متوقف نمیشوند و از آنجایی که از فناوری بلاکچین بهره میبرند، کسی در کار آنها خللی ایجاد نخواهد کرد.
به گفته جوزف لوبین، یکی از توسعهدهندگان اصلی اتریوم، هدف ساخت این پروژه این بوده تا برای انجام امور روزمره زندگی خود، به هیچ بانک، شرکت و یا سازمان دیگری متکی نباشیم و همه کارها را بتوانیم خودمان بدون نیاز به اعتماد به غیر انجام دهیم.
شبکه اتریوم در سالهای اخیر پیشرفت بسیاری کرده و حالا بستر اصلی برای نوآوریهای مختلفی از جمله دیفای، توکن های غیرقابل تعویض (NFT) و قراردادهای هوشمند است.
اگر از خط و خطوط بالا چیزی متوجه نشدید نگران نباشید. در این مقاله از داموندمگ قرار است به طور کامل چیستی اتریوم را بررسی کنیم و پس از آن، فناوریهای مختلفی که در بلاک چین اتریوم استفاده میشود را زیر ذرهبین ببریم. در ادامه تاریخچه اتریوم و برنامههای آن برای آینده را مرور میکنیم و در انتها، بهترین کیف پول ارز دیجیتال برای نگهداری از اتریوم و توکن های مبتنی بر این شبکه را با هم بررسی خواهیم کرد. توصیه میکنیم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
اتریوم چیست؟ توضیحی به زبان ساده
اگر از جمله بالا احتمالا چیزی متوجه نشدید نگران نباشید. در ادامه همه چیز را برای شما به زبان ساده توضیح میدهیم.
بگذارید اول بگوییم اتریوم چیست. برای درک چیستی اتریوم، ابتدا لازم است تعریفی ساده از بلاک چین ارائه دهیم و ببینم اصلا بلاک چین چیست و چه نفعی به پروژههای ارز دیجیتال میرساند.
بلاک چین به زبان ساده، سیستمی برای ثبت و ذخیره اطلاعات است و دادهها را به صورت کاملا غیرمتمرکز ذخیره میکند و تمامی اعضا میتوانند به آن دسترسی داشته باشند. در حقیقت، تکنولوژی بلاک چین این امکان را بوجود آورده تا دادهها بدون دستکاری، حذف یا تغییر اطلاعات در امان باشند. بلاک چین کاربردهای مختلفی دارد و یکی از کاربردهای اصلی آن ارزهای دیجیتال است.
اما حالا که فهمیدیم بلاک چین چیست بهتر است سراغ اتریوم برویم. به زبان ساده، اتریوم، یک پروژه مبتنی بر تکنولوژی بلاک چین است که میتوان روی آن خدمات مختلفی در حوزه مالی و غیرمالی ارائه کرد. از آنجایی که اتریوم از بلاک چین استفاده میکند، کاملا غیرمتمرکز است؛ یعنی به تنهایی به هیچکسی تعلق ندارد و تمامی کاربران، کنترل آن را در اختیار دارند.
وب سایت رسمی اتریوم، این پروژه بلاک چینی را این چنین تعریف میکند:
اتریوم، بستری غیرمتمرکز برای اجرای قراردادهای هوشمند است و به هیچ وجه احتمال از کارافتادگی، سانسور، تقلب یا دخالت شخص ثالث در برنامههای اجراشده در این شبکه وجود ندارد.
همانطور که در مقدمه این مقاله گفتیم، به گفته جوزف لوبین، اتریوم برای حذف واسطههایی چون بانکها، شرکتها و سازمانهای مختلف ساخته شده و هدف آن، غیرمتمرکزسازی تمام امور است.
بیت کوین در سال 2008 معرفی شد و اولین سیستم پولی غیرمتمرکز را به وجود آورد. با این حال، اتریوم کمی فراتر رفته و امکان ارائه خدمات مختلفی را به کاربران فراهم کرده تا بتوان علاوه بر پول، همهچیز را غیرمتمرکز و واسطهها را حذف کرد.
منظور از غیرمتمرکز کردن همه چیز چیست؟
برای درک بهتر هدف اتریوم، بهتر است مثالی برایتان بزنیم. جریان فیسبوک و فروش اطلاعات کاربران را به خاطر دارید؟ مارک زاکربرگ، مدیرعامل فیسبوک چند سال پیش به ارائه اطلاعات و پیامهای خصوصی کاربران این شبکه اجتماعی به بعضی از شرکتها متهم شد. در حقیقت، دادهها حاکی از آن بود که بیش از 70 میلیون از پیامهای خصوصی کاربران به شرکتهایی چون مایکروسافت، نتفلیکس و اسپاتیفای داده شده است.
این رسوایی بزرگ فیسبوک باعث شد تا اعتماد مردم خدشه دار شود. اما داستان فیسبوک چه ربطی به تمرکززدایی و اتریوم دارد؟
فیسبوک، اینستاگرام، واتسپ و … برنامههایی متمرکز هستند. این یعنی یک شرکت خاص کنترل این برنامهها را در اختیار دارد و میتواند مطابق با سیاستهای خود مطالبی را حذف یا دسترسی بعضی از افراد را مسدود کند و یا حتی اطلاعات را بفروشد. این مشکل برنامههای متمرکز است.
تمرکززدایی یعنی دست واسطهها از خدمات کوتاه شود و هیچکسی در راس امور قرار نداشته باشد. با تحقق این مسئله، نیاز به اعتماد کردن از بین میرود.
اتریوم هنوز در ابتدای مسیر خود قرار دارد اما به دنبال آن است تا به مرور، بستری را فراهم کند تا بتوان روی آن انواع مختلفی از خدمات مالی و غیرمالی را ارائه داد. در حقیقت، با استفاده از اتریوم و ویژگیهای نوین این شبکه بلاکچینی میتوان تمامی خدمات متمرکز، از جمله پرداختها، بیمه، بانکداری، وامدهی، رایگیری و … را غیرمتمرکز کرد و نیاز به اعتماد به دیگری را از بین برد.
تاریخچه اتریوم؛ چه شد که اتریوم ساخته شد؟
پس از ظهور بیت کوین در سال 2009 و انقلابی که در عرصه مالی به پا کرد، برنامهنویسان و علاقهمندان به تکنولوژی بسیاری به سمت آن جذب شده و شروع به بیان نظرات و پیشنهادات خود در رابطه با این ارز دیجیتال و همچنین توسعه برنامه هایی برای استفاده بهتر و بهینهتر از آن کردند. بیت کوین در ابتدا شبکهای نبود که عموم مردم بتوانند به راحتی از آن استفاده کنند و وجود این توسعه دهندهها و برنامه نویسان بود که باعث عمومی شدن استفاده از آن شد.
ویتالیک بوترین، یک نوجوان 19 ساله روس ساکن کانادا در آن زمان یکی از علاقهمندان به بیت کوین بود و در وبسایتها و مجلههای اینترنتی مختلفی در رابطه با این پروژه مطلب مینوشت. وی پس از مدتی با همکاری میهای الیسی مجلهای اینترنتی با نام بیت کوین مگزین (BitcoinMagazine) راهاندازی کرد که به به عنوان اولین نشریه رسمی در حوزه بیت کوین و ارزهای دیجیتال شناخته میشود.
ویتالیک بوترین با فعالیت در این مجله متوجه شد که برای عرضه هر ارز دیجیتال جدید نیاز به راه اندازی یک بلاک چین جدید است و همین مساله مانع بزرگی برای پیشرفت دنیای رمزارزها است، چرا که راه اندازی یک بلاک چین جدید کاری بسیار تخصصی و پرهزینه است.
ویتالیک بوترین با فعالیت در این مجله متوجه شد که برای عرضه هر ارز دیجیتال جدید نیاز به راه اندازی یک بلاک چین جدید است و همین مساله مانع بزرگی برای پیشرفت دنیای رمزارزها است، چرا که راه اندازی یک بلاک چین جدید کاری بسیار تخصصی و پرهزینه است.
بوترین در ادامه به فکر ساخت پلتفرمی افتاد که در آن، تمام علاقهمندان به ارزهای دیجیتال بتوانند بلاک چین اختصاصی خود را در آن ایجاد کنند و توکن مربوط به پروژه خود را به بازار عرضه نمایند. در حقیقت، بوترین متوجه شد مشکلات جامعه امروز تنها به نقل و انتقالات پول خلاصه نمیشود و به همین خاطر نمیتوان با شبکه بیت کوین تمامی این مشکلات را برطرف کرد؛ به همین خاطر، به دنبال توسعه استفاده از بلاک چین در حوزههای دیگری به غیر از حوزه انتقال پول بود.
ویتالیک بوترین ایده های خود را ابتدا برای شبکه بیت کوین ارائه کرد و پیشنهاد داد که تغییرات زیادی در هسته ابتدایی بلاک چین بیت کوین انجام شود و بیت کوین به شبکهای کاملتر و با کاربرد متنوعتر تبدیل شود؛ اما جامعه بیت کوین با این تفکر مخالفت کردند و متعصبانه به حفظ ساختار رای دادند. به همین دلیل وی تصمیم گرفت که بلاک چین دیگری را ایجاد کند و گام بزرگی در تحول صنعت ارزهای دیجیتال بردارد.
در ادامه، این جوان 19 ساله در اواخر سال 2013 وایت پیپری تحت عنوان «پلتفرمی برای نسل جدید قراردادهای هوشمند و برنامه های غیرمتمرکز» منتشر کرد و در آن برخی از برخی از معایب و محدودیتهای بیت کوین را توضیح داد و همچنین ویژگیهای طرح جدید خود را برای رفع این محدودیتها را نیز بازگو کرد. همین وایت پیپر نقطه آغاز شبکه Ethereum بود.
ویتالیک بوترین کیست؟ با سازنده اتریوم آشنا شوید
بالاتر گفتیم یک جوان روس ساکن کانادا به نام ویتالیک بوترین، مغز متفکر اتریوم است. اما خالق اتریوم چه کسی است؟ ویتالیک بوترین کیست؟
ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin)، در تاریخ 31 ژانویه سال 1994 در شهر کولومنای استان موسکو روسیه به دنیا آمد. والدین بوترین زمانی که وی 6 ساله بود به کانادا مهاجرت کردند و همین باعث شد تا فرصتهای آموزشی بیشتری برای وی فراهم شود.
بوترین از همان ابتدا ذهن آمادهای برای مطالب مرتبط با ریاضی و برنامهنویسی داشت و بسیاری او را نابغهای در زمینه ریاضیات خطاب میکردند.
اما چه چیزی بوترین را به سمت تمرکززدایی سوق داد؟ در زمان کودکی، بوترین وقت بسیار زیادی را صرف بازی بازی ورلد آف وارکرفت (World of Warcraft) میکرد و علاقه بسیار زیادی به این بازی داشت. با این حال، در سال 2010، شخصیت ویتالیک به دلیل بهروزرسانی شرکت بلیزارد، اندکی تغییر کرد. همین باعث شد تا وی از سرویسهای متمرکز دور شود و به سراغ تمرکززدایی برود.
اما همانطور که گفتیم، با افزایش محبوبیت بیت کوین، ویتالیک بوترین به این پروژه جذب شد و در ادامه با ارائه ایدههای مختلفی سعی در بهبود بیت کوین داشت. با این حال، ایدههای بوترین با مخالفت جامعه بیت کوین مواجه شد و همین باعث شد تا وی تصمیم بگیرد به تنهایی به دنبال ایدههایی که داشت برود.
اواخر سال 2013، بوترین ایدههایش را در قالب یک وایت پیپر یا سپیدنامه برای چند نفر از دوتانش فرستاد و در نهایت، هسته تیم پروژه اتریوم، در ژانویه سال 2014 به صورت عمومی اعلام شد. در آن زمان، ویتالیک بوترین، میهای آلیسی (Mihai Alisie)، آنتونی دیلوریو (Anthony Di Iorio)، چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson)، جوزف لوبین (Joe Lubin) و گاوین وود (Gavin Wood) اعضای اولیه پروژه اتریوم را تشکیل میدادند. در نهایت اتریوم چند ماه بعد در کنفرانس بیت کوین در شهر میامی معرفی شد و با جذب سرمایه، روند توسعه خود را آغاز کرد.
در صورتی که تمایل دارید بیشتر در رابطه با ویتالیک بوترین اطلاعات کسب کنید توصیه میکنیم مقاله «ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin): پدر و خالق اتریوم» را مطالعه کنید.
تا اینجا در رابطه با اینکه اتریوم چیست صحبت کردیم و تاریخچه آن را زیر ذرهبین بردیم. علاوه بر این، ویتالیک بوترین، سازنده اتریوم را به شما معرفی کردیم. اما حالا سوال اصلی این است که اتریوم چه تفاوتی با بیت کوین دارد؟ اصلا چه ویژگیهایی باعث شده تا اتریوم نسبت به بیت کوین متمایز شود؟
ویژگی های شبکه اتریوم و دلیل برتری آن بر بیت کوین
در این بخش خصوصیات کلیدی شبکه اتریوم را عنوان خواهیم کرد؛ ویژگیهایی که انقلابی بسیار بزرگ در عرصه ارزهای دیجیتال ایجاد کرد و موجب توسعه و پذیرش هر چه بیشتر رمزارزها در میان عموم مردم شده است. بخش زیادی از پیشرفت سریع ارزهای دیجیتال و پذیرفته شدن آن در میان عموم مردم مدیون همین ویژگیهای خاص اتریوم است. اما دلیل برتری اتریوم نسبت به بیت کوین چیست؟
زبان برنامه نویسی ساده و نظاممند اتریوم
اولین چیزی که در هنگام ایجاد شبکه اتریوم به آن توجه شد، ساخت یک زبان برنامه نویسی نظاممند برای آن بود. زبان برنامه نویسی اتریوم، سالیدیتی نام دارد و به همه این امکان را میدهد تا ارزهای دیجیتال اختصاصی خود را بر روی شبکه اتریوم ایجاد کنند، نرم افزارهای غیر متمرکز خود را بر روی بلاک چین اتریوم اجرا نمایند، بر روی شبکه Ethereum قرارداد هوشمند ایجاد کنند و به سادهترین و ارزانترین شیوه ممکن بلاک چین اختصاصی خود را بر روی پلتفرم اتریوم بسازند.
زبان برنامهنویسی بیت کوین ، یک زبان بسیار ساده و تکمنظوره است که فقط برای انجام عملیات ابتدایی مانند انجام تراکنش ها و دریافت و انتقال بیت کوین طراحی شده است و انجام کارهای دیگر دیگر توسط شبکه بیت کوین را غیرممکن میکند. البته با توجه به هدف بیت کوین که دستیابی به یک پول دیجیتال ایمن، غیرقابل سانسور و غیرمتمرکز بود، چنین زبان برنامه نویسی کاملا منطقی به نظر میرسد و امنیت این رمزارز را بیش از هر زبان دیگری تأمین میکند؛ اما ارزهای دیجیتال برای تسخیر آینده به امکانات و پذیرش بیشتری نیاز داشتند که از عهده شبکه تک بعدی بیت کوین خارج بود و اتریوم با ویژگیهای خود این محدودیت را شکست.
ماشین مجازی اتریوم (EVM)
ماشین مجازی اتریوم (EVM) هسته اصلی اتریوم است و باعث میشود که بلاک چین اتریوم همچون یک چاقوی سوییسی کاربردهای متنوعی داشته باشد. یکی از برتریهای مهم اتریوم بر بیت کوین وجود این ماشین مجازی است. شبکه بلاکچینی بیت کوین هسته بسیار ساده ای دارد و به همین دلیل فقط با آن میتوان بیت کوین انتقال داد، اما بلاک چین Ethereum به لطف داشتن این ماشین مجازی میتواند کارهای گوناگونی را انجام دهد.
زبان برنامه نویسی ماشین مجازی اتریوم زبان اختصاصی سالیدیتی است. این ماشین مجازی و زبان برنامه نویسی مخصوص آن به کاربران اجازه میدهد که بر روی شبکه اتریوم قراردادهای هوشمند را برنامه نویسی کنند و بر روی این شبکه برنامه های غیرمتمرکز ایجاد کنند. همچنین این ماشین مجازی امکانی ایجاد میکند که هر شخص بتواند بلاکچین اختصاصی خود را بر روی شبکه اتریوم ایجاد کند و توکن شخصی خود را نیز بسازد.
امکان ایجاد پروژه و توکن اختصاصی بر روی شبکه Ethereum
شبکه اتریوم تمام محدودیت ها در مسیر ایجاد پروژههای جدید و ارزهای دیجیتال جدید را از میان برداشت. با استفاده از شبکه اتریوم همه افراد میتوانند به سادگی و با کمترین هزینه پروژه اختصاصی و رمزارز مخصوص خود را بر بستر شبکه اتریوم ایجاد کنند.
هر شخصی با خلاقیت خود، میتواند با استفاده از پلتفرم اتریوم یک بلاک چین جدید برای غیرمتمرکز سازی امور سنتی و مرکزگرا ارائه کند و ایده خود را برای دیگران بازگو کند. این افراد میتوانند توکن اختصاصی خود را با استاندارد ERC20 بر روی شبکه اتریوم ایجاد کنند و اشخاص دیگر میتوانند با خرید توکن این بلاک چین جدید از توسعه آن حمایت مالی نمایند. در واقع Ethereum به همه مردم اجازه میدهد تا پول اختصاصی خود را بسازند و با پیشرفت پروژه خود موجب گرانتر شدن آن شوند.
در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در مورد توکن های ERC20 اتریوم و نحوه ایجاد آن میتوانید مقاله «استاندارد ERC20 و توکن ERC20 : سازوکار شبکه اتریوم» را بخوانید. برای خواندن اطلاعات بیشتر در مورد فایده ایجاد توکن ها و اهمیت آن در آینده جهان نیز میتوانید مقاله «اقتصاد توکنی یا توکنومیکس انقلاب جدید در اقتصاد جهان» را بخوانید.
قراردادهای هوشمند در Ethereum
قراردادهای هوشمند یک قدم بسیار مهم برای انجام تعاملات بدون نیاز به اعتماد هستند. اگر این تعریف سخت است، نگران نباشید، آن را راحت تر توضیح میدهیم. اگر به روابط خود و معاملاتی که هر روز با انسان های دیگر انجام میدهید، توجه کنید، متوجه میشوید که برای انجام یک معامله با یک فرد دیگر نیاز به یک نهاد مرکزی ناظر و مورد اعتماد دارید.
به طور مثال اگر بخواهید مقداری پول را برای شخص دیگر ارسال کنید، نیاز به نهاد مورد اعتمادی به نام بانک دارید که این انتقال را برای شما انجام دهد. در صورتی که بخواهید خانه یا ماشین معامله کنید، نیاز به یک نهاد معتمد مانند دفاتر اسناد رسمی دارید تا صحت سندها را بررسی کند و با مهر خود شهادت دهند که معامله شما با یک شخص دیگر به درستی انجام شده است.
حال کارهای شما چقدر راحت و ارزانتر میشد اگر بدون نیاز به این سازمانها میتوانستید با اشخاص دیگر معامله کنید. مسلما این سازمانها وقت زیادی را برای انجام معاملات هدر میدهند و همچنین هزینه زیادی را برای واسطه گری دریافت میکنند. در برخی موارد فساد و سودجویی این موسسات باعث گران تر تمام شدن معامله نیز خواهد شد. چگونه میتوانیم بدون نیاز به اعتماد به یکدیگر و بدون واسطه قراردادن یک شخص سوم، معاملات خود را انجام دهیم؟ قراردادهای هوشمند این کار را انجام میدهند.

یکی از ویژگی های انقلابی و مهم اتریوم امکان ایجاد قراردادهای هوشمند غیرمتمرکز بر روی اتریوم است. قراردادهای هوشمندی که وابسته به هیچ سازمانی نیستند، میتوانند به صورت امن واسطه معاملات بدون نیاز به اعتماد میان انسانها شوند. برای مطالعه مطالب بیشتر در زمینه چگونگی عملکرد قراردادهای هوشمند و کاربردهای آن، میتوانید مقاله «قرارداد هوشمند چیست؟ مزایا و معایب Smart Contract ها» را بخوانید.
الگوریتم اجماع اثبات سهام
شبکه اتریوم در آغاز فعالیت خود از الگوریتم اجماع مشابهی با بیت کوین استفاده میکرد. اما در سال 2022، بالاخره این الگوریتم اجماع تغییر کرد.
بیت کوین از الگوریتم اجماع اثبات کار استفاده میکند. در این نوع الگوریتم، مشارکتکنندگان شبکه با استفاده از قدرت پردازشی دستگاههای خود به حل معمای ریاضی هر بلاک مشغول میشوند و در نهایت، تراکنشها را در شبکه تایید میکنند. به مشارکتکنندگان در شبکههای مبتنی بر اجماع اثبات کار، ماینر یا استخراجکننده گفته میشود.
اثبات کار امنیت بلاکچین را تامین و آن را از دستکاری و حملات هکری محافظت میکند؛ با این حال، انتقادهای بسیار زیادی به این الگوریتم اجماع وارد است. یکی از مهمترین این انتقادها، مصرف انرژی بالای این شیوه به اجماع رسیدن است.
همانطور که گفتیم، شبکه اتریوم پیش از این از اجماع اثبات کار استفاده میکرد اما مدتها قبل سودای تغییر مکانیسم اجماع خود را در سر میپروراند و در نهایت، در تاریخ 15 سپتامبر 2022 (24 شهریور 1401) با به روزرسانی مرج (Merge)، اجماع خود را به اثبات سهام تغییر داد.
مکانیسم اجماع اثبات سهام، اعتبارسنجها را جایگزین ماینرها کرده و نیاز به دستگاههای استخراج و مصرف انرژی بالا را به طور کامل برطرف کرده است. در حقیقت، در این مکانیسم، مشارکتکنندگان به جای استفاده از قدرت پردازشی و انرژی برق، مقداری از ارز دیجیتال همان بلاکچین را در شبکه استیک (سهامگذاری) میکنند و در فرآیندهای مختلف اعم از تایید تراکنشها شرکت مینمایند. الگوریتم اجماع اثبات سهام، به شیوههای مختلفی در شبکههای بلاکچینی گوناگون پیادهسازی شده است.
اتریوم چگونه کار می کند؟
پیش از بهروزرسانی مرج، فعالیت شبکه اتریوم تا حدودی به شبکه بیت کوین شباهت داشت. شبکه اتریوم در حقیقت متشکل از هزاران کامپیوتر در سراسر دنیاست که به آنها نود (Node) گفته میشود. این نودها با یکدیگر در ارتباط هستند و تراکنشهای ارسالشده به شبکه اتریوم را بررسی میکنند.
پیش از مرج، شبکه اتریوم از الگوریتم اجماع اثبات کار استفاده میکرد و فرآیند استخراج یا ماینینگ در این شبکه برقرار بود. طبق الگوریتم اثبات کار، ماینرها با تخصیص قدرت پردازشی دستگاههای خود به شبکه برای حل معمای بلاکهای حاوی تراکنش با یکدیگر به رقابت میپرداختند و در نهایت، ماینری که معمای بلاک را زودتر از بقیه حل میکرد، پاداش بلاک را دریافت و در اصطلاح اتریوم استخراج میکرد. در حقیقت، پیش از بهروزرسانی مرج نحوه کار کردن شبکه اتریوم، به شکل زیر بود:
- تراکنش توسط کاربر امضا و به شبکه ارسال میشود.
- تراکنش به نودها (مشارکتکنندگان در شبکه) ارسال میشود.
- تراکنشهایی که اعتبار آنها توسط نودها تایید شود، به فضای مجازی به نام استخر (Pool) وارد میشوند. در این حالت وضعیت تراکنشها «Pending» است.
- ماینرها تراکنشهای دلخواه خود را از داخل استخر انتخاب میکنند. هر تراکنشی که کارمزد بالاتری داشته باشد به تبع زودتر توسط ماینرها انتخاب میشود.
- ماینرها تراکنشها را در بلاک قرار میدهند و بر سر حل معمای آن بلاک با یکدیگر رقابت میکنند. ماینری که زودتر پاسخ را پیدا کند بلاک خود را به زنجیره بلاکها اضافه کرده و به عنوان پاداش، ارز دیجیتال اتر (اتریوم) دریافت میکند.
- تراکنش با اضافه شدن بلاک به شبکه بلاک چین تایید میشود.
با این حال، با انجام بهروزرسانی مرج در شبکه اتریوم، وضعیت شبکه تغییر کرد و ماینرها به طور کامل از این شبکه حذف شدند و جای خود را به اعتبارسنجها دادند. در حقیقت، برای درک چگونگی فعالیت شبکه اتریوم پس از به روزرسانی مرج کافی است در فرآیند بالا، ماینرها را حذف و اعتبارسنجها را جایگزین کنید. البته اعتبارسنجها بدون توجه به کارمزدها تراکنشها را انتخاب میکنند و تنها منبع درآمد آنها، اترهایی است که شبکه، به عنوان پاداش تولید بلاک به آنها میدهد. اتریوم پس از بهروزرسانی به نام لندن و اجرا شدن طرح بهبود EIP-1559، برای همیشه کارمزدها را در درآمد ماینرها (اعتبارسنجها) خارج کرد. در حقیقت پس از این بهروزرسانی، اترهایی که به عنوان کارمزد دریافت میشود سوزاندهشده و از گردش خارج میشود. این مسئله به افزایش قیمت اتریوم کمک شایانی میکند.
توسعهدهندگان اتریوم از مدتها پیش اعلام کرده بودند قصد دارند با بهروزرسانی به نام اتریوم 2.0 که بعدا به لایه اجماع (Consensus layer) تغییر نام داد، مشکلات این شبکه را برطرف کنند. طی این بهروزرسانی قرار بود الگوریتم اجماع اتریوم تغییر کند و مکانیسمهای جدیدی برای پردازش تراکنشها و افزایش مقیاسپذیری این شبکه صورت گیرد.
پس از کشمکشهای فراوان، مسیر حرکت اتریوم به سمت اتریوم 2.0، اواخر شهریور سال 1401 رنگ و بوی تازهای به خود گرفت و این بهروزرسانی تا فاز مرج انجام شد و مکانیسم اجماع شبکه با موفقیت به اجماع اثبات سهام تغییر کرد. قرار است تغییرات بعدی اتریوم 2.0 طی فازهای آتی در سالهای آینده انجام شود. اما اتریوم 2.0 چیست؟ بگذارید پیش از توضیح بیشتر چیستی اتریوم 2.0 را زیر ذرهبین ببریم.
اتریوم 2.0 یا لایه اجماع چیست؟
اتریوم 2.0 بهروزرسانی مهمی در شبکه اتریوم است و همانطور که گفتیم، طی فازهای مختلفی انجام میشود و پیشرفتهای چشمگیری را برای بلاکچین اتریوم به ارمغان میآورد. به طور کلی، قرار است با گذار کامل به اتریوم 2.0، سرعت تراکنشها و شبکه اتریوم افزایش و کارمزد بالای تراکنشها کاهش یابد.
با راهاندازی کامل اتریوم 2.0، شاهد دو پیشرفت اساسی در شبکه اتریوم خواهیم بود. یکی از این پیشرفتها، تغییر الگوریتم اجماع به اثبات سهام است که طی فاز مرج با موفقیت انجام شد و شبکه اتریوم، پس از رسیدن به بمب سختی ماینرها را حذف کرد.
تغییر بعدی، بهکارگیری زنجیرههای شارد (Shard Chain) در شبکه اتریوم است. اما زنجیره شارد یا شاردینگ در شبکه اتریوم چیست و چه معنایی دارد؟
شاردینگ، نوعی پارتیشنبندی است که طی آن، یک پایگاه داده بزرگ به بخشهای کوچکتری تقسیم میشود. با استفاده از شاردینگ، مدیریت یک پایگاه داده آسانتر و سریعتر خواهد شد.
اتریوم قرار است در فازهای بعدی بهروزرسانی اتریوم 2.0، زنجیرههای شارد را در شبکه خود ادغام کند. در حال حاضر، شبکه اتریوم زنجیرهای طویل از بلاکهای متوالی است و برای امنیت کامل شبکه، هر نود کامل باید تمام تراکنشها در بلاکهای متوالی را تایید کند و همین باعث کندی شبکه خواهد شد. با بهکارگیری شاردینگ در شبکه بلاکچینی اتریوم، شبکه به چند زنجیره مختلف تقسیم خواهد شد و وظیفه پردازش دادهها و تراکنشها بین نودهای مختلف تقسیم میشود. در حقیقت، شاردینگ قابلیت انجام معاملات به صورت موازی را در شبکه اتریوم فراهم میکند و سرعت پردازش تراکنشها را به طور چشمگیری افزایش میدهد.
فرآیند استیکینگ یا سهامگذاری در شبکه اتریوم به چه شکل انجام میشود؟
همانطور که گفتیم، با تغییر مکانیسم اجماع شبکه اتریوم به اثبات سهام، ماینرها از این شبکه حذف شدند و جای خود را به اعتبارسنجها دادند. برای تبدیل شدن به یک نود اعتبارسنج و مشارکت در امنیت شبکه اتریوم، کاربران باید حداقل 32 واحد ارز دیجیتال اتر را در «قرارداد سپردهگذاری» (deposit contract) واریز کنند و پس از آن در فرآیندهای مختلف شرکت نمایند.
اعتبارسنجها در شبکه اتریوم به صورت دائمی تغییر میکنند و به طور اتفاقی انتخاب میشوند. پس از اینکه یک اعتبارسنج توسط شبکه انتخاب شد، شانس این را دارد تا با تولید بلاک بعدی، ارز دیجیتال اتریوم دریافت کند.
استیکینگ یا سهامگذاری اتریوم فرصت خوبی را برای درآمدزایی در اختیار هولدرها قرار میدهد. برای شرکت در فرآیند اعتبارسنجی اتریوم، شما دو راه در پیش دارید:
- شما میتوانید 32 واحد اتریوم را به قرارداد سپردهگذاری شبکه واریز کنید. با این حال، این روش گران است و افراد عادی نمیتوانند آن را انجام دهند.
- میتوانید از پلتفرمهای ارائهدهنده خدمات استیکینگ اتریوم استفاده کنید و متناسب با اتر سهامگذاریشده، سود دریافت نمایید.
مزایای استیکینگ اتریوم یا مشارکت در اثبات سهام اتریوم
مزیت اصلی مشارکت در اثبات سهام یا استیکینگ اتریوم، کمک به جذب مشارکتکنندگان بیشتر در شبکه به عنوان تأیید کنندههای تراکنش و کسب اتریوم بیشتر به عنوان پاداش است. از دیگر مزایای استیکینگ اتریوم میتوان به موارد زیر، اشاره کرد:
- کسب درآمد منفعل
- تبدیل شدن به یک تأیید کننده تراکنش و کمک به حفظ غیر متمرکز بودن بلاک چین Ethereum
- امکان ایجاد گره توسط سرمایهگذاران
- امکان استیک کردن سرمایههای کوچک در صرافیهای ارز دیجیتال یا استفاده از انواع مختلف اپلیکیشنها
معایب استیکینگ اتریوم
میتوان گفت که مشارکت در اثبات سهام ارز دیجیتال، هیچ ریسک قابل توجهی ندارد. جای کوینهای استیک شده شما امن است و امکان ندارد که آنها را از دست بدهید.
همانند استیک کردن در دیگر شبکههای بلاک چین، اگر بخواهید اتریوم را استیک کنید، باید از معایب آن نیز آگاه باشید. از مهمترین معایب مشارکت در اثبات سهام اتریوم میتوان به موارد زیر، اشاره کرد:
- برای اینکه یک تأیید کننده تراکنش شوید، باید حداقل ۳۲ اتریوم داشته باشید که سرمایه قابل توجهی محسوب میشود. به علاوه، قوانین سختگیرانهتری برای تأیید کنندهها وجود دارد. خوشبختانه، گزینههای استیکینگ مختلفی برای همه سرمایهگذاران، صرفهنظر از میزان سرمایه آنها وجود دارد.
- سرمایههای Ethereum در هنگام استیک شدن، قفل میشوند. در صورتی که تأیید کننده باشید، ممکن است سرمایههای شما برای مدتی نسبتا طولانی (تا زمانی که ارتقاء شبکه اتریوم به اتریوم ۲.۰ تکمیل شود) قفل شوند.
- اتریوم ۲.۰ قوانینی خاصی برای پیشگیری از حمله به شبکه دارد. در صورتی که تأیید کنندهها قوانین را بشکنند، اسلش شده و از شبکه اخراج میشوند. منظور از اسلش شدن یا اسلشینگ (Slashing)، حذف شدن بخشی از سرمایه تأیید کننده است که تنها برای تأیید کنندههایی که سوء رفتار و قانونشکنی عمدی داشته باشند، رخ خواهد داد.
با پیروی از قوانین و مشارکت صادقانه در شبکه، نیازی نیست که نگران ریسک اسلشینگ و اخراج شدن از شبکه باشید. قطعا چنین قوانینی نمیتوانند از جذابیت مشارکت در اثبات سهام یا استیکینگ اتریوم، کم کنند.
تا اینجا فهمیدیم اتریوم چیست و چگونگی کارکردن شبکه اتریوم را بررسی کردیم. در ادامه قصد داریم کاربردهای شبکه اتریوم را با هم بررسی کنیم.
کاربردهای اتریوم
اتریوم به واسطه ساختار نوآورانه خود، به گونهای طراحی شده است که فقط یک کاربرد نداشته باشد و بتوان از آن برای کاربردهای چندگانه در ابعاد مختلف زندگی استفاده کرد. در این بخش تعدادی از کاربردهای مهم اتریوم را معرفی خواهیم کرد.
عرضه اولیه کوین (ICO)
یکی از کاربردهای بسیار مهم اتریوم که در دنیای رمزارزها بسیار مورد استفاده قرار گرفته است. به وجود آوردن امکان راه اندازی عرضه اولیه کوین یا ICO است. همانطور که گفتیم هر شخصی میتواند پروژه شخصی خود را به سادگی و با کمترین هزینه بر روی شبکه Ethereum بسازد و به این شکل کوین اختصاصی خود را تحت استاندارد ERC20 اتریوم ایجاد کند.
افرادی که کوین اختصاصی خود را بر بستر شبکه اتریوم ایجاد میکنند، میتوانند با معرفی اهداف کاری خود و اینکه قصد دارند چه کاری انجام دهند، برای کوین خود بازاریابی انجام دهند و سپس یک ICO برگزار کرده و کوین های خود را به به منظور تامین مالی پروژه بفروشند. برگزاری ICO یک راه بسیار مدرن و راحت برای تامین مالی یک پروژه است.
کارآفرینان در سیستم های سنتی برای تامین مالی راهی جز IPO یا عرضه اولیه سهام ندارند. ورود به بورس نیاز به کاغذبازی و سرمایه زیادی دارد که همه افراد از عهده آن برنمیآیند، اما به لطف ICO هر شخص میتواند پروژه خود را به دیگران معرفی کند و در صورتی که بتواند بازاریابی خوبی انجام دهد، آن شخص میتواند کوین اختصاصی خود را به دیگران بفروشد.
در صورتی که پروژه های معرفی شده در ICO ها به موفقیت دست یابند و بتوانند به اهداف خود برسند، ارزش کوین آنها در بازار بالاتر خواهد رفت و به خریداران اولیه کوین سود خوبی خواهد رسید؛ اما اگر پروژه به موفقیت نرسد یا اینکه صرفا یک کلاهبرداری باشد، ارزش آن کوین به صفر خواهد رسید و خریداران اولیه کوین در ICO تمام پول خود را از دست خواهند داد.
پیشنهاد میکنیم برای آشنایی بیشتر با ICO و چگونگی راه اندازی یک ICO مقاله «عرضه اولیه کوین (ICO) چیست؟ تأمین مالی سریع پروژهها» را مطالعه کنید.
برنامه های غیرمتمرکز (Dapp)
ایجاد برنامه های غیرمتمرکز (Dapp) بر بستر شبکه اتریوم، یکی از کاربردهای بسیار جالب اتریوم است. برنامه هایی که هم اکنون شما بر روی گوشی یا کامپیوتر خود استفاده میکنید، معمولا یک پایگاه داده مرکزی دارند که اطلاعات شما بر روی آن پایگاه داده ذخیره میشود. شرکت های بسیار بزرگی همچون گوگل و فیس بوک، به واسطه عرضه رایگان خدمات خود، منبع بسیار بزرگی از اطلاعات کاربران خود را در اختیار دارند و از این اطلاعات ارزشمند به هر شیوه که بخواهند استفاده میکنند.
در برنامه های متمرکز علاوه بر اینکه امکان سواستفاده از اطلاعات شما توسط صاحب برنامه وجود دارد، یک نقطه ضعف مرکزی هم وجود دارد و آن امکان هک سرور مرکزی این برنامه هاست. برنامه های غیرمتمرکز یا Dapp ها این نقطه ضعف ها را ندارند.
اطلاعات ثبت شده در Dapp ها به صورت توزیع شده و غیرمتمرکز ذخیره میشود، در برنامه های غیرمتمرکز شما صاحب اصلی اطلاعات خود هستید و هیچ نهادی کنترل اطلاعات شما بر روی Dapp ها را بر عهده ندارد. بنابراین توسط صاحب برنامه ها از اطلاعات شما سو استفاده نخواهد شد و نگرانی بابت هک و سانسور برنامه وجود نخواهد داشت.
در واقع میتوان Dapp ها را آینده اینترنت دانست که برخی به آن لقب وب 3.0 را دادهاند. در اینترنت آینده تمام افراد مالک داده ها و اطلاعات خود هستند و در صورت نیاز میتوانند اطلاعات خود را به فروش برسانند. حق کپی رایت داده در نسل سوم اینترنت به صورت کامل رعایت میشود و با ظهور این اینترنت جدید دوره فرمانروایی شبکه های بزرگی همچون فیس بوک، گوگل و آمازون به پایان خواهد رسید. برای مطالعه مطالب بیشتر در مورد Dapp ها، مقاله «برنامههای غیرمتمرکز چیست؟ معرفی بهترین DApp ها» را بخوانید و برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اینترنت آینده، مقاله «وب ۳.۰ چیست؟ اینترنت غیرمتمرکز، نسل جدید اینترنت در راه است» را بخوانید.
سازمان های خودگردان غیرمتمرکز (DAO)
با به وجود آوردن فضای اقتصاد توکنی، رسیدن به سازمانهای خودگردان غیرمتمرکز یا DAO ها دور از ذهن نخواهد بود. اگر ایجاد توکن ها و ارزشمند شدن آنها به روال عادی در دنیا تبدیل شوند، مسلما سازمان هایی به وجود خواهند آمد که برای ارزشمند شدن توکن سازمانی خود تلاش میکنند. این سازمان های غیرمتمرکز مدیر ندارند و همه افراد مشغول در این سازمانها برای نفع شخصی خود مجبور هستند تا برای پیشرفت و بزرگتر شدن سازمان تلاش کنند.
پیشرفت و بزرگ شدن یک سازمان غیرمتمرکز باعث گران شدن توکن آن سازمان خواهد شد. بنابراین تمام همکاران آن DAO همواره تلاش میکنند تا بهترین عملکرد را داشته باشند و همواره برای بزرگتر شدن سازمان تلاش کنند. اتریوم بستر ایجاد چنین سازمانهایی را به وجود آورده است.
اکوسیستم امور مالی غیرمتمرکز (Decentralized Finance) یا دیفای (DeFi)
Defi از نظر لغوی، مخفف عبارت Decentralized Finance یا صنعت مالی غیرمتمرکز است. همانطور که از نام آن پیداست، دیفای در برابر صنعت مالی یا اقتصاد متمرکز (Centralized Finance/CeFi) قرار میگیرد. دیفای را شاید بتوان در حال حاضر، بزرگترین دستاورد اتریوم و بزرگترین گام آن در جهت تحول صنعت مالی جهان دانست.
هدف اصلی دیفای، خارج کردن کنترل و حاکمیت اقتصاد جهان از دست ابرقدرتها و توزیع این قدرت در بین تمامی اشخاص جامعه و نهادهای خصوصی است. در دنیایی که انسانها میتوانند به پول الکترونیک و غیرمتمرکزی دسترسی داشته باشند که تحت کنترل هیچ دولت و بانکی نیست.
پروژههای Defi امروزه به محبوبیت گسترده و چشمگیری دست یافتهاند و هرروزه موارد استفاده جدیدی توسط افراد و شرکتهای مختلف از سرتاسر دنیا به آنها اضافه میشود. در بین دیفای، اپلیکیشنهای مربوط به وامدهی و اپلیکیشنهای مربوط به صرافی های غیرمتمرکز نسبت به سایر پروژهها از محبوبیت بیشتری برخوردار شدهاند.
در صورتی که تمایل دارید بدانید دیفای چیست و میخواهید اطلاعات بیشتری در رابطه با اکوسیستم امور مالی غیرمتمرکز پیدا کنید، توصیه میکنیم مقاله «دیفای یا امور مالی غیرمتمرکز چیست؟ بررسی کامل DeFi» را مطالعه نمایید.
تفاوت بیت کوین و اتریوم
تا اینجا بیشتر تفاوت های شبکه های بیت کوین و اتریوم توضیح داده شد و همچنین دلیل برتری Ethereum بر بیت کوین نیز بیان شد. در تصویر زیر خلاصه ای از تفاوتهای شبکه بیت کوین و اتریوم را که تا اینجا به آن پرداخته شده است، مشاهده میکنید.
استخراج اتریوم چیست؟ آیا هنوز هم انجام می شود؟
همانطور که گفتیم، پیش از به روزرسانی مرج، اترهای جدید در فرآیندی به نام استخراج تولید میشدند. البته استخراج اتریوم با استخراج بیت کوین کمی تفاوت داشت. در جدول زیر استخراج در شبکه اتریوم و بیت کوین مقایسه شده است:
شاخصه مقایسه | بیت کوین | اتریوم |
الگوریتم هشینگ | SHA-256 | Ethash |
مدت زمان مورد نیاز برای استخراج یک بلاک | به صورت میانگین 10 دقیقه | به صورت میانگین 12 تا 15 ثانیه |
جایزه استخراج هر بلاک | 6.25 بیت کوین | 3 اتر |
اما آیا هنوز هم استخراج اتریوم انجام میشود؟
استخراج، اگر به معنای به کارگیری دستگاههای ماینر و مصرف انرژی و دریافت پاداش به صورت اتریوم باشد، خیر ولی اگر منظور از استخراج، تولید اتریوم در شبکه به پاس فعالیت در آن باشد، هنوز هم فرآیند استخراج اتریوم انجام میشود.
بگذارید به زبانی دیگر توضیح دهیم. پس از مرج، ماینرها از شبکه اتریوم حذف شدند. این یعنی استخراج اتریوم برای همیشه تمام شد. با این حال، همچنان در شبکه، اتر جدید تولید میشود و به اعتبارسنجها داده میشود. این یعنی اگر استخراج اتریوم را معادل تولید اتریوم بگیریم، هنوز این فرآیند ادامه دارد.
بهترین کیف پول برای نگهداری از اتریوم چیست؟
در این قسمت از مقاله سعی داریم تا بهترین کیف پول موجود برای ذخیره و نگهداری از ارز دیجیتال اتریوم را به شما عزیزان معرفی کنیم. پیش از بررسی کیف پولها، باید بدانید که کیف پولهای ارز دیجیتال انواع مختلفی دارند و بسته به نیاز شما، به چند دسته تقسیم میشوند. بدیهی است پوشش تمامی کیف پولهای پشتیبانیکننده از اتریوم ممکن نیست و نمیتوان آنها را در این مقاله بررسی کرد. با این حال، مهمترین، پرطرفدارترین و بهترین کیف پول دیجیتال برای اتریوم را به شما عزیزان معرفی خواهیم کرد و شما با خیال راحت میتوانید اتر و سایر توکنهای مبتنی بر شبکه اتریوم را در آن نگهدارید.
از آنجایی که در حوزه ارز دیجیتال، اختیار دارایی هر شخص و مسئولیت حفاظت از وجوه در اختیار خودش است، باید در هنگام کیف پول دو پارامتر مهم اعتبار و امنیت را مد نظر قرار دهید.
در حوزه رمزارز، کیف پولها به دو دسته متصدیانه (امانی) و غیرمتصدیانه (غیرامانی) تقسیم میشوند. کیف پولهایی که در صرافیهای ارز دیجیتال ارائه میشوند، داراییها را به صورت امانی نگهداری میکنند. این بدان معناست که کنترل ارزهای دیجیتال به معنای واقعی در دست خود کاربران نیست. توصیه میشود در صورتی که قصد دارید داراییهای دیجیتال خود را برای بازه زمانی میانمدت تا طولانیمدت هولد کنید، از کیف پولهای شخصی غیرامانی استفاده کنید.
در ادامه 5 تا از بهترین کیف پول های اتریوم برای ایرانیان را به شما معرفی خواهیم کرد.
متامسک (Metamask)
معروفترین، پرطرفدارترین و از دید خیلی از کاربران بهترین کیف پول برای اتریوم و توکنهای مبتنی بر این شبکه است. این کیف پول به صورت افزونه روی مرورگرهای اینترنت (گوگل کروم، فایرفاکس و …) و همچنین تلفنهای همراه نصب میشود. با استفاده از کیف پول متامسک شما میتوانید با خیل عظیمی از برنامههای غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند در شبکه اتریوم تعامل داشته باشید.
شما میتوانید برای دانلود کیف پول متامسک، به وب سایت این کیف پول مراجعه کنید.
نقاط قوت:
رابط کاربری بسیار ساده
متنباز است
امنیت بالا
امکان نگهداری NFTها
نقاط ضعف:
تنها از اتریوم و توکنهای مبتنی بر این شبکه پشتیبانی میکند
تراست ولت
همواره بحث بین اینکه کدامیک از بین تراست ولت و متامسک برای نگهداری از اتریوم بهتر است بین کاربران ارزهای دیجیتال داغ بوده و میتوان گفت پاسخ مشخصی برای آن وجود ندارد.
تراست ولت یک کیف پول معروف متعلق به بایننس، بزرگترین صرافی جهان است و یکی از بهترین کیف پولهای اتریوم محسوب میشود. البته وجه تمایز تراست ولت نسبت به متامسک، پشتیبانی آن از اکثر ارزهای دیجیتال معتبر در بازار است.
تراست ولت یک کیف پول غیرامانی است و کلید خصوصی کاربران را در هیچ سروری ذخیره نمیکند. بنابراین کاربران ایرانی میتوانند با خیال راحت از آن استفاده کنند.
نقاط قوت:
پشتیبانی از اکثر ارزهای دیجیتال معتبر
رابط کاربری آسان
متنباز است
امکان نگهداری NFTها
نقاط ضعف:
کاملا متن باز نیست
نسخه دسکتاپ یا وب ندارد و فقط برای تلفنهای همراه در دسترس است
مای اتر والت (Myetherwallet)
مای اتر ولت یکی از بهترین کیف پولهای اتریوم است و به خوبی امکان تعامل با این شبکه بلاکچینی را برای شما فراهم میکند. همانطور که از اسم این کیف پول پیداست، مای اتر ولت تنها از اتر و داراییهای مبتنی بر شبکه اتریوم پشتیبانی میکند.
مای اتر ولت یک کیف پول تحت وب نیست و کلیدهای خصوصی شما را روی سرورهای اینترنت ذخیره نمیکند. علاوه بر این، این کیف پول نسخه تلفن همراه هم دارد و کاربران با هردو سیستم عامل اندروید و iOS میتوانند از آن استفاده کنند.
نقاط قوت:
متن باز است
میتوان آن را به کیف پول سختافزاری متصل کرد
نقاط ضعف:
رابط کاربری نه چندان آسان
تنها از اتر و توکنهای مبتنی بر شبکه اتریوم پشتیبانی میکند
کیف پول سخت افزاری لجر (Ledger)
در صورتی که تصمیم دارید سرمایه بسیار زیادی به بازار ارز دیجیتال وارد کنید، یا میخواهید پسانداز خود را به صورت رمزارزها برای طولانیمدت هولد کنید، توصیه میکنیم حتما یک کیف پول سخت افزاری تهیه کنید.
کیف پولهای سختافزاری برخلاف کیف پولهای تحت وب و مبتنی بر تلفن همراه یا دسکتاپ، به اینترنت متصل نمیشوند و به همین خاطر امنیت به مراتب بالاتری نسبت به آنها دارد.
کیف پول سخت افزاری لجر، یکی از بهترین کیف پولها برای ذخیرهسازی ارزهای دیجیتال است و تقریبا از تمامی ارزهای دیجیتال معتبر و توکنهای مختلف پشتیبانی میکند. دو مدل لجر نانو اس (Ledger nano S) و لجر نانو ایکس (Ledger nano X) بهترین مدلهای تولیدشده توسط شرکت لجر هستند و طرفداران بسیاری دارند. البته، امنیت بالا قطعا رایگان نیست و برای تهیه آن باید هزینه کنید.
با یک سرچ ساده در گوگل میتوانید این کیف پول را خریداری نمایید.
نقاط قوت:
امنیت بسیار بالا
پشتیبانی از بسیاری از ارزهای دیجیتال
نقاط ضعف:
برای استفاده روزمره مناسب نیست
کیف پول سختافزاری ترزور (Trezor)
ترزور دیگر شرکت تولیدکننده کیف پولهای سختافزاری است. ترزور وان (Trezor One) و ترزور مدل تی (Trezor Model T) دو مدل از محبوبترین کیف پولهای سختافزاری بازار هستند و امنیت بسیار بالایی را برای داراییهای شما به ارمغان میآورند. در حالت کلی، کیف پولهای ترزور قیمت کمتری نسبت به لجر دارند.
نقاط قوت:
امنیت بسیار بالا
پشتیبانی از بسیاری از ارزهای دیجیتال
نقاط ضعف:
برای استفاده روزمره مناسب نیست
چالش ها و مشکلات پیش آمده برای اتریوم
اتریوم نیز همچون هر تکنولوژی نوپای دیگر، در طول مدت عمر خود با مشکلات و چالشهای بسیار زیادی روبرو بوده است که دانستن برخی از مهمترین آنها جالب است و شما را بیشتر با فضای اتریوم و مشکلات شبکه اتریوم آشنا میکند. در این قسمت قصد داریم به دو اتفاق مهم در تاریخ اتریوم اشاره کنیم که بسیار مهم هستند.
بازی کریپتو کیتی که موجب قفل شدن شبکه اتریوم شد
کریپتو کیتی یک بازی آنلاین به شکل یک برنامه غیرمتمرکز یا همان Dapp بود که در سال 2017 بر بستر شبکه اتریوم ایجاد شد. در این بازی آنلاین کاربران میتوانستند، گربه هایی را با ترکیبهای نژادی بسیار متفاوت ایجاد کنند و آنها را پرورش دهند. این بازی پس از مدتی بسیار محبوب شد و گربههایی ویژه ای که توسط برخی کاربران ایجاد شده بود، با قیمت بسیار گرانی (حتی در حد چندین هزار دلار) بین کاربران خرید و فروش میشد.
به دلیل رقابت شدیدی که در بازی کریپتو کیتیز به وجود آمده بود، تراکنشهای بسیار زیادی به شبکه اتریوم تحمیل شد و باعث قفل شدن شبکه اتریوم شد. در اینجا بود که نگرانی ها درباره مساله مقیاسپذیری شبکه Ethereum جدی شد و نشان داد که ساختار اتریوم به اندازه کافی در برابر هجوم تراکنشها قوی نیست و امکان قفل شدن آن وجود دارد. از آن تاریخ به بعد طرح های زیادی برای افزایش سرعت و مقیاس پذیری شبکه اتریوم مطرح شده است.
ماجرای اتریوم کلاسیک
در تاریخ ۱۷ ژوئن سال ۲۰۱۶ ، اتفاق غیرمنتظرهای در شبکه Ethereum رخ داد که باعث دو تکه شدن شبکه و ایجاد اتریوم کلاسیک شد. در آن زمان یک سازمان خودگردان غیرمتمرکز به نام The DAO توسط یک تیم استارتاپ آلمانی به نام Slock.it بر روی بلاک چین اتریوم ایجاد شد. The DAO در طول دوره ICO خود، موفق شده بود چیزی حدود ۱۵۰ میلیون دلار سرمایه در قالب اتر جذب کند و به موفقترین پروژه جهان از لحاظ برگزاری ICO تبدیل شود.
اما یک باگ فنی در برنامهنویسی کد قرارداد هوشمند آن، همه چیز را تغییر داد و اتفاق ناخوشایندی را رقم زد. دقیقاً در زمانی که برنامهنویسان در تلاش برای رفع این مشکل فنی بودند، یک هکر از آن آگاه شد و شبکه The DAO را مورد حمله قرار داد. هکر در طی این حمله موفق شد ، مبلغ ۵۰ میلیون دلار را از قرارداد هوشمند این دائو به سرقت ببرد.
این اتفاق لطمه بزرگی را به شهرت اتریوم و باعث شد قیمت هر اتر (رمزارز شبکه اتریوم) از ۲۰ دلار ، به ۱۳ دلار کاهش پیدا کند. این حمله در دنیای کریپتوکارنسی ها، به هک دائو (The DAO Hack) معروف است.
این اتفاق فقط به دلیل باگ فنی موجود در کد قرارداد هوشمند این دائو بود و هیچ ارتباطی به شبکه اتریوم نداشت، اما تیم توسعهدهندگان اتریوم برای جلوگیری از این صدمه، تصمیم به مداخله گرفتند. برخی از اعضا معتقد بودند که شبکه باید راه خود را طی کند و نباید هیچ تغییری در کدهای شبکه داده شود، اما برخی دیگر که خالق اتریوم هم جز آنها بود، اعتقاد داشتند که باید تغییر انجام شود و خسارت آسیب دیدگان پرداخت شود.
بنابراین با اختلاف پیش آمده، برخی اعضا بر روی شبکه قدیمی باقی ماندند و آن را Ethereum کلاسیک نامگذاری کردند و سایر اعضای نیز با انجام یک هاردفـورک مسیر دیگری را پیش گرفتند و با انتقال سرمایه های به سرقت رفته بر روی یک بلاکچین جدید، اترهای سرقت رفته را به صاحبان خود بازگرداندند. این بلاک چین جدید همین اتریومی است که هم اکنون مشاهده میکنید و اتریوم کلاسیک با قیمت بسیار کمی که دارد، تقریبا فراموش شده است. برای خواندن اطلاعات بیشتر در مورد Ethereum Classic و هاردفـورک میتوانید مقاله هلای اتریوم کلاسیک چیست؟ و هاردفورک چیست؟ را مطالعه کنید.
سخن پایانی
در این مقاله تمام مطالب مورد نیاز برای آشنایی با شبکه اتریوم بیان شد. در این مطلب ابتدا درباره چیستی شبکه اتریوم و دلیل ایجاد آن توضیحاتی ارائه دادیم، در ادامه به معرفی قراردادهای هوشمند و ماشین مجازی اتریوم پرداختیم که از جمله ویژگیهای انقلابی شبکه اتریوم هستند و به کاربران امکان ایجاد بلاک چین اختصاصی خود بر بستر شبکه Ethereum را میدهند.
در این مقاله همچنین کاربردهای اتریوم و نقش آن در تحولات آینده جهان بیان شد. مقایسه بین بیت کوین و اتریوم، نحوه استخراج اتریوم و معرفی بهترین کیف پول های اتریوم نیز از جمله مواردی بود که به آنها پرداخته شد. در انتهای متن نیز درباره آینده اتریوم صحبت کردیم و ویژگیهای اتریوم 2 را توضیح دادیم.
پاسخ به سوالات متداول در زمینه اتریوم
اتریوم چیست ؟
اتر نماد دیجیتالی شبکه اتریوم و رمزارز این شبکه است. در اتریوم برخلاف بیت کوین، نماد دیجیتالی پول شبکه با نماد خود شبکه متفاوت است. اتریوم یک ساختار بلاک چینی است (مشابه یک کشور) و اتر پول این ساختار است (همچون واحد پول آن کشور).
Gas در شبکه اتریوم چیست ؟
کاربران برای ایجاد قرارداد هوشمند و یا ایجاد یک برنامه غیرمتمرکز بر روی بلاک چین اتریوم، باید مقداری قدرت محاسباتی از ماشین مجازی اتریوم خریداری کنند. در واقع همانند هر ماشین دیگر، ماشین اتریوم نیز برای حرکت نیاز به سوخت دارد، Gas نیز سوخت ماشین مجازی اتریوم است و کاربران شبکه اتریوم باید برای اجرای قراردادهای هوشمند یا برنامه های غیرمتمرکز خود به میزان لازم Gas خریداری کنند.
آیا شبکه اتریوم امن است و امکان هک آن وجود دارد؟
بلاک چین اتریوم یک شبکه غیرمتمرکز است که تعداد بسیار زیادی از افراد در سراسر جهان بر روی این شبکه کار میکنند و با استخراج در شبکه، موجب تایید تراکنشهای شبکه میشوند. اگر شخصی بخواهد تراکنشی در شبکه اتریوم را عوض کند یا آن را هک کند، باید به اندازه 51 درصد کل قدرت محاسباتی شبکه، قدرت پردازش داشته باشد که این موضوع عملا غیرممکن است و صرفه اقتصادی ندارد. بنابراین میتوان گفت که شبکه اتریوم کاملا امن است.
آیا اتریوم یک کلاهبرداری یا شبکه هرمی است؟
همانطور که گفته شد، اتریوم یک بلاک چین غیرمتمرکز است و هیچ صاحب یا کنترلکننده ای ندارد. شبکه ای که هیچ صاحبی ندارد، نمیتواند یک کلاهبرداری باشد، چون هیچکس نمیتواند ادعا کند که قدرت کنترل شبکهای به این وسعت را خواهد داشت.