پیشبینی در بازار ارزهای دیجیتال یکی از روشهایی است که به کمک آن میتوانیم درباره وضعیت هر کوین تصمیم بگیریم. تحلیلهای فاندمنتال و تکنیکال اگرچه ضروری هستند، اما کافی نیستند. برخی شاخصها وجود دارند که میتوانند کمک بیشتری کنند، شاخص فلیپنینگ یکی از این موارد است. شاخصی که میزان پیشرفت اتریوم و بیت کوین را در مقابل یکدیگر قرار میدهد.
در این مقاله از داموندمگ خواهیم دید که چرا چنین شاخصی مطرح است و چگونه است که اتریوم و بیت کوین در این موضوع دخیل هستند. ابتدا توضیح مختصری در رابطه با بیت کوین چیست؟ و اتریوم چیست؟ خواهیم داد و سپس شاخص فلیپینگ را به طور کامل بررسی خواهیم کرد. بنابراین توصیه میکنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
بیت کوین چیست؟
بیت کوین در ژانویه 2009 توسط ساتوشی ناکاموتو ایجاد شد. البته این نام مستعار است و هویت سازنده اصلی هنوز یک راز باقیمانده است. برخلاف ارزهای فیات صادر شده توسط دولتها، بیت کوین توسط یک مرجع غیرمتمرکز اداره میشود. به عبارت دیگر هیچ کسی نمیتواند ادعا کند که بر شبکه بیت کوین کنترل دارد. کنترل شبکه بیت کوین در اختیار هیچ کسی نیست اما در همین حال در اختیار همه است و همه در آن نقش دارند.
بیت کوین یکی از اولین ارزهای دیجیتالی است که از فناوری همتا به همتا استفاده میکند. این فناوری به تسهیل پرداختهای فوری کمک میکند.
به طور کلی 21 میلیون واحد بیت کوین وجود دارد که ماینرها باید آنها را استخراج کنند. با توجه به برنامهای که برای استخراج این ارز دیجیتال تنظیم شده است، باید تا زمان مشخصی کوین برای استخراج وجود داشته باشد، به همین دلیل است که فرآیند استخراج دارای پیچیدگیهای خاص خود از جمله سختی استخراج است.
در این مقاله قصد نداریم به جزئیات معرفی ارزهای دیجیتال بپردازیم، بنابراین همین مقدار توضیحات برای بیت کوین کافی است.
اتریوم چیست؟
اتریوم بعد از بیت کوین، دومین ارز دیجیتال ارزشمند جهان است و توسط برنامهنویس خلاقی به نام ویتالیک بوترین ساخته شده است. ارز دیجیتال اتریوم و بلاک چین آن به دلیل اینکه زیرساخت و بستر برخی تکنولوژیهای جدید و پرکاربرد مانند قرارداد هوشمند هستند، توجه زیادی را به خود جلب کردهاند.
برخلاف بیت کوین که فقط برای ذخیره ارزش از آن استفاده میشود، اتریوم در راستای تمرکززدایی فعالیتهای زیادی انجام داده است، بنابراین اگرچه از نظر قیمت در رتبه دوم است، از نظر تکنولوژیهای جدیدی که آغاز کرده است، جایگاهی بالاتر از بیت کوین دارد.
دامیننس بیت کوین چیست؟
برای آنکه بتوانیم وارد بحث شاخص فلیپنینگ (Flippening) شویم، لازم است دامیننس بیت کوین را یادآوری کنیم.
دامیننس یا سلطه بیت کوین به میزان سهم بیت کوین از بازار ارز دیجیتال اشاره دارد. به عبارت دیگر، دامیننس بیت کوین بهزبان ساده برابر است با ارزش بازار بیت کوین نسبت به کل ارزش بازار رمزارزها. دلیل اهمیت ارزش بیت کوین در بازار رمزارزها این است که این ارز جایگاه تثبیت شده و مهمی دارد و تعداد زیادی از سرمایهگذاران این ارز را انتخاب میکنند، بنابراین دامیننس بیت کوین وضعیت سایر ارزهای دیجیتال نسبت به بیت کوین را نشان میدهد.
شاخص فلیپنینگ چیست؟
سه مفهوم بیت کوین، اتریوم و دامیننس بیت کوین، مواردی هستند که شاخص Flippening با کمک آنها تعریف میشود. تعداد کوینهای موجود در بازار یک ارز دیجیتال را اگر در قیمت هر کوین ضرب کنیم، ارزش بازار آن به دست خواهد آمد. با توجه به همین فرمول است که بیت کوین سهم بیشتری در بازار دارد و سلطه را به دست گرفته است، اما آیا امیدی برای این هست که اتریوم جای بیت کوین را بگیرد؟
شاخص فلیپنینگ همین موضوع را بیان میکند. این شاخص اعتقادی را در جامعه کریپتو ایجاد کرده است، که در زمانی نه چندان دور، اتریوم جای بیت کوین را خواهد گرفت. با توجه به تکنولوژی بلاکچین اتریوم و نوآوریهای آن این امکان چندان هم دور از ذهن نیست و کاملا محتمل است.
شاخص Flippening چه کاربردی دارد؟
شاخص فلیپنینگ یکی از ابزارهای پیشبینی بازار کریپتو است که به کمک آن میتوانیم زمان خارج شدن بازار از سلطه بیت کوین را تخمین بزنیم. شاخص Flippening به صورت درصدی بیان میشود و هرچه این درصد بالاتر باشد، یعنی احتمال رسیدن اتریوم به جایگاه بیت کوین بیشتر است.
در حال حاضر بیت کوین آنقدر بر بازار تسلط دارد که هر حرکتی در قیمت و وضعیت آن سایر ارزها را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. شاخص Flippening این مسئله را بیان میکند، که امکان اینکه دیگر ارزها بدون دلیل حائز اهمیتی دچار نوسان نشوند نیز وجود دارد.
این نکته را به یاد داشته باشید که فلیپنینگ محدود به مقایسه اتریوم و بیت کوین نیست و هر ارز دیگری که در جایگاه بالایی قرار داشته باشد، میتواند با بیت کوین مقایسه شود. برای مثال قبلاً که بیت کوین کش در جایگاه دوم قرار داشت، چنین شاخصی برای بیت کوین و بیت کوین کش مطرح بود. البته پیشبینی بازار به این سادگیها نیست و فلیپنینگ هم فقط یک شاخص است که به تنهایی نباید مورد استناد قرار بگیرند.
فلیپنینگ چگونه محاسبه میشود؟
تا اینجا متوجه شدیم که فلیپنینگ نشان میدهد اتریوم تا چه اندازه میتواند قدرت را از بیت کوین بگیرد. محاسبه آن شاخص شامل چند مورد میشود، که عبارتند از:
مارکت کپ یا ارزش بازار
مسلماً ارزش بازار در این که چند درصد از بازار کریپتو در اختیار هریک از ارزهای دیجیتال است مؤثر هستند. بنابراین اگر نسبتی که اتریوم و بیت کوین به خود اختصاص دادهاند را بررسی کنیم، میتوانیم به نتایج خوبی برسیم.
آدرسهای فعال
آدرسهای فعال نشان میدهند که چه تعداد کاربر از یک ارز دیجیتال استفاده میکنند، درواقع بررسی این موضوع، نشان دهنده محبوبیت ارز دیجیتال و تمایل کاربران برای داشتن آن است. طبیعی است که این مورد در تعیین جایگاه آینده هر ارز کاربرد دارد.
تعداد معاملاتی که انجام میشود
هرچه معاملات یک ارز بیشتر باشد، یعنی جامعه کریپتو نسبت به آن تمایل بیشتری دارد، یا کاربرد آن ارز دیجیتال آنقدر زیاد است که کاربران باید برای رفع نیازهای خود در این صنعت به آن نیاز دارند. بنابراین کاملاً منطقی است که این مورد در شاخص Flippening وجود داشته باشد.
ارزش و حجم معاملات هر ارز دیجیتال
هرچه ارزش معاملات ارز دیجیتال بیشتر باشد، یعنی آن ارز به خصوص در وضعیت بهتری است. پیشتر اشاره کردیم که ارزش هر ارز در تعداد کوینهای موجود آن منجر به محاسبه ارزش بازار میشود، به همین دلیل است که از این فاکتور در محاسبه فلیپنینگ استفاده میشود.
حجم کارمزد تراکنشهای انجام شده
کارمزدها در شبکهای بیشتر است که افراد نیاز به تأیید هرچه سریعتر تراکنشهای خود داشته باشند. این اتفاق باز هم به این دلیل رخ میدهد که افراد از آن شبکه برای پیشبرد اهداف سرمایهگذاری خود استفاده میکنند.
تعداد نودهایی که در شبکه وجود دارند
تعداد نودها نیز به دلایلی مشابه موارد قبلی در محاسبه شاخص فلیپنینگ اهمیت دارد. نود بیشتر به معنی گستردگی بیشتر شبکه است.
تعداد جستجوی هر ارز دیجیتال در گوگل
در نهایت به موردی میرسیم که در بسیاری از حوزههایی که نیاز به تحقیق دارند اهمیت دارد و این موضوع تنها مختص صنعت کریپتو نیست. بدیهی است هرچه نتایج جستجوی مربوط به یک ارز بیشتر باشد، یعنی جایگاه بهتری دارد.
چرا فلیپنینگ در مورد اتریوم است؟
واضحترین دلیل آن این است که اتریوم دومین ارز ارزشمند است، بنابراین احتمال رسیدن آن به بیت کوین بیشتر از سایرین است، اما بدون شک دلایل دیگری هم وجود دارد که آنها را در نوآوریهای اتریوم بایستی جستجو کرد:
توکن های غیرقابل تعویض
شبکه اتریوم، زیرساختی است که توکنهای غیرقابل تعویض یا NFT ها، برمبنای آن ساخته شدهاند. این توکنها به دلیل پیشرفتهایی که در هنر به وجود آوردهاند بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند. میدانیم که کاربردهای گسترده دیگری هم دارند و این یکی از دلایلی است که میتوانیم به وقوع فلیپنینگ امیدوار باشیم.
دائو (DAO)
دائو در انگلیسی مخفف عبارت Decentralized Autonomous Organization یا DAO به معنی سازمان خودگردان غیرمتمرکز است. در سازمانهایی که به این شیوه اداره میشوند، کاربران اجازه اظهار نظر دارند و غیرمتمرکز بودن هم یک ویژگی بسیار کاربرپسند است. این هم یکی دیگر از دلایلی است که چرا امکان پیشی گرفتن اتریوم از بیت کوین وجود دارد.
دیفای
دیفای شاید بزرگترین دلیل است که به پیشرفت اتریوم امید داریم. دیفای مخفف Decentralized Finance یعنی سیستم مالی غیرمتمرکز است. تمام مفاهیم مربوط به قراردادهای هوشمند، نرمافزارهای غیرمتمرکز و پروتکلهای مختلف در این حوزه جای دارند. برای تصور دیفای اینطور فکر کنید که تمامی کارهایی که در بانکها میتوان انجام داد اکنون به بلاکچین وارد شده و به صورت کاملا غیرمتمرکز انجام میشوند.
آیا فلیپنینگ رخ خواهد داد؟
حالا به سؤال مهم میرسیم، آیا فلیپنینگ به حقیقت خواهد پیوست و اتریوم جایگاه اولین ارز دیجیتال را تصاحب خواهد کرد؟
اگر نگاهی به دلایلی که این شاخص برای اتریوم مطرح شده است بیندازیم، میبینیم که امید به چنین رویدادی دور از ذهن نیست. جایگزین شدن اتریوم میتواند تغییرات بسیاری ایجاد کند. البته اول بودن بیت کوین یک مسئله احساسی است، چراکه به عنوان اولین ارز دیجیتال جهان احساسات کاربران را به سمت خود جلب میکند.
در نهایت باید بگوییم که هیچ چیزی صد در صد نیست و همیشه این امکان وجود دارد که اتریوم بتواند انتظارات را برآورده کرده و به جایگاه اول برسد. البته چنین تغییری زمان زیادی نیاز دارد و به زودی رخ نخواهد داد.
سخن پایانی
ارزهای دیجیتال اخیراً به مورد توجهترین داراییها برای سرمایهگذاری تبدیل شدهاند. در حالی که بیت کوین ارزشمندترین ارز دیجیتال است و درصد زیادی از حجم بازار را به خود اختصاص داده است، برخی معتقدند اتریوم به دلایل مختلفی میتواند این جایگاه را تصاحب کند. شاخص فلیپنینگ، این مسئله را مشخص میکند، که آیا اتریوم میتواند به جایگاه اول برسد یا خیر.
نظر شما در این خصوص چیست؟ به نظر شما امکان دارد که بیت کوین از جایگاه خود نزول کند؟ یا با وجود محدودیت کاربرد، هنوز راه درازی تا پایین آمدن آن وجود دارد؟
سؤالات متداول
شاخص فلیپنینگ چیست؟
شاخص فلیپنینگ یک آمار درصدی است که با کمک فاکتورهای مختلف نشان میدهد، آیا اتریوم میتواند جای بیت کوین را بگیرد و سلطه بیت کوین را از بین ببرد یا خیر.
چرا اتریوم در فلیپنینگ مورد بررسی قرار میگیرد؟
تکنولوژیهایی که بر مبنای اتریوم ساخته شدهاند شامل دیفای، NFT و دائو هستند که از تحولات عظیم بازار به شمار میروند و در جامعه کریپتو انتظار پیشرفت اتریوم را ایجاد کردهاند.
چه فاکتورهایی در محاسبه شاخص Flippening دخیل هستند؟
- مارکت کپ یا ارزش بازار
- آدرسهای فعال
- تعداد معاملاتی که انجام میشود
- ارزش و حجم معاملات هر ارز دیجیتال
- حجم کارمزد تراکنشهای انجام شده
- تعداد نودهایی که در شبکه وجود دارند
- تعداد جستجوی هر ارز دیجیتال در گوگل