آیا تا به حال به آدرسهای اتریوم نگاه کردهاید؟ یک رشته بلند و نامفهوم از کاراکترها است که تقریبا هیچ درکی از آن نمیتوانید پیدا کنید. این رشته بلند را به راحتی نمیتوانید به خاطر بسپارید با این حال، گاهی اوقات مجبورید که این کار را بکنید چون قرار است که پولی را از طریق این آدرس جا به جا کنید. بدیهی است که این کاراکترهای بلند کاربر پسند نیست، با این حال، چیزی است که بلاکچین قادر به درک آن است. خوشبختانه راه حلی برای این مسئله وجود دارد و نام آن سرویس نام اتریوم یا Ethereum Name Service یا ENS است.
پروتکل ENS پروتکلی است که وظیفه آن اتصال نامهای قابل خواندن توسط انسان با کاراکترهای قابل خواندن توسط ماشین است. نمونههایی از این شناسهها آدرسهای اتریوم، آدرس سایر ارزهای دیجیتال و آدرسهای قرارداد هوشمند هستند. به این ترتیب می توانید دامنه ENS را به کیف پول، وب سایت و موارد دیگر پیوند دهید. با ما در این مطلب از داموندمگ همراه باشید تا ببینیم که این پروتکل چه کاری انجام میدهد.
آدرسهای اتریوم خوانا نیستند
خواندن آدرسهای بلاکچین مثل آدرس کیف پولهای ارزهای دیجیتال برای کاربر معمولی سخت است. مشکل ناخوانایی در دنیای اینترنت نیز وجود داشت و دانشمندان کامپیوتر توانستند از طریق راه اندازی DNS این مشکل را حل کنند. این DNSها آدرس را از IP به کاراکترهایی قابل فهم مثل آدرس سایتها تبدیل میکنند.
در دنیای ارزهای دیجیتال برای ارسال پول به شخص دیگری، به آدرس کیف پول ارز دیجیتال او نیاز دارید که یک رشته طولانی از کاراکترها است. از آن جایی که تراکنشهای بلاکچین برگشت ناپذیر هستند، اگر پول را به آدرس اشتباهی ارسال کنید، هرگز نمیتوانید آن را پس بگیرید. این یک نمونه از آدرسهای شبکه اتریوم است:
0xd0eAf74B8c5bF457C7a81c3fe277aDb6Ed32DCF4
این یک رشته 42 کاراکتری است و معمولا به آن آدرس عمومی کیف پول ارزهای دیجیتال میگویند. شما میتوانید آدرسهای شبکه اتریوم را سریعا تشخیص بدهید زیرا همیشه با “0x” شروع میشوند.
مشکل اصلی در استفاده از این آدرس بلاکچین، دشواری اشتراک گذاری آن با دیگران و خطر بالای اشتباه تایپ آدرس کیف پول ارز دیجیتال و در نتیجه از دست دادن سرمایه شما است. علاوه بر این، اکثر کاربران ارزهای دیجیتال هنوز با این فناوری جدید آشنا نیستند و برای این افراد سر و کار داشتن با رشتههای طولانی احتمالا برای برخی افراد خوشایند نیست و تصور میکنند که شاید کلاهبرداری در کار باشد. اینجا جایی است که سرویس نام اتریوم (ENS) قرار است به کمک دنیای ارزهای دیجیتال بیاید.
ENS چیست؟
پروتکل ENS یک سرویس نام و جستجو است که بر روی بلاکچین اتریوم ساخته شده است که به کاربران رمزارز اجازه میدهد آدرسهای قابل خواندن توسط ماشین را به آدرسهای قابل خواندن توسط انسان ترجمه کنند. سرویس نام اتریوم به آن به عنوان یک تولید کننده نام مستعار برای آدرسهای عمومی اتریوم با هدف دسترسی بیشتر ارزهای دیجیتال مورد استفاده قرار میگیرد.
فرض کنید دوستتان میخواهد با ارزهای دیجیتال پول شام را به شما پس بدهد. برای انجام این کار، باید آدرس عمومی اتریوم خود را که از 42 کاراکتر هگزادسیمال تشکیل شده است، به اشتراک بگذارید. این آدرس مثل شماره حساب بانکی شما است که به دیگران امکان میدهد ارز دیجیتال را به کیف پول شما ارسال کنند. با ENS، میتوانید یک “نام مستعار” برای آدرس عمومی خود ایجاد کنید، بنابراین به جای به اشتراک گذاری رشته پیچیده کاراکترها با دوست خود، لینکی خواهید داشت که به طور خودکار به آدرس عمومی شما متصل میشود.
علاوه بر آدرسهای اتریوم، سرویس ENS همچنین دامنههای قابل خواندن توسط انسان را برای سایر کیف پولهای ارزدیجیتال، وبسایتها، هشهای محتوا و ابردادهها ارائه میکند. این کار با این هدف انجام میشود که نام کاربری Web3 شما باشد و همه آدرسها و وبسایتهای شما را تحت یک نام مستعار متصل کند، بنابراین میتوانید هر نوع ارز دیجیتال یا NFT از طریق دامنه ENS خود مدیریت کنید.
طبق مستندات وبسایت ENS، این پروتکل خود را یک سیستم نامگذاری باز، قابل توسعه و غیرمتمرکز مینامد که نام دامنه و خدمات جستجوی غیرمتمرکز محافظت شده از زنجیره بلاکچین را ارائه می دهد. سرویس ENS به دلیل ماهیت غیرمتمرکز آن، توسط یک نهاد واحد کنترل نمی شود. این باعث میشود ENS از سرویسهای نامگذاری متمرکز ایمنتر باشد، زیرا هیچ نقطه گلوگاه خرابی ندارد.
تیم توسعه ENS
توسعه اولیه ENS به دست دو نفر به نامهای Alex Van de Sande و Nick Johnson از بنیاد اتریوم در سال 2017 آغاز شد. با این حال در سال 2018، این تیم به شکل یک سازمان متفاوت به مدیریت نیک جانسون از اتریوم جدا شد. تیم توسعه ENS متشکل از توسعه دهندگان با تجربه Solidity و همچنین برخی از افرادی است که قبلا با بنیاد اتریوم کار میکردند و حالا از آن جدا شدهاند.
این پروژه در نوامبر 2021 توکنهای ENS را بین کاربران این سرویس توزیع کرد و یک سازمان مستقل غیرمتمرکز (DAO) برای مدیریت آن ایجاد کرد. دارندگان توکن ENS میتوانند از داراییهای خود مانند سهامداران شرکت استفاده کنند. آنها توانایی تصمیم گیری در مورد قیمت گذاری و تغییرات پروتکل و همچنین مدیریت پول در خزانه را دارند.
افزودن توکنهای ENS به مدل بودجه پروژه به آن اجازه داد تا از کمکهای بلاعوض دور شود و به صورت مستقل به توسعه خود ادامه بدهد.
بنیاد ENS
جالب است بدانید که یک نهاد نیز از این پروتکل پشتیبانی میکند. سازمان خودمختار ENS DAO توسط بنیاد ENS نمایندگی میشود. این بنیاد قادر به ارائه پشتیبانی قانونی برای شرکت کنندگان DAO است. بنیاد ENS، یک شرکت است که در جزایر کیمن ثبت شده است و غیرانتفاعی است و به اعضا یا مدیران خود سود سهام پرداخت نمیکند.
ENS چگونه کار می کند؟
پروتکل ENS بر اساس دو قرارداد هوشمند اتریوم کار میکند. اولین قرارداد هوشمند، رجیستری ENS است که تمام دامنههای ثبت شده در ENS را ثبت میکند و بخشهای مهم از اطلاعات مربوط به هر دامنه را ذخیره میکند. دومین قرارداد هوشمند، حل کننده است که نام دامنه را به آدرسهای قابل خواندن توسط ماشین ترجمه میکند و بالعکس. این قرارداد هوشمند دوم هر دامنه را با کاربر، وب سایت یا آدرس مربوطه مرتبط میکند.
کسانی که مایل به ایجاد نام کاربری Web3 خود هستند میتوانند از برنامه ENS استفاده کنند. هنگامی که نام یک دامنه را در آن جستجو کردید، به سادگی باید مراحل ثبت نام را طی کنید، که شامل تایید دو تراکنش از کیف پول خود و پرداخت هزینه سالانه است، که برای نامهای بیش از پنج کاراکتر 5 دلار آمریکا در سال است. پس از مالکیت دامنه، میتوانید آن را به کیف پولهای ارز دیجیتال، وبسایتهای خود لینک کنید و چندین زیردامنه ایجاد کنید که همگی تحت یک دامنه ENS متصل هستند.
از آنجایی که دامنههای ENS محدود هستند، استفاده کنندگان از ارزهای دیجیتال درست مانند روزهای اولیه استفاده از نامهای DNS عجله دارند تا سریعتر دامنه مناسبی بگیرند. برخی حتی در حال مبادله دامنه ENS هستند. پروتکل ENS نه تنها از .eth پشتیبانی میکند، بلکه از محبوبترین نامهای DNS از جمله .com، .org، .io، .app و غیره نیز پشتیبانی میکند. سوابق ENS قابل هک یا حذف نیستند و توسط بلاکچین اتریوم محافظت می شوند.
نحوه عملکرد سرویس نام اتریوم در DNS
هر دو سیستم نام دامنه (DNS) و سرویس نام اتریوم (ENS) پروتکلهایی هستند که میتوانند تعاملات انسانی با web2 و web3 را مدیریت کنند. DNS یک آدرس IP را به یک رشته قابل خواندن توسط انسان تبدیل میکند. به این رشته قابل خواندن URL میگویند.
سرویس نام اتریوم (ENS) یک آدرس اتریوم را به یک رشته قابل خواندن توسط انسان تبدیل میکند که به صورت URL قالب بندی شده است. هر دو عملکرد مشابه دفترچه تلفن هستند. وقتی نام یک فرد را در دفترچه تلفن جستجو کنید، شمارهای پیدا میکنید که به شما امکان میدهد با آنها تماس بگیرید.
دنیای Web2 میتواند بهعنوان بخشی از شبکهای از پروتکلهای اینترنتی، بهطور یکپارچه با DNS کار کند. دنیای Web3، مفهومی که اینترنت جدید و غیرمتمرکز را توصیف میکند، هنوز در مراحل ابتدایی خود است و با چالشهای زیادی مواجه است.
هدف اصلی ENS این است که Web3 را برای درک و به اشتراک گذاری آدرسهای ارز دیجیتال آسانتر کند. با گذشت زمان، پروتکلهای بلاکچین بیشتری از ENS به عنوان بخشی از Web3 پشتیبانی میکنند.
توکن ENS چیست؟
از آنجایی که ENS یک پروتکل متن باز کاملاً غیرمتمرکز است، توسط یک نهادهای سنتی مدیریت نمیشود. ENS توسط جامعه به عنوان یک DAO (سازمان مستقل غیرمتمرکز) اداره می شود که توکن ENS میتواند در مدیریت این سازمان مستقل غیرمتمرکز نقش ایفا کند.
ENS DAO توسط توکن ENS اداره می شود که توکن کاربردی و حاکمیتی پروتکل است و برای ارائه پیشنهادات و رأی دادن برای تأثیرگذاری بر توسعه آینده پروتکل استفاده میشود. هر کسی که ENS داشته باشد میتواند رای خود را در مورد هر پیشنهاد در ENS DAO به صندوق بیندازد.
توکن ENS یک توکن ERC-20 است که در زمان انتشار با قیمت 51.08 دلار آمریکا، به عنوان صد و دهمین ارز دیجیتال بزرگ، با ارزش بازار 1.1 میلیارد دلار آمریکا معامله میشد که البته این روزها دچار کاهش قیمت شد. این توکن دارای حداکثر عرضه 100 میلیون توکن و 19.6 میلیون توکن در گردش است. از کل عرضه توکنهای ENS، 25٪ به دارندگان اتر، 25٪ به مشارکت کنندگان ENS و 50٪ باقی مانده به ENS DAO اختصاص یافته است.
چرا سرویس نام اتریوم، سرویس خاص و جذاب است؟
سرویس نام اتریوم در اصل نسخه وب 3.0 DNS است که مخفف Domain Name Service است. ENS یک جایگزین غیرمتمرکز برای DNS اینترنت سنتی ارائه میکند.
توکن ENS به عنوان یک پروتکل مبتنی بر بلاکچین، به دلیل ساخته شدن بر روی اتریوم ذاتاً ایمنتر و در برابر دستکاری مقاوم است. این واقعیت که ENS اساساً دو قرارداد هوشمند است، حداکثر قابلیت همکاری با سایر قراردادهای هوشمند و با کل اکوسیستم اتریوم را فراهم میکند.
توکن ENS اولین سرویس در نوع خود برای آدرسهای ولت و بلاکچین است. سرویسهای دیگری وجود دارند که سعی میکنند DNS قدیمی را برای اینترنت جایگزین کنند، اما ENS در حال حاضر تنها سرویس موجود است که نامهای مستعار قابل خواندن برای انسان را ارائه میکند که میتواند در تمام کیفپولها، dAppها و وبسایتهای غیرمتمرکز کار کند. توکن ENS همچنین تراکنشهای ارز دیجیتال را برای مبتدیان در زمینه بلاکچین قابل درکتر و قابل دسترستر میکند. سرویسهای مشابهی ممکن است در آینده ظاهر شوند، اما ENS در حال حاضر هیچ رقیب قابل مقایسه ای ندارد.
سخن پایانی
در این مطلب نگاهی جامع به سرویس نام اتریوم انداختیم و دیدیم که این سرویس میتواند چه اهمیتی در آینده دنیای ارزهای دیجیتال داشته باشد. این سرویس و توکن مخصوص آن میتوانند در آینده ارزهای دیجیتال نقش کلیدی بازی کنند. تصور کنید که نقش DNS امروزه چقدر در دنیای اینترنت حیاتی است و سرویسهای DNS به عنوان زیرساخت شبکه اینترنت چقدر مفید هستند. هر چقدر که به دنیای غیرمتمرکز اینترنت در Web3 نزدیک بشویم بدون شک اهمیت این سرویس نیز بیشتر خواهد شد.
تفاوت بین ETH و ENS چیست؟
کوین اتر (ETH) دارایی اصلی بلاکچین اتریوم است. ENS یک پروتکل نامگذاری است که بر روی بلاکچین اتریوم ساخته شده است که آدرسهای اتریوم را به دامنههای قابل خواندن برای انسان مانند «name.eth» تبدیل میکند.
ارز دیجیتال ENS چیست؟
ENS نام توکن سرویس نام اتریوم (ENS) و DAO آن است. دارندگان توکن ENS میتوانند پیشنهادات خود را در مورد شکل سرویس دهی به این سازمان غیرمتمرکز ارسال کنند و به پیشنهادهایی که آینده ENS را تعیین میکنند، رأی دهند.
چطور میشود (ENS) خرید؟
میتوانید توکنهای سرویس نام اتریوم (ENS) را در همه صرافیهای ارزهای دیجیتال اصلی مانند بایننس، کوینبیس یا کوکوین خریداری کنید. همچنین میتوانید آن را در صرافی های غیرمتمرکز (DEX) که روی شبکه اتریوم هستند خریداری کنید. صرافیهای ارز دیجیتال Uniswap و SushiSwap از جمله مهمترین صرافیهای غیرمتمرکز هستند که روی شبکه اتریوم کار میکنند.