پروژه evmos یکی از اولین پروژههایی بود که بر ماشین مجازی اتریوم طراحی و توسعه داده شد و در ابتدا Ethermint نامیده میشدند. تیم پروژه در سال ۲۰۲۱ نام این پروژه را به اوموس تغییر داد که این تغییر نام جهت برندینگ بهتر و جذب توجه بیشتر در بازار انجام گرفت. پروژه اوموس سعی میکند تا بین اپلیکیشن های غیرمتمرکز پلتفرم اتریوم و کازموس (cosmos) و کاربران آنها ارتباط برقرار سازد و به آنها این قابلیت را بدهد تا بتوانند از نقدینگی هر دوی این پلتفرمها استفاده کنند. این ویژگی evmos به توسعه دهندگان کمک میکند تا آنها اپلیکیشن های غیرمتمرکزی (dApp) به شکل کراس چین بسازند و در ساخت این اپلیکیشن ها از امکانات بی شمار اتریوم استفاده کنند. در این مطلب از داموندمگ داریم نگاهی با به پروژه اوموس داشته باشیم و نگاهی به ویژگیهای آن بیاندازیم.
اوموس چیست؟
اوموس که نامش را از ترکیب اتریوم و کازموس بدست آورده است (Ethereum + Cosmos = Evmos) در حقیقت یک بلاکچین با الگوریتم اثبات سهام (Proof of Stake – POS) و با مقیاس پذیری بسیار بالا است که هدف آن تسهیل ارتباطات و انتقالات بین اکوسیستمهای اتریوم و کازموس میباشد. evmos با استفاده از SDK کازموس ساخته شده است و به توسعه دهندگان وب 3.0 اجازه میدهد تا قراردادهای هوشمند دنیای اتریوم را با حداقل سختی و مشکلات به دنیای بلاکچین کازموس منتقل کنند. همچنین پروتکل ارتباطات بین بلاکچینی کازموس (Inter-blockchain communication protocol – IBC) به اوموس اجازه میدهد تا بتواند اپلیکیشن های غیرمتمرکز از چندین بلاکچین را به یکدیگر متصل کرده و به آنها امکان دسترسی به حجم عظیمی از نقدینگی را بدهد.
این پروتکل از دسته پروتکلهای تبادلات اطلاعات به شمار میرود که در ماه مارس سال ۲۰۲۱ پایه ریزی شد. این پروتکل تا امروز توانسته است ماهانه حدود ۱.۵ میلیون تراکنش را بین بیش از ۲۰ بلاکچین مختلف پردازش کند. پروتکل ارتباطات بین بلاکچینی کازموس به بلاکچین های مختلف اجازه میدهد تا با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و وجوه و اطلاعات را مبادله کنند.
این پروتکل از ۲ لایه بهره میبرد. لایه اول یا همان لایه انتقالات (Transport layer – TAO) زیرساختهای لازم برای ایجاد اتصال امن بین دو بلاکچین را فراهم کرده و اصالت دیتا پکت ها را تأیید میکند. سپس لایه دوم نحوه تعامل و تفسیر این دیتا پکت ها بین دو بلاکچین را تعریف میکند.
این پروتکل به دو بلاکچین اجازه میدهد تا بدون نیاز به واسطه مورد اعتماد بتوانند با استفاده از لایه بندیها و قراردادهای هوشمند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و همین مسئله است که به پلتفرمهای غیرمتمرکز مالی (DeFi) اجازه میدهد تا بتوانند از نقدینگی کراس چین بهره ببرند.
در پایان این بخش، شایان ذکر است که پلفترم اوموس از مکانیسم اجماعی Tendermint core Byzantine fault tolerance – BFT به منظور جداسازی لایههای بلاکچین مورد استفاده، بهره میبرد.
الگوریتم اجماع Tendermint که بالاتر درباره آن صحبت کردیم، در سال ۲۰۱۴ شروع به قعالیت کرد و در حقیقت وظیفه اصلی آن، مدیریت لایههای اجماعی بلاکچین و مدیریت شبکه میباشد. تندرمینت را میتوانیم یک دسته از نرم افزارها بدانیم که به شکل پیوسته برنامههایی را روی ماشینهای مختلف اجرایی میکنند.
خطای تحملی بیزانس که بالاتر به آن اشاره کردیم یک مشکل اساسی در بلاکچین ها است که البته آنها توانستهاند با استفاده از روشهای اجماعی گوناگون آن را حل کنند. منظور از این خطا، از کار افتادن نودهای شبکه است که در حقیقت وظیفه مشارکت در شبکه را بر عهده داشتهاند. مقدار تحملی که یک شبکه میتواند در برابر چنین خطاهایی از خود نشان دهد همان مقدار خطای تحملی بیزانسی است.
نقش ماشین مجازی اتریوم دقیقاً چیست؟
ماشین مجازی اتریوم یا EVM (Ethereum Virtual Machine) یک دستگاه مجازی به شمار میرود که هدف از طراحی و توسعه آن، اجرای قراردادهای هوشمند در شبکه اتریوم است. این ماشین مجازی در حقیقت همان قدرت اساسی پشت پرده اکوسیستم اتریوم است که بر روی هزاران هزار دستگاه و به شکل همزمان اجرا میشود.
هر یک از نودهای موجود در شبکه اتریوم یک نسخه از این ماشین مجازی را اجرایی میکنند تا کارکرد این ماشین مجازی به شکلی کامل و بدون اشکال ادامه پیدا کند. ماشین مجازی اتریوم کاملاً ایزوله میباشد چرا که کدهای آن هیچ دسترسی به فایلهای سیستمی، پروسههای پس زمینه دستگاههای گوناگون و اطلاعات شبکه ندارد.
اتریوم دو دسته حساب کاربری دارد. حسابهای EOA (Externally Owned Accounts) یا حسابهایی با مالکیت خارجی و حسابهای Contract Account یا قراردادی. این دو حساب هر دو تحت پوشش ماشین مجازی اتریوم عمل میکنند با این تفاوت که حسابهای EVM ترکیبی از کلیدهای عمومی و خصوصی دارند و برای ارسال و دریافت داراییهای دیجیتال به اکانت های دیگر از قراردادهای هوشمند استفاده میکنند، اما حسابهای قراردادی چنین کلیدهایی ندارند.
پروتکلهای اتریوم به شکل کلی بیشتر با هدف بقای عملکرد و ثبات فعالیت ماشین مجازی اتریوم طراحی شدهاند چرا که حیات این شبکه وابسته به هزاران قرارداد هوشمند موجود در آن و اجرایی شدن آنها میباشد. بی راه نیست اگر بگوییم ماشین مجازی اتریوم عملاً نقش قلب را برای اکوسیستم این پروژه ایفا میکند.
اکوسیستم کازموس دقیقاً چه نقشی در این ماجرا دارد؟
کازموس در حقیقت مجموعهای از شبکههای بلاکچین مستقل و جدا از هم است که با استفاده از پروتکل IBC با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. این پروتکل به اپلیکیشن های غیرمتمرکز اجازه میدهد تا امکانات و منابعشان را در اختیار یکدیگر بگذارند.
کیت توسعه نرم افزاری کازموس نیز به توسعه دهندگان این امکان را میدهد تا بتوانند بلاکچین های سفارشی در شبکه را با سرعت و دقت بالا طراحی کرده و ایجاد کنند. همچنین این بلاکچین ها توانایی اشتراک گذاری و تبادل اطلاعات را دارند که این مسئله خود از خطر تجمع اطلاعات و قدرت شبکه در این سیستم جلوگیری میکند.
کیت توسعه نرم افزاری کازموس یک فریمورک منبع باز است که اجازه طراحی و توسعه بلاکچین هایی به شکل اثبات سهام و اثبات اقتدار (Proof of Authority – POA) را به توسعه دهدنگان میدهد. همچنین این کیت نرم افزاری اجازه میدهد تا شبکههای بلاکچینی سفارشی و خاص با قابلیت تبادل اطلاعات طراحی و توسعه داده شوند. به علت ماهیت منبع باز کیت توسعه نرم افزاری کازموس، هرکسی میتواند کدها را به شکل کامل بررسی کرده و مدول های مورد نیاز خود برای توسعه نرم افزارهای گوناگون را طرح ریزی کند.
بیشنر بلاکچین هایی که با استفاده از کیت توسعه نرم افزاری کازموس توسعه داده میشوند در حقیقت جزو گروه کاربری خاص (application specific) به شمار میآیند که در حقیقت آلترناتیوی برای بلاکچین های قرارداد هوشمند به شمار میروند. مشکل بسیاری از قراردادهای هوشمند در حال حاضر این است که علی رغم توانایی مناسب در اتوماتیک سازی فرایند توافقات ساده، توانایی اندکی در مقیاس پذیری در زمینه قراردادهای عمده، لحظهای و پیچیده دارند. این مورد دقیقاً همان علتی است که بلاکچین های کاربری خاص توسعه داده شدهاند.
کیت توسعه نرم افزاری کازموس به شکل دیفالت از موتور اجماعی Tendermint core بهره میبرد. این موتور اجازه میدهد تا نودهای شبکه با یکدیگر بر سر مسائل گوناگون و عمده در پروسههای شبکه به توافق برسند.
بیشتر با اوموس آشنا شویم
اوموس یک بلاکچین با سیستم اثبات سهام و با مقیاس پذیری بالا است که از موتور اجماعی Tendermint core استفاده میکند. این بلاکچین توانایی تبادل اطلاعات با پلتفرم اتریوم را دارد و میتواند به توسعه دهندگان اجازه دهد تا فریمورک وانیلا اتریوم را در برنامههای بلاکچین اتریوم اجرایی کنند. به همین سبب توسعه دهنده میتواند به شکل همزمان و با استفاده از موتور اجماعی Tendermint core به امکانات اتریوم نیز دسترسی پیدا کند. همچنین این پروژه به لطف استفاده از کیت توسعه نرم افزاری کازموس این اجازه را به کاربر میدهد تا علاوه بر شبکه اتریوم با دیگر شبکههای موجود در بلاکچین کازموس نیز به شکل همزمان ارتباط برقرار کند.
توکن اوموس نقشهای مختلفی را در اکوسیستم این پروژه ایفا میکند. استفاده از این توکن برای پرداخت هزینه تراکنشها و همچنین استفاده از اپلیکیشن های غیرمتمرکز الزامی است. تأیید کنندگان شبکه اوموس میتوانند این توکن ها را با انتشار بلام های جدید و افزایش امنیت شبکه با استفاده از الگوریتم اجماعی اثبات سهام بدست آورند. همچنین دارندگان این توکن میتوانند در خصوص جهت آینده پروژههای این پلتفرم با استفاده از حاکمیت زنجیرهای یا همان on-chain governace نظردهی کنند. در ادامه قصد داریم به بررسی دقیقتر تأیید کنندگان شبکه اوموس بپردازیم.
تأیید کنندگان (ولیدیتور)های اوموس چه کسانی هستند؟
شبکه اوموس از دو دسته از ولیدیتورها تشکیل شده است. این دو دسته شامل نودهای تأیید کننده و نودهای کامل (full nodes) میباشند. نودهای تأیید کننده به تأیید تراکنس ها و انتشار بلوکهای جدید در بلاکچین این پروژه میپردازند. اما نودهای کامل در این سیستم اطلاعات تاریخی کامل از تاریخچه تمامی تراکنشهای انجام شده در پلتفرم اوموس را نگهداری کرده و امکان دسترسی به آنها را در زمان نیاز فراهم میسازند.
بدین شکل اکوسیستم اوموس از ۱۵۰ ولیدیتور (که بیشترین میزان استیکینگ در این شبکه را دارند) به منظور حفظ امنیت شبکه و پروسه استیکینگ استفاده میکند. این مکانیسم همچنین تلاش میکند تا ارزش این توکن را بالاتر برده و آن را با استفاده از پروس خروج از چرخه مصرف، کمیابتر کند.
اما شایان ذکر است که هر کسی میتواند به مقدار مورد علاقهاش در شبکه اوموس سرمایه گذاری کرده و علاوه بر بدست آوردن درآمد غیرفعال (passive income)، به افزایش امنیت شبکه کمک کند. یک مسئله جالب این است که در صورت عدم ایفای تعهدات خود به عنوان یک سرمایه گذار در این پروژه، امکان ضبط داراییهای شما وجود دارد.
چه پروژههایی بر بستر شبکه اوموس ساخته شدهاند؟
- پروژه صرافی Exswap: صرافی اکس سواپ یک نسخه فورک شده از یونی سواپ ۲ به شمار میرود که برروی پلتفرم اوموس معرفی و عرضه شده است. هدف از پروژه، ارائه صرافیای غیرمتمرکز به شکل کراس چین بوده است. تیم اکس سواپ همچنین پیشتر در بیانیهای اعلام کرده بود حدود ۲۰ درصد از عرضه توکن هایش را بین اعضای کاربری پروژه اوموس انجام خواهد داد.
- پروژه Kinesis: پروژه کینسیس یک صرافی استیبل کوین بر پایه پلفترم اوموس به شمار میآید که هدف آن ارائه نقدینگی بیشتر و دسترسی به اکوسیستم کازموس میباشد. طبق تعاریفی که این پروژه از خود ارائه داده است، نقدینگی در مبحث استیبل کوینها یکی از اصلیترین شاخصههای اکوسیستمهای دیفای به شمار میرود. کینسیس اولین صرافی تخصصی استیل کوینها (که البته این دسته از صرافیها با نام کلی Stableswaps نیز شناخته میشوند) در پلتفرم اوموس به شمار میآید. هزینههای انجام خدمات در این صرافی پایین بوده و نقدینگی تأمین شده توسط آن نیز در سطح مناسبی قرار دارد. این پروژه به شکل همزمان از مزایای ماشین مجازی اتریوم و پروتکل ارتباطات بین بلاکچینی کازموس بهره میبرد. استیبل کوینهایی که تاکنون اکوسیستم اوموس از آنها پشتیبانی میکند عبارتند از تتر، یو اس دی کوین (USDC) و دای (DAI).
- پروژه QuantomSwap: کوانتوم سواپ از جمله مارکت میکر های اتوماتیک بازار کریپتو به شمار میرود که به کاربرانش اجازه میدهد تا به مبادله توکن های گوناگون بپردازند. این پروژه در ۳ ماهه اول سال ۲۰۲۲ عرضه شد و به کاربران امکان مبادله توکن های BEP20 روی پلفترم Binance Smart Chain – BSC را داد. این پروژه جزو صرافیهای غیرمتمرکز به شمار میرود و جالب است بدانید پیش از عرضه خود، به دلیل اهداف مارکتینگ و جذب مشتری، ایردراپ های QTMS نیز عرضه کرد.
تیم توسعه دهنده پروژه اوموس
سرگوره تیم توسعه دهنده پروژه اوموس، مهندس نرم افزار و متخصص بلاکچین آقای فدریکو کونزه کولمر از شیلی میباشد که آکاش خوسلا و توسعه دهندهای ناشناس تحت عنوان Nic Z آنها را همراهی میکند.
ایردراپ پروژه اوموس
پروژه اوموس کوینی بومی با همان نام evmos منتشر کرده است که از آن به منظور استیک در شبکه و دریافت سود، مشارکت در رأی گیریها و تصمیمات اصلی پلفترم اوموس و همچنین پرداخت هزینه خدمات و تراکنشها از آن استفاده میشود. مقدار عرضه کل این کوین ۱ میلیارد واحد خواهد بود.
ثبت نام ایردراپ پروژه اوموس تا تاریخ ۲۵ نوامبر ۲۰۲۱ امکان پذیر بود و بنابراین شما نمیتوانید دیگر در این ایردراپ شرکت کنید. هرچند که این ایردراپ از آن دسته از ایردراپ های بی دردسر محسوب نمیشود چرا که شما میبایست چندین مرحله کار مانند استیک مقداری evmos، انجام تراکنش با استفاده از برنامههای غیرمتمرکز موجود در شبکه و … را انجام میدادید تا کوینهای شما به شکل کامل آزاد میشد.
در حال میتوانید در صورت خرید کوینهای پروژه اوموس، آنها را در کیف پول متامسک و یا کیف پول سخت افزاری و سرد لجر نگهداری کنید.
سخن پایانی
پروژه اوموس میتواند با توجه به قابلیت خود در خصوص استفاده از نقدینگی و مبادله ارزش بین پلتفرمهای مختلف، آیندهای بسیار درخشان و جذاب در انتظار داشته باشد. هرچند پیش از هرگونه تصمیم به سرمایه گذاری در این پروژه یا توکن های آن، به شدت توصیه میکنیم تا مطالعات تخصصی در این زمینه انجام دهید تا دچار ضرر و زیان یا از بین رفتن سرمایه خود نشوید. اتفاقی که متاسفانه در بازار کریپتو به علت جوانی این بازار و عدم شناخت کافی کاربران اتفاق می افتد. در این مقاله سعی داشتیم تا پروژه اوموس، اکوسیستم این پروژه، هدف از اجرا و راه اندازی آن و نکات قابل توجه پلتفرمهای اتریوم و کازموس را برای شما خوانندگان عزیز شرح دهیم. امیدواریم توانسته باشید با مطالعه این مقاله تا بخش آخر، به پاسخ بسیاری از سؤالات خود در خصوص پروژه اوموس و عملکرد آن رسیده باشید.
سؤالات متداول
- پروژه اوموس چیست؟
اوموس که نامش را از ترکیب اتریوم و کازموس بدست آورده است (Ethereum + Cosmos = Evmos) در حقیقت یک بلاکچین با الگوریتم اثبات سهام (Proof of Stake – POS) و با مقیاس پذیری بسیار بالا است که هدف آن تسهیل ارتباطات و انتقالات بین اکوسیستمهای اتریوم و کازموس میباشد.
- الگوریتم اجماعی تندرمینت چه کاری را انجام میدهد؟
وظیفه اصلی الگوریتم اجماعی تندرمینت، مدیریت لایههای اجماعی بلاکچین و شبکه میباشد. تندرمینت را میتوانیم یک دسته از نرم افزارها بدانیم که به شکل پیوسته برنامههایی را روی ماشینهای مختلف اجرایی میکنند.
- آیا تاکنون پروژهای نیز روی پلتفرم اوموس عرضه شده است؟
بله، از بهترین و معروفترین این پروژهها میتوانیم به پروژه اکس سواپ (نسخه فورک شده از یونی سواپ ۲ بر روی پلتفرم اوموس)، پروژه کینسیس (اولین صرافی استیبل کوین با نقدینگی بالا و هزینه مبادلات پایین) و پروژه کوانتوم سواپ (از جمله صرافیهای غیر متمرکز که امکان مبادله کوینهای مختلف را به کاربران میدهد) اشاره کنیم.
- آیا پروژه اوموس ایردراپ نیز داشته است؟
بله اما متاسفانه فرصت ثبت نام در این ایردراپ تا تاریخ ۲۵ نوامبر ۲۰۲۱ ممکن بوده است و در حال حاضر نیز این پروژه قصدی برای انجام دوباره ایردراپ ندارد.