راههای زیادی برای سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال وجود دارد؛ اما معاملات فیوچرز (Futures) یا آتی یکی از محبوبترین و راحتترین روشهای موجود است. در این مقاله از داموندمگ قصد داریم معاملات فیوچرز را بهطور کامل بررسی کنیم. علاوه بر این، بازار فیوچرز را با معاملات اسپات، مارجین، بازار کامودیتی و بازار آپشن مقایسه خواهیم کرد تا شما بهتر بتوانید پیچیدگیهای این معاملات را درک کنید. در آخر هم نحوه سرمایهگذاری در معاملات فیوچرز صرافی کوکوین (Kucoin) و صفر تا صد فیوچرز کوکوین را توضیح میدهیم تا تمام مسیر را با هم طی کرده باشیم.
- 1) معاملات فیوچرز یا آتی چیست؟
- 2) قرارداد فیوچرز چیست؟
- 3) اجزای اصلی قراردادهای فیوچرز ارزهای دیجیتال
- 4) نکات مربوط به قیمتگذاری ارزهای دیجیتال در قراردادهای فیوچرز
- 5) انواع قراردادهای فیوچرز ارزهای دیجیتال
- 6) مزایا و معایت معاملات آتی
- 7) مقایسه معاملات آتی و بازارهای مختلف
- 8) پیشنیازهای معاملات فیوچرز
- 9) هنگام انجام معاملات فیوچرز باید چه نکاتی را در نظر بگیرید؟
- 10) در کدام پلتفرمها میتوان معاملات فیوچرز بیت کوین و ارزهای دیجیتال را انجام داد؟
- 11) آموزش معاملات فیوچرز در صرافی کوکوین : صفر تا صد فیوچرز کوکوین
- 12) آیا معاملات فیوچرز بر ارزهای دیجیتال تأثیر میگذارد؟
- 13) سوالات پرتکرار در رابطه با معاملات فیوچرز
معاملات فیوچرز یا آتی چیست؟
معاملات فیوچرز ابزار معاملاتی بازار مشتقه هستند؛ این معاملات نوعی قرارداد تجاریاند که بین دو معاملهگر تنظیم میشوند. در این نوع معاملات دو طرف توافق میکنند یک دارایی پایه را با قیمت ثابت و در تاریخ مشخص بخرند یا بفروشند. توجه کنید که دارایی پایه برای مثال در معاملات آتی بیت کوین، همان بیت کوین است.
سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال با استفاده از معاملات فیوچرز میتوانند از سرمایه خود در برابر نوسانات بازار محافظت کنند. علاوه بر این، آنها مطمئن میشوند که میتوانند یک ارز دیجیتال خاص را در آینده با یک قیمت معین بخرند یا بفروشند. البته اگر روند قیمت، عکس پیشبینی آنها حرکت کند، ممکن است مجبور شوند برای خرید ارز موردنظر خود بیشتر از قیمت بازار بپردازند یا آن را با ضرر بفروشند.
در معاملات فیوچرز سرمایهگذاران مجبور نیستند یک کیف پول راهاندازی کنند، در صرافیهای پیچیده جستوجو کنند و بهطور مستقیم ارز دیجیتال موردنظرشان را بخرند یا بفروشند. قراردادهای فیوچرز به سرمایهگذاران این امکان را میدهد که بهطور غیرمستقیم روی ارزهای دیجیتالی مثل بیت کوین سرمایهگذاری کنند و از نوسانات قیمتی آن سود ببرند.
معاملات فیوچرز بیت کوین برای اولین بار در اواخر سال ۲۰۱۷ وارد بورس اختیار معامله شیکاگو (CBOE) شد و خیلی زود به بورس کالای شیکاگو (CME) راه پیدا کرد. هرچند که CBOE در سال ۲۰۱۹ معاملات فیوچرز بیت کوین را منحل کرد، این روش سرمایعگذاری توانست خیلی سریع خود را در پلتفرمهای معاملاتی دیگر جای دهد.
قرارداد فیوچرز چیست؟
قراردادهای فیوچرز بخشی از ابزارهای معاملاتی مشتقه هستند. از دیگر انواع ابزارهای مشتقه میتوان به قراردادهای مابهالتفاوت، اختیار معامله و سواپ اشاره کرد. در ابتدا، از قراردادهای فیوچرز برای معامله کالاها، از جمله نفت و فلزات استفاده میشد. آنها خیلی زود پیشرفت کردند و وارد تمام بازارهای مالی، از جمله ارزهای دیجیتال شدند.
بهطور خلاصه، یک قرارداد آتی چیزی نیست جز توافق بین دو طرف برای خرید یا فروش یک دارایی، در یک تاریخ مشخص و با یک قیمت از قبل تعیینشده. این قراردادها مربوط به یک دارایی پایه هستند و این دارایی پایه میتواند یک کالا، سهام یا ارز دیجیتال باشد. برخی تصور میکنند قراردادهای فیوچرز اساساً نوعی شرطبندی روی قیمت آینده یک دارایی هستند.
بهعنوان مثال، اگر فکر میکنید قیمت بیت کوین تا پایان ماه ۱۰ درصد افزایش مییابد، میتوانید یک قرارداد فیوچرز خرید بیت کوین با تاریخ انقضای یک ماهه ایجاد کنید؛ در این قرارداد ذکر میکنید که بیت کوین را در پایان ماه با ۵ درصد بیشتر از قیمت کنونی خواهید خرید، در نتیجه اگر پیشبینیتان درست باشد و بیت کوین ده درصد رشد کند، ۵ درصد از معامله فیوچرز سود شما خواهد بود. اگر این کار را انجام ندهید، مجبورید با هزاران دلار یک بیت کوین بخرید و تا پایان ماه صبر کنید. شایان ذکر است که به محض فرا رسیدن تاریخ انقضای قرارداد دو طرف معامله تسویه حساب میکنند و قرارداد تمام میشود.
اجزای اصلی قراردادهای فیوچرز ارزهای دیجیتال
قبل از اینکه بیشتر درباره معاملات فیوچرز و انواع قراردادهای فیوچرز صحبت کنیم، اول باید با سه جزء اصلی این قراردادها آشنا شویم.
تاریخ انقضا (Expiration date)
منظور از تاریخ انقضا همان تاریخی است که قرارداد فیوچرز باید تسویه شود. بهعبارت دیگر، در این تاریخ یک طرف خرید خود را انجام میدهد و طرف دیگر نیز باید بر اساس قیمت از قبل توافقشده ارز دیجیتال موردنظر را به او بفروشد. با این حال، در برخی از پلتفرمها، معاملهگران در صورت تمایل میتوانند قبل از تاریخ انقضا، قراردادهای خود را به سایر سرمایهگذاران بفروشند.
مقدار هر قرارداد (Units per contract)
در قرارادادهای فیوچرز مقدار دارایی پایهای که قرار است در آینده معامله شود، باید از قبل تعیین گردد. این مقدار میتواند از پلتفرمی به پلتفرم دیگر متفاوت باشد. بهعنوان مثال، قرارداد آتی بیت کوین در بورس کالای شیکاگو میتواند ۵ بیت کوین و قرارداد آتی بیت کوین در پلتفرم دریبیت (Deribit) میتواند ۱۰ دلار بیت کوین باشد.
اهرم (Leverage)
برای اینکه معاملهگران بتوانند با استفاده از معاملات آتی خود سود بیشتری کسب کنند، صرافیها به آنها اجازه میدهند که سرمایه بیشتری را قرض بگیرند. به این امر در بازارهای مالی اهرم گفته میشود. نرخهای اهرم بین پلتفرمهای مختلف میتواند بسیار متفاوت باشد. برای مثال صرافی کراکن (Kraken) به کاربران خود اجازه میدهد تا معاملاتشان را تا ۵۰ برابر افزایش دهند. این در حالی است که صرافی افتیایکس (FTX) نرخ اهرم خود را از ۱۰۰ برابر به ۲۰ برابر کاهش داده است.
سرمایهگذاران بازار ارزهای دیجیتال میتوانند قراردادهای فیوچرز خود را طبق یکی از دو روش زیر تسویه کنند:
- تحویل فیزیکی: به این معنی که پس از تسویه حساب، طرف خریدار ارز دیجیتال خریداریشده را دریافت میکند. شایان ذکر است که این نوع تسویه بسیار نادر است.
- تسویه نقدی: به این معنی که پس از تسویه، ارزش ارز دیجیتال پایه با استفاده از یک ارز دیگر (معمولاً به دلار آمریکا) بین خریدار و فروشنده مبادله میشود.
نکات مربوط به قیمتگذاری ارزهای دیجیتال در قراردادهای فیوچرز
اگرچه در قراردادهای آتی ارزهای دیجیتال قیمت دارایی پایه بر اساس بازارهای اسپات محاسبه میشود، گاهی نیز ممکن است ارزش آنها هنگام تاریخ انقضا متفاوت باشد. این امر معمولاً بهخاطر نوسانات ناگهانی و شدید ارزهای دیجیتال به وجود میآید. برای مثال خرید بیت کوین توسط شرکت تسلا یا ممنوعشدن ارزهای دیجیتال در یک کشور بزرگ (همان اتفاقی در سال ۱۴۰۰ در چین افتاد) میتواند بهشدت در بازار تأثیرگذار باشد. علاوه بر این، عرضه و تقاضای ارزهای دیجیتال هم در قراردادهای فیوچرز تأثیرگذارند.
در برخی موارد هم «شکافهای زمانی» روی قیمت ارزهای دیجیتال تاثیر میگذارند. این اصطلاح به مواقعی اشاره دارد که در آن هیچ معاملهای انجام نمیشود و در نتیجه هیچ دادهای برای آنها وجود ندارد. چنین شکافهایی فقط در بازارهای سنتی مثل گروه بورس بازرگانی و کالای شیکاگو به وجود میآید که ساعت معاملاتی خاصی دارند.
بهعبارت دیگر، اگر قیمت یک ارز دیجیتال بعد از بستهشدن بازار سنتی بهطور قابل توجهی کاهش یا افزایش یابد، با آغاز معاملات در روز بعد، کندلهای بزرگی در نمودار آن ظاهر میشود.
انواع قراردادهای فیوچرز ارزهای دیجیتال
انواع مختلفی از قراردادهای فیوچرز وجود دارد که معاملهگران ارزهای دیجیتال میتوانند از آنها استفاده کنند. شایان ذکر است که هیچ پلتفرمی تمام این قراردادها ارائه نمیدهد. در نتیجه، باید مطمئن شوید پلتفرم مناسب و مدنظرتان را به درستی انتخاب میکنید.
قراردادهای فیوچرز استاندارد
قراردادهای استاندارد ارزهای دیجیتال تمام خصوصیات یک قرارداد آتی استاندارد در بازارهای سنتی را دارد. گروه بورس بازرگانی و کالای شیکاگو و بورس اختیار معامله شیکاگو اولین صرافیهای معاملات آتی بودند که این نوع قراردادها را برای بیت کوین در دسامبر ۲۰۱۷ (آذر ۹۶) راهاندازی کردند. همین اتفاق یکی از دلایل زیادی بود که باعث شد در آن زمان قیمت بیت کوین بهشدت افزایش یابد.
در حال حاضر گروه بورس بازرگانی و کالای شیکاگو چندین قرارداد آتی بیت کوین را تاریخهای انقضای متفاوت ارائه میکند. گفتنی است که تمام این قراردادها به دلار آمریکا تسویه میشوند. از طرف دیگر، بورس اختیار معامله شیکاگو پس از مدتی تصمیم گرفت قراردادهای آتی بیت کوین را کنار بگذارد، اما قطعاً با توجه به افزایش علاقه معاملهگران به ارزهای دیجیتال این تصمیم تغییر خواهد کرد.
برخی از صرافیهای ارز دیجیتال نیز قراردادهای فیوچرز استاندارد را ارائه میکنند. برای مثال میتوان به بایبیت و بایننس اشاره کرد. اکثر این معاملات آتی سهماهه هستند و معمولاً به دلار آمریکا انجام میشوند. گفتنی است که معاملات فیوچرز مذکور مخصوصاً برای نوسانگرفتن کاربردی هستند.
معاملات آتی با تحویل فیزیکی ارز دیجیتال معاملهشده
نوع دیگری از معاملات فیوچرز ارزهای دیجیتال که تاریخ انقضا هم دارند، قراردادهای آتی با تحویل فیزیکی هستند. این قراردادها برای اولین بار توسط پلتفرم بککت (Bakkt) معرفی شدند و سپس نهادهایی مثل اینترکانتیننتال اکسچنج (Intercontinental Exchange) و بورس اوراق بهادار نیویورک (NYSE) از این پلتفرم حمایت کردند. تنها تفاوت این نوع قراردادها با قراردادهای آتی استاندارد در این است که ارز دیجیتال معاملهشده هنگام تسویه طرفین به خریداد تحویل داده میشود. پلتفرم بککت تنها این نوع معاملات فیوچرز را برای بیت کوین ارائه میکند و هدف آن این است که به گردش بیت کوین کمک کند.
قراردادهای دائمی (Perpetual Contracts)
قراردادهای دائمی یکی از محبوبترین قراردادهای فیوچرز موجود در بازار ارزهای دیجیتال هستند. ویژگی متفاوت قراردادهای دائمی در این است که تاریخ انقضا ندارد. این نوع قراردادها برای اولین بار در صرافی بیت مکس (BitMEX) ارائه شدند، اما خیلی سریع توانستند خود را به صرافیهای بزرگی مثل بایبیت و بایننس برسانند.
در قراردادهای دائمی یک نرخ تامین مالی (فاندینگ ریت) وجود دارد که باعث میشود قیمت استفادهشده در آنها تا حد ممکن به قیمتهای آنی و لحظهای ارزهای دیجیتال نزدیک گردد. این نرخ نشاندهنده پرداختهای اضافی است که معاملهگران برای حفظ موقعیت معاملاتی خود باید پرداخت کنند.
نرخ تامین مالی (فاندینگ ریت) مثبت نشان میدهد که قیمت قرارداد دائمی بالاتر از قیمت اصلی دارایی است. در نتیجه معاملهگرانی که موقعیت خرید را ایجاد کردهاند، باید این پرداخت اضافی را به کسانی بدهند که موقعیت فروش را ایجاد کردهاند. برعکس، اگر نرخ تامین مالی منفی باشد، فروشندگان باید این هزینه را به خریداران بپردازند.
مزایا و معایت معاملات آتی
مزایا
Future Trading بسیار راحتتر از آن چیزی است که فکرش را میکنید. معاملات آتی حتی برای مبتدیان هم میتواند آسانتر از معامله مستقیم ارزهای دیجیتال باشد؛ زیرا به بازار اسپات و کیف پول امن نیازی ندارد. در واقع، به همین دلیل است که حجم معاملات فیوچرز ارزهای دیجیتال دو تا سه برابر بیشتر از حجم معاملات اسپات یا همان آنی است.
سود معاملات آتی بیشتر از معاملات اسپات است. اگر معاملات آتی ارزهای دیجیتال را با اهرم معامله کنید، معمولاً بسیار بیشتری به دست میآورید. برای مثال در صرافی بایبیت، میتوانید اهرم را تا ۱۰۰ برابر تنظیم کنید. این به این معنی است که میتوانید تنها با ۱۰ دلار یک موقعیت معاملاتی به ارزش ۱۰۰۰ دلار باز کنید. با این حال، باید بدانید که هنگام استفاده از اهرم، ریسک شما هم افزایش مییابد
در معاملات فیوچرز میتوانید از استراتژیهای معاملاتی انعطافپذیرتری استفاده کنید. استراتژیهای معاملاتی در معاملات فیوچرز ارزهای دیجیتال مخصوصاً در بازه زمانی روزانه میتواند بسیار بهتر از معاملات اسپات باشد.
معایب
بهطور کلی، برخی از کارشناسان معتقدند که بازار ارزهای دیجیتال به اندازه کافی بالغ نیست تا بازار فیوچرز داشته باشد. چنین منتقدانی ادعا میکنند که بیثباتی ارزهای دیجیتالی مثل بیت کوین میتواند به سایر بخشهای بازار فیوچرز سرایت کند. با این حال، تاکنون هیچ رویداد قابلتوجهی توسط پلتفرمهای آتی ارزهای دیجیتال گزارش نشده است. گفتنی است که این پلتفرمها بر خلاف صرافیهای معمولی ارزهای دیجیتال که داراییهای دیجیتالی مشتریان خود را ذخیره میکنند، مستعد حملات هک نیستند. برای مثال میتوان به معاملات آتی بایبیت اشاره کرد که راحت و روان هم هستند.
با این حال، نوسانات بازار، استراتژیهای ضعیفی که سرمایهگذاران با توجه به بازارهای سنتی اتخاذ میکنند و نیز اهرمهای بسیار زیاد از جمله ریسکهایی هستند که معاملهگران در معاملات فیوچرز با آن مواجه میشوند.
مقایسه معاملات آتی و بازارهای مختلف
در این بخش قصد داریم معاملات فیوچرز را با بازارها و معاملات مختلف مقایسه کنیم تا بهتر آن را درک کنید.
مقایسه معاملات فیوچرز و معاملات اسپات (Spot)
در بازار اسپات (Spot) که بهعنوان بازار آنی و بازار نقدی هم شناخته میشوند، ارزهای دیجیتالی مثل بیت کوین و اتریوم در لحظه خریدوفروش میشود. بهعبارت دیگر، ارزهای دیجیتال مستقیماً بین فعالان بازار (خریداران و فروشندگان) معامله میشوند. در بازار نقدی، با خرید ارزهای دیجیتال مالکیت مستقیم آنها به خریدار منتقل میشود. خریداران گاهی اوقات هم میتوانند مزایای دیگری مثل رایدادن به فورکهای اصلی یا مشارکت در جامعه ارزهای دیجیتال را به دست بیاورند.
با این حال، بازار اسپات اهرمهای معاملات فیوچرز را ندارد و شما برای خرید ۱ بیت کوین به هزاران دلار نیاز دارید. بهعبارت دیگر، اگر فقط ۱۰,۰۰۰ داشته باشید، فقط میتوانید ۱۰,۰۰۰ بیت کوین بخرید. از طرف دیگر، اگر ارزهای دیجیتال را در بازار نقدی هولد کنید، با افزایش ارزش آنها سود میکنید؛ زیرا ارزش ارز دیجیتال شما در طول زمان افزایش مییابد. این در حالی است که با قراردادهای آتی میتوانید از حرکتهای کوتاهمدت قیمت ارزهای دیجیتال سود کنید. دقت کنید که حتی اگر روند ارزهای دیجیتال نزولی باشد، باز هم شما میتوانید معامله و سود کنید.
علاوه بر این، قراردادهای آتی از شما در برابر خطرات غیرمنتظره و نوسانات شدید قیمت محافظت کنند. حجم ماهانه بازارهای فیوچرز نقدینگی موردنیاز معاملهگران را تامین میکند و گاهی به تریلیونها دلار میرسد. بهعنوان مثال، حجم ماهانه معاملات فیوچرز بیت کوین بهطور میانگین ۲ تریلیون دلار است که بیشتر از حجم معاملات بیت کوین در بازار اسپات است. نقدینگی بازار فیوچرز به کشف قیمت ارزهای دیجیتال هم کمک میکند و به معاملهگران اجازه میهد تا معاملات سریع و کارآمدی داشته باشند.
در این جا باید به تفاوت قیمتهای بازارهای آتی و بازارهای اسپات هم نگاهی بیندازیم. قیمت ارزهای دیجیتال، توسط خریداران و فروشندگان و از طریق فرآیند اقتصادی عرضه و تقاضا تعیین میشود. در تمام معاملات بازار اسپات از قیمت آنی ارزهای دیجیتال استفاده میشود. از سوی دیگر، قیمت معاملات فیوچرز بر اساس قیمت نقدی ارزهای دیجیتال و هزینه اضافی تعیین میشود که به آن پریمیوم (Premium) میگویند. این پریمیوم میتواند مثبت یا منفی باشد. اگر مثبت باشد، نشان میدهد که قیمت بازار فیوچرز بالاتر از قیمت بازار اسپات است. در مقابل، اگر منفی باشد، نشان میدهد که قیمت بازار فیوچرز کمتر از قیمت بازار آنی است. تغییر عرضه و تقاضا ممکن است در پریمیوم ارزهای دیجیتال نوساناتی ایجاد کند.
مقایسه معاملات فیوچرز و معاملات مارجین (Margin)
معاملات مارجین (Margin) بسیار شبیه به معاملات اسپات هستند؛ زیرا ارزهای دیجیتال مستقیماً در آنها معامله میشوند. با این حال، در معاملات مارجین شما میتوانید جفتارزهای مختلفی مثل یورو و دلار را با هم معامله کنید. در این نوع معاملات، معاملهگران به جای خرید یا فروش خود ارزها، عملکرد نسبی آنها را حدس میزنند و بر این اساس معامله میکنند. این امر در مورد معاملات مارجین جفتارزهای ارز دیجیتال هم صدق میکند و معاملهگران میتوانند جفتارزهایی مثل «BTC/ETH» را معامله کنند. در این حالت، شما باید عملکرد نسبی بین بیت کوین و اتریوم را حدس بزنید. توجه کنید که هرچقدر یک ارز نوسان بیشتری داشته باشد، سرمایهگذاران علاقه کمتری به آن نشان میدهند و در نتیجه، نقدینگی آن هم کاهش مییابد. با این حال، در قراردادهای فیوچرز چنین جفتارزهایی وجود ندارد و تنها یک ارز یا ارز دیجیتال معامله میشود.
معاملهگران مارجین سفارشات خرید یا فروش ارزهای دیجیتال خود بر اساس بازار نقدی تعیین میکنند. بهعبارت دیگر، سفارشات مارجین با سفارشات بازارهای اسپات مطابقت دارند. این در حالی است که در معاملات فیوچرز، معاملهگران سفارش خرید یا فروش خود را در بازار مشتقه ثبت میکنند. بهطور خلاصه، معاملات مارجین و فیوچرز در دو بازار متفاوت انجام میشود. علاوه بر این، معمولاً میزان اهرم معاملات فیوچرز بیشتر از معاملات مارجین است.
مقایسه معاملات آتی و بازار کامودیتی (Commodities)
معاملات آتی بیت کوین شباهت زیادی به قراردادهای بازار کامودیتی دارد. در واقع، از آن جا که کمیسیون معاملات آتی کالای ایالات متحده (CFTC) بیت کوین را نوعی کالا میداند، این مسئله نباید شما را شگفتزده کند. برای مثال اجزای قراردادهای موجود در این بازارها از جمله تاریخ انقضا و زمان تسویه حساب به یک صورت است.
با این حال، برخی از انواع قراردادهای معاملات فیوچرز ارزهای دیجیتال، مانند قراردادهای دائمی، با قراردادهای فیوچرز کامودیتیها فرق دارند؛ چراکه تاریخ انقضا ندارند. به علاوه، نوسان معاملات آتی ارزهای دیجیتال معمولاً بیشتر از معاملات آتی کامودیتی است؛ زیرا خود ارزهای دیجیتال هم نوسان بیشتری نسبت به کامودیتیها دارند.
بسیاری از معاملات آتی بازار کامودیتی با هدف «استفاده از کالاها» انجام میشوند؛ نه برای سفتهبازی. بهعنوان مثال، کارخانهها و ارائهدهندگان خدمات حمل و نقل زمانی که میخواهند نفت بخرند، میتوانند با استفاده از قراردادهای آتی نفت آن را با قیمت فعلی بخرند و در آینده تحویل بگیرند.
مقایسه بازار فیوچرز و بازار آپشن (Option)
مهمترین تفاوت معاملات فیوچرز با معاملات آپشن یا اختیار معامله، در این است که در معاملات آپشن حق خرید یا فروش یک دارایی خاص با قیمتی خاص و در تاریخی خاص به یک فرد داده میشود، نه تعهد آن. درک این مسئله ممکن است کمی سخت باشد؛ اما اگر با یک مثال ادامه دهیم، مطمئناً به نتیجه بهتری میرسیم.
فرض کنید قیمت ریپل در حال حاضر ۱۰۰ دلار است و شما پیشبینی میکنید که در سه ماه آینده به ۱۴۰ دلار برسد. شما چند راه برای سرمایهگذاری در این ارز دیجیتال دارید. اول اینکه در بازار اسپات ریپل بخرید و سه ماه صبر کنید تا ریپل به پیشبینی شما برسد.
یک راه دیگر این است در بازار فیوچرز یک قرارداد آتی خرید سه ماهه برای ۱ ریپل و با ارزش ۱۰۰ دلار خریداری کنید. این روش تمام مزیتهای معاملات فیوچرز را دارد که در بالا به آنها اشاره کرده بودیم. تنها نکتهای که در این جا باید به یاد داشته باشیم، این است که بعد از سه ماه شما مجبورید معامله خود را تسویه کنید.
راه دیگر برای شما این است که از قراردادهای آپشن یا اختیار معامله استفاده کنید. در این نوع معامله، شما به صرافی میروید و یک قرارداد اخیار معامله خرید (Call Option) میخرید. توجه کنید که چون پیشبینی کردهاید قیمت ریپل افزایش مییابد، باید قرارداد آپشن خرید را خریداری کنید. اگر پیشبینی کنید قیمت ارز دیجیتال موردنظرتان کاهش مییابد، باید قراداد آپشن فروش (Put Option) را میخریدید.
گفتنی است که قراردادهای آپشن هم اجزای خاص خودشان را دارند. در این نوع قراردادها شما باید مقدار ارز دیجیتال، تاریخ سررسید، قیمت فعلی، قیمت توافی و قیمت قرداد اختیار (پولی که در زمان خرید به فروشند میدهید) را مشخص کنید.
حال دوباره به مثال توجه کنید. شما در قرارداد اختیار خرید تعیین میکنید که یک ریپل را تا سه ماه دیگر میخرید. قیمت فعلی همان طور که گفته شد ۱۰۰ دلار است و برای اینکه ریسکتان را کمتر کنید قیمت توافقی را در ۱۳۰ دلار قرار میدهید. علاوه بر این، هنگام بستن قرارداد هم ۳ دلار میپردازید.
حال دو حالت وجود دارد. در حال اول قیمت ریپل طبق پیشبینیهای شما به ۱۴۰ دلار میرسد. در این حالت، شما میتوانید ۱۳۰ دلار بپردازید و ریپل خود را تحویل بگیرید. اما نکته در این جا است که اگر ریپل به ۱۳۰ دلار نرسید، شما مجبور نیستید معامله را انجام دهید. در این حالت نهایت ضرر شما همان ۳ دلار ی است که بهعنوان وجه تضمین پرداخت کردهاید.
در این جا توجه داشته باشید که اگر ریپل را در بازار نقدی بخرید، بازار ممکن است برخلاف پیشبینی شما حرکت کند و رشد نباید. در این صورت نهتنها سود شما افزایش نمییابد، بلکه حتی ممکن است خیلی بیشتر از معامله آپشن ضرر کنید.
پیشنیازهای معاملات فیوچرز
معاملات آتی ارزهای دیجیتال تفاوتی با سایر معاملات ندارد و میزان دشواری آن به اهرمی بستگی دارد که معاملهگران انتخاب میکنند. هنگام معامله در بازارهای نقدی یا سایر مشتقات، به هر حال شما باید از اکثر قوانین معتبری پیروی کنید. بیشتر این قوانین هم مربوط به مدیریت ریسک و یافتن بهترین نقاط ورود و خروج است.
در ادامه پیشنیازهای موردنیاز برای شروع موفقیتآمیز معاملات آتی ارزهای دیجیتال را بررسی خواهیم کرد:
سرمایه موردنظرتان را تعیین کنید
یکی از مهمترین توصیههای مدیریت ریسک این است که هرگز نباید بیش از چیزی که آماده از دست دادن هستید، سرمایهگذاری کنید. علاوه بر این، هرگز برای معامله وام نگیرید؛ مگر اینکه قصد دارید در معاملات مارجین سرمایهگذاری کنید.
زمان بگذارید
اگر قصد دارید در معاملات ارزهای دیجیتال موفق باشید و سود زیادی به دست بیاورید، نباید معاملات آتی آنها را بهعنوان یک سرگرمی در نظر بگیرید. مطمئن شوید که زمانی را به یادگیری معاملات آتی، یافتن نقاط ورود و خروج مناسب و نظارت بر موقعیتهای باز خود اختصاص میدهید.
ابتدا با یک حساب آزمایشی معامله کنید
میتوانید معاملات خود را با سرمایههای مجازی و یک حساب آزمایشی شروع کنید. در این صورت میتوانید قبل از انجام معاملات فیوچرز، روند قیمتی ارزهای دیجیتال را یاد بگیرید. گفتنی است که این حسابها رایگان هستند و استفاده از آنها برای شما هزینهای نخواهد داشت.
یک پلتفرم معاملات آتی را انتخاب کنید
هنگام انتخاب یک صرافی ارزهای دیجیتال به شهرت آنها توجه کنید. اگر مبتدی هستید، بهتر است معاملات خود را در یک صرافی معتبر و با سرمایهای کم آغاز کنید.
هنگام انجام معاملات فیوچرز باید چه نکاتی را در نظر بگیرید؟
در اینجا چند نکته کلیدی وجود دارد که هنگام معامله قراردادهای فیوچرز باید در نظر بگیرید:
اهرم
همان طور که میدایند، اهرم یکی از اجزای مهم معاملات مارجین است که امروزه توسط اکثر پلتفرمهای معاملات آتی ارائه میشود. با استفاده از همین اهرمها است که معاملهگران میتوانند سود خود را افزایش دهند و البته به همان اندازه ریسک آنها هم افزایش مییابد. اهرم ارائهشده در صرافیهای ارزهای دیجیتال معمولاً تا ۵۰ برابر است، اما باز هم میتواند در پلتفرمهای مختلف متفاوت باشد. برای مثال، اهرم قرازدادهای دائمی پلتفرم بایبیت میتواند تا ۱۰۰ برابر و اهرم قرادادهای دائمی صرافی بایننس میتواند تا ۱۲۵ برابر باشد.
اگر هنوز تجربه زیادی ندارید، باید از اهرمهای زیاد دوری کنند، اما اهرمهای کم میتوانند بسیار کاربردی باشند. اهرم انتخابشده میزان وامی را تعیین میکند که قصد دارید برای معامله قرض کنید. بهعنوان مثال، اگر یک معاملهگر اهرم ۱۰ برابری را انتخاب کند، ۱۰ درصد از کل وجه را باید در اختیار داشته باشید و مابقی را قرض بگیرید. وام را یا خود صرافی و یا معاملهگران دیگر به شما قرض خواهند داد.
ارزیابی ارزش نقدینگی
معاملهگران و سرمایهگذاران برای تعیین یکپارچگی بازار و سرعت معاملات باید به نقدینگی بازار ارز دیجیتال موردنظرشان دقت کنند. تمام این موارد به معاملهگران اجازه میدهد تا ارز دیجیتال خود را بهسرعت و با تاخیر کم نقد کنند.
در معامله قراردادهای آتی، با توجه به سه معیار میتوانید نقدینگی بازار یک ارز دیجیتال را تعیین کنید. این سه معیار شامل نقدینگی دارایی، صرافی و بازار میشود. یک معاملهگر همیشه باید بداند که آیا خریداران، فروشندگان، میکرها (سفارشگذار) و تیکرهای (سفارشبردار) کافی در بازار وجود دارد یا نه. علاوه بر این، او باید با وضعیت کلی ارز دیجیتال موردنظرش و بازار آن هم آشنا باشد
بهطور کلی، نقدینگی بازارهای فیوچرز ارزهای دیجیتال بیشتر از صرافیهای اسپات است؛ چراکه اکثر قردادهای فیوچرز بهصورت نقدی تسویه میشوند. بنابراین، به جز معاملات آتی بیت کوین با تحویل فیزیکی، بقیه معاملات فیوچرز هیچ نیازی به ارزهای دیجیتال ندارند. در نتیجه، به لطف نقدینگی کافی، احتمال اینکه معاملات با تأخیر انجام شوند، خیلی پایین است.
پوشش ریسک
معاملات فیوچرز ارزهای دیجیتال روشی عالی برای پوشش ریسک در برابر کاهش شدید ارزهای دیجیتال هستند. اکثر سرمایهگذاران نهادی ترجیح میدهد در معاملات آتی بیت کوین بهعنوان ابزاری برای پوشش ریسک استفاده کنند. معاملات فیوچرز بیت کوین باعث میشود که کاهش شدید قیمت این ارز دیجیتال در بازار نقدی تأثیر چندانی بر شما نگذارد؛ زیرا قراردادهای آتی قیمت از پیش تعیینشده و تاریخ انقضا دارند.
متنوعکردن سبد سرمایهگذاری
علاوه بر پوشش ریسک، معاملات آتی ارزهای دیجیتال به شما این امکان را میدهد که سبد سرمایه خود را متنوع کنید. تمام سرمایهگذاران و معاملهگران میدانند که همه تخممرغها را نباید را نباید در یک سبد گذاشت و متنوعسازی یکی از بهترین استراتژیهای مدیریت سرمایه است. شما میتوانید با سرمایهای کم موقعیتهای معاملاتی متعددی را در بیت کوین، اتریوم، چین لینک و بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر باز کنید تا یک سبد متنوع ایجاد نمایید. به این ترتیب، میتوانید ریسک سرمایهگذاری در ارز دیجیتالی را که میتواند بهطور غیرمنتظرهای کاهش یابد، کاهش دهید.
نوسانات بازار
یکی از مهمترین چیزهایی که باید در مورد معامله ارزهای دیجیتال و معاملات فیوچرز بدانید، نوسانات زیادی آنها است. این نوسانات میتوانند ریسک زیادی داشته باشند؛ اما فرصتهای سرمایهگذاری زیادی هم با خود به ارمغان میآورند. این ویژگی مخصوصاً برای معاملهگران کوتاهمدتی مناسب است که ترجیح میدهند روند سریع قیمتها را حدس بزنند. ارزهای دیجیتال در مقایسه با فارکس یا بازار سهام همچنان بازار کوچکی محسوب میشوند. بنابراین، این داراییها بهشدت میتوانند از سرمایهگذاری نهنگها یا رویدادهای مختلف دیگر تأثیر بگیرند.
تاریخ انقضا
فرض کنید میخواهید معامله آتی استاندارد یک ارز دیجیتال را بهصورت نقدی انجام دهید. در این صورت، باید به تاریخ انقضا توجه کنید؛ زیرا در این زمان است که پول نقد یا ارز دیجیتال خود را پس از تسویه قرارداد دریافت خواهید کرد. البته همان طور که گفته شد، میتوانید قرارداد آتی خود را در هر زمانی قبل از تاریخ انقضا بفروشید.
در کدام پلتفرمها میتوان معاملات فیوچرز بیت کوین و ارزهای دیجیتال را انجام داد؟
در پنج سال گذشته، محبوبیت معاملات آتی ارزهای دیجیتال بهشدت افزایش یافته است. در حال حاضر، پلتفرمهای سنتی و صرافیهای ارز دیجیتال زیادی وجود دارد که میتوانید معاملات فیوچرز ارزهای دیجیتال را در آنها انجام دهید.
برخی از مشهورترین پلتفرمهایی که معاملات فیوچرز را ارائه میکنند، عبارتند از:
- افتیایکس (FTX)
- گروه بورس بازرگانی و کالای شیکاگو
- بیت مکس (BitMEX)
- تیدی امریترید (TD Ameritrade)
- کراکن (Kraken)
- بککت (Bakkt)
- دریبیت (Deribit)
- بایبیت
- کوکوین
آموزش معاملات فیوچرز در صرافی کوکوین : صفر تا صد فیوچرز کوکوین
در این بخش قصد داریم چگونگی انجام معاملات فیوچرز را برای نمونه در صرافی کوکوین بررسی کنیم. همان طور که در بالا هم گفته شد، برخلاف معاملات اسپات یا آنی، معاملهگران با استفاده از قراردادهای فیوچرز میتوانند موقعیتهای معاملات لانگ یا خرید و شورت یا فروش را ایجاد کنند. در این نوع قراردادها داراییهای مستقیماً خریداری نمیشوند و در نتیجه فروش آنها هم آسانتر است.
صرافی کوکوین از ۳ پلتفرم ببرای معاملات فیوچرز استفاده کنند که عبارتاند از:
- فیوچرز لایت (Futures Lite)
- معاملات فیوچرز پرو (Futures Pro)
- فیوچرز برول (Futures Brawl)
در این سه پلتفرم، ۴ نوع قرار داد فیوچرز وجود دارد که آنها هم عبارتاند از:
- Inverse Contracts
- Linear Contracts
- Perpetual Contracts
- Delivery Contracts
کدام یک از ارزهای دیجیتال را میتوان در بخش فیوچرز صرافی کوکوین معامله کرد؟
بهطور کلی، معاملات فیوچرز در صرافی کوکوین را میتوان با استفاده از ۱۰۰ ارز دیجیتال مختلف انجام داد که برخی از آنها عبارتاند از:
- بیت کوین (BTC)
- اتریوم (ETH)
- سولانا (SOL)
- فانتوم (FTM)
- اولنچ (AVAX)
- ریپل (XRP)
- پولکادات (DOT)
- بیت کوین کش (BCH)
- لونا (LUNA)
- چین لینک (LINK)
- کاردانو (ADA)
- اکسی اینفینیتی (AXS)
گفتنی است با اینکه ارزهای دیجیتال زیادی در بخش فیوچرز صرافی کوکوین قابلمعاملهاند، تمام ارزهای دیجیتالی نیستند که در معاملات اسپات این صرافی قرار دارند.
انواع قراردادهای معاملات فیوچرز در صرافی کوکوین
همان طور که در بالا گفته شد، در حال حاضر ۴ نوع قرارداد فیوچرز در صرافی کوکوین وجود دارد. در ادامه هرکدام از این قراردادها را بررسی خواهیم کرد.
قراردادهای تحویل یا Delivery Contracts
قراردادهای تحویل نوعی قرارداد فیوچرز هستند که از آنها در سرمایهگذاری مالی سنتی هم استفاده میشود. در این نوع قراردادها، فروشنده باید ارز دیجیتال مشخصشده را در تاریخ خاصی که بهعنوان تاریخ تحویل شناخته میشود، تحویل دهد. از طرفی خریدار هم باید ارز دیجیتال مشخصشده را با قیمتی که از قبل تعیین شده است، خریداری کند و تحویل بگیرد. صرافی کیوکوین، این قراردادها را بهعنوان قراردادهای سهماهه و با ارزهای دیجیتالی مثل بیت کوین و اتریوم ارائه میکند.
قراردادهای دائمی یا Perpetual Contracts
برخلاف قراردادهای تحویل، قراردادهای دائمی نوعی قراردادهای فیوچرز هستند که زمان تسویه نامحدودی دارند. این به این معنی است که معاملهگران میتوانتد موقعیتهای معاملاتی موجود در قراردادشان را تا زمانی که بخواهند، حفظ کند. در صرافی کوکوین بیش از ۶۰ نوع قرارداد دائمی مختلف وجود دارد.
قراردادهای معکوس یا Inverse Contracts
قراردادهای معکوس از ارزهای دیجیتالی مثل بیت کوین و اتریوم بهعنوان ارز پایه استفاده میکنند. معاملهگران باید مقدار معاملهشده را بر اساس دلار آمریکا (ارز مظنه) تایید کنند و سپس از ارز پایه خود (که همان بیت کوین و اتریوم است) برای محاسبه مارجین، سود و زیان استفاده کنند. بهعبارت اگر یک معاملهگر بخواهد قرارداد جفتارز «BTC/USD» را معامله کند، باید از بیت کوین بهعنوان ارز پایه خود استفاده کند.
گفتنی است که برای اجرای یک قرارداد معکوس، معاملهگر باید دقیقاً ارز دیجیتالی را که میخواهد معامله کند، هولد دارد. در صرافی کوکوین و از طریق این نوع قراردادها، میتوانید ارزهای دیجیتال بیت کوین، اتریوم، پولکادات و ریپل را معامله کنید.
قراردادهای خطی یا Linear Contracts
قراردادهای خطی قراردادهایی هستند که مارجین آن با استفاده از تتر (USDT) تعیین میشود. در پلتفرم کوکوین این نوع قراردادها را میتوانید از طریق گزینه «USDT-M» شناسایی کنید. بهعبارت دیگر، توکن پایه این نوع قراردادها تتر است. با توجه به ثبات نسبتی قیمت تتر، ارزهای دیجیتال زیادی برای تجارت با استفاده از این نوع قرارداد وجود دارد و روزبهروز هم به تعداد آنها افزوده میشود. برای استفاده از قراردادهای خطی تنها کاری که باید بکنید این است که مقدار سرمایه موردنظرتان را به تتر هولد کنید.
توجه داشته باشید که جزئیات این قراردادها میتواند بسیار متفاوت باشد. برای مثال میتوانید به جدول زیر نگاه کنید که در آن تفاوتهای بین دو قرارداد فیوچرز و تحویل نشان داده شده است.
خصوصیات معاملات فیوچرز در صرافی کوکوین
همان طور که گفته شد معاملات فیوچرز در صرافی کوین در ۳ پلتفرم مختلف انجام میشود که در ادامه هر یک را بررسی خواهیم کرد.
کوکوین فیوچرز لایت یا KuCoin Futures Lite
کوکوین فیوچرز لایت یک نسخه ساده از پلتفرم فیوچرز است که هدف آن آسانتر و لذتبخشتر کردن تجربه کاربران است. در این پلتفرم برخی از جنبههای رابط کاربری حدف شده است تا پیچیدگیهای معاملات فیوچرز به حداقل برسند.
کاربران در پلترفم لایت، همچنان میتوانند بین قراردادهای فیوچرز با مارجین تتر یا بیت کوین یکی را انتخاب کنند و به همان تعداد جفتارزهای دیجیتالی دسترسی داشته باشند. در صفحه پلتفرم لایت فقط دادههای مربوط به بازار، دادههای مربوط به قرارداد و رابطهای معاملاتی وجود دارد.
کوکوین فیوچرز پرو یا KuCoin Futures Pro
در پلتفرم کوکوین فیورچرز پرو، علاوه بر ویژگیهایی پلتفرم لایت ویژگیهای اضافهتری قرار داده شده است تا پلتفرم جامعتری برای افراد باتجربه ارائه شود.
در پلتفرم کوکوین فیورچرز پرو هم کاربران میتوانند بین قراردادهای آتی با مارجین تتر و بیت کوین یکی را انتخاب کنند. با این حال، در این پلتفرم برگه قراردادها دقیقتر است، یک جعبه عملیات تجاری در آن قرار دارد، اطلاعات بازار (از جمله دفترچه سفارش) دقیقتر به نمایش گذاشته میشود و بخش مخصوصی میتوان موقعیتهای معاملاتی باز را مشاهده کرد.
برول فیوچرز کوکوین یا KuCoin Futures Brawl
برول فیوچرز کوکوین به معاملهگران اجازه میدهد تا در معاملات قراردادهای فیوچرز با هم رقابت کنند و شانس خود را برای دریافت درصدی از پاداشهای یک استخر افزایش دهند. گفتنی است که جوایز مذکور همیشه در حال تغییر هستند. این پلتفرم معاملات آتی را بهشکل یک بازی در آورده و هدف آن تبدیل معاملات فیوچرز به یک فعالیت سرگرمکننده است.
معاملات اهرمی
تمام پلتفرمهای کوکوین فیوچرز معاملات اهرمی را ارائه میدهند. بهعبارت دیگر، کاربران کوکوین میتوانند از این پلتفرم پول قرض بگیرنده تا موقعیت معاملاتی خود را افزایش دهند. اهرم ارزهای دیجیتال نهچندان مشهور میتواند بین ۱ و ۲۰ برابر باشد. علاوه بر این، اهرم ارزهای دیجیتال محبوبی مثل بیت کوین و اتریوم را هم میتوان تا ۱۰۰ برابر افزایش داد.
معاملهگران میتوانند سود و زیان تمام معاملات اهرمی خود را بر اساس بیت کوین، اتریوم یا تتر محاسبه کنند. علاوه بر این، کاربران این صرافی میتوانند در هر زمان با موقعیت خرید یا فروش خود را ببندند و از معامله آتی خود خارج شوند.
چطور در صرافی کوکوین یک حساب کاربری ایجاد کنیم؟
ثبتنام در کوکوین بسیار ساده است و تنها به یک آدرس ایمیل یا شماره تلفن همراه نیاز دارد.
قدم اول: با یک آدرس ایمیل یا شماره تلفن ثبتنام کنید
وارد وب سایت رسمی کوکوین یا اپلیکیشن تلفن همراه آن شوید کنید و روی دکمه ثبت
قدم دوم: وارد حساب کاربری خود شوید
دو راه برای ورود به حساب خود دارید: یا از طریق رمز عبوری که خودتان ثبت کردهاید یا از طریق یک کد QR. وقتی وارد شدید، میتوانید معاملات فیوچرز خود را شروع کنید. حواستان باشد که هرگز جزئیات حسابتان را با کسی به اشتراک نگذارید.
چگونه در کوکوین فیوچرز معاملات آتی خود را انجام دهیم؟
همان طور که گفته شد، میتوانید معاملات آتی را از طریق اپلیکیشن تلفن همراه یا وب سایت پلتفرم کوکوین انجام دهید.
قدم اول: معاملات فیوچرز را فعال کنید
اولین قدم این است که روی بخش «» در برنامه تلفن همراه بروید. اگر از وب سایت استفاده میکنید، روی بخش :KuCoin Futures« کلیک کنید. سپس باید، یکی از نسخههای پرو، لایت یا برول را انتخاب کنید.
قدم دوم: سرمایه موردنظرتان را به حساب آتی خود منتقل کنید
قبل از شروع، باید سرمایه موردنظرتان را به حساب آتی خود وارد کنید. در برنامه تلفن همراه، به بخش «Assets» در پایین سمت راست بروید و روی «Transfer« کلیک کنید. سپس سرمایه را از حساب اصلی کوکوین به حساب فیوچرز خود منتقل کنید. اگر موجودی حساب اصلی شما کافی نیست، میتوانید به جای آن مستقیماً وجه را به حساب فیوچرز خود واریز کنید.
پس از انجام این کار، باید انتخاب کنید که کدام ارز دیجیتال را میخواهید معامله کنید.
قدم سوم: معامله کنید
اکنون باید بین گزینههای «Buy» یا «Sell» که بهترتیب به خرید و فروش اشاره دارند، یکی را انتخاب کنید. خرید به معنی ایجاد یک موقعیت معاملاتی خرید است که در آن با افزایش قیمت یک توکن، سود میکنید. از سوی دیگر، فروش نیز به معنی ایجاد یک موقعیت فروش است که در آن به محض کاهش قیمت دارایی، سود میکنید.
همان طور که قبلاً گفته شد، در صرافی کوکوین میتوانید اهرمهای خاصی را هم انتخال کنید. اهرمها میتوانند ۱ تا ۲۰ برابر (برابر برای BTC و سایر قردادهای دائمی) باشند. به یاد داشته باشید، اهرم بالاتر همچنین به معنای ریسک بیشتر هم هست.
معامله شما زمانی منحل میشود که نتوانید درصدی از ارزش موقعیت خود را حفظ کنیدو به این درصد، نسبت نگهداری هم میگویند و بر اساس میانگین قیمت ورودی و اهرم شما محاسبه میشود.
اگر قیمت مشخصشده به این آستانه برسد، موقعیت شما منحل میشود و تمام وجوهی را که بهعنوان مارجین در معاملات آتی خود استفاده میکنید، از دست میدهید.
کارمزدهای صرافی کوکوین چقدر است؟
کارمزد معاملات آتی در صرافی کوکوین
همیشه در معاملات فیوچرز دو طرف وجود: میکرها و تیکرها. میکرها کسانی هستند که معامله جدیدی ایجاد میکنند و در نتیجه نقدینگی را با خود به بازار میآورند. در همین حال، تیکرها سفارشات موجود را میپذیرند و نقدینگی را حذف میکنند. از آنجا که میکرها نقدینگی را بیشتر میکنند، اغلب با کارمزد کمتری میپردازند.
بهطور کلی، در صرافی کوکوین میکرها ۰.۰۲ و تیکرها ۰.۰۶ درصد کارمزد میدهند.
کارمزد برداشت کوکوین فیوچرز
کارمزد برداشت ارزهای دیجیتال مختلف در پلتفرم کوکوین فیوچرز متفاوت اما تا حدودی کمتر از دیگر پلتفرمها است. بری مثال، کارمزد برداشت بیت کوین حدود ۰.۰۰۰۵ بیت کوین است و حدود ۴۰ درصد کمتر از میانگین ۰.۰۰۸۱۲ بیت کوین در پلتفرمهای ارزهای دیجیتال است.
آیا معاملات فیوچرز بر ارزهای دیجیتال تأثیر میگذارد؟
قبل از اینکه معاملات فیوچرز ارزهای دیجیتال (مخصوصاً بیت کوین) ایجاد شود، برخی از افراد نسبت به تأثیر آنها تردید داشتند. بهطور کلی، برخی از متخصصان صنعت ارزهای دیجیتال فکر میکردند که معاملات آتی باعث میشود که سرمایهگذاران بزرگ قیمت ارزهای دیجیتال را دستکاری کنند. معاملات آتی ارزهای دیجیتال به این معنی بود که سرمایهگذاران نهادی راه آسانتری برای سرمایهگذاری پیدا میکنند. برخی از افراد هم به همین خاطر فکر میکردند که معاملات فیوچرز باعث افزایش قیمت ارزهای دیجیتال میشوند.
با این حال، گذر زمان نشان داده است که چنین افکاری چندان صحت ندارند. البته این مسئله چندان هم جای تعجب دارد. دادههای موجود نشان میدهد که بهعنوان مثال، معاملات آتی طلا هیچ تاثیری بر قیمت جهانی طلا نداشت. علاوه بر این، مخصوصاً معاملات آتی بیت کوین بهطور قابلتوجهی متعادل هستند. بهعبارت دیگر، در اکثر موارد همیشه یک خریدار و یک فروشنده برای ایجاد یک قرارداد وجود دارد.
با این وجود، سرمایهگذاران میبایست معاملات آتی ارزهای دیجیتال را همیشه تحتنظر داشته باشند؛ زیرا این معاملات بهطور بالقوه میتواند تأثیرات کوچکی بر قیمت آنها داشته باشد. برای مثال بازار بیت کوین، درست مانند هر نوع دارایی مالی دیگری، تحتتأثیر احساسات بازار است و این میتواند بهدلیل روانشناسی، هیجان، ترس، بیاعتمادی، شک و تردید معاملهگران باشد.
سوالات پرتکرار در رابطه با معاملات فیوچرز
۱.چه کسی باید معاملات فیوچرز را انجام دهد؟
هر کسی که به معامله ارزهای دیجیتال علاقهمند است، میتواند در این معاملات سرمایهگذاری کند و هیچ محدودیتی در این زمینه وجود ندارد. تنها نکتهای که باید در نظر بگیرید این است که به اندازه کافی وقت بگذارید و استراتژی معاملاتی مناسب خودتان را پیدا کنید.
۲.معاملات آتی ارزهای دیجیتال چقدر سودآور است؟
اگر معاملهگران از استراتژی مدیریت ریسک مناسبی استفاده کنند، معاملات آتی ارزهای دیجیتال میتواند بسیار سودآور باشد. این نوع معاملات میتوانند سود بیشتری نسبت به استخراج ارزهای دیجیتالی مثل بیت کوین داشته باشند؛ چراکه نیازی به تجهیزات گرانقیمت ندارند. با این حال، این را هم در نظر بگیرید که مانند تمام بازارها، بازار فیوچرز هم ریسک قابلتوجهی دارد.
۳. حکم شرعی معاملات فیوچرز چیست؟
بهطور کلی، مراجع تقلید مختلف نظرات متفاوتی در این زمینه دارند. اکثر مراجع تقلید گفتهاند که بهعلت ابهامات ارز های دیجیتال، فعالیت در بازار آنها بهطور کلی مشکل دارد. در این میان، آیت الله سیستانی نیز ترجیح دادهاند درباره ارزهای دیجیتال اظهار نظر نکنند و فرمودهاند در رابطه با این موضوع به نظر مرجع تقلید بعدی عمل شود. آیتالله خامنهای نیز حکم فعالیت در بازار ارز های دیجیتال در داخل کشور را تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران دانستند.