فعالان در بازار کریپتو را میتوان به دو دسته اصلی هولدرها و تریدرها تقسیمبندی کرد. منظور از ترید کردن، انجام پیوسته معاملات و خرید و فروشهای مکرر است اما هودل چیست؟
کلمه «هودل» (HODL) خلاصه شده عبارت Hold on for Dear Life به معنی «نگهدرای با تمام وجود» و برگرفته از کلمه Hold به معنی نگهداشتن است. به کسی که هودل میکند، «هولدر» (Holder) گفته میشود.
معمولا، هودل کردن برای کسانی که تازه وارد بازار رمزارز میشوند، نسبت به ترید کردن، منطقیتر و کمخطرتر است زیرا ترید کردن، نیاز به دانش زیادی برای تحلیل تکنیکال دارد.
در این مقاله میخواهیم از مجله داموندمگ خیلی ساده برای شما توضیح دهیم که هودل یا HODL ارز دیجیتال چیست و چه تفاوتی با ترید کردن دارد؟ با ما همراه باشید.
ترید کردن چیست؟
پیش از اینکه به در رابطه با مفهوم هودل در ارز دیجیتال صحبت کنیم، باید برای شما توضیح دهیم که ترید کردن چیست؟
بازار ارزهای دیجیتال یک بازار بسیار پرنوسان است؛ یعنی اینکه قیمت رمزارزها، لحظه به لحظه تغییر میکند و بالا و پایین میرود. شما میتوانید هر رمزارزی را که می خواهید، بخرید و آن را چند لحظه بعد، بفروشید. طبیعی است که اگر در زمان پایین بودن قیمت، خرید کنید و در زمان بالا بودن قیمت، بفروشید، سود خواهید کرد. منظور از ترید کردن در بازار ارزهای دیجیتال، دقیقا همین است و به کسی که این کار را انجام میدهد، تریدر گرفته میشود.
از نظر لغوی نیز کلمه ترید (Trade) به معنی «معامله کردن» و کلمه تریدر (Trader) به معنی معاملهگر است.
هودل HODL چیست؟
همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، هودل یا HODL، خلاصه شده عبارت Hold On for Dear Life و به معنی نگه داشتن با تمام وجود است. کسی که هودل میکند، به نوسانات بازار توجهی ندارد و سرمایه خود را برای مدتهای زیادی، دست نخوره باقی میگذارد. اگر قیمت کمی به سمت بالا حرکت کند، هولدر سرمایه خود را نمیفروشد و اگر قیمت کمی به سمت پایین حرکت کند نیز هولدر به سرمایه خود، دست نمیزند.
فلسفه پشت نگهداری رمزارز این است که در بلند-مدت و با وجود تمامی نوسانات، ارزش بازار به تدریج زیاد میشود.
دقت داشته باشید که در بازار رمزارز، هودل کردن را با ارز دیجیتال هودل (Hodl) اشتباه نگیرید. Hodl یک ارز دیجیتال است که روی زنجیره هوشمند بایننس قرار دارد.
منشاء واژه هودل یاهادل در کریپتو کارنسی چیست؟
در یک روز سرنوشتساز در ۱۸ دسامبر ۲۰۱۳، یک تریدر با نام کاربری GameKyuubi، متن زیر را در انجمن بیت کوین، پست کرد:
«من هودل (hodl) میکنم. چرا من هودل میکنم؟ به شما میگویم که چرا. زیرا من تریدر بدی هستم و میدانم که تریدر بدی هستم. بله، شما تریدرهای خوب میتوانید قلهها و کفها را شناسایی کنید …. به همین سادگی یک میلیون دلار به جیب بزنید. چرا که نه؟ هیچ مشکلی نیست داداش».
او تصمیم گرفت تا از تلاش برای پیشبینی روند بازار دست بکشد و خیلی ساده، بیت کوین خود را نگه دارد یه به قول خودش هودل کند!
با اینکه GameKyuubi خیلی در املاء خوب نبود و به جای کلمه درست hold در پست خودش از کلمه غلط hodl استفاده کرد، اما به یک مشکل رایج در بین تریدرها، یعنی چگونگی مدیریت نوسانات قیمت، اشاره داشت. او در ادامه، از استراتژی خودش دفاع کرد و گفت:
«شما فقط زمانی در بازار خرسی میفروشید که یک تریدر خوب یا یک تازهکار متوهم باشید. در یک بازی مجموع-صفر مثل این، تریدرها در صورت فروختن فقط میتوانند به پول خودشان برسند».
۲۴ ساعت پیش از این پست، قیمت بیت کوین، ۳۹ درصد افت کرده بود و از ۷۱۶ دلار به ۴۳۸ دلار رسیده بود. این ریزش، پس از یک روند گاوی یک ساله رخ داد که بیت کوین را از ۱۵ دلار در ژانویه ۲۰۱۳ به بالای ۱۱۰۰ دلار در دسامبر ۲۰۱۳ رسانده بود.
دنیای کریپتو با این پست منفجر شد! اشتباه املایی GameKyuubi در نوشتن کلمه hodl به جای hold، ظرف یک ساعت، «میم» شد و اکنون به یک واژه رایج در میان فعالان بازار کریپتو تبدیل شده است.
GameKyuubi بعدا اذعان کردن که هنگام نوشتن این پست، تحت تأثیر الکل قرار داشته است. این طور بود که یک اشتباه ملایی، منجر به ایجاد اصطلاح هودل کردن در بازار ارزهای دیجیتال شد. در نهایت، عبارت Hold On for Dear Life به معنی «نگهداری با تمام وجود» به این واژه اشتباه منسوب شد تا خیلی هم بیمعنی به نظر نرسد.
تا اینجا گفتیم که که مفهوم ترید و هودل ارز دیجیتال چیست. هر کدام از این دو مفهوم را میتوان یک استراتژی در بازار رمزارز دانست. در ادامه به شما میگوییم که استراتژی HODL به چه صورت است و چه مزیتها و معایبی در مقایسه با استراتژی ترید کردن دارد.
استراتژی هودل ارز دیجیتال چیست؟
در این بخش میخواهیم به شما بگوییم که اساس استراتژی هودل چیست.
در این استراتژی، کسانی که در بازار ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری میکنند، نباید تنها بر اساس تغییرات قیمتی کوتاه-مدت، رمزارزهای خود را بفروشند، بلکه باید کوینها یا توکنهای خود را نگه داشته و بیخیال نوسانات بازار شوند. حتی اگر قیمت رمزارزهای آنها سقوط کند، امکان برگشت قیمتها وجود دارد و در طولانی-مدت، نه تنها ضررها جبران میشوند، بلکه سود هنگفتی به جیب هودلرها، سرازیر میشود.
به عنوان یک مثال خوب میتوان به ریزش بازار ارزهای دیجیتال در شروع سال ۲۰۲۱ اشاره کرد. در آن زمان، بسیاری از کسانی که در بیت کوین سرمایهگذاری کرده بودند، میدیدند که به دلیل کاهش شدید قیمت، سرمایههایشان در حال بر باد رفتن است. حتی رمزارزهای دیگر مثل اتریوم و دوج کوین کاهش قیمت شدیدی را تجربه کردند. با این حال، مدت زیادی طول نکشید که بازار به سرعت به قیمتهای قبلی بازگشت.
کسانی که در میانه آن ریزش، پول خود را از بازار خارج کردند، زیان بسیاری را متحمل شدند اما کسانی که هولد کردند، با افزایش قیمت به مقادیری حتی بالاتر از قبل، نه تنها زیان نکردند، بلکه سود خوبی هم به جیب زدند.
چگونه و چرا هودل کنیم؟
در این بخش برای شما توضیح خواهیم دارد که روش صحیح هودل چیست و چرا باید هودل کنید.
اولین چیزی که باید به آن توجه داشته باشید، تفاوت ظریف بین هولد کردن ساده و هودل کردن است. همانطور که چند بار در بالا گفتیم، هودل کردن به معنی نگهداری با تمام وجود است؛ یعنی حتی در زمان ریزشهای شدید و در بازار به شدت نوسانی، سرمایههای خود را نگه دارید.
این استراتژی میتواند استراتژی هوشمندانهای حتی برای سرمایهگذارانی باشد که تلاش میکنند تا نقاط ورود به بازار یا خروج از بازار را شناسایی کنند. استراتژی هودل، تنها زمانی معنی دارد که بازار، نزولی باشد و این استراتژی از سرمایهداران در مقابل ترس منجر به فروش، محافظت میکند. هودل کردن، به ویژه برای سرمایهگذاران آماتور که مستعد تصمیمات احساسی هستند، بهتر از ترید کردن است.
سرمایهگذارانی که از استراتژی HODL کردن استفاده نمیکنند، شبیه نوسانگیران بورس هستند که هدف آنها، سود بردن از نوسانات کوتاه-مدت بازار است. این سرمایهگذاران که تریدر نامیده میشوند، سعی میکنند نقاط کف و قلههای بازار را شناسایی کنند. آنها در کفها میخرند و در قلهها میفروشند و به جای تمرکز روی بازههای زمانی بلند-مدت، سعی میکنند که از نوسانات خفیف بازار، سود ببرند.
با اینکه بازارهای مالی، غیرقابل پیشبینی هستند و هر چیزی در آنها امکانپذیر است اما بعید به نظر میرسد که یک ریزش بزرگ، ناگهان منجر به نابودی کل بازار کریپتو شود. تقریبا همیشه، هر ریزشی با بازگشت قیمت همراه است و روند کلی بازار، صعودی است. بنابراین، به نظر میرسد که هودل کردن، یک استراتژی منطقی برای کسانی باشد که دانش و تجربه کافی برای ترید کردن ندارند.
چه زمانی هودل کنیم؟
تا اینجا در رابطه با مفهوم هودل کردن و تفاوت با ترید، صحبت کردیم. همچنین، به شما گفتیم که فلسفه هودل چیست و این استراتژی برای چه کسانی مناسبتر است. اما چه زمانی باید هودل کرد؟
انتخاب از بین دو استراتژی ترید کردن یا هودل کردن، یک انتخاب شخصی است و سرمایهگذاران، پیش از تصمیمگیری، باید کلی تحقیق کنند. بعضی از سرمایهگذاران، همیشه استراتژی هودل را پیش میگیرند و در هر فرصت، ارزهای دیجیتال را به پورتفوی خود، اضافه میکنند و هیچ برنامهای برای فروش رمزارزهای خود، تا ماهها و حتی، سالها، ندارند.
با اینکه این استراتژی، برای کسانی که به ارزش بلند-مدت ارزهای دیجیتال باور دارند، استراتژی خوبی محسوب میشود اما واقعیت این است که هیچ کس از آینده رمزارزها خبر ندارد؛ حملات سایبری، خبرهای بد، دیگر رویدادهای جهانی و تصمیمات اقتصادی دولتها میتوانند روی قیمت ارزهای دیجیتال، تأثیرگذار باشند.
گذشته از اینها، استراتژی هودل کردن میتواند برای کسانی که نمیخواهند وقت زیادی را به بررسی و تحلیل بازار اختصاص دهند، مناسبتر باشد.
کدام ارز دیجیتال را HODL کنیم؟
بعضیها تصمیم میگیرند که کوینهای خاصی را هودل کنند اما در مورد دیگر کوینها، استراتژی ترید کردن را پیش میگیرند. اما سوال اینجا است که رمزارز مناسب برای هودل چیست؟
بعضی از کوینها دارای ارزش بازار بسیار بالا مثل بیت کوین یا اتریوم که روند قیمتی پایدارتر و نوسانات کمتری دارند، برای هودل کردن مناسبتر هستند اما HODL کردن یک کوین دارای ارزش بازار پایین، میتواند در بلند-مدت، با سود چشمگیری همراه باشد.
مهم نیست که در کدام بازار سرمایهگذاری میکنید، مهم این است که همیشه پورتفوی متنوعی داشته باشید تا اگر یکی از بازارها ریخت، با سودی که در بازارهای دیگر کسب میکنید، ضررهای شما جبران شود. هزاران رمزارز وجود دارد که میتوانید با آنها، یک پورتفوی متنوع بسازید.
گفته میشود که بازار ارزهای دیجیتال، یک بازار نوسانی است اما همانند سرمایهگذاری در هر نوع بازار دیگری، اگر بدون تحقیق وارد این بازار شوید، کار شما با قمار کردن هیچ فرقی ندارد و همه چیز را به شانس سپردهاید.
مزایا و معایب هودل چیست؟
مزایای نگهداری رمزارز چیست؟
هولد کردن ساده است؛ تنها کاری که باید بکنید، خرید کوینهای مورد نظر و انتقال آنها به کیف پول است. پس از آن، لازم نیست هیچ کار دیگری به غیر از صبر کردن، انجام دهید.
معمولا در بازار ارزهای دیجیتال، صبور بودن، نتیجهبخش است. ممکن است پس از سالها، پورتفوی خود را باز کنید و ببینید که میلیاردر شدهاید. اگر این اتفاق بیافتد، بدون هیچ زحمتی، سود زیادی کردهاید.
مزیت دیگر هودل کردن این است که تراکنشهای متعددی ندارید و کارمزد زیادی پرداخت نمیکنید.
معایب هودل چیست؟
مهمترین معایب هودل کردن به شرح زیر هستند:
۱- خرید در قیمتهای بالا و هودل کردن، در ابتدا اگر با ضرر همراه نباشد، سود چندانی برای شما نخواهد داشت. برای کسانی که تازه وارد بازار ارزهای دیجیتال میشوند، دیدن اینکه ارزش سرمایههایشان روز به روز کمتر میشود، بسیار سخت است و امکان دارد که از ترس از دست دادن کامل سرمایه خود، با ضرر از بازار خارج شوند.
۲- هولدرها تجربه کافی در شناخت زمان مناسب برای فروش را کسب نمیکنند. از آنجایی که هولدرها، ترید نمیکنند بنابراین، تجربه کافی برای شناخت زمانهای مناسب برای خروج از بازار را ندارند و شاید در مجموع سود کنند اما ممکن است فرصت سودهای بسیار خوب را از دست بدهند.
رمزارزهای خود را در کجا هودل کنیم؟
اگر قصد هودل کردن یک ارز دیجیتال را داشته باشید، بهترین جایی که میتوانید رمزارز خود را نگه دارید، کیف پول یا والت است. اما مزیت والت برای هودل چیست؟
والتهای ارزهای دیجیتال، نرمافزارها یا سخت افزارهایی هستند که از آنها برای ذخیره کردن کلید خصوصی یا همان پسورد دسترسی به رمزارز، استفاده میشود. والتها از رمزارز شما در مقابل حمله هکرها محافظت میکنند. والتها در مقایسه با صرافیها، امنیت بسیار بیشتری دارند و هیچ کس، غیر از خود شما، به والت شما دسترسی ندارد.
چه جایگزینهایی برای هودل ارز دیجیتال وجود دارد؟
هودل کردن یا ترید کردن، دو استراتژی اصلی در بازار ارزهای دیجیتال هستند اما آیا استراتژی دیگری وجود دارد؟ اگر بله، بهترین استراتژی جایگزین HODL چیست؟
میتوان از دو استراتژی SPEDN و BUIDL به عنوان مهمترین جایگزینهای HODL کردن نام بود. این دو واژه، با الهام از املای غلط Hodl، از دو کلمه spent به معنی «خرج کردن» و build به معنی «ساختن»، مشتق شدهاند.
منظور از SPEDN، استفاده از رمزارزها برای خرید کالا یا خدمات است که سبب مقبولیت بیشتر رمزارزها در جوامع میشود. امروزه، بسیاری از شرکتهای بزرگ، مثل پیپال، رمزرارزها را به عنوان روش پرداخت، قبول دارند و حتی کشور السالوادور، استفاده از رمزارز به عنوان یک پول رسمی را پذیرفته است.
با این حال، بازار رمزارز، بسیار جوان و نیازمند توسعه است. بنابراین، بعضی از سرمایهگذاران، استراتژی BUIDL را برای ساخت و توسعه شرکتها، اپلیکیشنها، شرکتها، پلتفرمها و ابزارهایی برای استفاده از رمزارزها را پیش میگیرند.
جمعبندی
در این مقاله در رابطه با مفهوم هودل در ارز دیجیتال یا همان هادل در کریپتو کارنسی صحبت کردیم. همانطور که گفتیم، دو استراتژی اصلی فعالیت در بازار رمزارزها، هودل کردن یا ترید کردن هستند. هودل کردن یا هولد کردن به معنی نگه داشتن رمزارز، حتی در بازار نوسانی است و به کسی که این کار را انجام میدهد، هولدر میگویند.
در این مقاله به شما گفتیم که نگهداری رمزارز چه تفاوتی با ترید کردن دارد و مزایا و معایب هودل چیست. همانطور که گفته شد، هودل کردن یک استراتژی کم ریسک ولی با سود پایین برای افراد تازه وارد به بازار ارزهای دیجیتال است و توصیه میشود که رمزارزهای خود را به جای صرافیها، در کیف پول دیجیتالی یا والت خود، HODL کنید.