اتصال مستقیم به بلاکچینها و انجام تراکنشها به صورت مستقیم در بلاکچین فرآیندی تخصصی و پیچیده است. یعنی میتوانید به صورت مستقیم هسته یک بلاکچین را دانلود کنید و با استفاده از کدهای برنامه نویسی تراکنشهای خود را در بلاکچین انجام دهید، مثلا موجودی یک آدرس را چک کنید و یا با داشتن کلید خصوصی خود، توکن مورد نظرتان را مستقیم ارسال کنید. اما همه اینها نیازمند داشتن دانش برنامه نویسی و آشنایی کامل با بلاکچین است. در چنین موقعیتی اینفیورا (Infura) وارد صحنه میشود تا همه فرآیندها را ساده کند. با داموندمگ همراه باشید تا تمام جوانب نحوه فعالیت این سرویس محبوب را با هم بررسی کنیم.
بخشهایی از این نوشتار دارای محتوای تخصصی است و بیشتر برای برنامه نویسان و توسعه دهندگان کاربرد دارد.
اینفیورا (Infura) چیست؟
اینفیورا یا اینفریور چیست؟ اینفیورا یک ابزار تخصصی برای برنامهنویسان در نسل جدید اینترنت یا وب 3 است که طیف وسیعی از خدمات و ابزارها را برای توسعه دهندگان بلاکچین ارائه میدهد. این خدمات شامل مجموعه اینفیورا ای پی آی (Infura API) است. مهمترین آنها API اینفیورا برای شبکه اتریوم است.
اینفیورا توسط شرکت معروف نرم افزار بلاکچین کانسنسیس (ConsenSys) ارائه شده است، که دسترسی سریع و مطمئن به شبکه اتریوم را فراهم میکند تا توسعهدهندگان را قادر سازد تا نرمافزارهای پیشرفته نسل بعدی و برنامههای کاربردی Web3 را بسازند.
علاوه بر این، Infura بهعنوان یک ارائهدهنده زیرساخت در بستر وب 3 داکیومنتها و منابع پیشرفتهای را برای کمک به توسعهدهندگان برای ساخت سریع برنامههای غیرمتمرکز (dApps) ارائه میکند. این امر زمان صرف شده برای ساخت زیرساختها به صفر رسانده است، یعنی توسعه دهندگان و برنامه نویسان نیاز نیست که برای ساخت یک اپلیکیشن در بستر بلاکچین، همه چیز را از صفر شروع کنند و مستقیم به بلاکچین متصل شوند.
اینفیورا با استفاده از یک شبکه توزیع شده از نودهای میزبان در فضای ابری، زیرساختهای لازم برای اتصال آسان به بلاکچین را ارائه میدهد. این امر بسیاری از هزینههای مرتبط با توسعه و محاسبات و امکانات ذخیره سازی اختصاصی را از بین میبرد.
هدف اینفیو را ایجاد یک محیط ایدهآل برای توسعهدهندگان و شرکتهایی است که به دنبال ایجاد محصولات مبتنی بر بلاکچین و برنامههای Web3 هستند. به نوبه خود، به توسعه دهندگان این امکان را میدهد تا با استفاده از قدرت بلاکچین اتریوم محصولات و خدمات نوآورانهای بسازند بدون آن که نیازی به دانش تخصصی در خصوص بلاکچین اتریوم داشته باشند.
اینفیورا چگونه کار میکند؟
اتریوم و سایر بلاکچینها از پروتکلها و فناوری متفاوتی به نسبت شبکه اینترنتی سنتی که اکنون در دسترس عموم کاربران است، استفاده میکنند. درست است که بلاکچینها و برنامههای وب 3 هنوز از همان شبکههای فیزیکی اینترنت سنتی استفاده میکنند، اما از نظر نرم افزاری، وب 3 یا نسل جدید اینترنت یک شبکه مجزا است. یعنی هیچ آدرس اینترنتی وجود ندارد که بتوانید به آن بروید و شما را به بلاکچین اتریوم برساند.
برای دسترسی به این شبکهها و مشاهده دادههای ارسال شده از طریق آنها، باید چیزی را که به عنوان کلاینت شناخته میشود نصب کنید. کلاینت به طور کلی یک برنامه نسبتا سبک و کوچک است که به عنوان یک واسط خط فرمان (Command Line Interface)، بدون گرافیک و فقط متن اجرا میشود.
این روش استفاده از بلاکچین برای بسیاری از افراد چندان کاربردی نیست و مطمئناً به اندازه یک تجربه مانند وب گردیهای متعارف، سرگرم کننده نیست. علاوه بر این، گاهی اوقات برای توسعه دهندگان، بسیار مفیدتر است که بتوانند برنامه را در محیطی متفاوت و خارج از بلاکچین بسازند و سپس با بلاکچین از راه دور و به صوریت ریموت ارتباط برقرار کنند.
بنابراین اکثر شبکههای عمومی بلاکچین، از جمله اتریوم، چیزی را ایجاد میکنند که API (ای پی آی) نامیده میشود. اما نقش اینفیورا در اجرای این موارد چیست؟
اینفیورا آنچه را که به آن نقطه پایانی (endpoint) برای API اتریوم میگویند ارائه میکند. اگر بلاکچین را یک رستوران در نظر بگیرید، اینفیورا مانند یک صندوقدار است؛ شخصی که سفارش شما را میگیرد و با شما در ارتباط است. اینفیورا یک نقطه پایانی را ارائه میدهد، به طوری که درخواستهای شما برای دریافت یا ضبط اطلاعات را دریافت میکند و اطلاعاتی را که درخواست کردهاید به شما باز میگردانند.
اینفیورا برای این خدمات هزینه دریافت میکند، اما برای توسعه دهندگانی که به تازگی چیزی را آزمایش میکنند، شروع کار و راه اندازی یک حساب کاربری رایگان است، اما اگر تعداد درخواستهای ارسالی در یک ماه زیاد شود، باید مبلغی را به عنوان حق اشتراک پرداخت شود.
ای پی آی (API) چیست؟
از نظر فنی، API مخفف Application Programming Interface (رابط برنامهنویسی اپلیکیشن) است. به طور خلاصه، API همچون همان UI است با این تفاوت که به جای انسان، یک سیستم کامپیوتری قرار است با آن تعامل داشته باشد. در واقع، از آنجا که میتوان واژه Interface را به «فصل مشترک» در فارسی ترجمه کرد، میتوان گفت که API فصل مشترکی مابین دو نرمافزار یا اپلیکیشن است. نرم افزار یا عناصر آن برای ارتباط با یکدیگر نیازی به رابط کاربری گرافیکی ندارند. محصولات نرم افزاری دادهها و قابلیتها را از طریق رابطهای API مبادله میکنند.
API شبیه یک پیامرسان عمل میکند. اساساً کار API این است که امکان تعامل نرم افزارها با یکدیگر را امکانپذیر کند. API درخواست یا Request را از شخص دریافت میکند و به سیستمها میگوید که شخص از آنها چه درخواستی دارد و پاسخ یا Response سیستم را به شخص برمیگرداند.
ارائه نود بلاکچین توسط اینفیورا
نودهای بلاکچین (Blockchain nodes) یک عنصر حیاتی در هر بلاکچین هستند. هر نود یک کپی از یک دفتر کل توزیع شده را در خود نگه میدارد. هر تعامل با بلاکچین به یک نود برای برقراری ارتباط و پذیرش یا رد تراکنش نیاز دارد. همچنین، نودها میتوانند تراکنشها را مدیریت کرده و بلاکهای حاوی تراکنشها را که به صورت رمزنگاری شده به هم مرتبط هستند ذخیره کنند. به علاوه، نودها میتوانند تراکنشها را تایید کنند و با نودهای دیگر برای بررسی وضعیت شبکه در تعامل باشند. همچنین نودها هر کدام یک نسخه کامل از دفتر کل بلاکچین را در خود دارند.
مجموع فعالیت نودها باعث میشود که تراکنشهای ارزهای دیجیتال اعتبارسنجی شود و امنیت شبکه حفظ شود. پایداری شبکههای بلاکچین و غیرمتمرکز بودن آن مدیون فعالیت نودهاست. اگر به راحتی و در امنیت کامل میتوانید ارزهای دیجیتال خود را در یک بلاکچین به شخص دیگر منتقل کنید، اگر بدون نیاز به یک سازمان مرکزی همچون بانک میتوانید با کاربران دیگر معامله کنید، باید قدردان فعالیت نودها باشید.
انواع مختلفی از نودها وجود دارد، مانند نودهای کامل(Full nodes)، نودهای سبک (Light nodes)، نودهای ذخیره سازی (Archive nodes)، نودهای استخراج (Mining nodes) و نودهای کارگر(Worker nodes). بسته به الزامات یک بلاکچین، هر نوع نود نقشهای متفاوتی را برای ایمن سازی شبکه ایفا میکند. این نقشها به طور کلی شامل پردازش تراکنشها و درخواستها میشود.
یک ارائهدهنده نود در بستر بلاکچین از سرویس Blockchain-as-a-a-Service (BaaS) برای ارائه نودها به توسعهدهندگان استفاده میکند. این سرویس نیاز به راه اندازی و نظارت بر مدیریت نود را از بین میبرد که این ویژگی برای توسعه دهندگان برنامههای Web3 بسیار مفید و کاربردی است. علاوه بر این، توسعه دهندگان با استفاده از زیرساختهای عرضه شده توسط یک ارائه دهنده نودT در زمان و هزینه صرفه جویی میکنند.
چرا از یک ارائه دهنده نود بلاکچین استفاده کنیم؟
سه کاربرد اصلی ارائه دهندگان نود بلاکچین عبارتند از سرعت، ذخیره سازی و امنیت. خدمات زیرساختی Web3 مانند اینفیورا دسترسی به بلاکچین اتریوم را بسیار سریعتر و آسانتر از همیشه میکند. با استفاده از اینفورا به جای اینکه روزها مشغول راهاندازی و همگام سازی یک نود باشید، دسترسی سریع و آسان به بلاکچین اتریوم را فراهم میکند. علاوه بر این، با استفاده از یک ارائهدهنده نود، توسعهدهندگان میتوانند از پهنای باند بیشتری نسبت استفاده کنند.
اگر یک توسعه دهنده ایدهای برای یک تولید یک اپلیکیشن تحت بلاکچین داشته باشد، میتواند از یک ارائه دهنده نود استفاده کند تا محصول خود را سریع به بازار برساند. به علاوه، ارائه دهندگان نود برای توسعهدهندگان این امکان را فراهم میکنند تا زمان و منابع خود را بر روی خود محصول متمرکز کنند و توسعه دهندگان مجبور نیستند زمان زیادی را صرف تمرکز بر روی نکات فنی راهاندازی و نگهداری نود کنند.
ارائه دهندگان نود در بلاکچین مقیاس بندی یک برنامه غیرمتمرکز (dApp) را ساده و ایمن میکنند.
ارائه دهندگان نود بلاکچین مانند Infura به کاربران اجازه میدهند تا دادهها را به طور موثر ذخیره و مدیریت کنند. با استفاده از یک هش ساده در بلاکچین، میتوان مقدار زیادی داده را خارج از بلاکچین ذخیره کرد. این کار ازدحام شبکه را کاهش میدهد و با کاهش نیاز به سخت افزار ذخیرهسازی به بهبود تجربه کاربر کمک میکند.
اینفیورا در اتریوم
سرویس API اتریوم که توسط اینفیو را عرضه شده، به توسعهدهندگان برای ساخت برنامههای غیرمتمرکز (dApps) زیرساختهای مبتنی بر اتریوم را با دسترسی آسان ارائه میدهد. با استفاده از Infura Ethereum API، سازندگان میتوانند برنامهها را تنها در چند ثانیه با استفاده از یک خط کد به هم متصل کنند. این امر استفاده از زیرساخت سریع و بسیار در دسترس اتریوم را آسان میکند.
استفاده از Infura Ethereum API توسعه دهندگان را قادر میسازد تا از طریق وب سوکتها و HTTPS به اتریوم و سیستم توزیع فایل همتا به همتا و غیر متمرکز (IPFS) متصل شوند. این امر ساخت اپلیکیشنهای غیر متمرکز را با استفاده از زیرساختهای موجود بسیار ساده میکند. به علاوه، Infura Ethereum API زمان پاسخگویی را تا 20 برابر سریعتر از بسیاری از راهحلهای API مستقیم بلاکچین تسهیل میکند.
استفاده از Infura Ethereum API به کاربران اجازه میدهد زمان و منابع بیشتری را به توسعه محصول و تحقیقات بازار اختصاص دهند. همچنین، کاربران با استفاده از یک داشبورد ساده و بصری، بینش عمیقتری نسبت به عملکرد برنامهها به دست میآورند. همچنین، توسعهدهندگان میتوانند زمان استفاده، عملکرد روشهای درخواست و موارد دیگر را نظارت کنند. با این روش، توسعه دهندگان درک بهتری از کاربران خود به دست میآورند و برنامههای خود را بهینه میکنند. علاوه بر این، Infura Ethereum API از شبکههای آزمایشی و شبکههای اصلی با استفاده از «JSON-RPC ، از طریق HTTPS و WSS» پشتیبانی میکند. علاوه بر این، کاربران میتوانند به دادههای نود آرشیو اتریوم که به عنوان یک افزونه در دسترس است، دسترسی پیدا کنند.
مجموعه Infura Ethereum API با حداقل 99.9% تضمین آپتایم و در دسترس بودن فوری، راه حلی جذاب و قابل برنامهریزی برای ساخت برنامههای غیرمتمرکز (dApps) ارائه میدهد.
چرا باید از Infura استفاده کنیم؟
برای اینکه پذیرش انبوه رمزارزها و فناوری بلاکچین به واقعیت تبدیل شود، موانع ورود به این عرصه باید کاهش یابد. یکی از مهمترین موانع برای ورود کاربران به دنیای بلاکچین، پیجیدگی و سخت بودن استفاده از آن است، بنابر این برای تبدیل شدن برنامههای غیرمتمرکز (dApps) به بخشی از زندگی روزمره، باید تجربه کاربری برای توسعه دهندگان و کاربران ساده شود.
خوشبختانه، ارائه دهندگان سرویسهای اتصال به بلاکچین (BaaS) و سرویسهای محاسبات ابری (IaaS) راه حلیهایی برای حل این مشکل دارند. ارائه دهندگانی مانند اینفیورا در حال ایجاد ابزارها و منابع با کیفیت بالا جهت تجهیز توسعه دهندگان، موسسات و شرکتها در سطح جهانی هستند. علاوه بر این، با استفاده از این سرویسها توسعه دهندگان همه چیزهایی را که برای ایجاد و عرضه سریع اپلیکیشنهای غیر متمرکز به بازار نیاز دارند، در اختیار دارند.
با توجه به این خدمات ارائه شده، بخشهای مخلف میتوانند به راحتی از فناوری بلاکچین استفاده کنند. از بخش انرژی گرفته تا صنعت موسیقی، مد، املاک و بیمه، بلاکچین تقریباً در هر صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد!
جایگزینهای اینفیورا
ساخت برنامههای غیرمتمرکز (dApps) به دلایل مختلفی میتواند چالش برانگیز و سخت باشد. اولا، اتصال به یک نود اتریوم اغلب زمان زیادی برای همگام سازی نیاز دارد. به علاوه، ذخیره سازی دادهها در شبکه اتریوم میتواند گران باشد و به فضای ذخیره سازی زیادی نیاز دارد.
اگرچه اینفورا یک راه ساده و کاربردی برای اتصال به نود اتریوم ارائه میکند، اما یکی از مشکالات احتمالی توسعهدهندگان میتواند عدم اتصال به سایر بلاکچینها باشد. علیرغم ارائه نسخه آزمایشی سیستم توزیع فایل همتا به همتا و غیر متمرکز (IPFS) و ادغام نود فایل کوین (Filecoin)، اینفیورا به شدت بر روی ارائه خدمات در بلاکچین اتریوم متمرکز شده است.
ارائه دهندگان سرویسهای اتصال به بلاکچین (BaaS) با ارائه خدمات خود به شرکتهای بزرگی مانند IBM، آمازون و Azure، به طور چشمگیری محبوب شدهاند. با این حال، بیشتر این سرویسها همچنان فاقد قابلیت اتصال به بلاکچینهایی غیر از بلاکچین اتریوم هستند. همچنین، با عدم پشتیبانی از سیستم میان بلاکچینی، اینفیورا در مورد همگام سازی کاربران، دادهها و رویدادها در چندین بلاکچین ضعف قرار دارد. به همین دلیل است که برخی از توسعه دهندگان به دنبال جایگزینهای هستند.
جمع بندی
اینفیورا مجموعهای جامع برای توسعه دهندگانی که میخواهند از شبکه اتریوم استفاده کنند، فراهم میکند تا به آسانی و با سرعت برنامههای غیرمتمرکز (dApps) بسازند. علاوه بر این، Infura این فرصت را فراهم میکند تا اپلیکیشنهای بر بستر بلاکچین را با داشتن کمترین دانش در خصوص بلاکچین و اینترنت نسل جدید (وب 3) به بازار ارائه کنند و نگران پیچیدگیهای استفاده از بلاکچین نباشند.
استفاده از Infura API به توسعه دهندگان اجازه میدهد تا به نود اینفورا متصل شوند و به طیف وسیعی از ابزارها و خدمات دسترسی داشته باشند. به نوبه خود، این قابلیت به توسعه دهندگان کمک میکند تا برنامهها را سریعتر و ارزانتر تولید کنند.
با این حال، برای توسعه دهندگانی که به دنبال خدماتی فراتر از شبکه اتریوم هستند، اینفیورا ممکن است بهترین انتخاب برای ساخت اپلیکیشنها نباشد. برای اتصال به زنجیره هوشمند بایننس (BSC) یا یک نود پلیگان (Polygon/Matic)، بسیاری از توسعهدهندگان به دنبال جایگزینهای اینفیورا هستند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و ساخت حساب کاربری با سایت رسمی اینفیورا مراجعه کنید.
سوالات متداول
وب 3 یا نسل جدید اینترنت چیست؟
اینترنت، در حال حرکت به سمت هوشمندتر شدن است. اینترنت نسل سوم یا وب 3، هنوز در حال تکامل است و میتواند در فناوریهایی مانند بلاکچین، نرم افزارهای متن باز، واقعیت مجازی و حتی اینترنت اشیا (IOT)، مورد استفاده قرار بگیرد. اگرچه هیچکس به درستی نمیداند که نسل سوم وب دقیقا چه شکلی خواهد داشت، اما میتوان گفت Web 3 آمده است تا فضای اینترنت را به یک پایگاه داده بزرگ و غیر متمرکز تبدیل کند. انتظار میرود که نسل وب 3 که وب هوشمند یا مفهومی نیز خوانده میشود، بتواند منظور کاربران را به درستی درک کند و آنها را در کمترین زمان ممکن، به نتایج دلخواهشان برساند.
اینفیورا از چه شبکههایی پشتیبانی میکند؟
اینفیورا از شبکه اصلی اتریوم و شبکههای آزمایشی (Rinkeby, Ropsten, Kovan, Görli)، Filecoin (نسخه بتا)، Eth2 Beacon Chain (نسخه بتا)، Polygon PoS (نسخه بتا)، Optimism Ethereum و Arbitrum Rollup پشتیبانی میکند.
مشتریان اصلی اینفیورا چه شرکتهایی هستند؟
در حال حاضر Infura بزرگترین سرویس دهنده بر بستر شبکه اتریوم است و بسیاری از شرکتهای معتبر از سرویسهای اینفیورا استفاده میکنند، مانند: کیف پول متامسک، صرافی غیر متمرکز یونی سواپ، صرافی غیر متمرکز پارا سواپ و…