داموندمگ

نمودار عمق بازار چیست؟ + کاربرد Market Depth

DAMOND
نمودار عمق بازار چیست

نمودارها و شاخص‌های تحلیلی بازارهای مالی مختلف، همگی برای این استفاده می‌شوند که ما بتوانیم دیدی نسبت به آینده دارایی یا ارز دیجیتال یا سهام دلخواه خود داشته باشیم و بتوانیم بهترین زمان خرید و فروش را تشخیص بدهیم. نمودار عمق بازار Market Depth نیز یکی از این ابزارها است.

آنچه که عمق بازار نشان می‌دهد، بر عرضه و تقاضا متمرکز است که مهم‌ترین اصل در تصمیم‌های خرید و فروش است. در ادامه این مقاله از داموندمگ خواهیم دید که عمق بازار چیست و چگونه باید این نمودار را به کمک دو فاکتور دیوار خرید و دیوار فروش تحلیل کرد. همچننی در ادامه به نمودار کندل اشاره خواهیم کرد که بررسی ان مکمل عمق بازار خواهد بود.

عمق بازار چیست؟

عمق بازار چیست

در بررسی بازارها، همیشه مفاهیم عرضه و تقاضا هستند که لازم است میزان آن‌ها را به دست آوریم و سپس براساس ان اقدام به خرید یا فروش کنیم. درواقع تمام شاخص‌ها و نمودارها در همین جهت به ما کمک می‌کنند. نمودار عمق بازار نیز به همین ترتیب است.

عمق بازار درواقع به ما نشان می‌دهد که یک سهام، دارایی یا ارز دیجیتال در بازار از نظر مقدار خرید و فروش چه وضعیتی دارد. یعنی نشان می‌دهد که عرضه و تقاضای آن در سطوح مختلف قیمت چقدر است. با کمک این نمودار مشخص می‌شود که آیا بین حجم خرید و فروش تعدل وجود دارد یا خیر. چنانچه تعادل خرید و فروش برهم بخورد، نوسان‌های بالایی شکل خواهند گرفت.

چرا از نمودار عمق بازار Market Depth استفاده می کنیم؟

در اصطلاح سرمایه‌گذاری، به خرید و فروش‌های ثبت شده در بازار «دفتر سفارشات» گفته می‌شود. نمودار عمق بازار شکل تصویری این دفتر است، که به سرمایه‌گذاران و تریدرها کمک می‌کند تا با تشخیص میزان عرضه و تقاضا برای آینده سرمایه خود تصمیم بگیرند. برای کسانی که می‌خواهند در بازار ارزهای دیجیتال فعال باشند، توانایی خواندن این نمودار بسیار مهم است.

تأثیر نهنگ ها بر عمق بازار

مسئله‌ای که باید به آن توجه کنید، این است که در این نمودار همه سفارش‌های ثبت شده نشان داده می‌شوند و همیشه امکان لغو آن‌ها وجود دارد. حال اگر سرمایه‌گذاران قدرتمند و بزرگ بازار که آن‌ها را با نام نهنگ می‌شناسیم قصد بردن بازار به سمت دلخواه خود را داشته باشند، می‌توانند در حجم بسیار بالا سفارش ثبت کرده و وقتی حرکت دلخواهشان در بازار شکل گرفت، همه آن‌ها را لغو کنند.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  هودلر یا هولدر؟ در استراتژی Hodl چگونه هولدر خوبی باشیم؟

چنین سفارش‌هایی باعث ایجاد دلهره و حس عقب ماندن از بازار به سرمایه‌گذاران معمولی می‌دهد و آن‌ها را به سمتی می‌کشاند که در جهت خواسته نهنگ‌ها رفتار کنند. به این ترتیب شکل واقعی عرضه و تقاضا یا همان عمق بازار به هم می‌خورد و شرایط جدید ایجاد می‌شود.

نمودار عمق بازار از چه اجزایی تشکیل شده است؟

برای آنکه بتوانیم تحلیل درستی از نمودار عمق بازار داشته باشیم و همچنین بتوانیم آن را بخوانیم، نیاز داریم ابتدا اجزای مختلف آن را بررسی کنیم. البته بسته به صرافی، ممکن است نمودارها متفاوت باشند، اما در یک نمودار استاندارد اجزای زیر وجود دارند:

محور افقی

در محور افقی، نقاط قیمتی که خرید و فروش در آن‌ها انجام شده است قرار می‌گیرند.

محور عمودی

در نمودار عمق بازار، دو محور عمودی یکی در سمت چپ و دیگری در سمت راست وجود دارد. در محور سمت چپ مقدار دلاری کل خریدها قرار دارد و در محور سمت راست مقدار دلاری کل فروش‌ها.

خط پیشنهاد (Bid Line)

وقتی به نمودار عمق بازار نگاه کنید، خواهید دید که از دو طرف به سمت وسط دو خط یا منحبی وجود دارد. خط پیشنهاد، منحنی سبز رنگ است که مربوط به خریدها می‌شود و حجم خرید را نشان می‌دهد.

خط درخواست (Ask Line)

خط درخواست منحنی قرمز رنگ است، که مقدار فروش‌های ارز دیجیتال را نشان می‌دهد. هر دو خطوط پیشنهاد و درخواست شیب منفی دارند و به سمت وسط محور افقی حرکت می‌کنند.

تحلیل نمودار Market Depth

تحلیل نمودار عمق بازار

تحلیل این نمودار باید به ما دیدی نسبت به اینکه وضعیت ارز دیجیتال منتخب‌مان از نظر عرضه و تقاضا و تمایل بازار چیست بدهد. ضمن اینکه در نهایت باید موجب درک ترند بازار شود. در بررسی نمودار عمق بازار، با مفهومی به نام دیوار خرید و فروش روبرو خواهیم شد.

در حالتی که بازار متعادل باشد، اصولاً نمودار خرید و فروش به صورت پایاپای با یکدیگر حرکت می‌کنند، اما اگر این تعادل برهم بخورد، اختلاف سطحی بین آن‌ها ایجاد می‌شود، که با نام دیوار شناخته می‌شود.

دیوار خرید و فروش

دیوارهای خرید و فروش، نشان دهنده حجم قابل توجهی از سفارش‌ها در یک قیمت معین هستند و می‌توانند نشان‌دهنده روند بازار باشند. این دیوارها در پیش‌بینی تغییرات قیمتی کمک می‌کنند. البته این دیوارها ممکن است توسط نهنگ‌ها یا همان سرمایه‌گذاران بزرگ بازار ایجاد شوند.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  معاملات مارجین یا Margin Trading در ارزهای دیجیتال

دیوار خرید

هرچه پیشنهادات و سفاراشات خرید نهایی نشده یا محقق نشده در یک قیمت مشخص بیشتر باشد، دیوار خرید بلندتر می‌شود. وجود دیوار خرید، نشان می‌دهد که تریدرها معتقدند، قیمت ارز دیجیتال مورد نظر، از مقدار معینی پایین‌تر نخواهد آمد.در طول یک چرخه بازار نزولی، به دلیل افزایش نقدینگی بازار، سفارش‌های دیوار خرید ممکن است با سرعت بیشتری نسبت به بازار صعودی پر شوند.

به وجود آمدن دیوار خرید ممکن است به دلیل احساسات بازار و ترس از عقب ماندن و از دست دادن موقعیت‌ها نیز باشد. اگر تریدرها ببینند که دیوار خرید در حال رشد است، غلبه احساسات بر آن‌ها موجب بزرگ‌تر شدن دیوار می‌شود. به ترتیبی که ممکن است تصور کنند از خرید کنند و دارایی خود را بلند مدت نگه دارند، سود زیادی خواهند کرد یا حتی با خرید و تریدهای کوتاه مدت به سود خواهند رسید.

دیوار فروش

دیوار فروش

دیوار فروش زمانی ایجاد می‌شود، که سفارش‌های فروش زیادی در یک قیمت معین وجود داشته باشند که هنوز محقق نشده‌اند. چنین حالتی نشان می‌دهد که تریدرها، معتقدند قیمت ارز دیجیتال از مقدار معین بیشتر نمی‌شود و کوتاه بودن این دیوار برعکس این موضوع است، یعنی ممکن است قیمت افزایش پیدا کند.

دیوار فروش اگر بزرگ باشد، می‌تواند از افزایش قیمت سریع ارزهای دیجیتال جلوگیری کند، چراکه مقدار زیادی سفارش فروش در یک قیمت ایجاد می‌کند. برخی از تریدرها بر این باورند که دیوار فروش رو به رشد و بزرگ، به معنی کاهش قیمت در آینده است و آن‌ها را برای فروش بیشتر به منظور جلوگیری از ضرر ترغیب می‌کند.

نمودار کندل

نمودار کندل

در معاملات ارزهای دیجیتال، همیشه یک نمودار ثانویه به نام کندل یا شمعی وجود دارد که باید در کنار نمودار عمق بازار بررسی شود. نمودار کندل تغییرات قیمتی را در بازه زمانی معینی بررسی می‌کند. زمان فاکتور بسیار مهمی در تحلیل بازار است، که در نمودار عمق میدان دیده نمی‌شود. نمودار کندل که به نمودار قیمتی نیز شناخته می‌شود، تغییرات قیمتی را به کمک اشکالی شبیه به شمع در بازه بین باز و بسته شدن موقعیت‌ها و قله‌ها و دره‌های قیمتی نشان می‌دهد.

این نمودار را می‌توانیم در هر بازه زمانی دلخواه بررسی کنیم. برخی از تریدرها برای پیگیری روزانه قیمت‌ها نیز از نمودار کندل استفاده می‌کنند. در این نمودار اطلاعات مربوط به نقدینگی و حجم کل دیده نمی‌شود، امااینکه دیگران چه دیدی نسبت به هر دارایی دارند و اینکه قیمت‌ها نزولی خواهند بود یا صعودی قابل دریافت است. در این نمودار هم دو رنگ قرمز و سبز وجود دارد. شمع‌های سبز به معنی افزایش قیمت در دوره و قرمز به معنی کاهش قیمت در دوره است.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  حمله ساندویچی در دیفای (Sandwich Attack) چیست؟

سخن پایانی

وقتی تصمیم می‌گیریم وارد بازارهای مالی شویم، یکی از بزرگترین چالش‌ها درک نمودارها و شاخص‌ها است. یکی از این نمودارها عمق بازار است که امروز در مورد آن صحبت کردیم. مسئله‌ای که باید به آن توجه کنیم این است که نمی‌توانیم این نمودار را به عنوان یک ابزار اصلی در نظر بگیریم، زیرا به هیچ عنوان کافی نیست. همانطور که در متن نیز به این نکته اشاره کردیم، این نمودار شامل فاکتور مهم زمان نیست، به همین دلیل از نمودار کندل در کنار آن استفاده می‌کنیم.

نمومدار مورد علاقه شما در ترید ارز دیجیتال چیست؟ به نظر شما نمودار عمق بازار به اندازه کافی گویا هست و دید مناسبی نسبت به عرضه و تقاضا ارائه می‌کند یا خیر؟

سؤالات متداول

نمودار عمق بازار چیست؟

عمق بازار، نموداری با سه محور است. یک محور افقی و دو محور عمودی در طرفین. وقتی به چنین نموداری نگاه می‌کنیم، دو منحنی می‌بینیم که از طرفین با شیب منفی به وسط نمودار افقی کشیده شده‌اند. منحنی سمت چپ سبز رنگ است و با نام خط پیشنهاد شناخته می‌شود که مربوط به حجم خرید است. منحنی دیگر قرمز رنگ است و خط درخواست نام دارد و مربوط به حجم فروش است.

چرا از عمق بازار استفاده می‌کنیم؟

عمق بازار با نمایش دادن میزان خرید و فروش‌های پیشنهاد شده در قیمتی معین، به تشخیص میزان عرضه و تقاضا کمک می‌کند و به تریدر امکان می‌دهد تا بتواند بین خرید و فروش انتخاب کند. بنابراین بحث اصلی در مورد عرضه و تقاضا است که نشان می‌دهد وضعیت بازار چگونه است.

آیا چالشی در استفاده از عمق بازار وجود دارد؟

بله. یک مسئله اساسی وجود دارد که آن هم تأثیر نهنگ‌ها بر بازار است. این افراد با ایجاد پیشنهادهای زیاد در یکی از حالات مورد نظر خود یعنی خرید یا فروش، احساسات بازار را به نفع خواسته خود برمی‌انگیزند و زمانی که به آن رسیدند، پیشنهادات ثبت شده خود را لغو می‌کنند.

دسته بندی مطالب
مطالب مرتبط
مطالب مرجع

ارز دیجیتال چیست؟

بلاک چین چیست؟

متاورس چیست؟

NFT چیست؟

دیفای (DeFi) چیست؟

صرافی غیرمتمرکز چیست؟

کیف پول چیست؟

تحلیل تکنیکال چیست؟

ایردراپ چیست؟

استیکینگ ارز دیجیتال چیست؟

بیت کوین چیست؟

اتریوم چیست؟

تتر چیست؟

خرید و فروش ارز های دیجیتال
ما را دنبال کنید
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.