داموندمگ

کانال قیمت در تحلیل تکنیکال: ساختارهای نموداری قدرتمند

DAMOND
کانال قیمت چیست؟ ساختاری قدرتمند در تحلیل تکنیکال

کانال قیمت در تحلیل تکنیکال یکی از ساختارهای نموداری قدرتمند در تحلیل تکنیکال است. استفاده از کانال در میان تحلیلگران فنی چندان مرسوم نیست اما کانال‌ها با ترکیب روندهای حاصل از نقاط کف و سقف بازار، نقاط ورود و خروج بهینه‌ای در اختیار شما قرار می‌دهند که به‌سادگی بتوانید ریسک معاملات خود را کنترل کنید. اولین مرحله در معامله گری با کانال‌های قیمتی، یادگیری نحوه تشخیص و ترسیم آن در نمودار قیمت است. در این مطلب می‌آموزیم که چگونه یک کانال رسم کنیم، بر اساس آن وارد معامله شویم و همچنین، نقاط حد زیان و سود خود را تعیین کنیم…

 

نکات کلیدی

  • ترسیم کانال‌های قیمتی در نمودار به ما کمک می‌کند که بتوانیم روندهای صعودی و نزولی را با وضوح و جزئیات بیشتری ببینیم.
  • معامله گران تکنیکالی به‌منظور تشخیص نواحی ورود، حد ضرر و سود، از کانال‌های قیمتی استفاده می‌کنند.
  • در جریان روندهای صعودی، قیمت درون کانال افزایش می‌یابد و اصطلاحا کانال بالا رونده است؛ اما در یک روند نزولی، با یک کانال پایین‌رونده مواجه می‌شویم.
  • سایر ابزار تکنیکالی نظیر اندیکاتور حجم، می‌توانند اعتبار سیگنال‌های معاملاتی صادر شده توسط کانال‌های قیمتی را افزایش دهند.
  • مدت زمانی که قیمت به حرکت خود درون کانال ادامه داده است، به تعیین قدرت روند کمک می‌کند.

 

کانال قیمت در تحلیل تکنیکال چیست؟

کانال نزولی در نمودار بیت کوین + کانال قیمت در تحلیل تکنیکال

اگر قیمت بین دو خط روند موازی حرکت کند، یک کانال قیمتی در نمودار به‌وجود می‌آید. خط روند بالایی یا همان سقف کانال، از اتصال نقاط سقف بازار (High) و خط روند پایینی یا کف کانال، از اتصال نقاط کف قیمت (Low) ترسیم می‌شود. به‌طور کلی، کانال می‌تواند صعودی، نزولی یا خنثی باشد. اگر قیمت از سقف یا کانال خارج شود (شکست صعودی یا نزولی قیمت)، این حرکت حاکی از احتمال بالای وقوع یک رالی افزایشی (حرکت شدید صعودی) یا سقوط سنگین قیمت‌ها است؛ هرچند که شکست کانال قیمتی هم مانند سایر ابزار و استراتژی‌های معاملاتی، همیشه موفق نیست و ممکن است گاها با حرکات کاذب مواجه شویم.

بهترین عملکرد کانال‌های قیمت در نمودارهایی است که قیمت دارایی نوسانات متعادلی (یعنی میانگین باشد، نه خیلی کم‌نوسان و نه خیلی با نوسان عمیق که عرض کانال زیاد شود) داشته باشد؛ زیرا در این شرایط مقدار حد سود و زیان معامله نیز به‌سادگی قابل تشخیص است. برای درک بهتر این نکته، 2 شرایط فرضی زیر را در نظر بگیرید:

  • فرض کنید در نمودار بیت کوین یک کانال کم‌نوسان صعودی ایجاد شده است. عرض کانال بسیار کم است و عملا نمی‌توان اهداف بالایی برای قیمت در نظر گرفت. بنابراین معامله در این کانال قیمتی از لحاظ مدیریت ریسک چندان معقول نیست؛ زیرا پتانسیل سوددهی بالایی ندارد!
  • در نمودار اتریوم یک کانال نزولی با نوسانات شدید و عمیق مشاهده می‌شود. آیا صرف دیدن یک کانال با عرض زیاد و پتانسیل کسب سود بالا باید آماده ورود به معامله شویم؟! خیر، هر چقدر اهداف سود بزرگ‌تری داشته باشیم، امکان نرسیدن قیمت به حد سود تعیین شده بالاتر است! همچنین در این شرایط قاعدتا باید حد ضرر بالاتری هم تعیین کنیم تا به‌دلیل نوسانات کاذب قیمت و رسیدن به ناحیه حد ضرر، مجبور به خروج از معامله نشویم…
مطلب پیشنهادی داموندمگ:  معاملات مارجین یا Margin Trading در ارزهای دیجیتال

 

چگونه یک کانال قیمت رسم کنیم؟

ترسیم کانال صعودی در نمودار اتریوم  کانال قیمت در تحلیل تکنیکال

کانال قیمت در تحلیل تکنیکال بر اساس مفهوم خطوط روند شکل گرفته‌اند. در واقع تئوری اصلی همان خطوط روند است، با این تفاوت که در این تکنیک تحلیلی با ترکیب خطوط روند صعودی و نزولی سعی داریم مسیر کلی حرکت قیمت را تشخیص دهیم تا حین ورود و خروج از معاملات، با اطمینان و تسلط بیشتری اقدام کنیم.

«یک کانال قیمتی بر اساس حداقل 4 نقطه کف و سقف تشکیل می‌شود؛ زیرا برای ترسیم خط روند پایین حداقل به 2 نقطه کف و برای رسم خط روند بالا، حداقل به 2 نقطه سقف در نمودار نیاز داریم. در کنار این پارامترهای اصلی، باید به موازی بودن خطوط روند کف و سقف کانال نیز دقت داشته باشیم.»

 

انواع کانال قیمتی در تحلیل تکنیکال

در تحلیل نموداری، 3 نوع کانال قیمتی داریم که شامل موارد زیر است:

  • کانال صعودی: کانال‌ به‌سمت بالا زاویه دارد، یعنی شیب کانال مثبت و صعودی است.
  • کانال نزولی: کانال‌ به‌سمت پایین زاویه دارد، یعنی شیب کانال منفی و نزولی است.
  • کانال خنثی: قیمت در یک محدوده افقی (مستطیل) نوسان می‌کند و بنابراین، کانال در یک مسیر خنثی (رِنج یا Range) قرار گرفته است.

نکته: کانال‌های صعودی و نزولی، کانال‌های روندی نیز نامیده می‌شوند؛ زیرا قیمت به‌طور کلی در یک جهت مشخص حرکت می‌کند.

 

چگونه بر اساس کانال معامله کنیم؟

همانطور که در ابتدای متن اشاره شد، کاربرد اصلی کانال قیمت در تحلیل تکنیکال برای معامله گران تکنیکالی، تعیین نقاط ورود و خروج از معامله است؛ اما قوانین مختلفی برای خرید و فروش بر اساس کانال‌ها وجود دارد که در این بخش به مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • زمانی که قیمت به سقف کانال رسید، احتمالا فروشندگان وارد بازار می‌‌شوند و بهتر است که معاملات خرید خود را ببندید. فراموش نکنید که سقف کانال بهترین موقعیت برای ورود به معامله فروش است.
  • ناحیه میانی (وسط) کانال، بهترین موقعیت برای استراحت معامله گران است! اگر معامله بازی ندارید، تا رسیدن به نواحی کف یا سقف کاری انجام ندهید و صرفا موقعیت‌های (معاملات) باز فعلی را حفظ کنید.
  • رسیدن قیمت به ناحیه کف کانال، به‌‌منزله یک هشدار جدی مبنی بر احتمال ورود خریداران است؛ بنابراین بهتر است که موقعیت‌های فروش خود را ببندید و برای ورود به معامله خرید آماده باشید!
مطلب پیشنهادی داموندمگ:  عرضه اولیه صرافی چیست؟ 7 تفاوت IEO با ICO

و اما 2 استثنای مهم برای قوانین فوق وجود دارد:

  • اگر قیمت از کف یا سقف کانال عبور کرد و اصطلاحا یک شکست در نمودار ایجاد شد، کانال مذکور دیگر برای ورود و خروج بر مبنای سطوح داخلی آن معتبر نیست. بنابراین تا زمانی که یک کانال جدید ایجاد نشده است، اقدام به ورود نکنید!
  • اگر قیمت به‌مدت طولانی در یک کانال قیمتی نوسان کند، احتمال تشکیل یک کانال باریک درون کانال‌ اولیه وجود دارد. در چنین شرایطی می‌توانید حین رسیدن به نواحی کف و سقف کانال داخلی نیز خرید و فروش کنید.

 

آیا ماهیت و نوع کانال روی استراتژی معاملاتی ما اثرگذار است؟

اگر از آن دسته معامله گرانی هستید که مدیریت ریسک و کاهش تعداد معاملات زیان‌ده برای شما اهمیت دارد، پاسخ این سوال «بله» است! برای اینکه بتوانید همانند معامله گران حرفه‌ای بر اساس کانال‌های قیمتی معامله کنید، 2 استراتژی زیر را همیشه به‌خاطر داشته باشید:

  • در یک کانال صعودی، روی خرید در کف کانال و فروش در محدوده سقف تمرکز کنید. لازم به‌ذکر است که ورود به معاملات فروش در جریان یک روند صعودی، ریسک بسیار بالایی دارد.
  • در یک کانال نزولی، به‌دنبال فروش در سقف کانال و خروج از معامله در محدوده کف باشید. فراموش نکنید که ورود به موقعیت‌های خرید در طول روند نزولی، به‌منزله معامله گری بر خلاف روند است و در صورت اقدام به ورود، با ریسک بالایی موجه خواهید شد.

 

3 ابزار قدرتمند برای تایید سیگنال‌‌های کانال‌ قیمت

از آنجا که امکان بروز خطا در خروجی تمام ابزار تحلیلی وجود دارد، برای پوشش این خطاها می‌توانیم از سایر ابزار تکنیکالی کمک بگیریم. استفاده از این ابزار کمکی، دقت سیگنال‌های معاملاتی کانال را افزایش می‌دهد و همچنین، قدرت روند کلی بازار (صعودی یا نزولی) را تایید می‌کند. در ادامه این بخش، به معرفی 3 ابزار کمکی کاربردی برای معامله گری با کانال‌ها می‌پردازیم:

  • اندیکاتور میانگین متحرک همگرایی واگرایی یا مکدی (Moving Average Convergence Divergence به‌اختصار MACD) در طول کانال‌های افقی اغلب در محدوده نزدیک به صفر است. عبور خط مکدی از خط سیگنال در نزدیکی کف و سقف کانال‌های قیمتی، یک نشانه بسیار خوب برای ورود به معاملات خرید و فروش است.
  • همانند مکدی، از اندیکاتور استوکاستیک (Stochastic) هم می‌توانید به‌عنوان ابزار کمکی استفاده کنید. تقاطع صعودی و نزولی خطوط K% و D% در نواحی کف و سقف کانال قیمت، به‌عنوان تاییدی برای ورود به معاملات خرید و فروش در نظر گرفته می‌شود.
  • اندیکاتور حجم یکی از فاکتورهای موثر در معامله گری بر اساس کانال است. حجم معاملات در طول کانال معمولا در حد متوسط و حتی شاید کمتر (علی‌الخصوص در محدوده میانی کانال) است؛ اما شکست‌های قیمتی اغلب با حجم معاملات بالا همراه است. اگر حین شکست سقف یا کف کانال حجم معاملات بالایی در بازار ایجاد نشود، احتمالا شکست کاذب داریم و قیمت به محدوده کانال باز می‌گردد.
مطلب پیشنهادی داموندمگ:  شکست قیمت (بریک اوت) در تحلیل تکنیکال چیست؟

 

تعیین حد سود و زیان بر اساس کانال قیمت در تحلیل تکنیکال

معامله گران بسیاری وجود دارند که علیرغم تسلط نسبت به استفاده از یک ابزار تحلیلی، در انتخاب نقاط خروج از معامله اغلب دچار اشتباه می‌شوند. این مشکل ناشی از ماهیت پیچیده ابزار، درک اشتباه فرد و عدم توانایی برای استفاده از سایر ابزار تحلیلی به‌عنوان مکمل است. کانال‌های قیمتی روند، مسیر حرکت و نقاط بازگشتی حساس بازار را به‌صورت کاملا واضح مشخص می‌کنند. بنابراین با استفاده از کانال‌های قیمتی می‌توانیم اهداف سود و زیان خود را به‌شکل کاملا منطقی تعیین کنیم. 2 قاعده اساسی برای تعیین این سطوح وجود دارد:

  • ورود به معامله خرید در کف کانال: تعیین حد سود در محدوده سقف کانال و حد ضرر پایین‌تر از محدوده کف کانال که خرید انجام شده است.
  • ورود به معامله فروش در سقف کانال: تعیین حد سود در محدوده کف کانال و حد ضرر بالا‌تر از محدوده سقف کانال که فروش انجام شده است.

به‌‌منظور درک بهتر مفهوم، به 2 مثال زیر مربوط به موقعیت‌های فرضی خرید و فروش توجه کنید.

(Entry: ناحیه ورود  /   Stop loss: حد ضرر  /   Take profit: حد سود)

موقعیت خرید

موقعیت خرید فرضی در کانال صعودی نمودار بیت کوین

 

موقعیت فروش

موقعیت فروش فرضی در کانال نزولی نمودار لایت کوین

 

معیار تشخیص ضعف و قدرت کانال‌ها چیست؟

بر اساس شرایط رفتار قیمت درون یک کانال، می‌توانیم درجه قدرت یا ضعیف یک کانال قیمتی را مشخص نماییم. برای این کار از مفهومی به نام «تایید» استفاده می‌کنیم. تایید به تعداد دفعاتی گفته می‌شود که قیمت پس از برخورد به سقف یا کف کانال، بازگشته است. به‌طور مثال، اگر در یک کانال، قیمت 5 بار به محدوده سقف و کف برخورد کرده و حرکت بازگشتی داشته است، این کانال دارای 5 تایید است! اما از تاییدها چگونه استفاده کنیم؟

بدین منظور از قوانین عددی مبتنی بر تعداد برخورد به سطوح و انجام حرکت بازگشتی استفاده می‌کنیم:

  • 1 تا 2 تایید: ضعیف (غیرقابل معامله)
  • 3 تا 4 تایید: متوسط (قابل معامله)
  • 5 تا 6 تایید: قوی (قابل اطمینان)
  • بیش از 6 تایید: بسیار قوی (قابلیت اطمینان بالاتر)

 

کلام پایانی

در این مطلب از داموندمگ با یک ابزار تحلیلی بر اساس تئوری خطوط روند آشنا شدیم. شاید ظاهر و مفهوم ساده کانال قیمت در تحلیل تکنیکال در نگاه اول، این سوال را در ذهن شما ایجاد کند که آیا واقعا استفاده از این رویکرد تحلیلی در بازارهای مالی پر رمز و راز امروزی سودآور است؟!

بله، شما نیازی به هیچگونه ابزار تحلیلی پیچیده ندارید و حتی با همین ابزار ساده هم می‌توانید سود کنید! پیش‌نیاز اساسی داشتن یک استراتژی معاملاتی مکتوب و پلن مدیریت سرمایه مشخص است.

مطالعه و بررسی نظرات شما در بخش کامنت‌ها، باعث خوشحالی ما است و مطمئنا با استفاده از پیشنهادات مطرح شده، می‌توانیم محتوای آموزشی موثر و کاربردی‌تری در اختیار شما قرار دهیم…

دسته بندی مطالب
مطالب مرتبط
مطالب مرجع

ارز دیجیتال چیست؟

بلاک چین چیست؟

متاورس چیست؟

NFT چیست؟

دیفای (DeFi) چیست؟

صرافی غیرمتمرکز چیست؟

کیف پول چیست؟

تحلیل تکنیکال چیست؟

ایردراپ چیست؟

استیکینگ ارز دیجیتال چیست؟

بیت کوین چیست؟

اتریوم چیست؟

تتر چیست؟

خرید و فروش ارز های دیجیتال
ما را دنبال کنید
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.