تقریبا 95 درصد از تازهواردها در بازار ارز دیجیتال دارایی خود را از دست میدهند، علت این موضوع چیست؟ دلیل اصلی این مشکل، نداشتن علم مدیریت ریسک در بازار ارز دیجیتال است که منجر به تصمیمگیریهای اشتباه میشود. به همین دلیل یادگیری مدیریت ریسک یکی از مهمترین جنبههای معامله در ارزهای دیجیتال است که به شما کمک میکند از دارایی خودتان در این بازار مراقبت کنید. البته مدیریت ریسک بدین معنا نیست که شما در بازار هیچ ضرری نمیکنید و همه معاملاتتان سودآور خواهد بود. به یاد داشته باشید که حتی تریدرهای حرفهای هم تاکنون ضررهای بزرگی را تجربه کردهاند. مدیریت کردن ریسک به معنی مدیریت این ضررها و پیشگیری از آسیبهای جبرانناپذیر به سرمایه در بازار ارزهای دیجیتال است. در این مقاله از داموندمگ با ارائه راهکارهایی برای مدیریت ریسک در کنارتان هستیم. با ما همراه باشید.
چرا باید در بازار ارز دیجیتال مدیریت ریسک داشته باشیم؟
اگر مدت زمان کوتاهی هم در بین فعالان بازار کریپتو بوده باشید، احتمالا این جمله ها را از برخی افراد شنیدهاید:
تا زمانی که یک ارز دیجیتال رو نفروختی، هنوز ضرر نکردی.
این مدل جملات صرفا به خاطر آرام کردن سرمایهگذاران و جلب اعتماد افراد به بازار است، حتی اگر توسط افراد خیلی مهم و تاثیرگذار بیان شود. شما نمیتوانید بدون داشتن مدیریت ریسک و صرفا با خرید و نگهداری ارزهای دیجیتال به بهترین سودها امیدوار باشید. ماندگاری و کسب سود از هر بازار مالی، مخصوصا بازار ارز دیجیتال نیازمند مدیریت ریسک است. مدیریت ریسک در بازار ارز دیجیتال باید برنامهای کاملا عملی باشد و شما هم به آن پایبند باشید. در ادامه قصد داریم شیوههای امتحان شده و تجارب برخی افراد موفق در بازار رمز ارزها را در مورد مدیریت ریسک با شما به اشتراک بگذاریم. البته لازم است بدانید که روش قطعیای وجود ندارد و شما با کسب تجربه بازار میتوانید به روش مخصوص خودتان دست پیدا کنید.
مدیریت ریسک چیست؟
ابتدا لازم است با مفهوم مدیریت ریسک بیشتر آشنا شویم. مدیریت ریسک هنر به حداقل رساندن ریسک و پیروی از روشهایی است که از زیان جلوگیری میکند. مدیریت ریسک در بازار ارز دیجیتال از این بُعد بسیار اهمیت دارد که این بازار به دلیل نوپا بودن و حجم کم بازار بسیار پر نوسان است. در این بازار همانطور که بسیاری از افراد یکشبه پولدار میشوند، بسیاری دیگر همزمان در حال از دست دادن یکشبه داراییهای خود هستند.
از آنجایی که بازار ارز دیجیتال در زمانهایی به سرعت رشد میکند، بسیاری از مردم فراموش میکنند که کریپتو فقط سود ده نیست و برخی مواقع خطرات زیادی برای سرمایه افراد به دنبال دارد. علاوه بر این افراد چون در مدت زمان کمی سودهای خوبی کسب میکنند، باخت ها برایشان اهمیتی ندارد و فکر میکنند به سرعت میتوانند سرمایه از دست رفته را به دست بیاورند.
نکات مدیریت ریسک در بازار ارز دیجیتال
1- تفکر بلندمدت
سرمایهگذاری در ارز دیجیتال را مانند یک کار طولانی مدت نگاه کنید، به فکر سریع پولدار شدن نباشید. به دلیل رشدهای سریع بسیاری از ارزهای دیجیتال، افراد معمولا به ارز دیجیتال بهعنوان یک راه فوری برای پولدار شدن نگاه میکنند و به امید اینکه با سرمایهای کم وارد شوند و در مدت زمان کم با سرمایه زیادی خارج شوند، در این بازار سرمایهگذاری میکنند. این افراد طوری معامله میکنند که انگار هرگز معامله دیگری نخواهند کرد و بعد از از دست دادن سرمایه تمام تلاششان این است که ضررشان را جبران کنند.
راهکار درست این است که شما هر معامله را با این فکر باز کنید که قرار است مقداری سود کنید و خارج شوید و منتظر فرصتهای دیگر در بازار باشید. بعد از هر ضرر شما باید به دنبال نکات اشتباه در معامله خود باشید نه به دنبال جبران هر چه سریعتر ضررهایتان.
تفکر سرمایهگذاری بلندمدت باعث میشود شما به سود مرکب دست پیدا کنید، به این ترتیب که در این روش شما باید سعی کنید بیشتر معاملاتتان منجر به سود شود. در این روش هر چه مدت سرمایهگذاری شما بلندمدتتر باشد و بیشتر معاملاتتان سود ده باشد، صرفنظر از اینکه سود معاملههای شما چقدر کم است، برنده شدن مداوم منجر به سود مرکب میشود. علاوه بر این با استفاده از این روش معاملاتی در بلندمدت شما تجربه خوبی کسب میکنید و مهارت معاملهگری شما بهتر میشود.
2- ثبت معاملات
بدون ثبت معاملات و نظارت بر معاملههایی که تابهحال انجام دادهایم، مدیریت ریسک امکانپذیر نیست. پس اگر قصد دارید یک معاملهگر حرفهای شوید، همین حالا یک فایل یا یک دفترچه ثبت معاملات تهیه کنید. بهترین راه برای ایجاد نظم و همینطور بررسی میزان اشتباهات و پیشرفت معاملات ثبت کردن آن است. علاوه بر آن یادداشت کردن معاملات باعث میشود شما تلاش کنید میزان اشتباهات خود را به حداقل برسانید.
ثبت کردن روزانه معاملات به شما کمک خواهد کرد تا اشتباهات خودتان را شناسایی کنید و سعی کنید آنها را اصلاح کنید و به درک درستی برای ایجاد مهارت مدیریت ریسک ارز دیجیتال دست پیدا کنید.
3- به استراتژی معاملاتی خود پایبند باشید
به عدم ثبات بازار احترام بگذارید، اگر یک معامله باز کردید و معاملات شما طبق برنامه پیش نرفت، معامله را ببندید. وقتی یک برنامه معاملاتی ایجاد میکنید باید به آن پایبند باشید، در غیر این صورت با فردی که هیچ استراتژیای ندارد تفاوتی نخواهید داشت.
زمانی که بازار طبق پیشبینی شما پیش نمیرود کار دومی که باید انجام بدهید این است که با دقت بررسی کنید و علت اشتباه بودن استراتژی معاملاتی خودتان را پیدا کنید. در این صورت یا نکته جدیدی از بازار یاد خواهید گرفت یا یک استراتژی جدید کشف میکنید. پس داشتن یک استراتژی معاملاتی و بررسی با دقت آن و همینطور پایبند بودن به آنیکی از روشهای ماندگاری و مدیریت ریسک در بازار ارز دیجیتال است.
4- همه تخممرغهای خود را در یک سبد قرار ندهید
اگر کل سرمایه خود را در یک ارز دیجیتال سرمایهگذاری کنید، خطر بزرگی را متحمل شدهاید. بسیاری از اوقات دیده شده که یک ارز دیجیتال در مدت زمان کمی 50 درصد کاهش قیمت را تجربه کرده است. اخیرا ارز LUNA بیش از 90درصد از ارزش خود را در مدت زمان بسیار کمی از دست داد. اگر شما تمام سرمایه خودتان را در این رمز ارز سرمایهگذاری کرده بودید، بیش از 90 درصد از دارایی خودتان را از دست میدادید. اما اگر فقط 10 درصد از داراییتان لونا بود، شما ضرر بسیار کمتری را متحمل میشدید.
تنوع سبد دارایی را هرگز دست کم نگیرید، سعی کنید اطلاعات خودتان را درباره ارزهای دیجیتال افزایش بدهید و از انواع دستهبندیها برای سرمایهگذاری انتخاب کنید. بهعنوان مثال شما میتوانید بخشی از سرمایه خودتان را به بیت کوین و اتریوم اختصاص دهید که بیشترین مارکت کپ را دارند و لیدرهای بازار به حساب میآیند. بخشی از سرمایهتان را بر روی ارزهای دیجیتال جدید که ایدههای جذابی دارند و فکر میکنید میتوانند در آینده سود خوبی نصیب شما کنند، سرمایهگذاری کنید. یا پروژههای دیفای، متاورس، وب 3 و انواع دستهبندیهای مختلف را بررسی کنید و طبق استراتژی خودتان یک سبد متنوع برای دارایی انتخاب کنید.
5- قانون 2 درصد
بعضی افراد با الهام از تبلیغات یا جو بازار در یک معامله 30 الی 40 درصد از سرمایه خود را سرمایهگذاری میکنند، اگر استراتژی فرد اشتباه باشد متحمل ضرر زیادی خواهد شد. قانون 2 درصد به این معناست که شما در یک موقعیت معاملاتی حداکثر اجازه دارید که با 2 درصد از سرمایه خود وارد شوید. حتی بسیاری از معاملهگران پیشنهاد میکنند این عدد بیش از 1 درصد نباشد. این قانون بیشتر شامل حال معاملهگران میشود نه افرادی که سرمایهگذاری بلندمدت انجام میدهند.
6- قانون 6 درصد
قانون 6 درصد مختص افرادی است که در معاملات کریپتو مدام در حال ضرر کردن هستند و نمیتوانند زنجیره معاملات ناموفق را متوقف کنند. به این افراد پیشنهاد میشود اگر بیش از 6 درصد از سرمایه خود را از دست دادند، بهاجبار معامله خود را متوقف کنند. در این روش پیشنهاد میشود که معاملهگران 1 تا 2 هفته در معاملات استراحت کنند تا بتوانند ازنظر روانی برای شروع دوباره آماده شوند.
همینطور شما باید مراقب باشید مجموع ضررهایتان در تمام معاملات از 25درصد تجاوز نکند. در این صورت خیالتان راحت است که حداقل 75 درصد از کل سرمایه شما همیشه حفظ میشود.
7- تعیین میزان سود به زیان
زمانی که انتخاب میکنید بهعنوان یک معاملهگر در بازار ارز دیجیتال فعالیت کنید باید بپذیرید که ضرر جزئی جدانشدنی از بازار است. بنابراین یک اصل که به مدیریت ریسک در بازار ارز دیجیتال کمک میکند تعیین کردن نسبت سود به زیان است. این نسبت در حالت ایده آل باید 3 به 1 یا نهایتا 2 به 1 باشد. وقتی نسبت سود به زیان شما 2 یا 3 برابر باشد، شما ریسک معامله خودتان را کاهش چشمگیری دادهاید. یعنی هر بار که شما وارد معاملهای میشوید، اگر با سود بسته شود نسبت به زمانی که با ضرر بسته میشود، شما سود بیشتری کسب کردهاید. این موضوع باعث میشود که در بلندمدت اگر تعداد معاملههای در سود و ضررتان باهم مساوی باشند، در کل شما در بازار سود کسب کنید و برآیند معاملاتتان مثبت باشد.
رفتارهایی که باید از آنها دوری کنید
1- دچار فومو نشوید
فومو در بازارهای مالی به ترس از دست دادن گفته میشود، هر رفتاری که شما در بازار به خاطر ترس از دست دادن و نه به خاطر استراتژی معاملاتی انجام میدهید، FOMO گفته میشود. فومو باعث میشود شما تسلیم احساسات شوید و رفتارهای اشتباه انجام دهید. ترس باعث دودلی، کاهش ریسکپذیری و خریدوفروش از روی وحشت میشود.
زمانی که دچار ترس هستید نباید معامله جدید باز کنید و معاملههای قبلی را صرفا باید طبق استراتژیهایی که دارید ببندید. فومو ممکن است باعث شود شما دستاورد هفتهها ترید هوشمندانه را در یک معامله از دست بدهید، این موضوع در مورد معاملهگران موضوع مهمتری است، چراکه معاملهگران با اهرم معامله میکنند. زمانی که ممکن است یک سرمایهگذار به خاطر فومو 2 تا 5 درصد ضرر کند، یک معاملهگر ممکن است تا 10 برابر بیشتر ضرر کند، چراکه از اهرم استفاده میکند.
2- زمانی که بیحوصله هستید معامله باز نکنید
شما حتما نباید تمام روزها به معامله بپردازید، یک زمانی را هم به استراحت اختصاص دهید. گاهی اوقات بهتر است بهجای معامله کردن به رفتار نمودارها دقت کنید، آموزش ببینید، دیدگاه افراد دیگر را بررسی کنید، یک بررسی کلی انجام دهید و در استراتژیهایتان تجدیدنظر کنید.
زمانهایی که بیحوصله هستید امکان اشتباه شما در معامله بسیار افزایش پیدا میکند، بنابراین یک زمانی را در هفته به استراحت اختصاص دهید. شما اگر یک حرفه یا شغل دیگری هم داشته باشید تمام طول هفته کار نمیکنید، یک زمانهایی به استراحت میپردازید. بنابراین در این حرفه هم باید این موضوع را رعایت کنید تا اشتباهات شما به حداقل برسد و مدیریت ریسک بهتری در بازار کریپتو انجام دهید.
3- برای معاملاتتان حد سود و حد ضرر بگذارید
خوشبختانه در صرافیهای ارز دیجیتال شما این امکان را دارید که برای معاملات خود حد سود و حد ضرر تعیین کنید. حد سود ابزاری است که وقتی قیمت ارز دیجیتال مورد معامله شما به مقداری که شما انتظار دارید میرسد، معامله شما بسته میشود و شما از معامله بهصورت خودکار خارج میشوید. یعنی شما زمان باز کردن یک معامله، مشخص میکنید که بهعنوان مثال بعد از 10 درصد سود، معامله شما بسته شود.
حد ضرر هم مانند حد سود قابل انجام است. شاید شما نتوانید دائم قیمت را زیر نظر بگیرید و معامله شما وارد ضرر شود. صرافی این قابلیت را دارد که شما از قبل مشخص کنید اگر قیمت به یک عدد مشخص رسید، ارز شما را بفروشد و از معامله بهصورت خودکار خارج شوید. همواره سعی کنید از هر دو قابلیت صرافیهای ارز دیجیتال استفاده کنید. زمانی که حد سود و حد ضرر تعیین میکنید امکان موفقیت شما در بازار به طرز چشمگیری افزایش پیدا میکند.
فرض کنید شما یک معامله باز کردهاید، در حالتی که حد ضرر تعیین میکنید، بهعنوان مثال بعد از 2 درصد ضرر معامله شما بسته میشود در حالی که ممکن است قیمت تا 30 درصد و حتی بیشتر ریزش کرده باشد، اما شما فقط 2 درصد ضرر کردهاید.
جمعبندی
مدیریت ریسک در بازار کریپتو مثل هر بازار دیگری نیاز به رعایت اصول و قواعد دارد. شما بهعنوان یک معاملهگر یا سرمایهگذار در بازار کریپتوکارنسی باید بدانید ماندگاری و کسب سود در بازار نیازمند یک تفکر بلندمدت و صبر مداوم است. علاوه بر آن باید یک استراتژی معاملاتی برای خود تعریف کنید و در هر شرایطی به آن پایبند باشید.
تصمیمگیری بر اساس ترس و هیجان ازجمله اشتباهات رایج در این بازار است که مخصوصا افراد تازه وارد دچار آن میشوند و سرمایه خود را بهراحتی از دست میدهند. مدیریت ریسک در بازار ارز دیجیتال بهمرور زمان و با یادگیری و کسب تجربه و رعایت اصولی که در این مقاله از داموندمگ معرفی شد، امکانپذیر است.
سوالات متداول
1- آیا مدیریت ریسک در بازار ارز دیجیتال کار دشواری است؟
مدیریت ریسک در هر بازار مالی کار نسبتا دشواری است، اما با رعایت اصول و با تکرار و تمرین دست یافتنی خواهد بود.
2- مدیریت ریسک در بازار ارز دیجیتال چه تفاوتی با بازارهای مالی دیگر دارد؟
بازار ارز دیجیتال به دلیل نوپا بودن و به دلیل حجم کم بازار، تاثیر زیادی از اخبار میگیرد و نوسانات قیمت بسیار زیادتر از بازارهای مالی دیگر مانند فارکس است. بنابراین همانطور که ممکن است سودهای زیادی در بازه زمانی کم نصیب سرمایهگذاران کند، به همان نسبت هم میتواند خطرناک باشد.
3- مدیریت ریسک در بازار ارز دیجیتال باید به چه شکل انجام شود؟
اگر این مقاله را مطالعه نکردهاید پیشنهاد میکنم برگردید و کامل مطالعه کنید. شاید نکات گفتهشده در این مقاله به نظر ساده بیاید، اما معمولا تاثیرگذارترین قوانین در بازارهای مالی، قوانین سادهای هستند که افراد تحت تاثیر هیجانات قادر به انجام آنها نیستند. امیدواریم شما این نکات را رعایت کنید.