داموندمگ

نسبت شارپ (Sharpe ratio) چیست؟

DAMOND
نسبت شارپ

نسبت شارپ یک معیار برای سنجش بازدهی سرمایه‌گذاری شما در پرتفوهای گوناگون است. احتمالا تا به حال در موقعیت‌هایی قرار گرفته‌اید که شروع به سنجش میزان بازدهی سرمایه‌گذاری خود کرده‌اید و میزان سود به دست آمده از آن را با سود ثابت بانک‌ها مقایسه کرده‌اید.

در برخی مواقع متوجه شده‌اید که پس از گذشت یک دوره خاص، سود خوبی از یک سرمایه‌گذاری کسب نکرده‌اید و اگر در این مدت پول خود را در بانک سپرده‌گذاری کرده بودید، سود بیشتر و بدون دردسرتری کسب می‌کردید. در واقع شما با توجه به ریسک سرمایه‌گذاری خود، انتظار داشتید که سود بیشتری کسب کنید.

اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم، نسبت شارپ دقیقا همین مقایسه گفته شده را با یک بیان ریاضی انجام می‌دهد. نسبت شارپ یا Sharpe به شما بیان می‌کند که نسبت به ریسکی که در سرمایه‌گذاری متحمل شده‌اید، چقدر بیشتر از حالت بدون ریسک (مثل سود سپرده بانکی) بازدهی داشته‌اید. هر چه بازده سرمایه‌گذاری شما نسبت به سود سپرده بانکی بیشتر باشد، نشان‌دهنده این است که پول خود را بر روی پرتفوی خوبی سرمایه‌گذاری کرده‌اید.

از محاسبه نسبت شارپ می‌توان به منظور پیش‌بینی آینده یک سرمایه‌گذاری یا اصلاح مناسب پرتفو استفاده کرد. در نتیجه استفاده از این ابزار در سرمایه‌گذاری‌های پر ریسک همچون معامله ارزهای دیجیتال موثر است و می‌تواند برای شما دیدگاه خوبی از سرمایه‌گذاری در یک ارز دیجیتال به وجود آورد.

در این مقاله ابتدا توضیح می‌دهیم که نسبت شارپ چیست؟ و پس از توضیح عدد مناسب برای نسبت شارپ ، فرمول محاسبه نسبت شارپ را با یک مثال توضیح خواهیم داد و انواع نسبت شارپ را نیز معرفی خواهیم کرد. اگر از علاقه‌مندان به سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال هستید، توصیه می‌کنیم تا انتهای مقاله همراه داموند مگ باشید.

نسبت شارپ چیست

نسبت شارپ چیست؟

یکی از اصول رایج در سرمایه‌گذاری این است که با متحمل شدن یک ریسک کنترل شده، میزان مناسبی از سود و بازدهی کسب کنید. بنابراین سرمایه‌گذار موفق کسی است که با پذیرفتن ریسک بیشتر به سود زیادتری نیز دست یابد. چنانچه کسی با انجام ریسک بالا، ضرر کند یا سود کمتری از سپرده بانکی (سرمایه‌گذاری بدون ریسک) کسب کند، عملکرد مناسبی نداشته است و نمی‌توان کار او را یک سرمایه‌گذاری مناسب دانست.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  اصطلاحات ارز دیجیتال به زبان ساده + PDF رایگان

نسبتی که میزان مناسب بودن سرمایه‌گذاری شما با ریسک آن را تعیین می‌کند، نسبت شارپ نام دارد و بهترین راه برای تعیین میزان بازدهی یک پرتفو نسبت به سود بدون ریسک است. این نسبت به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند سود یک سرمایه‌گذاری را نسبت به ریسک آن را بسنجند.

عدد مناسب برای نسبت شارپ

هنگامی که نسبت شارپ را حساب می‌کنید، اعداد مختلفی از فرمول آن نتیجه می‌شود که در این قسمت به بررسی نتایج به دست آمده از فرمول این نسبت می‌پردازیم.

  • نسبت منفی: چنانچه عدد به دست آمده برای نسبت شارپ منفی باشد، نشان‌دهنده این است که سرمایه‌گذاری شما توجیه‌ناپذیر بوده است. به بیان ساده اگر پول خود را در بانک گذاشته سپرده‌گذاری می‌کردید، سود بیشتری به دست می‌آوردید و هیچ ریسکی نیز متحمل نمی‌شدید.
  • نسبت ۱ و کمتر از ۱: نشان‌دهنده این است که بازده سرمایه‌گذاری شما برابر یا بسیار نزدیک به میزان سودی است که می‌توانستید از سپرده‌گذاری در بانک به دست آورید. بنابراین این سرمایه‌گذاری نیز ضعیف و غیرقابل‌قبول است، چرا که با وجود تحمل ریسک، باز هم به اندازه سود بدون ریسک، بازدهی داشته‌اید.
  • نسبت بالاتر از ۲ : چنانچه نسبت دو را به دست آورید، سرمایه‌گذاری بسیار خوبی داشته‌اید و بازده شما با ریسک انجام شده تناسب خوبی دارد.
  • نسبت ۳ یا بالاتر : این عدد برای نسبت شارپ، نشان‌ دهنده یک سرمایه‌گذاری بسیار عالی است. در واقع سود کسب شده نسبت به ریسک انجام شده بسیار بالا بوده است.

به صورت کلی، نسبت های بیشتر از ۱ برای سرمایه‌گذاران قابل قبول است و نشان‌دهنده تناسب بازده با ریسک است.

ارزیابی ریسک و سود با نسبت شارپ

کاربرد نسبت شارپ در ارزهای دیجیتال

نسبت شارپ در کنار ابزارهای دیگر، به سرمایه‌گذاران ارز دیجیتال کمک می‌کند تا بهترین رمزارز را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کنند. برای مثال اگر قصد مقایسه سرمایه‌گذاری در دو ارز دیجیتال را دارید، می‌توانید نسبت شارپ هر کدام را در یک بازه زمانی معین، با یکدیگر مقایسه کنید. البته حتما لازم نیست این نسبت را خودتان حساب کنید. در سایت‌های معتبری همچون سایت messari.io نسبت شارپ ارزهای دیجیتال محاسبه شده است و می‌توانید از آن استفاده کنید.

از جمله کاربردهای مهم نسبت شارپ در سرمایه‌گذاری ارزهای دیجیتال، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • تعیین میزان بازده
مطلب پیشنهادی داموندمگ:  میم کوین (Meme Coin) چیست؟ معرفی بهترین میم کوین

همانطور که گفتیم، این نسبت معیاری برای تعیین میزان بازده بر حسب میزان ریسک انجام شده است. اگر با انجام ریسک بالا همانند سپرده بانکی سود کسب کنیم، نسبت شارپ ما پایین می‌آید و نشان‌دهنده این است که بازدهی ما نسبت به ریسک مناسب نبوده است.

  • مقایسه عملکرد دارایی‌های مختلف

شاخص شارپ می‌تواند به عنوان ابزار مقایسه دو سرمایه‌گذاری مختلف در یک بازار به کار گرفته شود. برای مثال، شما می‌توانید این شاخص را برای مقایسه میزان بازده و ریسک بیت کوین و لایت کوین استفاده کنید. در برخی مواقع دو ارز دیجیتال در مدت زمان معین رشد نزدیکی داشته‌اند و استفاده از نسبت شارپ باعث می‌شود تا دید بهتری به هرکدام پیدا کنید.

  • مقایسه عملکرد دارایی در برابر معیار بازدهی

نسبت شارپ می‌تواند به شما بگوید رمزارزی که انتخاب کردید، آینده‌ بهتری نسبت به ارزهای مشابه در همان دسته‌بندی دارد یا خیر.

نسبت شارپ چگونه محاسبه می‌شود؟

در این بخش به بیان فرمول نسبت شارپ و نحوه محاسبه آن می‌پردازیم. البته گفتنی است که معمولا در سایت‌های معتبر رتبه‌بندی ارزهای دیجیتال، این نسبت برای سرمایه‌گذاری در هر ارز دیجیتال محاسبه شده است و از طرف دیگر ماشین حساب‌های محاسبه نسبت شارپ نیز وجود دارد که با جستجوی عبارت  Sharpe ratio Calculatorدر گوگل، می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید.

اما افرادی که تمایل دارند، خودشان این نسبت را محاسبه کنند، می‌توانند از این فرمول زیر برای محاسبه آن استفاده کنند :

نحوه محاسبه نسبت شارپ
فرمول ریاضی نسبت شارپ

RP : میانگین نرخ بازده سرمایه‌گذاری می‌تواند میانگین نرخ بازدهی یک برگه اوراق بهادار یا میانگین نرخ بازدهی یک سبد سرمایه‌گذاری برای یک دوره معین باشد.

RF  :  نرخ بازده بدون ریسک استفاده شده در فرمول، نرخ بازده سپرده‌های بانکی و اوراق قرضه دولتی است.

σP : میزان تغییرات بازدهی سرمایه‌گذاری را نسبت به میانگین بازده آن سرمایه‌گذاری برای مدت زمان معینی محاسبه می‌کند.

انحراف معیار بازده سرمایه‌گذاری را نیز می‌‌توان با فرمول زیر محاسبه کرد:

انحراف معیار بازده سرمایه‌گذاری
فرمول انحراف معیار بازده سرمایه‌گذاری

ri : بازده در هر دوره است.

ravg : میانگین بازده‌ها در دوره معین را مشخص می‌کند.

N : تعداد داده‌ها در دوره معین است.

یک مثال برای محاسبه 

نکته مهم برای محاسبه نسبت شارپ، در نظر گرفتن یک بازه زمانی مشخص برای محاسبه آن است. در بیشتر سرمایه‌گذاری‌ها، بازه زمانی یکساله برای حساب کردن این نسبت در نظر گرفته می‌شود، اما افرادی که استراتژی سرمایه‌گذاری کوتاه مدت دارند، به این منظور از بازه‌های زمانی 3 ماهه و یا یک ماهه نیز استفاده می‌کنند.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  7 استراتژی سرمایه گذاری NFT؛ روش‌هایی برای همه سرمایه گذاران

حال تصور کنید که یک سرمایه‌گذاری در بازه زمانی سه ماهه انجام داده‌ایم و در این مدت، به طور میانگین 37 درصد سود به دست آورده‌ایم. فرض کنید که نرخ بازده سرمایه‌گذاری بدون ریسک در همین مدت 12 درصد بوده است، این نرخ می‌تواند، سود یک سپرده بانکی در عرض مدت سه ماه باشد.

حال اگر انحراف معیار استاندارد بازه ۳ ماهه ما، حدود ۱۳ درصد باشد. می‌توانیم از فرمول شارپ به شکل زیر استفاده کنیم:

مثال نسبت شارپ

نسبت شارپ بازه سه‌ماهه ما ۱.۹ می‌شود و نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری مناسبی داشته‌ایم و با انجام یک ریسک مناسب، سود خوبی به دست آورده‌ایم.

انواع نسبت شارپ

  • نسبت ترینور

RP : میانگین نرخ بازده سرمایه‌گذاری می‌تواند میانگین نرخ بازدهی یک برگه اوراق بهادار یا میانگین نرخ بازدهی یک سبد سرمایه‌گذاری برای یک دوره معین باشد.

RF  :  نرخ بازده بدون ریسک استفاده شده در فرمول، نرخ بازده سپرده‌های بانکی و اوراق قرضه دولتی است.

Bp : ضریب بتای پرتفو

  • نسبت سورتینو

RP : میانگین نرخ بازده سرمایه‌گذاری می‌تواند میانگین نرخ بازدهی یک برگه اوراق بهادار یا میانگین نرخ بازدهی یک سبد سرمایه‌گذاری برای یک دوره معین باشد.

RF  :  نرخ بازده بدون ریسک استفاده شده در فرمول، نرخ بازده سپرده‌های بانکی و اوراق قرضه دولتی است.

SDd : انحراف معیار بازده نامساعد دارایی

سخن پایانی

نسبت شارپ یک معیار برای سنجش بازدهی سرمایه‌گذاری است. این نسبت تعیین می‌کند که به ازای انجام یک ریسک مشخص، چقدر بازدهی داشته‌ایم. این نسبت بازدهی سرمایه‌گذاری ما در یک بازه مشخص را با بازدهی یک سرمایه‌گذاری بدون ریسک (مثلا سپرده‌گذاری در بانک) مقایسه می‌کند و وضعیت کلی سرمایه‌گذاری ما را مشخص می‌کند.

اگر قصد سرمایه‌گذاری در بازار ارزهای دیجیتال را دارید، می‌توانید نسبت شارپ هر رمزارز در یک بازه زمانی خاص مشاهده کنید و به این ترتیب دیدگاه بهتری برای سرمایه‌گذاری خود به دست آورید. البته به این موضوع نیز توجه کنید که این نسبت فقط یکی از ابزارهای تحلیل سرمایه‌گذاری است و برای کسب نتیجه بهتر باید از ترکیب آن با سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال و فاندامنتال استفاده شود.

در این مقاله سعی کردیم تا اطلاعات کاملی از نسبت شارپ، فرمول محاسبه آن و کاربرد آن در بازار ارزهای دیجیتال در اختیار شما قرار دهیم. امیدواریم توانسته باشیم در افزایش آگاهی شما قدم کوچکی برداریم و شما را در انجام سرمایه‌گذاری‌های مناسب یاری کرده باشیم.

 

دسته بندی مطالب
مطالب مرتبط
مطالب مرجع

ارز دیجیتال چیست؟

بلاک چین چیست؟

متاورس چیست؟

NFT چیست؟

دیفای (DeFi) چیست؟

صرافی غیرمتمرکز چیست؟

کیف پول چیست؟

تحلیل تکنیکال چیست؟

ایردراپ چیست؟

استیکینگ ارز دیجیتال چیست؟

بیت کوین چیست؟

اتریوم چیست؟

تتر چیست؟

خرید و فروش ارز های دیجیتال
ما را دنبال کنید
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.