راهکار لایه دوم بلاکچین شیباریوم یکی از پروژههای مورد انتظار در سال ۲۰۲۲ است. این پروژه مانند همه راهکارهای لایه دوم با هدف افزایش مقیاسپذیری بلاکچین راهاندازی میشود. مشکلات مقیاسپذیری مثل کند شدن روند پردازش تراکنشها یا افزایش کارمزدها در هنگام ازدحام شبکه یکی از بزرگترین چالشهای پیش روی بلاکچینها و پروژههای غیرمتمرکز بوده است.
برخی از توسعهدهندگان بلاکچینهای مقیاسپذیرتری ایجاد کردهاند و با افزایش تعداد تراکنشهایی که در یک ثانیه پردازش میشوند، این مشکل را تاحدودی حل کردهاند. برخی از بلاکچینها مانند اتریوم هم از راهکارهای لایه دوم استفاده میکنند. راهکار لایه دوم روشی است که تراکنشها را در زنجیرههای موازی با بلاکچین اصلی پردازش میکند و نتیجه نهایی را برای ذخیره به بلاکچین اصلی میفرستد. با این کار درگیری بلاکچین اصلی کمتر میشود و سرعت بالا میرود. این مقاله درباره شیباریوم که راهکار لایه دوم اکوسیستم شیباست، صحبت میکنیم.
شیباریوم چیست؟
راهکار لایه دوم اکوسیستم شیبا هنوز راهاندازی نشده و در حال حاضر آنچه درباره این بلاکچین میدانیم، اطلاعات تئوری است که بر اساس توضیحات توسعهدهندگان آن به دست آمده. بعد از راهاندازی قطعی این پروژه اطلاعات بیشتری درباره آن به دست خواهیم آورد و میتوانیم درباره کاربردها، مزیتها و معایب آن صحبت کنیم.
بعد از اینکه بنیانگذار ناشناس شیبا اینو، با نام مستعار ریوشی، استقبال مردم از این میم کوین دارای تم سگ شیبا را دید، تصمیم گرفت این ارز دیجیتال را به چیزی بیشتر از یک شوخی میم کوینی تبدیل کند. در حال حاضر شیبا اینو به عنوان «قاتل دوج کوین» شناخته میشود و توکن کاربردی یک صرافی غیرمتمرکز مبتنی بر اتریوم به نام شیبا سواپ است.
ریوشی در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۱ برنامههای خود برای راهاندازی راهکار لایه دوم شیباریوم را اعلام کرد و گفت استیبل کوینی به نام SHI هم در کنار این پروژه راهاندازی و عرضه میشود. SHI به عنوان استیبل کوین جدید شیبا شناخته شده است و با سایر توکنهای این پروژه مثل شیبا اینو یا BONE متفاوت است.
شیباریوم بلاکچین نیست
اخبار و رسانههایی که درباره برنامه جدید شیبا صحبت کردهاند، از بلاکچین شیباریوم میگویند. اما واقعیت این است که شیباریوم قرار نیست یک بلاکچین مستقل باشد، بلکه راهکار لایه دومی است که قصد دارد در کنار اتریوم توسعه پیدا کند و برای بهینهسازی زنجیره اصلی مورد استفاده قرار بگیرد. ریوشی اعلام کرده این پروژه قرار است یک راهکار لایه دو و یک زنجیره کوچک باشد. به نظر میرسد تیم توسعهدهنده پروژه قصد دارند ویژگی بلاکچینهای دیگری مثل پالیگان و بایننس اسمارت چین را ترکیب و از آنها استفاده کند.
اساس کار شیباریوم به این صورت است که تراکنشها در میان لایه اول بلاکچین و پروتکل لایه دوم پردازش شوند تا هزینه پردازشها و تعاملات داخلی بلاکچین اتریوم کاهش پیدا کند. این راهکار لایه دو هم مانند سایر پروتکلهای مشابه در کاهش تراکم شبکه هنگام ازدحام بالا و فعالیت زیاد کاربران نقش دارد.
پیشبینی میشود با راهاندازی پروتکل لایه دوم Shibarium، قیمت شیبا اینو افزایش پیدا کند و تعداد کاربران آن نیز بیشتر شود. این ارز دیجیتال هنوز هم به عنوان یک توکن ERC-20 کار میکند. شیبا اینو بعد از راهاندازی شیباریوم به زنجیره جانبی اختصاصی خودش منتقل خواهد شد. سرعت بالا و پردازش تراکنشها در کوتاهترین زمان باعث میشود این راهکار لایه دوم میزبان مناسبی برای بازیهای کریپتویی و برنامههای متاورسی باشد. راهاندازی چنین برنامههایی توجه کاربران را به سمت این پروتکل جلب میکند و محبوبیت شیبا اینو باز هم بیشتر میشود.
شیبا اینو چیست؟
در مقاله شیبا اینو به صورت کامل درباره تاریخچه و کاربرد این ارز دیجیتال صحبت کردیم، اما از آنجایی که شیباریوم هم به صورت مستقیم با این ارز دیجیتال در ارتباط است، در این مقاله هم توضیحات کوتاهی درباره آن ارائه میدهیم.
شیبا اینو یک توکن مبتنی بر اتریوم است که از تم سگ شیبا که در بین میم کوینها بسیار محبوب است، استفاده میکند. توسعهدهندگان شیبا اینو قصد دارند این ارز دیجیتال را به چیزی بیشتر از یک پروژه میم کوینی تبدیل کنند. شیبا اینو همین الان هم رکورد رشد را در بازار ارزهای دیجیتال شکسته است. این توکن از زمان راهاندازی تا زمان نگارش این مقاله در آوریل ۲۰۲۲ بیش از ۵۴ میلیون درصد رشد داشته!
در اکوسیستم شیبا چند توکن مختلف وجود دارد. اولین توکن شیبا اینو است. در ابتدا قرار بود یک کواردیلیون توکن شیبا اینو در بازار گردش داشته باشد، اما نیمی از این توکنها در صرافی یونی سواپ قفل شد و نیمی دیگر هم به حساب ویتالیک بوترین واریز شد. بوترین هم در زمان همهگیری کرونا بخشی از این دارایی را به امور خیریه اختصاص داد و ۴۰ درصد باقیمانده را هم سوزاند. سایر توکنهای این پروژه LEASH و BONE هستند. LEASH توکنی است که کاربردی مانند شیبا اینو دارد و در کنار آن استفاده میشود.
اکوسیستم شیبا در حال حاضر زیر مجموعههای مختلفی دارد که در ادامه آنها را نام میبریم:
- سازمان خودگردان غیرمتمرکز Doggy DAO
- صرافی غیرمتمرکز شیبا سواپ
- پلتفرم خرید و فروش توکنهای NFT
- اپلیکیشن متاورس
- راهکار لایه دوم شیباریوم
Shibarium جدیدترین قسمت از پروژه بزرگ شیباست که کار روی آن در ماههای اخیر آغاز شده و قرار است تا پایان سال ۲۰۲۲ راهاندازی شود.
ویژگی های شیباریوم چیست؟
از تابستان ۲۰۲۱ تبلیغات Shibarium شروع شد، اما هنوز اطلاعات دقیقی درباره چند و چون پروژه ارائه نشده است. مثلا ما نمیدانیم این پروژه در چه تاریخی راهاندازی میشود، از چه زیرساختهای استفاده کرده و چه قابلیتهایی را ارائه میدهد. آنچه اکنون میدانیم این است که شیباریوم یک راهکار لایه دوم برای افزایش مقیاسپذیری بلاکچین اتریوم است که با قراردادهای هوشمند هم سازگاری دارد. همچنین ریوشی اعلام کرده این پروتکل به گونهای توسعه داده شده است که تراکنشهای آن با کارمزد حداقلی و نزدیک به صفر اجرا شوند.
شیتوشی کوزاما (Shytoshi Kusama)، سرپرست پروژه شیباریوم هم در یک پست وبلاگی نوشت که این پروتکل امکان میزبانی از Dappها و برنامههای پروژههای دیفای را دارد. او همچنین گفت توسعهدهندگان با استفاده از این پروتکل هزینه حداقلی پرداخت میکنند و نیازی نیست هزینههای بالای راهاندازی پروژه بر بستر بلاکچین اتریوم را بپردازند.
توکن های شیباریوم
BONE و SHI دو توکن اصلی در این زنجیره لایه دو هستند. در ادامه درباره هرکدام از این توکنها و کاربردی که در شیباریوم دارند، توضیح میدهیم.
توکن BONE
BONE در ابتدا فقط توکن حاکمیتی اکوسیستم شیبا بود، اما قرار است با راهاندازی Shibarium کاربردهای بیشتری داشته باشد. این پروژه قصد دارد از توکن BONE به عنوان ارز دیجیتال بومی خود استفاده کند و راهکارهای تمرکززدایی خود را با استفاده از آن توسعه بدهد.
ریوشی در وبلاگ خود درباره توکن BONE گفته است که این ارز دیجیتال به گونهای طراحی میشود که سبدهای بزرگ نهنگها تغییرات بزرگی در بازار آن ایجاد نکنند و کاربران از این بابت نگرانی نداشته باشند. مطابق با اطلاعات منتشر شده در نهایت ۲۵۰ میلیارد توکن BONE وارد بازار میشود و در حال حاضر حدود ۶۲,۳۴۰,۰۰۰ توکن آن در بازار عرضه شده است.
BONE به گونهای طراحی شده که مرجع میان سه توکن اکوسیستم شیبا (SHIB، BONE و LEASH) باشد. با راهاندازی پروتکل شیباریوم همه دارندگان توکن شیبا اینو فرصت انحصاری برای مینت کردن توکن BONE را به دست میآورند. بعد از راهاندازی پروتکل لایه دوم شیبا، توکنهای شیبا اینو و LEASH همچنان به فعالیت خود در صرافی شیبا سواپ ادامه میدهند و تغییری در کاربردشان ایجاد نخواهد شد. تمام نقدینگی مورد نیاز برای شیباریوم از طریق توکن BONE تأمین میشود.
توکن SHI
SHI استیبل کوینی است که هنوز در بازار عرضه نشده و قرار است همزمان با راهاندازی شیباریوم ارائه شود. این ارز دیجیتال هم بر بستر بلاکچین لایه دوم اکوسیستم شیبا در دسترس خواهد بود و هم بر بستر بلاکچین اصلی اتریوم.
هدف توسعهدهندگان از راهاندازی SHI این است که آن را به یک منبع جهانی برای ذخیره ارزش تبدیل کنند. آنها همچنین میخواهند این استیبل کوین واحدی برای حساب و کتاب در بازار و کسب و کارهای مختلف باشد و مردم از آن برای انجام تراکنشهایشان استفاده کنند. اکثر استیبل کوینهای موجود در بازار ارزشی معادل یک دلار آمریکا دارند. اما توسعهدهندگان SHI برای اینکه این ارز دیجیتال در همه نقاط جهان قابل استفاده باشد، قیمتی معادل ۰.۰۱ دلار را برای آن در نظر گرفتهاند. آنها بر این باورند که با این قیمت، همه کشورها میتوانند از توکن شی برای پرداختهایشان استفاده کنند و مناطقی که ارزش پولشان نسبت به دلار آمریکا کمتر است، با مشکل مواجه نمیشوند.
توکن SHI بعد از راهاندازی موفق شیباریوم به خانواده توکنهای شیبا اضافه میشود. ریوشی در وبلاگ خود درباره این توکن نوشته که امیدوار است SHI به یک استیبل کوین بینالمللی تبدیل شود و مردم سراسر جهان از آن برای ذخیره دارایی و پرداخت هزینههای مختلف استفاده کنند.
آینده شیباریوم
شیتوشی کوزاما میگوید این پروژه در سال ۲۰۲۲ راه اندازی میشود و یک نقطه عطف مهم در مسیر پروژه شیبا اینو خواهد بود. در کنار این پروتکل لایه دو، پلتفرم دیگری هم به نام Oshiverse راهاندازی خواهد شد. این پلتفرم یک بازی کریپتویی است که کاربران با بازی کردن میتوانند درآمد کریپتویی کسب کنند. توسعهدهندگان شیباریوم امیدوارند که راهاندازی این پلتفرم کاربران را به استفاده از توکنهای شیبا و فعالیت بر بستر زنجیره لایه دوم آن ترغیب کند. اگر راهکار لایه دوم این پروژه هم به اندازه میم کوین آن موفق باشد، میتوان آینده روشنی برای اکوسیستم شیبا پیشبینی کرد.
Oshiverse قرار است بر بستر شیباریوم راهاندازی شود. توسعهدهندگان این بازی کریپتویی انتظار دارند توجه کاربران زیادی به سمت این بازی جلب شود و هیاهوی جدیدی در بازار ارزهای دیجیتال به پا کند. به همین دلیل، توسعهدهندگان Shibarium باید پروتکل لایه دوم خود را مدتی قبل از Oshiverse راهاندازی کنند تا بتوانند مقبولیت مردم را به دست آورند. اگر راهاندازی هر دو پروژه به صورت همزمان یا نزدیک به هم انجام شود، همه توجهها به سمت Oshiverse و درآمد کریپتویی جلب میشود و دیگر کسی به مزیتهایی که شیباریوم ایجاد کرده توجهی نشان نمیدهد. کاربران شیبا پیش از هرچیز باید درک کنند که چطور این راهکار لایه دوم مشکلات مقیاسپذیری را برای آنها حل کرده و این موضوع تا چه اندازه در تسهیل تراکنشهایشان تأثیر دارد.
نکته مهمی که کارشناسان بازار ارزهای دیجیتال را به آینده شیباریوم امیدوار میکند، جامعه گسترده شیبا اینو یا SHIBArmy است. این افراد کاربرانی هستند که به ارز دیجیتال شیبا اینو علاقه دارند و احتمالا تمایل بسیاری برای سرمایه گذاری در پروژه شیباریوم و استفاده از آن خواهند داشت.
کلام آخر
شیبا اینو یکی از میم کوینهای موفق سگ بود که بعد از دوج کوین ترند شد. دوج کوین و شیبا اینو دو میم کوین پرحاشیه ارزهای دیجیتال بودند. دوج کوین با طرفداری افراد مشهوری چون ایلان ماسک و اسنوپ داگ به شهرت رسید و جامعه قدرتمندی به دست آورد. شیبا اینو هم به دنبال دوج کوین راهاندازی شد و بسیاری از افراد تصور کردند که این ارز دیجیتال هم نسخهای مشابه میم کوین قبلی است. این موضوع در کنار تبلیغات گسترده شیبا اینو باعث شد کاربران مختلف بازار ارزهای دیجیتال روی آن سرمایهگذاری کنند.
توسعهدهندگان شیبا اینو به عرضه یک میم کوین پرفروش قانع نشدهاند و قصد دارند یک اکوسیستم برای کاربردهای مختلف در بازار ارزهای دیجیتال راهاندازی کنند. اکوسیستم شیبا در حال حاضر چند خدمت مختلف در بلاکچین اتریوم ارائه میدهد. تازهترین گام این اکوسیستم راهکار لایه دوم شیباریوم است که احتمالا نقطه عطف مهمی در مسیر این پروژه میسازد.
با راهاندازی Shibarium و بررسی ویژگیهای آن، اطلاعات کاملتری درباره این راهکار لایه دوم به دست خواهد آمد. کارشناسان داموندمگ این اطلاعات را از منابع معتبر جمعآوری میکنند و در کوتاهترین زمان ممکن به زبان فارسی در اختیار کاربران ایرانی بازار ارزهای دیجیتال قرار خواهند داد.
سوالات متداول
شیباریوم چیست؟
Shibarium راهکار لایه دوم پروژه شیباست که برای افزایش مقیاسپذیری بلاکچین اتریوم راهاندازی شده و قرار است زنجیرهای کوچکتر به عنوان لایه دوم اتریوم ایجاد کند.
شیباریوم چه کاربردهایی دارد؟
این پروژه سرعت پردازش تراکنشها را افزایش میدهد و کارمزد کمتری دارد. پروژههای دیفای و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز میتوانند بر بستر این بلاکچین لایه دوم راهاندازی شوند.
شیباریوم چه زمانی راهاندازی خواهد شد؟
تاریخ دقیق راهاندازی این پروژه مشخص نیست، اما مدیران آن اعلام کردهاند که در سال ۲۰۲۲ به صورت رسمی راهاندازی خواهد شد.