سوشال تریدینگ (Social Trading) یک روش معاملاتی در بازارهای مالی ازجمله سهام و ارزهای دیجیتال است که فرصت رشد سریعتر را برای سرمایهگذاران خرد فراهم میکند. ایده اصلی این روش، یادگیری از استراتژیها و سیاستهای سرمایهگذاران بزرگ و پیروی و حتی تقلید از آنهاست.
سوشال تریدینگ میتواند سبب کاهش ترس از معاملات و ریسک بیشتر شود و امنیت و آسایش بیشتری برای تریدرها فراهم کند؛ چراکه که تریدر از سیاستهایی استفاده میکند که قبلا توسط افراد حرفهای آزموده شده است.
در این مقاله از داموندمگ، مفهوم social trading را تشریح کرده و توضیح میدهیم که چطور این روش میتواند معاملات یک فرد را تخصصیتر کند. همچنین به بررسی معایب این روش پرداخته و بهترین پلتفرمهای ارائهدهنده آن را معرفی میکنیم. در پایان این مقاله، آموختهاید که چطور سطح معاملات خود را چند پله ارتقاء دهید.
نگاهی کلی به سوشال تریدینگ
سوشال تریدینگ، سوشال تریدینگ یا معاملات اجتماعی، درواقع نوعی کپیبرداری از سبک معاملاتی معاملهگران بزرگ در بازارهای مالی است. بهصورت اصولی، یک تریدر باید با توجه به موارد زیر و موارد مشابه با آنها مهارتهای معاملاتی خود را بهبود دهد:
- کسب دانش از طریق مطالعه
- دنبال کردن اخبار روزانه
- دنبال کردن تحلیلهای تکنیکال
- به دست آوردن مهارت تحلیل تکنیکال با دنبال کردن شاخصهای فنی
این روش، اگرچه اصولی و بهطورکلی اجتنابناپذیر است، اما ریسک بالایی دارد. در حقیقت، تریدر در مسیر حرفهای شدن به این روش، ممکن است ضررهای بسیاری را تجربه کند. یکی از دلایل این موضوع این است که طی این مسیر، نیازمند صبر و حوصله و پایین آوردن انتظارات و قناعت به سودهای بعضا اندک تا رسیدن به سود ثابت است. به همین دلیل، تریدرهایی که در میانه راه خسته شده و ریسکهای بزرگ میکنند غالبا با ضرر مواجه میشوند.
حتی سرمایهگذاری در صندوقهای پوشش ریسک نیز نمیتوانند آرزوی سود ثابت را برای سرمایهگذاران محقق کند. این صندوقها اگرچه میتوانند سودهای بزرگ اما کوتاهمدت به دنبال داشته باشند؛ اما بهویژه در بازار ارزهای دیجیتال، بسیار پرنوسان هستند.
بهترین راهکار برای برخورد با چنین مسئلهای، سوشال تریدینگ است. این روش معاملاتی، درواقع نوعی یادگیری در حین انجام کار است. اساس این روش بر یادگیری از طریق کپیکردن استوار است و بهنوعی مانند یک کاتالیزور برای رشد سطح معاملات تریدر عمل میکند. سوشال تریدینگ به تریدر این امکان را میدهد که با تکرار معاملات تریدرهای بسیار موفق و بزرگ، سودهای قابلتوجهی از محل معاملات روزانه کسب کند.
آیا سوشال تریدینگ همان کپی تریدینگ است؟
دو عبارت کپی تریدینگ (Copy Trading) و سوشال تریدینگ اغلب بهجای یکدیگر به کار میروند. با اینکه در ذات هر دو، مکانیسم کپی مشترک است؛ اما تفاوتهایی بینشان وجود دارد. درواقع، کپی تریدینگ خود زیرمجموعهای از social trading است. در این روش، ارائهدهنده سیگنالهای معاملاتی با استفاده از پلتفرمهای معاملات کپی، سیگنالهای یک معاملهگر حرفهای را برای هزاران نفر بهصورت خودکار، کپی و ارسال میکنند.
کپی تریدینگ درواقع شکل اولیه سوشال تریدینگ بود که برای اولین بار توسط پلتفرم eToro توسعه یافت. این پلتفرم، امکانی را فراهم آورد که تریدرها به کپی کردن سیگنالها محدود نمیشدند و امکان کنترل بیشتر بر معاملاتشان با دنبال کردن شاخصهای ریسک را هم داشتند. بهاینترتیب، امکان کنسل کردن معامله بر اساس معیارهای ریسکپذیری برایشان فراهم میشد.
سوشال تریدینگ کپیبرداری صرف نیست؛ بلکه به کاربران اجازه میدهد که ذهن معاملهگران بزرگ را بخوانند و آنها را با توجه به معیارها و انتظاراتی که دارند، برای خودشان شبیهسازی کند. آنها امکان مشاهده کامل و استفاده محدود از ابزارهای معاملاتی را دارند. تغییر در سهم یک دارایی در پورتفولیوی داراییها و گرفتن برخی موقعیتهای معاملاتی، مستقل از موقعیتهایی که کاربران خبره ایجاد میکنند از دیگر ویژگیهای سوشال تریدینگ در برابر کپی تریدینگ است.
شروع سوشال تریدینگ
یک تریدر برای اینکه بتواند از روش معاملات اجتماعی استفاده کند باید ابتدا در یکی از پلتفرمهایی که چنین خدماتی را ارائه میدهند، یک حساب کاربری باز کند. هدف همه این پلتفرمها یکسان است؛ هرچند که میتوانند در جزئیات و رابط کاربری با یکدیگر تفاوت داشته باشند.
بهمنظور باز کردن حساب کاربری، هر پلتفرم فرمهایی را در اختیار تریدر میگذارد که باید پر شوند. در این فرم، تریدر دسترسی به تاریخچه معاملات خود را امکانپذیر کرده و بنابراین دیگر معاملهگران میتوانند روشهای او را دنبال و از او تقلید کنند. برای باز کردن حساب میتوان از شبکههای اجتماعی یا حساب Gmail نیز استفاده کرد.
همچنین برخی پلتفرمها بدون نیاز به ثبتنام به کاربران این امکان را میدهند که معاملات تریدرهای بزرگ را بهصورت محدود، دنبال کنند؛ اما برای دسترسی کامل و همراه با آنالیزهای کاربردی، بهتر است مراحل ثبتنام طی شود.
معامله گر خبره چه کسی است؟
بهطور خلاصه، معاملهگر حرفهای به کسی گفته میشود که سوابق معاملاتی او سود ثابت با نرخ بالا را از خود نشان دهند. پلتفرمهایی که خدمات سوشال تریدینگ را ارائه میکنند با تعیین استانداردهایی، معاملهگران حرفهای را شناسایی و روشهای معاملاتی آنها را پیشنهاد میکنند. شاخصهای ROI یا بازگشت سرمایه و نسبت به ریسک به ریوارد نیز علاوه بر سوابق معاملاتی برای تشخیص یک معاملهگر حرفهای به کار میروند. همچنین تریدرهای غیرحرفهای نیز خود میتوانند تریدر حرفهایشان در این پلتفرمها پیدا کنند.
پلن های مالی پلتفرمهای معاملات اجتماعی
ارائه چنین خدمتی از سوی یک پلتفرم معاملاتی بازارهای مالی، درواقع درآمد آن پلتفرم را نیز افزایش میدهد چراکه بهطور خودکار، تعداد معاملات معاملهگران مبتدی افزایشیافته و متعاقبا کارمزد پرداختیشان نیز بیشتر خواهد شد. پلتفرمهای معاملاتی معمولا سوشال تریدینگ به چهار روش از کاربران خود هزینه میگیرند که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
اسپرد
پلتفرمهایی مانند eToro و Zulutrade هیچ کارمزدی در قابل سوشال تریدینگ دریافت نمیکنند. آنها بیشتر از اسپردهای پیشنهاد و درخواست ایجادشده با شروع هر معامله، درآمد خود را کسب میکنند. بهعبارتدیگر تا پیش از شروع معامله و تنها با دنبال کردن معاملهگران حرفهای از پرداخت هزینه معاف هستید.
کارمزد
برخی پلتفرمها هزینه اندکی برای معاملات سوشال دریافت میکنند. NAGA یکی از آنهاست که به ازای هر معامله، ۰٫۹۹ دلار و برای معاملات با سود بیش از ۱۰ دلار، پنج درصد کارمزد میگیرد. این پلتفرم و پلتفرمهای مشابه آن برای معاملهگرانی که با مقادیر بسیار کم مبادله میکنند، مناسب نیست؛ چراکه ممکن است مقدار کارمزد آنها از سود معاملاتشان تجاوز کند.
حق اشتراک
یکی از روشهای کسب درآمد پلتفرمهای سوشال تریدینگ، دریافت هزینه بابت اشتراک است. Coinmatics و Collective2 دو نمونه از این پلتفرمها هستند. آنها دیگر در ازای تراکنشها هیچ کارمزدی از کاربرانشان دریافت نمیکنند. نوع حق اشتراک میتواند در این پلتفرمها متفاوت باشد. بهعنوانمثال، Coinmatics چندین طرح عضویت از صفر تا ۲۵ دلار ارائه میدهد که هریک امکاناتی دارند. درحالیکه در Collective2 این معاملهگران حرفهای هستند که هزینه کپی کردن استراتژیهایشان را تعیین میکنند.
ترکیبی (Hybrid)
برخی پلتفرمها از ترکیبی از روشهای فوق برای کسب درآمد از محل خدمات سوشال تریدینگ خود استفاده میکنند. بهعنوانمثال، Tradelize کارمزدی بابت تراکنشهای نمیگیرد اما به ازای استفاده از برخی امکانات ویژهای که برای تریدرهای حرفهای فراهم کرده از آن ها هزینه دریافت میکند.
البته مدلهای تجاری پلتفرمهای social trading میتواند بسیار متنوعتر از این باشد. بهعنوانمثال، مدلهای دیگری مانند عملکرد محور و تقسیم سود نیز توسط برخی پلتفرمها به کار گرفته میشوند. کاربر باید پلتفرمی را انتخاب کند که با حجم و اندازه معاملات او سازگار بوده و با کسر هزینهها سود مناسب و ثابتی برای او به همراه بیاورد.
مزایای سوشال تریدینگ
Social Trading بهطورکلی، سبب رونق بیشتر بازار معاملات ارزهای دیجیتال و همگانیتر شدن این صنعت میشود. بااطلاع از مزایای این روش، میتوان به شکلی بهینهتر از آن استفاده کرد. از مهمترین این مزایا موارد زیر هستند.
کوتاه کردن منحنی یادگیری
تریدر با استفاده از این روش، مسیر یادگیری را سریعتر و بهصورت عملی طی میکند. همچنین، اگر او خود آموزشی مقدماتی از ابزارها و شاخصهای معاملاتی داشته باشد، این روش میتواند بهخوبی درک او را از این مفاهیم و کاربرد آنها عمیقتر کند.
صرفه جویی در زمان و انرژی
با این روش، نیازی به نشستن روبهروی درگاه معاملاتی و مدیریت شخصی معاملات نیست. پلتفرمهای سوشال تریدینگ ، کنترلپنلهایی دارند که بهطور خودکار برای معاملهگران معامله میکنند. بهعبارتدیگر با Social Trading دیگران بهجای تریدر معامله میکنند.
شفافیت در معاملات
پلتفرمهای ارائهدهنده خدمات معاملات سوشال ، اطلاعات بسیار شفاف و دقیقی از معاملات انجامشده در اختیار تریدرها میگذارند. درنتیجه، امکان دست بردن در روند معامله غیرممکن است. چنین امکانی در صندوقهای پوشش ریسک، پلتفرمهای ارائهدهنده سیگنال و حتی کپی تریدینگ مهیا نیست.
تنوع بخشی به سبد سرمایه گذاری
پلتفرمهای سوشال تریدینگ ، کاربران خود را قادر میسازند که سرمایهگذاریهای متنوعی انجام دهند. این امکان از طریق انتخاب چندین ارائهدهنده سیگنال و تغییر و تنظیم پارامترها امکانپذیر است. همچنین، بیشتر پلتفرمها امکان سرمایهگذاری همزمان در بازارهای مالی مختلف اعم از فارکس، ارز دیجیتال یا سهام را فراهم میکنند.
معایب سوشال تریدینگ
هر روش معاملاتی در کنار مزایا، معایبی نیز دارد. معایب معاملات اجتماعی میتوانند بسته به پلتفرم ارائهدهنده آنها بهبود یابند یا تشدید شوند. از مهمترین معایب این روش، میتوان به نیاز به سرمایه اولیه بالا برای ورود به پلتفرمها و شروع معاملات اشاره کرد که عملا این روش برای بسیاری، خارج از دسترس میکند. از دیگر معایب مهم سوشال تریدینگ ، موارد زیر هستند.
کنترل محدود
در سوشال تریدینگ دسترسیهای کمی به کنترل معاملات خود خواهید داشت. به همین دلیل، توصیه میشود که حتما یک حد ریسک برای معاملات خود انتخاب کنید در غیر این صورت، احتمال ضررهای قابلتوجه وجود خواهد داشت.
تریدرهای خبره کاذب
در برخی پلتفرمهای ارائهدهنده خدمات معاملات اجتماعی ، عملکردهای منفی تریدرها با شفافیت لازم ارائه نمیشود. همین امر میتواند سبب شود که یک تریدر بیش ازآنچه هست، خبره به نظر برسد. به همین دلیل، مهم است که بهجای تمرکز صرف بر نمودارها به کاهش سرمایه تریدرها نیز توجه کنید.
پیچیدگی پلتفرم ها
هر پلتفرمها سوشال تریدینگ نسبت به دیگری پیچیدگیها و تفاوتهایی دارد. بهطورکلی، آشنایی با رابط کاربری این پلتفرمها کمی زمانبر است. به همین دلیل، توصیه میشود پیش از انجام معاملات واقعی از بستر معاملات دموی پلتفرم بهمنظور تمرین استفاده کنید.
بهترین پلتفرمهای social trading
پلتفرمهای سوشال تریدینگ روزبهروز در حال افزایش هستند. بااینحال با در نظر گرفتن شاخصهایی نظیر سابقه، محبوبیت، حجم معاملات، ابزارها، امنیت وغیره تنها برخی از آنها قابلاطمینان هستند که در ادامه ۱۰ مورد از مهمترین آنها را معرفی میکنیم.
Zulutrade
zulutrade از بزرگترین پلتفرمهای سوشال تریدینگ با سالانه میلیاردها دلار حجم معاملات و دفتر مرکزی آن در یونان است. این پلتفرم در سال ۲۰۰۷ افتتاح شد و هزینه باز کردن حساب کاربری در آن ۱۰۰ دلار است. zulutrade با بیش از ۳۰ کارگزاری کار کرده و از ارزهای دیجیتال زیادی نیز پشتیبانی میکند.
eToro
یکی از قدیمیترین و بزرگترین پلتفرمهای معاملات اجتماعی در دنیاست که در سراسر جهان شعبه دارد اما دو دفتر اصلی آن در بریتانیا و قبرس واقع هستند. دهها ارز دیجیتال در این پلتفرم معامله میشوند و گفته میشود که سود متوسط سالانه آن در سال ۲۰۲۱، ۳۰٫۴ درصد بوده است. کارمزد سوشال تریدینگ این پلتفرم، صفر است.
NAGA
این شرکت آلمانی در سال ۲۰۱۵ افتتاح شد و از آن زمان به بزرگترین پلتفرم سوشال تریدینگ برای ارزهای دیجیتال بدل شده است. تعداد معاملهگران خبره این شبکه زیاد است و طبق ادعای آن، نسبت برد به باخت آنها بهطور متوسط بیش از ۸۵ درصد است. شروع معامله در این پلتفرم، نیازمند پرداخت اولیه ۱۰ یورو است.
Coinmatics
این وبسایت، یکی از جدیدترین پلتفرمهای معاملات ارزهای دیجیتال است که از مدل مالی حق اشتراکی استفاده میکند. برای استفاده از این وبسایت باید حساب خود را به حساب ارز دیجیتالتان در یک صرافی پشتیبانیشونده توسط این وبسایت، متصل کنید. این شبکه، سیگنالهای معاملاتی را بر روی گوشی تلفن همراه کاربرانش ارسال میکند. بهغیراز کارمزد، ورودی این پلتفرم ۵۰ دلار است. coinmatics بیشتر از کپی تریدینگ استفاده میکند.
Tradelize
این شبکه نیز مانند Coinmatics از بازیگران جدید عرصه سوشال تریدینگ با تمرکز کامل بر ارزهای دیجیتال است. رتبهبندی اعضا و امکان به اشتراکگذاری اعتبار برای یادگیری از دیگران از ویژگیهای Tradelize هستند. این پلتفرم، بیشتر درآمد خود را از امکانات اضافهای که به کاربران حرفهای میدهد به دست میآورد.
3Commas
این پلتفرم در سال ۲۰۱۷ توسط یک شرکت استونیایی تأسیس شد و در حال حاضر با بیش از ۱۸ صرافی معتبر کار میکند. اشتراک 3commas شامل دو طرح رایگان و پولی با امکانات متفاوت است. این پلتفرم، انجام معاملات سوشال را با استفاده از رباتهای خودکار پیشرفته، میسر کرده است. این ویژگی البته سبب کاربری دشوار این پلتفرم نیز شده است.
Shrimpy
Shrimpy بیشتر یک پلتفرم مدیریت پورتفولیوی مالی است که میتوان از آن برای اتصال کیف پولها و حسابهای صرافی به یکدیگر و مدیریت یکپارچه آنها استفاده کرد. این پلتفرم بهتازگی چند ابزار سوشال تریدینگ را نیز فراهم آورده است.
Zignaly
در Zignaly معاملهگران حرفهای بهصورت اشتراکی از سود معاملات خود برای کاربران غیرحرفهای، درآمد ایجاد میکنند. عضویت در این پلتفرم، رایگان است و میتوان از انواع رباتها و سیگنالهای کپی نیز در آن استفاده کرد. رابط کاربری آسان و معاملات شفاف از ویژگیهای Zignaly هستند.
Pionex
این پلتفرم در سال ۲۰۱۹ در آمریکا شروع به کار کرد و از نهادهای قانونی این کشور مجوز فعالیت دارد. Pionex از رباتهای معاملاتی داخلی استفاده کرده و از ۳۵۰ ارز دیجیتال با کارمزد اندک ۰٫۳۵ درصد پشتیبانی میکند. ابزارهای سوشال تریدینگ Pionex در حال حاضر کمی محدود هستند.
Cryptohopper
این پلتفرم با ترکیبی از رباتهای خودکار و سوشال تریدینگ کار میکند و تخمین زده میشود که در ماه، بیش از ۹ میلیارد تراکنش به ارزش دو میلیارد دلار در آن انجام میشوند. Cryptohopper در حال حاضر از ۱۰ صرافی ارز دیجیتال پیشرو پشتیبانی میکند. این پلتفرم از کاربرانش، هزینه اشتراک دریافت میکند.
سخن آخر
روشهای معاملات ارزهای دیجیتال و دیگر داراییها در بازارهای مالی، متعدد هستند. سوشال تریدینگ (Social Trading) یکی از خلاقانهترین آنهاست که به کاربران مبتدی و نیمهحرفهای، اجازه تقلید خودکار یا کنترلشده معاملات انجامشده توسط معاملهگران حرفهای را میدهد. برای انجام معامله به این روش، پلتفرمهای متعددی به وجود آمدهاند که سیگنالهای معاملاتی را رصد و گزارش میکنند و درنتیجه بر اساس شاخصهای فنی و سوابق معاملاتی، کاربران حرفهای را شناسایی میکنند.
یک کاربر میتواند با تنظیم خودکار معاملات و نیز تعیین حد ریسک در حساب کاربری خود، معاملات موفق این افراد را بهصورت خودکار برای خود تکرار کند. در حقیقت در این روش، معاملهگران حرفهای بهجای بقیه اعضاء جامعه معامله میکنند.
سوشال تریدینگ علیرغم مزایای متعدد، معایبی مانند پیچیدگی رابط کاربری پلتفرمها، کنترل محدود و نیاز به پرداخت هزینه اولیه یا کارمزدهای بالا را نیز در بر دارد. بااینحال، افزایش سرعت پیشرفت و یادگیری و نیز امکان به دست آوردن سود ثابت از معاملات از مزایای قطعی این روش هستند.
یک پاسخ
با سلام وقت بخیر
من چند وقتی هست فارکس سرویسز رو دنبال می کنم می خواستم بدون این گروه هم مورد اعتماد هست؟ چون ربات طلا و معامله گر رو تازگی داره عرضه می کنه ادم نمی دونه می تونه اعتماد کنه یا نه؟!