سولانا چیست؟ یکی از بلاکچینهای تازهکار بازار که به عنوان قاتل اتریوم شناخته میشود. البته لقب قاتل اتریوم به بلاکچینهای مختلفی داده شده و هنوز نمیدانیم کدام یک میتوانند این قتل پیچیده را انجام دهند. حتی نمیدانیم آیا اتریوم فانی است و میتوان آن را کشت یا خیر. البته توسعهدهندگان سولانا با یک جمله کاربران و کارشناسان بازار ارزهای دیجیتال را متقاعد کردند که سولانا میتواند اتریوم را از بین ببرد. آنها گفتند با قابلیتهای ویژهای که سولانا دارد، میتواند تا ۵۰ هزار تراکنش را در یک ثانیه پردازش کند!
ادعای توسعهدهندگان سولانا سوالات بسیاری را برای کاربران ارزهای دیجیتال، کارشناسان و برنامهنویسان ایجاد کرده است. مهمترین سوال هم این است که روش کار سولانا چیست و چطور میتواند این حجم تراکنش را در یک ثانیه پردازش کند؟ آیا چنین چیزی واقعا امکانپذیر است؟ در این مقاله از داموندمگ به تمام سوالات شما در این زمینه پاسخ خواهیم داد.
- 1) تاریخچه و روند تکامل سولانا
- 2) سولانا چیست؟
- 3) الگوریتم اثبات تاریخچه (PoH) چیست؟
- 4) Tower BFT چیست؟
- 5) Turbine چیست؟
- 6) Sealevel چیست؟
- 7) Gulf Stream چیست؟
- 8) Pipelining چیست؟
- 9) Cloudbreak چیست؟
- 10) Archivers چیست؟
- 11) روش کار سولانا چیست؟
- 12) آیا سولانا نقطه ضعفی هم دارد؟
- 13) ارز دیجیتال SOL
- 14) تاریخچه قیمت SOL
- 15) چه اپلیکیشنهای غیرمتمرکزی بر بستر سولانا راهاندازی شدهاند؟
- 16) ولتهایی که از سولانا پشتیبانی میکنند
- 17) چطور SOL بخریم؟
- 18) آیا سولانا در بازار رقیب دارد؟
- 19) کلام آخر
- 20) سوالات متداول
تاریخچه و روند تکامل سولانا
پیش از هرچیز بررسی میکنیم منشأ سولانا چیست و این بچه بلاکچین از کجا آمده است. آناتولی یاکونو (Anatoly Yakovenko) یکی از مهندسان سابق شرکتهای کوالکام و اپ باکس است. او یک مهندس نرمافزار است که تجربه بسیاری در زمینه توسعه الگوریتمهای فشردهسازی و سیستمهای توزیع شده دارد.
او به همراه دو نفر دیگر به نامهای اریک ویلیامز (Eric Williams) و گرگ فیتزجرالد (Greg Fitzgerald) سولانا را راهاندازی کرده است. آنها قصد دارند سولانا را به یک پروتکل غیرمتمرکز تبدیل کنند که کاربران در آن نیازی به اعتماد به نهاد مرکزی ندارند. آنها میخواهند چالشهایی که در بلاکچینهای قدیمی مانند بیت کوین و اتریوم وجود دارد را در سولانا از بین ببرند.
توسعهدهندگان سولانا در شرکتی به نام Solana Labs کار میکنند. این شرکت در ابتدا Loom نام داشت و با Loom Network اشتباه گرفته میشد. Loom Network یک راهکار تبادل اطلاعات بین بلاکچینی است. بعدها توسعهدهندگان سولانا نام کمپانی خود را تغییر دادند تا با این راهکار اشتباه نشود.
سولانا تجربه کاری خود را از همکاری با بزرگترین شرکتهای جهان مانند کوالکام، اپل، گوگل، مایکروسافت و چند برند مطرح دیگر به دست آورده است. این موضوع باعث شده بسیاری از سرمایهگذاران بزرگ دنیا به این پروژه توجه کنند.
راهاندازی اولیه سولانا
وایت پیپر سولانا اولین نوشتهای است که درباره الگوریتم اجماع اثبات تاریخچه (PoH) صحبت کرد. این الگوریتم به عنوان روش جدیدی برای اندازهگیری زمان در سیستمهای توزیعشده بلاکچین معرفی شد. تیم سولانا نسخه آزمایشی بلاکچین خود را در فوریه ۲۰۱۸ راهاندازی کرد.
سولانا پیش از اینکه سری A جذب سرمایه خود را اجرا کند، توانسته بود ۵ میلیون دلار سرمایه به دست آورد. در سال ۲۰۱۹ اولین دوره جذب سرمایه سولانا به رهبری صندوق سرمایهگذاری Multicoin راهاندازی شد و این پروتکل توانست ۲۰ میلیون دلار سرمایه جذب کند. بعد از آن سولانا در یک مزایده در CoinList هم شرکت کرد و توانست از آنجا هم حدود ۱.۷۶ میلیارد دلار سرمایه به دست آورد.
اولین نسخه از بلاکچین اصلی سولانا با نام بتا در ماه مارس ۲۰۲۰ راهاندازی شد و قابلیتهای اولیه مانند معامله ارزهای دیجیتال و پشتیبانی از قراردادهای هوشمند را به کاربران ارائه داد.
سولانا چیست؟
بلاکچین توانست تراکنشهای مالی را به صورت غیرمتمرکز انجام دهد، اما سرعت پایین آن یک مشکل اساسی بود. در یک مقایسه ساده متوجه این موضوع میشویم. Visa یک پروتکل تراکنش بینالمللی است که به صورت متمرکز فعالیت میکند و میتواند در یک ثانیه دهها هزار تراکنش پردازش کند. اتریوم بزرگترین بلاکچین و پروتکل تراکنشهای غیرمتمرکز است که بدون در نظر گرفتن راهکارهای لایه دوم و ابزار کمکی، فقط ۱۵ تراکنش را در یک ثانیه پردازش میکند.
سولانا ایجاد شده است تا مشکل سرعت بلاکچینها را حل کند. اکنون با این دیدگاه بهتر میتوانیم به سوال سولانا چیست پاسخ بدهیم.
سولانا یک بلاکچین برنامهنویسی شده است که با هدف افزایش سرعت تراکنشها با حفظ غیرمتمرکز بودن آنها، ایجاد شده است. این بلاکچین از الگوریتم اثبات تاریخچه استفاده میکند. توکن بومی آن SOL نام دارد که برای دریافت کارمزد تراکنشها و استیکینگ مورد استفاده قرار میگیرد. این پروتکل یکی از اصلیترین رقبای اتریوم محسوب میشود.
منظور از بلاکچین برنامهنویسی شده چیست؟
بیت کوین یک دفتر کل توزیع شده خیلی بزرگ دارد که غیرقابل تغییر است، اما سولانا از قراردادهای هوشمند برای پردازش تراکنشها استفاده میکند. قراردادهای هوشمند هم بیتهای کدنویسی شدهای هستند که در صورت تحقق شرایط تعیین شده در قرارداد، اجرا میشوند.
اتریوم هم مانند سولانا از قراردادهای هوشمند برای کاربردهای مختلفی مثل توسعه Dappها استفاده میکند، اما زمانی که تعداد قراردادهای هوشمندی که بر بستر این بلاکچین اجرا میشوند، زیاد باشد، شبکه با مشکل مواجه میشود. نتیجه این است که اجرای قراردادهای هوشمند کند و پرهزینه میشود. اتریوم همچنین هنوز با الگوریتم PoW کار میکند که آسیب زیادی به محیط زیست میزند. پس تا زمانی که اتریوم ۲.۰ راهاندازی نشده باشد، مشکلات بسیاری دارد.
اتریوم ۲.۰ قرار است در ماههای آینده سال ۲۰۲۲ راهاندازی شود، اما تا زمانی که این پروتکل به صورت کامل در دسترس توسعهدهندگان و کاربران قرار نگرفته باشد، اتریوم باید راه را برای بلاکچینهای جوانتر باز کند. به عنوان مثال سولانا سریعترین بلاکچینی است که تاکنون برنامهنویسی شده و حق این را دارد که بخشی از بازار پروژههای دیفای را به دست آورد.
روش اجماع سولانا، نوع پیشرفتهای از الگوریتم اثبات سهام است که در آن تراکنشها به شیوهای خلاقانه و هنرمندانه پردازش میشوند و سرعت شبکه را به شدت افزایش میدهند.
علت سرعت بالای سولانا چیست؟
سولانا با ترکیب هشت ویژگی که در ادامه نام میبریم، توانسته به این سرعت زیاد در پردازش تراکنشها دست پیدا کند.
- الگوریتم اجماع Proof-of-history
- Tower BFT (نسخه انحصاری سولانا در سیستمهای تحمل خطای بیزانس)
- Gulf Stream (پروتکل انتقال اطلاعات بدون mempool)
- Turbine (پروتکل انتشار بلاک در بلاکچین)
- Sealevel (قراردادهای هوشمند موازی بلاکچین اصلی سولانا)
- Pipelining (واحد پردازش تراکنشها)
- Cloudbreak (پایگاه داده اکانتها که به صورت افقی کار میکند)
- Archivers (فضایی به عنوان انبار ذخیره تاریخچه تراکنشهای بلاکچین)
البته توضیح درباره علت سرعت بالای سولانا به این لیست کوتاه محدود نمیشود. در قسمتهای بعدی این موضوع را به صورت تخصصیتر بررسی میکنیم.
الگوریتم اثبات تاریخچه (PoH) چیست؟
همانطور که پیش از این هم گفتیم، یکی از علتهای اصلی سرعت بالای پردازش تراکنشها در سولانا مکانیزم اجماع منحصر به فرد آن است. بررسی تخصصی این الگوریتم بسیار پیچیده است. به همین دلیل در این مقاله به زبان ساده عملکرد آن را بررسی میکنیم تا موتوجه شوید علت سرعت بالای سولانا چیست.
PoH یک الگوریتم توافقی بین نودهای شبکه نیست، بلکه یک ساعت رمزنگاری شده است که باعث ارتقای عملکرد و سرعت نودهای فعال در بلاکچین میشود. نودها در این الگوریتم نیازی به برقراری ارتباط با یکدیگر ندارند و تنها کافی است درباره ترتیب زمانی اتفاقاتی که در شبکه رخ داده، به توافق نظر برسند.
در بلاکچین سولانا سوابق رویدادها و تراکنشهایی که انجام شده، ثبت میشود. در نتیجه نودها به راحتی میتوانند ترتیب زمانی آنها را تشخیص بدهند. هرکدام از نودها ساعت منحصر به خودشان را دارند و به همین خاطر است که میتوان الگوریتم اثبات تاریخچه را اجرا کرد.
در بلاکچینی مانند بیت کوین که از PoW استفاده میکند، ماینرها باید تراکنشها را تایید کنند تا بلاکهای جدید تشکیل شود و ماینرها باید برای رسیدن به توافق بر سر درستی یک تراکنش تلاش کنند. در بلاکچینی مثل سولانا که از PoH استفاده میکند هم چنین روندی وجود دارد و نودها باید بر سر اینکه یک تراکنش چه زمانی انجام شده، به توافق برسند.
به عبارت ساده، عملکرد اثبات تاریخچه مثل این است که شما از یک روزنامه تاریخ امروز عکس میگیرید و با انتشار آن در فضای مجازی، ثابت میکنید اتفاقی که در روزنامه نوشته شده، امروز رخ داده است. این روش در سولانا توسط کدها و نودها اجرا میشود و بلاکچین را کاربردی و مقیاسپذیر میکند.
Tower BFT چیست؟
Tower BFT یک الگوریتم تحمل خطای بیزانس عملی است که به صورت اختصاصی برای سازگاری با PoH طراحی شده است. این الگوریتم از اثبات تاریخچه به عنوان یک ساعت رمزنگاری استفاده میکند تا اجماع را بدون نیاز به ایجاد هزاران مسیر ارتباطی بین نودهای مختلف انجام دهد. Tower BFT یکی از علتهای سرعت بالای بلاکچین سولاناست.
Turbine چیست؟
Turbine یک پروتکل انتشار بلاک در بلاکچین است. این پروتکل دادههایی که باید بین نودهای مختلف مبادله شوند را در بستههای دادهای با حجم کمتر قرار میدهد. نتیجه این است که با پهنای باند ثابت میتوان حجم داده بیشتری را در شبکه جابجا کرد. به همین خاطر سرعت پردازش شبکه افزایش پیدا میکند.
Sealevel چیست؟
Sealevel پروتکلی است که امکان اجرای قراردادهای هوشمند را به صورت موازی فراهم میکند. این قابلیت برای مواقعی کاربرد دارد که ازدحام شبکه برای بلاکچین سولانا مشکل ایجاد کرده و سرعت پردازش کم شده و کارمزد شبکه افزایش پیدا کرده است. در چنین مواقعی Sealevel وارد میشود و امکان پردازش تراکنشها در جایی خارج از بلاکچین اصلی را فراهم میکند. تراکنشها در فضایی موازی بلاکچین اصلی پردازش میشوند و نتیجه نهایی آنها روی زنجیره اصلی ذخیره میشود.
در نگاه اول به نظر میرسد Sealevel شبیه به راهکارهای لایه دوم اتریوم باشد و بسیاری از افراد متوجه نمیشوند علت منحصر به فرد بودن این ویژگی در سولانا چیست. نکته اینجاست که سولانا با استفاده از این قابلیت میتواند دستورالعملهای مشابه را به صورت موازی برای ورودیهای مختلف اجرا کند و خروجیهای منحصر به فرد ارائه بدهد. سولانا اولین بلاکچینی است که این قابلیت را دارد.
Gulf Stream چیست؟
سولانا از این قابلیت به عنوان راهکار مدیریت mempoolها استفاده میکند. با استفاده از این قابلیت حجم تراکنشهای تایید نشده کمتر میشود. با استفاده از این راهکارها، تراکنشهای تایید نشده به انتهای شبکه ارسال میشوند تا تایید یا رد شوند. در نتیجه اعتبارسنجها میتوانند تراکنشها را با سرعت بالاتری پردازش کنند و آنها را در کوتاهترین زمان ممکن تایید کنند. در این صورت بلاکچین دیگر نیازی به حافظه زیاد برای ذخیره تراکنشهای در انتظار تایید یا تایید نشده نیاز ندارد. قابلیت Gulf Stream نقطه قوت سولاناست و باعث توانمندی این بلاکچین برای پردازش ۵۰ هزار تراکنش در یک ثانیه میشود.
Pipelining چیست؟
Pipelining روشی است که فرایند پردازش دادههای ورودی را بهینهسازی میکند. فرایند پردازش ورودیها در چند مرحله انجام میشود. توسعهدهندگان سولانا برای درک بهتر عملکرد Pipelining فرایند شستن لباس را مثال میزنند. آنها میگویند شستن لباس یک فرایند چند مرحلهای شامل شستشو، خشک شدن و تا کردن لباسهاست. این مراحل باید به ترتیب انجام شوند، اما هرکدام از آنها را یک واحد منحصر به فرد انجام میدهد.
چنین فرایندی معمولا در طراحی واحدهای کنترل اجرا میشود. با چنین فرایندی تراکنشها در کوتاهترین زمان ممکن پردازش خواهند شد و نودها میتوانند خیلی سریع به توافق برسند.
Cloudbreak چیست؟
این قابلیت به عنوان معماری افقی حالت مقیاسپذیری سولانا شناخته میشود و یک پایگاه داده است. سولانا برای افزایش مقیاسپذیری بلاکچین خود از فایلهای حافظه نقشه شده (memory-mapped) که نوعی حافظه مجازی است، بهره میبرد.
Cloudbreak یک ساختمان داده است که امکان خواندن و نوشتن ۳۲ رشتهای که حافظههای SSD از آن پشتیبانی میکنند را به صورت همزمان فراهم میکند.
Archivers چیست؟
این قابلیت به عنوان محل ذخیره دفتر کل توزیع شده سولانا مورد استفاده قرار میگیرد و برای ذخیره دادهها استفاده میشود. Archivers اطلاعات را از اعتبارسنجهای اجماع دانلود میکند. تکنولوژی PoH امکان اجرای الگوریتم اثبات تکرار (PoRep) را هم فراهم میکند که با استفاده از آن میتوان را به صورت دستهای و به کمک میلیونها نود Replicator در سراسر جهان تایید کرد.
Archivers میزان بایتهای در دسترس برای ذخیره اطلاعات را به بلاکچین اعلام میکند. بلاکچین بر اساس مقداری که توسط Archivers اعلام شده و تعداد Replicatorهای موجود، دفتر کل را تقسیم میکند تا با نرخ تکرار الگوریتم PoRep و الگوریتم تحمل خطا هماهنگ شود. کاربرانی که به عنوان Archivers در سولانا فعالیت میکنند، حدود ۳ درصد از کارمزد تراکنشها را به عنوان پاداش برای فضای ذخیره سازی که به اشتراک گذاشتهاند، دریافت میکنند. تا این بخش از مقاله دانستید نقش هر یک از هشت عامل در افزایش سرعت سولانا چیست. در ادامه به سایر سوالاتی که در این زمینه وجود دارد هم پاسخ خواهیم داد.
روش کار سولانا چیست؟
سولانا اولین شبکه بلاکچین مقیاسپذیر در سراسر جهان است و معماری و قابلیتهای منحصر به فردی دارد که در قسمتهای قبل راجع به آنها صحبت کردیم.
سولانا با استفاده از Tower BFT در الگوریتم اجماع اثبات سهام (PoS)، یک منبع زمانی جهانی برای توافق بین نودها ارائه میدهد و از این طریق الگوریتم اثبات تاریخچه را ایجاد میکند. این منبع به صورت دائمی در دسترسی نودهای مختلف قرار دارد، اما نمیتوان گفت یک مکانیزم اجماع است. PoH امنیت بلاکچین را تأمین میکند و یکی از تکنولوژیهای نوآورانه توسعهدهندگان سولاناست.
در بلاکچین سولانا هر بلاک یک اسلات (Slot) نام دارد و برخی از نودهای اعتبارسنج که به عنوان Leader شناخته میشوند، میتوانند آنها را بسازند. در سولانا چند خوشه (Cluster) وجود دارد. هر خوشه یک نود لیدر برای ایجاد اسلاتها و اضافه کردن آنها به بلاکچین دارد. لیدرها در بازههای زمانی مشخص تغییر میکنند و هیچوقت یک نود برای مدت طولانی لیدر نمیماند.
در بلاکچین سولانا خروجیها با تابع هشگذاری به نام SHA256 رمزنگاری میشوند، SHA256 خروجیهای منحصر به فردی ارائه میدهد که حدس زدن آنها یا رمزگشاییشان غیرممکن است. خروجی هر هش، به عنوان ورودی هش بعدی مورد استفاده قرار میگیرد و به همین ترتیب اسلاتها رمزنگاری میشوند.
اعتبارسنجها بدون نیاز به تایم استمپ (Timestamp) میتواند زمان یک تراکنش یا رویداد در بلاکچین را پیدا و آن را ثبت کند. زمان هشگذاری هر ورودی در تابع مشخص است، بنابراین نودهای اعتبارسنج به راحتی میتوانند تشخیص بدهند که برای تشکیل هر اسلات چقدر زمان سپری شده است.
خلاصهای از عملکرد سولانا
درک این بخشهای تخصصی برای افرادی که با ساختار بلاکچین و برنامهنویسی آن آشنا نیستند، کمی سخت است. ممکن است تاکنون تشخیص نداده باشید روش کار سولانا چیست؛ به همین دلیل در ادامه فرایند کار این بلاکچین را در ۶ مرحله خلاصه میکنیم:
- نودهای دریافت کننده، اطلاعات را به دفتر کل ارائه میدهند.
- دفتر کل بلاکچین، پیامهای دریافتی را مرتب میکند. بنابراین نودهای دیگر به راحتی میتوانند این تراکنشها را پردازش کنند.
- دفتر کل تراکنشهای اخیر را اجرا و آنها را روی RAM ذخیره میکند.
- دفتر کل تراکنش را منتشر میکند و وضعیت نهایی آن را برای نودهای اعتبارسنج مشخص میکند.
- تاییدکنندگان همان تراکنش را روی نسخهای کپی شده از وضعیت اجرا میکنند و زمانی که تاییدیه رسید، آن را منتشر میکنند.
- تعداد تاییدیههای منتشر شده، آرای اجماع مورد نیاز برای شبکه و نهایی شدن تراکنش است.
آیا سولانا نقطه ضعفی هم دارد؟
تاکنون بیشتر درباره نقطه قوتهای سولانا و علتهایی که آن را به قاتل اتریوم تبدیل میکند، صحبت کردیم. اما این بلاکچین هم خالی از ایراد نیست.
نقطه ضعف اول سولانا این است که هر کاربری بخواهد به عنوان نود در این بلاکچین فعالیت کند و پاداش بگیرد، به سختافزار قدرتمند نیاز دارد. این موضوع باعث میشود همه کاربران نتوانند در این بلاکچین فعال باشند و بعد از مدتی، احتمال دارد سولانا به یک بلاکچین متمرکز تبدیل شود که نودهای آن فقط در اختیار گروههای خاصی است.
نقطه ضعف دوم بخاطر تعداد بالای تراکنشهای این شبکه ایجاد میشود. تصور کنید سولانا واقعا بخواهد در هر ثانیه ۵۰ هزار تراکنش را پردازش کند و پاسخگوی نیاز تمام مردم دنیا باشد. در این صورت دادههای آن حجم غیرقابل تصوری پیدا میکنند و ذخیرهسازی آنها به منابع لایتنهی نیاز دارد! توسعهدهندگان سولانا میخواهند با استفاده از Archivers این مشکل را از بین ببرند، اما باید منتظر زمان بمانیم تا متوجه شویم این راهکار در عمل واقعا جواب میدهد یا فقط روی کاغذ مشکل را حل میکند.
ارز دیجیتال SOL
توکن بومی سولانا با نماد SOL شناخته میشود و یکی از ارزشمندترین توکنهای بازار ارزهای دیجیتال است. کاربران سولانا باید کارمزد تراکنشهایشان را با استفاده از توکن بومی شبکه پردزاش کنند. همچنین این توکن برای سهامگذاری در استخرهای صرافیهای غیرمتمرکز مورد استفاده قرار میگیرد.
در پروتکل سولانا، تمام SOLهایی که به عنوان کارمزد تراکنش پرداخت میشود، میسوزد. این سیاست ضد تورمی است که تیم اصلی سولانا برای این پروژه در نظر گرفته. کاربران همچنین میتوانند SOL را به صورت مستقیم از ولتهایی که از سولانا پشتیبانی میکنند، در شبکه به اشتراک بگذارند. این موضوع امنیت بلاکچین را افزایش میدهد.
ارز دیجیتال سولانا در ابتدای راهاندازی یکی از کوچکترین توکنهای بازار ارزهای دیجیتال بود، اما به مرور زمان پروژههای بزرگ و مطرحی با سولانا همکاری کردند. این موضوع احساسات تریدرها را نسبت به این ارز دیجیتال بهتر کرد و باعث افزایش قیمت آن شد.
در زمان نگارش این مقاله ارزش بازار ارز دیجیتال SOL حدود $31,465,659,401 است و به عنوان نهمین ارز دیجیتال با ارزش جهان شناخته میشود. سولانا از سپتامبر سال ۲۰۲۱ وارد لیست ده ارز دیجیتال برتر بازار شد و همچنان در مارس ۲۰۲۲ به عنوان یکی از بهترین ارزهاست. مطابق با دادههای سایت کوین مارکت کپ در حال حاضر 320,463,972 توکن سولانا در حال گردش در بازار است.
تاریخچه قیمت SOL
قیمت ارز دیجیتال بومی سولانا در روزهای اول عرضه ۰.۸ دلار بود، بعد از آن در جولای ۲۰۲۰ قیمت یک دلاری را تجربه کرد. تا ماه می ۲۰۲۱ روند این ارز دیجیتال تقریبا صعودی بود، اما بعد از آن تا قیمت ۲۳ دلار افت کرد. در سپتامبر ۲۰۲۱ بود که رشد نجومی قیمت این ارز دیجیتال آغاز شد و تا قیمت ۱۸۵ دلار صعود کرد. این ارز دیجیتال در ۷ نوامبر ۲۰۲۱ به اوج قیمت تاریخی خود در ۲۵۹ دلار رسید و بعد از آن روند نزولی خود را آغاز کرد. در زمان نگارش این مقاله توکن SOL با قیمت ۹۸ دلار معامله میشود.
چه اپلیکیشنهای غیرمتمرکزی بر بستر سولانا راهاندازی شدهاند؟
اکنون که میدانید سولانا چیست، درک اینکه چرا برخی از Dappها این بلاکچین را به اتریوم و سایر رقبا ترجیح دادهاند، برایتان سادهتر میشود. در این بلاکچین چند صرافی غیرمتمرکز و پلتفرمهای وامدهی فعالیت میکنند که در ادامه به چند مورد از مشهورترین آنها اشاره میکنیم.
Serum
سروم یک صرافی غیرمتمرکز و بزرگترین پروژه دیفای است که بر بستر سولانا راهانداز شده. سروم در سولانا مانند یونی سواپ و سوشی سواپ در اتریوم یا پنکیک سواپ در بایننس اسمارت چین است. در حال حاضر هرکدام از بلاکچینهای بزرگ بازار ارزهای دیجیتال یک صرافی غیرمتمرکز برای پشتیبانی از تراکنشهایشان دارند.
Raydium
رادیوم یک بازارساز خودکار (AMM) است که به عنوان یکی از تأمینکنندگان نقدینگی در بلاکچین سولانا کار میکند. این پروژه قابلیتهایی مثل ایجاد استخرهای استیکینگ برای توکنهای مبتنی بر سولانا، ترید ارزهای دیجیتال و کشت سود را در اختیار کاربران قرار میدهد. در برخی از مقالات میخوانیم که رایدیوم عملکردی مشابه بایننس لانچ بد در صرافی بایننس دارد. این پروژه هم جزو بزرگترین امور دیفای بر بستر سولاناست.
Solarium
سولاریوم یک پیامرسان مبتنی بر بلاکچین است که پیامهای کاربران را به صورت رمزنگاری ارسال و دریافت میکند. امنیت بالا، غیرقابل نظارت بودن و سرعت زیاد از ویژگیهای منحصر به فرد سولاریوم است.
زمانی که صحبت از اپلیکیشنهای غیرمتمرکز میشود، اکثر کاربران به صرافیهای غیرمتمرکز یا پلتفرمهای مالی فکر میکنند. اما این اپلیکیشنها میتوانند هرکاربردی داشته باشند. به مرور زمان تعداد اپلیکیشنهای غیرمالی افزایش پیدا میکند و مفهوم بلاکچین از انحصار به ارزهای دیجیتال خارج میشود.
اپلیکیشن متفاوت دیگری که بر بستر سولانا کار میکند آدیوس است. این Dapp برای گوش کردن موسیقی و تولیدکنندگان محتوای صوتی و آهنگسازان توسعه داده شده و در حال حاضر یک میلیون کاربر دارد. آدیوس در ابتدا کار خود را روی بلاکچین اتریوم شروع کرد، اما مزیتهای سولانا توسعهدهندگان آن را متقاعد کرد که پروژه خلاقانهشان را به بلاکچین جوانتر منتقل کنند.
ولتهایی که از سولانا پشتیبانی میکنند
تعداد کاربران سولانا بسیار زیاد است و به دلیل پذیرش گسترده، بسیاری از ولتهای مشهور از آن پشتیبانی میکنند. برخی از ولتها جزو کیف پولهای اصلی سولانا هستند و برخی دیگر ولتهایی هستند که از بلاکچینهای مختلف پشتیبانی میکنند.
در ادامه به کیف پول های برتر سولانا اشاره خواهیم کرد.
- کیف پول فانتوم (ولت اصلی سولانا): این ولت مبتنی بر وب است و افزونه کروم دارد.
- SolFlare (ولت اصلی سولانا): ان ولت مبتنی بر وب است و افزونه کروم دارد.
- ولت Math (ولتی که از سولانا پشتیبانی میکند): این ولت هم افزونه کروم و هم اپلیکیشن موبایل دارد و از بلاکچینهای دیگری مثل بیت کوین، اتریوم و بایننس اسمارت چین هم پشتیبانی میکند.
- ولت لجر: لجر کیف پول سخت افزاری است و برای ذخیره و هودل کردن ارزهای دیجیتال کاربرد دارد.
چطور SOL بخریم؟
با توجه به اینکه میدانید سولانا چیست، احتمالا متوجه شدهاید که توکن این بلاکچین یکی از پرطرفدارترین ارزهای دیجیتال بازار است و صرافیهای مختلفی از آن پشتیبانی میکنند. در اولویت اول صرافیهای غیرمتمرکز بلاکچینهای مختلف مانند سوشی سواپ، یونی سواپ، پنکیک سواپ و حتی صرافی غیرمتمرکز سریوم برای خرید این ارز دیجیتال مناسب است. شما همچنین میتوانید SOL را در استخرهای این صرافیها سهامگذاری کنید و سود بگیرید.
صرافیهای متمرکز ارز دیجیتال هم این کوین را در لیست عرضه خود قرار دادهاند. شما میتوانید SOL را از بزرگترین صرافیهای جهان مانند بایننس، کوینبیس، FTX و Bitfinex خریداری کنید.
آیا سولانا در بازار رقیب دارد؟
اکنون که میدانید سولانا چیست، احتمالا به طرفداران آن حق میدهید که این بلاکچین را به عنوان بهترین نسخه موجود در جهان بشناسند. با مطالعه این مقاله متوجه تفاوتهای این بلاکچین با بلاکچینهای سنتی مانند اتریوم و بیت کوین شدهاید. با وجود اینکه قابلیتهای سولانا نسبت به دو بلاکچین بزرگ بیشتر است، اما چون اکثر مردم روی این دو بلاکچین کار میکنند، قدرت همچنان در دست آنهاست.
برخی از پروژههای جدید مانند SKALE Labs، ، ARK و Cindx که به تازگی راهاندازی شدهاند، به عنوان رقبای نوپای سولانا شناخته میشوند و احتمال میرود به اندازه این بلاکچین مقیاسپذیر باشند. اما نکته مهم این است که توسعهدهندگان سولانا همچنان در حال ارتقا و توسعه پروژه هستند. بنابراین پروژههای جدید نمیتوانند به سادگی این رقیب را از میدان به در کنند. شاید شناختن سولانا به عنوان یک بلاکچین بیرقیب کمی اغراقآمیز به نظر برسد، اما اگر بگوییم این بلاکچین هیچ رقیب جدی ندارد، حرف درستی میزنیم.
کلام آخر
در این مقاله به صورت کامل توضیح دادیم بلاکچین سولانا چیست و چرا توجه کاربران بازار ارزهای دیجیتال را به خود جلب کرده است. در حال حاضر مقیاسپذیری یکی از بزرگترین مشکلات دنیای بلاکچین و ارزهای دیجیتال محسوب میشود. بنابراین بدیهی است که اگر یک پروژه بتواند این مشکل را به صورت کامل از بین ببرد، پذیرش بالایی در میان کاربران به دست میآورد.
سولانا بلاکچین تازهکار بازار است و تاکنون عملکرد قابل قبولی ارائه داده، اما نباید فراموش کنیم که بازار ارزهای دیجیتال، دیفای و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز هنوز به بلوغ نرسیدهاند و هنوز تعداد زیادی از مردم وارد دنیای غیرمتمرکز نشدهاند. بنابراین تا زمانی که سولانا پاسخگوی نیاز گسترده مردم نبوده باشد، نمیتوان درباره عملکرد فوقالعاده آن قضاوت کرد. اکنون میتوانیم بگوییم سولانا تا این مرحله، عملکرد عالی از خود نشان داده و مشکلات رقبای بلاکچینیاش را از بین برده است.
کارشناسان داموندمگ اطلاعات تخصصی بازار ارزهای دیجیتال و تکنولوژی بلاکچین را به زبان ساده در اختیار فارسیزبانان جهان قرار میدهند. با مطالعه روزانه مجله داموند بروزترین اطلاعات درباره دنیای ارزهای دیجیتال را داشته باشید و به یک تریدر یا سرمایهگذار آگاه تبدیل شوید.
سوالات متداول
سولانا چیست؟
سولانا بلاکچینی است که از قراردادهای هوشمند پشتیبانی میکند و یکی از اصلیترین رقبای اتریوم است. این بلاکچین تراکنشها را سریعتر از اتریوم پردازش میکند و کارمزد کمتری هم دارد.
کاربرد سولانا چیست؟
سولانا یک بلاکچین کامل است و کاربردهایی مثل فراهم کردن بستر معاملاتی، پشتیبانی از NFT، امور دیفای و Dappها دارد.
آیا سولانا از اتریوم بهتر است؟
اتریوم در هر ثانیه ۱۵ تا ۳۰ تراکنش را پردازش میکند، اما سولانا قابلیت پردازش ۵۰ هزار تراکنش را در همین زمان دارد. از طرفی کارمزد سولانا حتی در زمان ازدحام شبکه بسیار ناچیز است. تنها برتری اتریوم نسبت به سولانا، پذیرش گسترده آن است.