داموندمگ

کوین دلار آمریکا چیست؟ استیبل کوین USDC با توکن USDC

DAMOND
usdc چیست

به رمزارزهای دارای ارزش ثابت، استیبل کوین (Stablecoin) گفته می‌شود. محبوب‌ترین نوع استیبل کوین‌ها، تتر (Tether) است اما استیبل کوین‌های دیگری نیز وجود دارند. یکی از انواع استیبل کوین‌ها که می‌خواهیم در این مقاله به آن بپردازیم، USDC است. در این مقاله پس اینکه گفتیم USDC چیست، در رابطه با تاریخچه، نحوه کارکرد، کاربردها و محدودیت‌های آن صحبت خواهیم کرد.

در سال ۲۰۱۸، دو شرکت فعال در حوزه ارز دیجیتال به نام‌های سیرکل (Circle) و کوین بیس (Coinbase)، با همکاری هم، رمزارزی را توسعه دادند که ارزشی نظیر به نظیر با دلار آمریکا دارد و نام USD کوین یا USDC را برای آن انتخاب کردند.

USDC نوعی استیبل کوین است و بنابراین، ارزش آن به اندازه ارزهای دیجیتال معمولی مثل بیت کوین، لایت کوین، اتریوم، دوج کوین و … نوسان نمی‌کند. ارزش این رمزارز، مستقیما به دلار آمریکا وابسته است و بنابراین، هر USDC برابر با یک دلار آمریکا ارزش دارد.

USDC در پنج بلاک چین مختلف، شامل اتریوم و استلار، قابل معامله است و به وسیله قراردادهای هوشمند ERC-20، اعتبارسنجی می‌شود.

راحتی کار کردن با USDC و شفافیت این استیبل کوین، تأثیر بسیار زیادی در محبوبیت آن گذاشته است. اعتبار این ارز دیجیتال به قدری زیاد شده است که باید از خود بپرسیم: آیا USD کوین سیستم‌های مالی دنیا را تغییر خواهد داد و نهایتا جایگزین اسکناس می‌شود؟

در ادامه این مقاله به طور کامل، استیبل کوین USCD را برای شما توضیح خواهیم داد تا بتوانید آینده این رمزارز را بهتر پیشبینی کنید. با داموندمگ همراه باشید.

USDC چیست؟

usd کوین چیست

کوین دلار آمریکا، USD کوین یا با اختصار، USDC، نوعی استیبل کوین با ارزش نظیر به نظیر و یک به یک با دلار آمریکا است. بنابراین، هر یک دلار آمریکا، ارزشی معادل با یک USDC دارد. البته USD کوین تنها استیبل کوین موجود در دنیای کریپتو نیست و باید در کنار آن از تتر (Tether) یا USDC و جمینی دلار (Gemini Dollar) یا GUSD نیز نام ببریم.

استیبل کوین‌ها از سازوکارهای متنوعی مثل معادل‌سازی قیمت با ارزهای فیات (همان ارزهای رایج مثل دلار، یورو و …) یا کالاها، برای حفظ ارزش خود استفاده می‌کنند. این کوین‌ها، ابزارهایی ضروری در بازار به شدت نوسانی ارزهای دیجیتال هستند و می‌توانند به دارندگان دارایی‌های دیجیتالی درون اکوسیستم کریپتو کمک کنند تا از پایداری قیمت دلار یا دیگر دارایی‌های دارای قیمت پایدار، استفاده کنند.

استیبل کوین USDC توسط سازمان سنتر (CENTRE) توسعه یافت. خود این سازمان توسط صرافی کوین بیس (Coinbase) و بنیاد فناوری مالی سیرکل (Circle) تأسیس شده است.

هر یک USD کوین، معادل با یک دلار در نظر گرفته می‌شود و تحت پشتوانه یک دلار یا یک دارایی دارای ارزش یک دلار قرار دارد.

مروری بر تاریخچه USDC

تاریخچه usdc چیست

حالا که گفتیم USDC چیست، بد نیست که در رابطه با تاریخچه آن هم صحبت کنیم. کوین دلار آمریکا یا USD کوین، حاصل تلاش مشترک صرافی محبوب ارزهای دیجیتال به نام کوین بیس و یک شرکت فعال در حوزه فناوری امور مالی (Finance Technology) یا فینتک به نام سیرکل واقع در بوستون آمریکا بود. سیرکل، خدمات خود را به چندین شرکت دارای درآمدهای نجومی مثل گلدمن ساشز (Goldman Sachs) ارائه می‌دهد.

شرکت سیرکل در سال ۲۰۱۳ و با هدف ارسال راحت و سریع پول، تأسیس شد و از آن زمان تاکنون، در دنیای ارزهای دیجیتال نیز فعال بوده و میلیون‌ها دلار درآمد داشته است. به علاوه، صرافی پولونیکس (Poloniex) نیز متعلق به این شرکت آمریکایی است.

شریک سیرکل در این پروژه، یعنی صرافی کوین بیس، اولین کسب و کار مهم آمریکایی بود که وارد حوزه رمزارزها شد کار خودش را با عرضه اولیه هر سهم به ارزش ۳۸۱ دلار در بورس اوراق بهادار نزدک (Nasdaq) شروع و سرمایه‌ای به میزان ۹۹.۶ میلیون دلار جمع‌آوری کرد. این شرکت، دارای یک پلتفرم آنلاین برای خرید، فروش، انتقال و نگهداری ارزهای دیجیتال است.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  دش چیست؟ ارز دیجیتال Dash با توکن DASH

در می ۲۰۱۸، شرکت سیرکل در یک سرمایه‌گذاری خطرپذیر، ۱۱۰ میلیون دلار به راه‌اندازی پروژه USDC اختصاص داد. این شرکت در سپتامبر ۲۰۱۸ موفق شد USDC را به طور رسمی راه‌اندازی کند. در دسامبر ۲۰۱۸، توکن USDC از نظر ارزش بازار، در رتبه پنجم بازار ارزهای دیجیتال قرار گرفت. سپس، بنیاد سنتر با همکاری صرافی کوین بیس راه‌اندازی شد و در این پروژه سرمایه‌گذاری و تضمین کرد که هر USDC، ارزشی معادل با یک دلار آمریکا داشته باشد. در می ۲۰۱۹، یعنی درست یک سال بعد از سرمایه‌گذاری اولیه شرکت سیرکل، امکان معامله USDC در ۸۵ کشور دنیا وجود داشت.

در ماه مارس ۲۰۲۰، استیبل کوین DAI، کوین دلار آمریکا را به عنوان وثیقه پذیرفت. در بحبوحه بحران همه‌گیری ویروس کووید-۱۹ در دنیا، بیش از ۱۰ میلیون USDC در هر لحظه، مینت شد.

در سپتامبر ۲۰۲۰، USDC همکاری مشترکی را با الگوراند (Algorand) شروع کرد و تا اکتبر همان سال، ارزش بازار این ارز دیجیتال به بیش از ۲.۶ میلیارد دلار رسید. در همان زمان‌ها، USDC با استلار (Stellar) و سولانا (Solana) شروع به همکاری کرد.

در نوامبر ۲۰۲۰، حرکت گاوی دیگری از سوی بیت کوین شروع شد و موجی از پول را وارد پلتفرم USDC کرد و تا ژانویه ۲۰۲۱، چیزی حدود ۴.۷ میلیارد USDC در گردش قرار گرفت.

USD کوین چطور کار می‌کند و مینتینگ USDC چیست؟

هر کوین USDC با فرآیندی به نام توکنی شدن یا توکنیزاسیون (tokenization) ساخته می‌شود. در واقع، این کار، شبیه به چاپ پول در دنیای واقعی است. تفاوت توکنیزاسیون با چاپ پول در این است که در فرآیند توکنیزاسیون، به ازای هر USD کوین ساخته شده، یک دلار مصرف می‌شود. به ساخت توکن با توکنیزاسیون، مینت کردن یا مینتینگ (Minting) گفته می‌شود.

کاربران برای خریدن USDC باید دلار آمریکا را برای صادر کننده توکن یا صرافی ارز دیجیتال ارسال کنند. صادرکننده، به ازای هر مقدار دلار آمریکا که دریافت کند، توکن USDC برای کاربر صادر می‌کند و این کار به وسیله قراردادهای هوشمند انجام می‌شود.

توکن‌های تازه ساخته شده، به کیف پول دیجیتالی کاربر ارسال می‌شوند و کاربر می‌توان آن‌ها را خرج کند. در حال حاضر، چیزی معادل با ۲۷ میلیون دلار آمریکا از توکن‌های USDC در گردش است.

برای تبدیل USDC به دلار آمریکا باید عکس فرآیند بالا را انجام دهید. این کار با ارسال درخواست به صادرکننده‌ای که USD کوین را برای شما صادر کرده است، شروع می‌شود. با این کار، صادرکننده، میزان دلار درخواستی را در ازای دریافت USDC معادل با آن، به حساب کاربری مورد استفاده برای خرید USDC، ارسال می‌کند.

روش دیگر خرید USDC، استفاده از توکن‌های اتریوم یا هر نوع رمزارز یا ارز فیات دیگر است.

بهترین روش خرید USDC، از صرافی کوین بیس است. در صورتی که از قبل، حساب کاربری کوین بیس داشته باشید، به راحتی می‌توانید تبدیل USDC با دیگر ارزهای دیجیتال را انجام دهید. البته ساخت حساب کاربری کوین بیس نیز بسیار ساده است و برای این کار فقط به ایمیل و گذرواژه نیاز دارید. البته برای کار کردن با این صرافی ارز دیجیتال باید اطلاعات هویتی خود را به طور کامل وارد کنید.

در صورتی رمزارز دیگری داشته باشید، می‌توانید پس از تبدیل آن به اتر، USDC بخرید. برای این کار به یک کیف پول دیجیتالی سازگار با اتریوم مثل متامسک (MetaMask) نیاز دارید.

دسته‌بندی استیبل کوین‌ها و جایگاه USDC در این اکوسیستم

تا اینجا برای شما توضیح دادیم که USDC چیست و چطور کار می‌کند اما این رمزارز چه جایگاهی در میان استیبل کوین‌ها دارد؟ با گسترش دنیای کریپتو، استیبل کوین‌های بیشتری معرفی شده‌ و خواهند شد. این استیبل کوین‌ها، جزئی ضروری از بازار ارزهای دیجیتال هستند. نحوه پایدار باقی ماندن قیمت هر استیبل کوین، به زیرساخت‌های آن بستگی دارد. در واقع، می‌توان استیبل کوین‌ها را بر اساس نوع صادر کننده آن‌ها به دو نوع متمرکز و غیر متمرکز دسته‌بندی کرد که در زیر، این دو دسته را به طور کامل برای شما توضیح داده‌ایم.

استیبل کوین‌های غیر متمرکز

میزان ذخیره و مینت شدن استیبل کوین‌های الگوریتمی مثل TerraUSD یا UST غیر متمرکز، با استفاده از الگوریتم‌ها و قراردادهای هوشمند، تعیین می‌شود و بدین ترتیب، ارزش آن‌ها، همیشه ثابت باقی می‌ماند. استیبل کوین‌های غیر متمرکز دیگر، در مقابل دریافت انواع مختلفی از وثیقه، صادر می‌شوند. برای مثال، استیبل کوین DAI، در مقابل دریافت ارزهای دیجیتال دیگر به عنوان وثیقه، صادر می‌شود.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  میکر دائو چیست؟ ارز دیجیتال MakerDAO با توکن MKR

استیبل کوین‌های متمرکز مثل USDC

استیبل کوین‌های دارای پشتوانه فیزیکی، مثل پکسوس گلد (PAX Gold) یا PAXG که پشتوانه طلا دارد، در کنترل شرکت‌های متمرکز قرار دارند. استیبل کوین‌های متمرکز دیگر مثل USDC، توسط سازمان‌های متمرکز صادر می‌شوند و تحت پشتوانه ترکیبی دلار و دارایی‌های وابسته به دلار خارج از شبکه و تحت کنترل نهادهای مالی قانونمند، قرار دارند.

دلیل به وجود آمدن USDC چیست؟

فلسفه کوین USD، بسیار ساده است: جلوی غافلگیر شدن به دلیل نوسانات قیمت را می‌گیرد. چه کسی تصور می‌کرد که نسخه‌ای دیجیتالی از دلار، به رمزارزی محبوب تبدیل شود؟

ارزش USDC نیز همانند تمامی ارزهای دیجیتال دیگر، فقط ناشی از ارزشی است که کاربران برای آن قائل هستند و خود USDC، هیچ ارزش ذاتی ندارد. بیت کوین و اتریوم هم ارزش ذاتی ندارند ولی ارزشی که کاربران برای آن‌ها قائل می‌شوند، بسیار بیشتر از USDC است.

وجه تمایز کوین USD یا هر استیبل کوین دیگری در مقایسه با رمزارزهای معمولی، در امان بودن از نوسانات بازار است. از آن‌جایی که ارزش این رمزارز به ارزش دلار بستگی دارد، دارندگان USDC نگران بالا و پایین شدن قیمت آن نیستند.

البته توجه داشته باشید که قیمت دلار نیز نوسانات اندکی دارد ولی این نوسانات، به هیچ وجه قابل مقایسه به نوسانات ارزهای دیجیتال نیستند. برای مثل ممکن است گاهی اوقات بتوانید هر USDC را با قیمت ۰.۹۹ دلار نیز بخرید ولی خیلی زود قیمت آن به همان یک دلار باز می‌گردد.

USDC چه کاربردی دارد و برای چه کارهایی می‌توان آن را خرج کرد؟

کاربردهای usdc

کوین‌های USD، کاربردی مشابه با دلار آمریکا دارند و بنابراین، می‌توانید از آن‌ها برای هر نوع خرید یا معامله‌ای استفاده کنید. در زیر برای شما گفته‌ایم که مهم‌ترین کاربردهای USDC چیست.

۱- خرید ارزهای دیجیتال: همانطور که در بالا گفتیم، شما می‌توانید در پلتفرم‌های متنوع، USDC را با هر رمزارز دیگری معاوضه کنید.

۲- خریدهای آنلاین انجام دهید: یکی از مزیت‌های بسیار مهم USD کوین، حریم خصوصی بسیار قوی آن است. تراکنش‌ها در صرافی‌های غیر متمرکز با قراردادهای هوشمند انجام می‌شوند و با استفاده از این قراردادها می‌توانید هزینه‌های خود را رهگیری کنید. به علاوه، امکان انجام خریدهای تجاری نیز با این قراردادهای هوشمند وجود دارد. معمولا، شرکت‌هایی که ارزهای دیجیتال را به عنوان روش پرداخت پذیرفته‌اند، USDC نیز قبول می‌کنند. از مهم‌ترین این شرکت‌ها می‌توان به آمازون، مایکروسافت، ویزا، تسلا و … اشاره کرد.

۳- دریافت بهره از سپرده‌گذاری: شما می‌توانید از USDC برای سپرده‌گذاری در پلتفرم‌های امور مالی غیر متمرکز یا همان دیفای استفاده کرده و سود سپرده خود را دریافت کنید. از آن‌جایی که این ارز دیجیتال، ارزش ثابتی دارد، دلیلی برای نگرانی از کاهش ارزش سپرده خود نخواهید داشت.

ویژگی منحصر به فرد USDC چیست؟

USDC، اولین یا محبوب‌ترین استیبل کوین دارای ارزش نظیر به نظیر با دلار آمریکا نیست. هر دو لقب گفته شده در اختیار تتر است. با این حالت، تتر تحت اتهامات بسیار سختی در رابطه با امور مالی‌اش قرار دارد. زمانی ادعا شد که به ازای هر تتر، یک دلار در بانک ذخیره شده است اما دادستان کل نیویورک این پلتفرم را مجبور کرد تا از ادعای گفته شده، عقب‌نشینی کند و این پرونده این ادعا همچنان باز است.

همین مسئله باعث توجه به استیبل کوین‌های مشابه دیگر شد که بودجه‌ها و فرآیندهای حسابرسی شفاف‌تری دارند. از این میان می‌توان به جمینی دلار، ترو USD (True USD) پاکسوس (Paxos) و USDC اشاره کرد.

با اینکه شاید کوین USD تفاوت خیلی زیادی با استیبل کوین‌های نامبرده نداشته باشد، اما از مهم‌ترین تفاوت‌هایش با دیگر ارزهای دیجیتال می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قانونمند بودن: شرکت مالک پروژه USDC، یک کسب و کار خدمات پولی معتبر در ایالات متحده آمریکا است و تحت قوانین شبکه اجرای جرایم مالی دولتی (FinCEN) ایالات متحده آمریکا، قرار دارد و بنابراین، مجبور به رعایت قوانین پولشویی است.
  • حسابرسی شدن: USDC توسط شرکت گرنت ترونتون (Grant Thornton) که یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های حسابداری دنیا است، حسابرسی می‌شود.
  • سرعت بالا: انتقال پول به حساب‌های بانکی شخصیت‌های حقیقی و حقوقی، زمان زیادی طول می‌کشد. USDC، در عین حال که پایداری و اعتبار دلار آمریکا را دارد، از سرعت بالای تراکنش‌های ارزهای دیجیتال نیز برخوردار است.
مطلب پیشنهادی داموندمگ:  پولکادات چیست؟ ارز دیجیتال Polkadot با توکن DOT

چرا از استیبل کوین‌هایی مثل USDC استفاده می‌شود؟

در این بخش به شما خواهیم گفت که دلیل استفاده از استیبل کوین‌هایی مثل USDC چیست. USDC در ابتدا به صورت نوعی توکن ERC-20 در بلاک چین اتریوم معرفی شد اما از آن زمان تاکنون راه خودش را به بلاک چین‌های دیگری مثل استلار، سولانا و آلگوراند باز کرده است. این استیبل کوین هم در صرافی‌های متمرکز و هم در صرافی‌های غیر متمرکز (DEXها) معامله می‌شود.

از آن‌جایی که استیبل کوین‌هایی مثل USDC، نوسانات بسیار کمتری در مقایسه با رمزارزهای معمولی مثل بیت کوین یا اتریوم دارند، برای پرداخت و حواله کردن پول بسیار مناسب‌تر هستند. همچنین، بعضی از تریدرها نیز برای معامله کردن رمزارزهای پرنوسان با رمزارزهای دارای نوسانات کمتر، از استیبل کوین‌ها استفاده می‌کنند.

از دیگر مزیت‌های استیبل کوین‌هایی مثل USDC می‌توان به امکان استفاده از اپلیکیشن‌های دیفای یا dAppها و دیگر قابلیت‌های دیفای مثل امکان وام گرفتن و کسب بهره از سپرده‌گذاری، اشاره کرد. از USDC می‌توان در پروتکل‌های مختلف دیفای مثل آوه (Aave)، شبکه سلسیوس (Celsius Network)، کامپاند (Compound)، دارما (Dharma)، اوپن سی (OpenSea) و … استفاده کرد.

USD کوین چه محدودیت‌هایی دارد؟

مشکلات usdc

با اینکه کار کردن با USDC بسیار راحت است ولی نمی‌توان از این ارز دیجیتال برای هر کاری استفاده کرد. برای مثال، شما نمی‌توانید به راحتی، USDC را در هر جایی خرج کنید، زیرا ماهیت فیزیکی ندارد و خیلی از مراکز خدماتی و فروشگاهی، در دنیا و در کشور ما، این رمزارز را به عنوان روشی برای پرداخت قبول ندارند.

گذشته از محدودیت‌های فیزیکی USDC که در مورد هر رمزارز دیگری نیز صادق است، این ارز دیجیتال، محدودیت‌های دیگری نیز دارد.

USDC، همانند همه ارزهای دیجیتال، با مشکلاتی مثل لیکوئیدیتی و تبدیل به ارزهای رایج، مواجه است. رفتار تریدرهای ارزهای دیجیتال تعیین می‌کند که شما چه زمانی می‌توانید کوین‌های USDC خودتان را نقد کنید. اگر نیازی به USDC در بازار نباشد، ممکن است که برای فروش کوین‌های خود، زمانی طولانی نیاز داشته باشید.

جمع‌بندی

در بازار به شدت نوسانی ارزهای دیجیتال، استیبل کوین‌ها نقشی پایدارکننده دارند که می‌توان نسبت به ثابت ماندن قیمت آن‌ها، مطمئن بود.

شاید اولین و محبوب‌ترین استیبل کوین در دنیای ارزهای دیجیتال، تتر باشد اما این استیبل کوین، فاقد شفافیت مالی است و در حال حاضر، پرونده مالی سنگینی در دادستانی کل نیویورک دارد.

در چنین شرایطی، توجهات به استیبل کوین‌های دیگر جلب شده که یکی از مهم‌ترین آن‌ها، USDC است.

USDC همانند هر استیبل کوین دیگری، ارزشی نظیر به نظیر با دلار آمریکا دارد. از این استیبل کوین، برای فعالیت در امور مالی غیر متمرکز یا دیفای و البته، انتقال سریع پول استفاده می‌شود.

هم صرافی‌های متمرکز و هم صرافی‌های غیر متمرکز، USDC را معامله می‌کنند و شما می‌توانید از روش‌های مختلفی مثل ارسال مستقیم دلار برای صادرکننده یا با استفاده از رمزارزهای دیگر در صرافی‌های ارز دیجیتال مثل کوین بیس، هر USDC را به ازای هر دلار آمریکا، خریداری کنید.

از USDC می‌توان برای خرید کردن از شرکت‌های ارائه‌دهنده محصولات و خدمات مختلف و معتبری مثل امازون و تسلا یا برای فعالیت در اکوسیستم دیفای استفاده کرد. شما می‌توانید از توکن‌های USDC در بلاک چین‌های مختلفی مثل اتریوم، استلار، سولانا و آلگراند و نیز در پلتفرم‌های مختلف دیفای مثل آوه و کامپاند، استفاده کنید.

به طور کلی می‌توان گفت که USDC یک استیبل کوین کاملا قانونمند و متمرکز است که توسط شرکت معتبر گرنت ترونتون حسابرسی می‌شود و سرعت تراکنش بالایی نیز دارد. البته این استیبل کوین، همانند همه ارزهای دیجیتال، محدویت‌هایی مثل لیکوئیدیتی و دارد و البته، تعداد شرکت‌های خدماتی و فروشگاه‌هایی که این ارز دیجیتال را به عنوان روشی برای پرداخت قبول دارند، خیلی زیاد نیست.

در این مقاله به شما گفتیم که USDC چیست و چه کاربردها و محدودیت‌هایی دارد. با تمام این محدودیت‌ها، انتظار می‌رود که استیبل کوین‌هایی مثل USDC، امور مالی را به کلی تغییر دهند اما هنوز برای اینکه جایگزین پول‌های رایج مثل دلار شوند، راه درازی در پیش دارند.

دسته بندی مطالب
مطالب مرتبط
مطالب مرجع

ارز دیجیتال چیست؟

بلاک چین چیست؟

متاورس چیست؟

NFT چیست؟

دیفای (DeFi) چیست؟

صرافی غیرمتمرکز چیست؟

کیف پول چیست؟

تحلیل تکنیکال چیست؟

ایردراپ چیست؟

استیکینگ ارز دیجیتال چیست؟

بیت کوین چیست؟

اتریوم چیست؟

تتر چیست؟

خرید و فروش ارز های دیجیتال
ما را دنبال کنید
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.