داموندمگ

رپد بیت کوین wBTC چیست + کاربردهای Wrapped Bitcoin

DAMOND
رپد بیت کوین چیست

یکی از مشکلات ارزهای دیجیتال، مشکل تعامل‌پذیری (interoperability) بین بلاک چین‌های مختلف است. به عبارت دیگر، هر کدام از بلاک چین‌های ارزهای دیجیتال، نمی‌توانند با دیگر بلاک چین‌ها، تعامل داشته باشند. برای حل این مشکل، توکن‌هایی به اسم توکن‌های رپد شده (Wrapped Tokens) به وجود آمده‌اند. یکی از این نوع توکن‌ها، رپد بیت کوین (Wrapped Bitcoin) است که در این مقاله می‌خواهیم آن را به طور کامل به شما معرفی کنیم.

این روزها، به دلیل محبوبیت اتریوم در بازار و اهمیت بخش دیفای این پروژه، تعامل‌پذیری امور مالی غیر متمرکز، بیش از هر زمان دیگری، اهمیت پیدا کرده است. نمی‌توان تنها با بیت کوین یا دیگر ارزهای دیجیتال مشابه، به راحتی در دیفای فعالیت کرد و برای این کار، به توکن‌های رپد شده، نیاز دارید.

توکن رپد، توکنی روی بلاک چین است که ارزشی معادل با یک توکن دیگر دارد. از آن‌جایی که توکن رپد، در یک بلاک چین میزبان صادر می‌شود، دارایی اولیه در یک جعبه شن دیجیتالی ایمن، قفل می‌شود.

توضیح بالا، کمی گیج کننده به نظر می‌رسد و ممکن است برای کسانی که با بلاک چین آشنایی ندارند، خیلی واضح نباشد. بنابراین، بهتر است که پیش از توضیحات بیشتر در رابطه با رپد بیت کوین، مفهوم رپد توکن‌ها را توضیح دهیم. با داموندمگ همراه باشید.

رپد توکن چیست و چه کاربردی دارد؟

توکن رپد چیست

توکن‌های رپد شده، گام بعدی توسعه دنیای امور مالی غیر متمرکز یا همان دیفای و اپلیکیشن‌های غیر متمرکز یا dAppها هستند. توکن‌های رپد شده این امکان را به کاربران می‌دهند تا از توکن‌های غیر نیتیو در بلاک چین‌ها استفاده کنند. برای مثال، با استفاده از این توکن‌ها می‌توان از بیت کوین در بلاک چین اتریوم استفاده کرد. با این کار، نیاز به تبدیل رمزارزها به هم دیگر که کاری زمان‌بر و البته دارای کارمزد است، کاهش پیدا می‌کند.

با افزایش محبوبیت دیفای و کاربرد آن در فعالیت‌های تجاری، نیاز به توکن‌های رپد شده، بیش از پیش، احساس می‌شود.

اما منظور از توکن‌های رپد شده مثل رپد بیت کوین، دقیقا چیست؟ توکن‌های رپد شده یا رمزارزهای رپد، شبهات بسیار زیادی به استیبل کوین‌ها دارند و ارزش آن‌ها، به یک رمزارز دیگر وابسته است. تفاوت توکن‌های رپد شده با استیبل کوین‌ها این است که ارزش استیبل کوین‌ها، وابسته به یک ارز رایج است. برای مثال، استیبل کوین تتر (Tether) قیمتی نظیر به نظیر با دلار دارد. این در حالی است که توکن‌های رپد شده، قیمتی نظیر به نظیر با یک رمزارز دارند. به عنوان مثال، می‌توان به رپد بیت کوین اشاره کرد که قیمتی نظیر به نظیر با بیت کوین دارد.

توکن‌های رپد شده چگونه کار می‌کنند؟

فرآیند مینت کردن (Minting) یا تولید توکن‌های رپد شده، از بسیاری جهات، شبیه به استیبل کوین‌ها است. همانطور که پیش از این توضیح دادیم، ارزش این توکن‌ها، وابسته به یک ارز دیجیتال دیگر است.

برای درک چگونگی عملکرد توکن‌های رپد شده، باید با مفهومی به نام ولت یا خزانه دیجیتالی (Digital Vault) آشنا شوید. پیش از توضیحات بیشتر باید به شما بگوییم که ولت را با والت (Wallet) یا کیف پول دیجیتالی اشتباه نگیرید.

همانطور که بانک‌ها از خزانه‌ها برای نگهداری دارایی‌های ارزشمند استفاده می‌کنند، از خزانه‌های دیجیتالی در دنیای کریپتو برای نگهداری دارایی‌های ارزشمند رمزنگاری شده مثل ارزهای دیجیتال استفاده می‌شود.

خزانه‌های دیجیتالی، پلتفرم‌هایی هستند که رمزارزهای شما را با امنیت بسیار بالایی حفظ می‌کنند. تفاوت اصلی این خزانه‌ها با کیف پول‌های دیجیتالی، امنیت بسیار بالاتر آن‌ها است. به علاوه، پلتفرم‌های خزانه دیجیتالی، بر خلاف پلتفرم‌های کیف پول دیجیتالی، ماهیتی توزیع شده دارند.

کاربر برای کار کردن با توکن‌های رپد شده، باید با استفاده از یک قرارداد هوشمند، رمزارز اصلی خودش را در یک خزانه دیجیتالی، قفل کند تا به ازای هر توکن از رمزارز اصلی خودش، یک توکن رپد به دست بیاورد و با استفاده از آن در پلتفرم دیفای کار کند. کاربر می‌تواند این توکن‌های رپد شده را با توکن‌های ERC-20 معاوضه کرده و در اکوسیستم دیفای، فعالیت کند.

در صورتی که کاربر بخواهد به توکن‌های اصلی خودش دسترسی داشته باشد، توکن‌های رپد شده خودش را به قرارداد هوشمند باز می‌گرداند و با این کار، توکن‌هایش آزاد می‌شوند.

توکن ERC-20 یا توکن استاندارد اتریوم چیست؟

توکن erc-20 چیست

ERC-20 یکی از مهم‌ترین توکن‌های اتریوم است و از آن به طور رایجی در قراردادهای هوشمند بلاک چین اتریوم استفاده می‌شود.

این توکن از بعضی جهات، به بیت کوین، لایت کوین و دیگر رمزارزها شباهت دارد. توکن‌های ERC-20، دارایی‌های بر پایه بلاک چین و دارای ارزش پولی هستند و می‌توان آن‌ها را به راحتی معامله کرد. با این حال، تفاوت اصلی این توکن‌ها با توکن‌های معمولی ارزهای دیجیتال، نداشتن یک بلاک چین مستقل است.

به طور خلاصه می‌توان گفت که ERC-20، یک توکن همانند دیگر ارزهای دیجیتال، مثل بیت کوین، اتر و … است.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  توکن اوراق بهادار چیست؟ + مزیت های Security Tokens

رپد بیت کوین Wrapped Bitcoin چیست؟

وقت آن است که به موضوع اصلی مقاله، یعنی رپد بیت کوین برگردیم. یکی از جذاب‌ترین و در عین حال، پر حرف و حدیث‌ترین پروژه‌ها در دنیای دیفای، پروژه رپد بیت کوین یا wBTC است. هدف از این پروژه، وارد کردن بیت کوین به دنیای امور مالی غیر متمرکز است.

بنابراین، توکن رپد بیت کوین با ارزش یک به یک با بیت کوین، خلق شده است. برای صادر شدن هر توکن رپد بیت کوین باید یک توکن بیت کوین، در یک خزانه دیجیتالی قفل شود و با پس دادن هر توکن رپد بیت کوین به خزانه دیجیتالی، یک توکن بیت کوین، دریافت می‌شود.

با اینکه رپد بین کوین به طور گسترده در دیفای مورد پذیرش قرار گرفته است اما نمی‌توان آن را توکن دیفای دانست و به دلیل عملیات حضانت، بیشتر شبیه به یک توکن امور مالی متمرکز است یا Cefi است.

با این وجود، Wrapped Bitcoin به کاربران این امکان را می‌دهد تا از قراردادهای هوشمند اتریوم، با تمامی dAppها و کل اکوسیستم دیفای استفاده کنند؛ کاری که با توکن‌های بیت کوین، امکان‌پذیر نیست.

آشنایی با پروژه رپد بیت کوین

رپد بیت کوین چیست

این پروژه را می‌توان جزئی از پروژه بزرگ‌تر توکن‌های رپد شده (Wrapped Tokens) دانست که توسط پلتفرم‌های Kyber Network، BitGo و Republic Protocol شروع شد. این پروژه در ۲۴ ژوئن ۲۰۱۹ به منظور ایجاد توکنی که نماینده بیت کوین در بلاک چین اتریوم باشد، راه‌اندازی شد.

هدف از راه‌اندازی پروژه رپد بیت کوین، ایجاد پلی بین کاربران بیت کوین برای تزریق لیکوئیدیتی به درون اکوسیستم‌های دیفای و dAppها بود که در آن زمان، به تازگی متولد شده و در حال رشد بودند.

سه پلتفرم گفته شده برای رسیدن به این هدف، همکاری مشترکی را به رهبری BitGo شروع کردند تا یک پلتفرم حضانت متمرکز بسازند که بتواند با استفاده از مجموعه‌ای از قراردادهای هوشمند در بلاک چین اتریوم، تعامل داشته باشد.

به این منظور، یک سازمان هدایت شونده به صورت فدرال، به وجود آمد که می‌توانست اعتماد کاربران نسبت به این توکن را بالا ببرد و در عین حال، بعضی از پارامترهای مدیریتی توکن را غیر متمرکز کند.

بدین ترتیب، خیال تمامی کاربران راحت است که نه تنها پولشان جای ایمنی قرار دارد، بلکه تحت حفاظت سازمان‌های جدیدی در اکوسیستم دیفای است. دقت داشته باشید که این سازمان، یک سازمان غیر متمرکز نیست و کاملا متمرکز است.

چگونه می‌توان از رپد بیت کوین استفاده کرد؟

استفاده از رپد  بیت کوین، بسیار ساده است. این سیستم از کاربران می‌خواهد تا بیت کوین‌های خود را برای آن بفرستند.

اول از همه اینکه رابط کاربری رپد بیت کوین به کاربران امکان می‌دهد تا بیت کوین را با رپد بیت کوین، معاوضه کنند. این سیستم، یک آدرس بیت کوین برای کاربر صادر می‌کند که تحت کنترل BitGo قرار دارد. سپس، این پلتفرم، بیت کوین کاربر را قفل کرده و از آن، محافظت می‌کند.

وقتی توکن‌های بیت کوین کاربر تحت مالکیت BitGo قرار بگیرد، به همان مقدار بیت کوین، توکن رپد بیت کوین صادر می‌شود. صدور این توکن‌ها در اتریوم و به کمک قراردادهای هوشمندی انجام می‌شود که برای این منظور، ساخته شده‌اند. از آن‌جایی که رپد بیت کوین، نوعی توکن ERC-20 است، امکان صدور آن تنها در بلاک چین اتریوم وجود دارد.

رپد بیت کوین برای حفظ شفافیت، دفتر سفارش عمومی دارد. کاربران می‌توانند در این دفتر، مقدار بیت کوین قفل شده و مقدار رپد بیت کوین صادر شده را ببینند. به علاوه، امکان دیدن تراکنش‌های مختلف در سیستم وجود دارد. به علاوه، کاربران می‌توانند آدرس‌ها و مقادیر بیت کوین قفل شده در هر آدرس را ببینند. چنین امکاناتی، اکوسیستم Wrapped Bitcoin را بسیار شفاف کرده‌اند تا کاربران بتوانند به راحتی به این اکوسیستم، اعتماد کنند.

ایجاد و سوخت توکن‌های رپد شده بیت کوین

دو کار مهمی که در اکوسیستم رپد بیت کوین انجام می‌شود، ایجاد یا مینتینگ (Minting) و سوختن (Burning) توکن‌های رپد شده بیت کوین است. این دو عملیات باید به شکلی انجام شوند که پایداری سیستم در بالاترین سطح خودش حفظ شود. برای توضیح بهتر ایجاد و سوختن توکن‌های رپد شده بیت کوین، مثال زیر را در نظر بگیرید:

«آرش تصمیم می‌گیرد که بیت کوین‌هایش را به رپد بیت کوین تبدیل کند تا بتواند در پروژه کامپاند (Compound) مشارکت داشته باشد.

او برای این کار وارد سیستم می‌شود و به سراغ یکی از واسطه‌هایی می‌رود که می‌تواند معاوضه بیت کوین با رپد بیت کوین را برای او انجام دهد. این واسطه به آرش کمک می‌کند تا بیت کوین‌هایش را به یک آدرس بیت کوین که در حضانت BitGo قرار دارد، ارسال کند.

وقتی که آرش بیت کوین‌هایش را برای آن آدرس ارسال کند، واسطه، تراکنش را شناسایی می‌کند و منتظر می‌ماند تا تراکنش تکمیل شود تا آن را تأیید کند. سپس، به همان مقدار بیت کوین، توکن رپد بیت کوین برای کاربر صادر می‌کند. برای مثال اگر آرش یک بیت کوین را برای BitGo فرستاده باشد، یک رپد بیت کوین درون بلاک چین اتریوم برای او صادر می‌شود».

مثال بالا به روشنی نشان می‌دهد که برای ساخت wBTC باید بیت کوین به سیستم تزریق کنید و وقتی که توکن‌های wBTC را بازگردانید، بیت کوین‌های شما آزاد می‌شوند و توکن‌های Wrapped Bitcoin صادر شده، می‌سوزند.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  بازی های NFT معروف : کسب درآمد از بازی

در چنین سیستمی، همه مراحل تحت کنترل و نظارت کامل قرار دارند. برای مثال، برای ایجاد رپد بیت کوین، نرم‌افزار انتظار دارد که تراکنش مورد نظر، حداقل ۶ بار تأیید شود. در هنگام بازگردانی توکن‌های wBTC نیز باید ۲۵ تأیید در شبکه اتریوم انجام شود تا درخواست برگشت این توکن‌ها، مورد تأیید قرار بگیرد.

تمام این سخت‌گیری‌ها برای جلوگیری از حملاتی مثل «حملات دو بار خرج کردن» (Double-Spend Attacks) و برای تضمین برگشت‌ناپذیری تراکنش‌ها هستند.

سیستم رپد بیت کوین، تنها پس از فرآیند احراز هویت دقیق KYC/AML، توکن‌های wBTC را صادر می‌کند. کاربران، برای احراز هویت شدن، باید اطلاعات شخصی دقیق خودشان را ارائه دهند و بنابراین، اگر ناشناس بودن و حریم خصوصی برای شما خیلی اهمیت دارد، رپد بیت کوین اصلا مناسب شما نیست. با این حال، پلتفرم‌های دیگری مثل Curves و Bamboo Relay به شما امکان خرید توکن‌های Wrapped Bitcoin را به شیوه‌ای کاملا غیر متمرکز و ناشناس می‌دهند.

نقش‌های مختلف در سیستم رپد بیت کوین

چندین نقش مختلف در اکوسیستم رپد بیت کوین تعریف شده‌اند که در زیر، هر کدام از آن‌ها را به صورت جداگانه به شما معرفی می‌کنیم:

  • متولی یا نگهبان (Custodian): این نقش بر عهده سازمان یا پلتفرمی است که توکن‌های بیت کوین را برای شما نگه می‌دارد که همان BitGo است. این شرکت، در سطح دنیا شناخته شده است و اعتبار بسیار زیادی دارد.
  • تاجر (Merchant): سازمان یا نهاد صادر کننده توکن‌های رپد شده بیت کوین است که کار ایجاد و سوزاندن این توکن‌ها را انجام می‌دهد. این نقش، بر عهده پلتفرم‌های Kyber و Republic Protocol است.
  • کاربر (User): منظور از کاربر در این سیستم، کسی است که بیت کوین خود را قفل می‌کند تا رپد بیت کوین برای او صادر شود.
  • عضو سازمان ناشناس غیر متمرکز (DAO): نقش اعضای دائو، مشارکت در کنترل پروتکلی است که رپد کردن بیت کوین را انجام می‌دهد.

با نگاهی به این نقش‌ها، ماهیت غیر متمرکز اکوسیستم Wrapped Bitcoin، مشخص می‌شود. بنابراین، دقت داشته باشید که این wBTC را نمی‌توان توکنی غیر متمرکز دانست.

حاکمیت سیستم Wrapped Bitcoin

حاکمیت رپد بیت کوین

Wrapped Bitcoin، پروژه‌ای است که دارای حاکمیت فدرال است. منظور از حاکمیت فدرال این است که چندین نفر مختلف، برای این سیستم، تصمیم‌گیری می‌کنند. در واقع، سیستم wBTC تحت حاکمیت مشترک متولیان، تریدرها و اعضای دائو قرار دارد.

این نوع سیستم حاکمیت، دو مزیت دارد که به شرح زیر هستند:

  • اول اینکه این نوع حاکمیت، کنترل بخش‌های حساس و کلیدی سیستم‌ را در دست افراد معدودی قرار می‌دهد. برای مثال، نگهداری بیت کوین‌های قفل شده توسط BitGo نه تنها ایمنی بیت کوین‌های کاربر را تضمین می‌کند بلکه اگر به هر دلیلی، بیت کوین‌های کاربر از دست بروند، بیمه، خسارت وارده را پرداخت می‌کند.

مابقی حاکمیت در کنترل مشارکت کنندگان است و به آن‌ها امکان می‌دهد تا در تصمیماتی که برای پروتکل گرفته می‌شود، مشارکت داشته باشند.

  • دوم اینکه این نوع حاکمیت فدرال، امکان توسعه تدریجی دارد. وقتی پروژه رپد بیت کوین شروع شد، این پروژه فقط سه عضو داشت اما اکنون ده‌ها عضو دارد که این موضوع، به وضوح، نشان‌دهنده قدرت بالا و قابل اعتماد بودن پروژه است.

فرآیندهای حاکمیتی در این سیستم، تحت کنترل قراردادهای هوشمند چندامضایی قرار دارند و بنابراین، تمامی تصمیمات برای پروتکل wBTC باید بر اساس رأی‌گیری گرفته شوند ولی تنها کسانی می‌توانند رأی بدهند که دسترسی لازم را داشته باشند.

هدف از این نوع طراحی، حفظ بالاترین سطح غیر متمرکز بودن درون سیستم و در عین حال، بالاترین سطح امنیت از همه نظر است.

با اینکه بیش از ده‌ها عضو در این اکوسیستم عضو هستند اما تنها ۱۶ تا از آن‌ها در عضویت DAO قرار دارند. این ۱۶ عضو عبارتند از:

  • Airswap
  • Compound
  • DDEX/Hydro
  • Dharma
  • MakerDAO
  • Gnosis
  • theocean
  • Set Protocol
  • Blockfolio
  • OmiseGo
  • GOPAX
  • Loopring Protocol
  • Kyber Network
  • Bitgo
  • Republic Protocol

این اعضا، مشخصا، از شناخته‌شده‌ترین، مطمئن‌ترین و سازمان‌ یافته‌ترین گروه‌ها در دنیای دیفای هستند.

عملکردهای سازمان ناشناس غیر متمرکز رپد بیت کوین را می‌توان به موارد زیر، تقسیم‌بندی کرد:

۱- کنترل و اعتبارسنجی توسعه قراردادهای هوشمند که wBTC را کنترل می‌کنند. هدف از این کار، ایجاد اعتماد نسبت به ایمنی پروتکل در کسانی است که عضو DAO هستند.

۲- اعتبارسنجی و حسابرسی صدور توکن‌های رپد شده بیت کوین به صورت نظیر به نظیر با توکن‌های BTC قفل شده توسط BitGo در یک خزانه چندامضایی طراحی شده برای مسدود کردن رمزارزها در این سیستم. هدف از این کار، حفظ شفافیت و قابل اعتماد بودن سیستم است.

۳- حضانت از قراردادهای هوشمند wBTC. با این کار، بدون تأیید اکثریت اعضای سازمان ناشناس غیر متمرکز، امکان تغییر قراردادهای هوشمند وجود ندارد و در نتیجه، نمی‌توان این قراردادها را به صورت غیرقانونی، دستکاری کرد.

بنابراین، با اینکه اکوسیستم رپد بیت کوین، غیر متمرکز نیست اما به دلیل نظارت‌های متعددی که روی آن وجود دارد، بسیار ایمن و قابل اعتماد است.

مزایا و معایب رپد بیت کوین

یکی از بزرگ‌ترین مزایای این توکن، توانایی آن برای یکپارچه کردن قابلیت‌های تجاری و اقتصادی بیت کوین در اکوسیستم دیفای اتریوم است. بنابراین، کاربران و دارندگان بیت کوین، روش جدیدی برای استفاده از توکن‌های خود دارند و می‌توانند آن‌ها را در دنیای در حال رشد دیفای، سرمایه‌گذاری کنند. خلاصه اینکه رپد بیت کوین، کاربرد بلاک چین‌های بیت کوین و اتریوم و اکوسیستم‌های آن‌ها را افزایش می‌دهد.

مطلب پیشنهادی داموندمگ:  تاریخچه پول: سیر رسیدن از کالا تا ارز دیجیتال

یکی دیگر از مزیت‌های توکن‌های رپد شده بیت کوین، ERC-20 بودن آن‌ها است و بنابراین، به سرعت می‌توان از آن‌ها در پلتفرم‌های مختلف برای تردید بدون استهلاک، استفاده کرد. به علاوه، این سیستم، امکان استفاده از سواپ‌های اتمی و زنجیره‌های جانبی را فرآهم آورده است. نهایتا اینکه، تبدیل توکن‌ها در این اکوسیستم، بسیار سریع‌تر است.

البته، رپد بیت کوین معایبی نیز دارد. اولین مهم‌ترین ایرادی که می‌توان به این پروژه گرفت، سیستم حضانت غیر متمرکز آن است که پیشتر مورد اشاره قرار گرفت. منظور از حضانت غیر متمرکز این است که رمزارز شما توسط نهادی متمرکز کنترل می‌شود که ممکن است از آن مراقبت نکند.

از سوی دیگر، این پروژه، مشکلات مقایس‌پذیری را حل نمی‌کند و حتی سبب افزایش چنین مشکلاتی می‌شود. در حال حاضر، بیت کوین و اتریوم با مشکلات جدی در ارتباط با مقیاس‌پذیری رو به رو هستند. در مورد بیت کوین، شبکه لایتنینگ (Lightning Network)، کمی این مشکلات را کاهش داده است اما اتریوم هنوز هم با این مشکلات دست و پنجه نرم می‌کند زیرا شبکه رایدن (Raiden Network) خیلی مورد استقبال قرار نگرفته است.

موارد استفاده از توکن‌های wBTC

این توکن‌ها، موارد استفاده بسیار زیادی دارند که مهم‌ترین آن‌ها به شرح زیر هستند:

۱- امکان استفاده از دارایی‌های بیت کوین در اکوسیستم دیفای با حفظ ارزش بیت کوین

۲- امکان سود بردن صرافی‌های غیر متمرکز از ایجاد جفت‌های رپد بیت کوین برای شبیه‌سازی بازار بیت کوین در سیستم خود. بسیاری از تریدرها فقط بیت کوین معامله می‌کنند و اضافه شدن wBTC به لیست جفت‌های معاملاتی صرافی‌های غیر متمرکز، نقش پررنگی در جذب این تریدرها دارد. بنابراین، لیکوئیدیتی در این صرافی‌ها بالا می‌روند و آن‌ها سود بیشتری می‌کنند.

۳- استفاده از Wrapped Bitcoin با سواپ اتمی و زنجیره‌های جانبی، امکان تریدینگ بهتر بین رمزارزهای مختلف را فرآهم می‌آورد. برای مثال، اگر بیت کوین خود را به wBTC تبدیل کنید، می‌توانید از این توکن‌ها برای تبدیل بیت کوین به یک رمزارز که دارای توکن ERC-20 در بلاک چین اتریوم است، استفاده کنید و سپس، با پس دادن توکن‌های ERC-20، آن رمزارز دیگر را به جای بیت کوین قفل شده، دریافت کنید.

مزیت این سیستم تبدیل، هزینه‌های پایین‌تر تبدیل رمزارز در مقایسه با تبدیل مستقیم در صرافی‌های متمرکز است. البته این موضوع به کارمزد گس در اتریوم و متغیرهای دیگری نیز بستگی دارد.

همانطور که دیدید، رپد بیت کوین، توکنی با کاربردها و امکانات بسیار جالب است. این توکن‌ها که به «بیت کوینی که بیت کوین نیست» معروف هستند، با هدف جذب بیشتر دارندگان بیت کوین به اکوسیستم دیفای طراحی شده‌اند.

در انتها باید پرسید که آیا این استراتژی واقعا جواب داده است؟ در حال حاضر، چیزی بیش از ۲۷۱ هزار wBTC در گردش است که چیزی حدود ۱.۳۵ درصد از تمامی بیت کوین‌های استخراج شده را شامل می‌شود.

جمع‌بندی

اکوسیستم دیفای یا امور مالی غیر متمرکز، یکی از امکانات بسیار جالب بلاک چین اتریوم است. با داشتن توکن‌هایی از نوع ERC-20 می‌توان در این اکوسیستم، امور مالی مختلفی مثل وام دادن و وام گرفتن را به صورت کاملا غیر متمرکز و همتا به همتا انجام داد. یکی از انوع توکن‌های ERC-20، توکن‌های رپد شده هستند.

توکن‌های رپد شده، شباهت زیادی به استیبل کوین‌ها دارند ولی برخلاف استیبل کوین‌ها که ارزشی نظیر به نظیر با یک ارز فیات مثل دلار آمریکا دارند، ارزش توکن‌های رپد شده، وابسته به ارزش توکن‌های یک رمزارز مثل بیت کوین است.

با داشتن توکن‌های رپد شده، می‌توانید از دارایی‌های خود در بلاک چین‌های دیگر، برای فعالیت در دیفای استفاده کنید. برای صدور توکن‌های رپد شده، باید رمزارز خود را در یک خزانه دیجیتالی قفل کنید و سپس، می‌توانید با توکن‌های رپد شده که برای شما صادر می‌شوند، در اکوسیستم دیفای فعالیت کنید. برای پس آزاد کردن توکن‌های اصلی خود نیز باید همان مقدار توکن رپد را به خزانه، باز گردانید.

یکی از مهم‌ترین توکن‌های رپد شده، رپد بیت کوین یا wBTC است. هر یک از این توکن‌ها، ارزشی معادل با یک بیت کوین دارد. هدف از راه‌اندازی پروژه توکن‌های wBTC، جذب دارندگان بیت کوین به اکوسیستم دیفای بوده است.

پروتکل رپد بیت کوین، یک پروتکل متمرکز است که توسط یک سازمان ناشناس غیر متمرکز کنترل می‌شود. که برای کار کردن در آن باید احراز هویت شوید. با وجود غیر متمرکز بودن، این پروتکل به دلیل نظارت‌های بسیار شدید، از امنیت بالایی برخوردار است.

برای به دست آوردن توکن‌های رپد شده بیت کوین، باید توکن‌های بیت کوین خود را در BitGo قفل کنید تا به ازای آن‌ها، wBTC برای شما صادر شود. به این کار، مینتینگ گفته می‌شود. اگر wBTCها را بازگردانید، بیت کوین‌های خود را دریافت می‌کنید و توکن‌های wBTC می‌سوزند. به این کار سوزاندن گفته می‌شود.

رپد بیت کوین، کاربردهای مختلفی هم برای دارندگان بیت کوین و هم برای صرافی‌های غیر متمرکز دارد. در حال حاضر، چیزی حدود ۲۷۱ هزار Wrapped Bitcoin در گردش هستند که معادل با تقریبا ۱.۳۵ درصد کل بیت کوین‌های در گردش هستند و بنابراین، می‌توان گفت که پروژه wBTC تقریبا در کشاندن دارندگان بیت کوین به اکوسیستم دیفای، موفق عمل کرده است.

دسته بندی مطالب
مطالب مرتبط
مطالب مرجع

ارز دیجیتال چیست؟

بلاک چین چیست؟

متاورس چیست؟

NFT چیست؟

دیفای (DeFi) چیست؟

صرافی غیرمتمرکز چیست؟

کیف پول چیست؟

تحلیل تکنیکال چیست؟

ایردراپ چیست؟

استیکینگ ارز دیجیتال چیست؟

بیت کوین چیست؟

اتریوم چیست؟

تتر چیست؟

خرید و فروش ارز های دیجیتال
ما را دنبال کنید
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.